2007. április 20.

Drogprevenció a Pollákban

Előadást tartottak a kábítószer-fogyasztás jogi következményeiről

Dr. Terdik Tamás ismertette a bűntetőjogi következményeket

Az idei évben először a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában tartott a szentesi rendőrség drogpre-venciós előadást, annak érdekében, hogy ezzel is elősegítsék a középiskolás korú fiatalok kábítószer-fogyasztásának megakadályozását.

Dr. Terdik Tamás rendőr-főhadnagy, a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vizsgálati alosztályvezetője az előadás elején elmondta a jelenlévő szakközépiskolásoknak, hogy ő senkit sem akar lebeszélni az esetleges drogfogyasztásáról, hiszen ez nem az ő dolga. Csupán a tényeket, a büntetőjogi következményeket ismerteti meg a fiatalokkal, s hogy ebből majd mennyit szívlelnek meg, az rájuk van bízva, az saját döntésüktől függ. Majd hozzá tette, hogy Magyarországon a témával kapcsolatban rengeteget változott a törvény az elmúlt évtizedekben, hiszen folyamatosan nő azoknak a száma, akik életükben már legalább egy alkalommal fogyasztottak valamilyen kábítószert. A jogalkotó azonban nem a fogyasztókat, hanem a kábítószert terjesztőket, kereskedőket és az előállítókat próbálja büntetni elsődlegesen. Így ebben a témában több magatartásformát is megkülönböztethetünk, amit a magyar jogszabályok különböző mértékű büntetésekkel és eltérő időtartamú szabadságvetéssel szankcionálnak. Tömören a magatartásformák a következők lehetnek: az egyik a fogyasztás és termelés magatartása, míg a másik kategóriába a kínálás, az átadás, forgalombahozás, illetve a kereskedés (beszerzés, helyfelderítés, csomagolás) tartozik. Ezt követően a főhadnagy ismertette a menynyiségi határokat is. A marihuána termesztése esetén öt tő tartozik a csekély menynyiség kategóriájába, míg a száz tő már jelentős vadkender termesztést jelent. Azonban a csekély és a jelentős között is elhelyezkedik egy közepes intervallum. Ezeket a kategóriákat a több évtizedes tapasztalat alapján alakították ki, s a hatóanyag-tartalom szerint különítették el. A különböző kategóriák esetében pedig más-más büntetést róhat ki az illetékes bíró, így az 5-10 éves börtönbüntetés mellett akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Súlyosbító körülménynek számít, ha például felnőtt ad át fiatalkorúnak kábítószert, viszont azt nem bünteti olyan nagy szigorral a törvény, aki kábítószerfüggő. A függőséget azonban szakértőnek kell megállapítania az illetőről. Létezik büntethetőséget megszüntető körülmény is, ha például a csekély mennyiségű kábítószert fogyasztó vállalja, hogy 6 hónapon keresztül, meghatározott időközönként kábítószer-kezelő tréningen vesz részt.

Dr. Terdik Tamás arról is felvilágosította a hallgatóságot, hogy napjainkban már a különböző szórakozóhelyek mellett egyre inkább elterjedt az iskolák, illetve a kollégiumok közvetlen környezetében történő használat is, s így a fiatalok egyre nagyobb számban válnak fogyasztókká. Ezért ma már mindenképpen fontos szerepe van az iskolai drogpre-venciónak, melyre remélhetőleg minden iskola nagy hangsúlyt fektet, hiszen ez is elősegítheti a fiatalok kábítószertől való elhatárolódását.

Cseh-Lakos