2007. április 20.

Az asztalitenisz nem széljegyzet

Elnézést, de hozzá kell szólnom a Nagy szentesi sportkönyvhöz. Szentesen évtizedek óta működik asztalitenisz sport. Az ezzel a sporttal foglalkozók kissé háttérben érzik magukat. Legjobban az váltotta ki az elégedetlenséget, hogy az asztalitenisz csak széljegy-zet formájában szerepel a könyvben. Holott elég nagy hagyományai vannak Szentesen.

A városban két NB csapat működik. Csak sajnos sokan elsiklanak felette. Például novemberben NB II osztályzót nyert a Kinizsi Budapesten, ami egy kiemelkedő teljesítmény. A sportkönyvbe említett asztalitenisz játékosok kissé összekeverve jelentek meg. Helyesen: '53-ban három kiemelkedő sportkörbe tömörült az asztalitenisz sport.

Kinizsi: Tóth E., Dobossy L., Sipos G., Pataki L.; Vörös Meteor: Sólyom S., Pengő L., Sziklai Cs., Pólya L., Váczi I.; Vasutas: Szabó I., Katona M., Tószenberger J., Kovács I., Soltész Gy. Ezekkel a játékosokkal rendelkeztek az egyesületek. 53-tól két nagy női játékos volt Szentesen, Oroszné Doszlop Gizi és Eisler Éva, aki az NB I-es Statisztikában folytatta asztalitenisz pályafutását. Abban az időben működött még legalább 10 szakszervezeti csapat is.

56 után a Vasutasban tömörültek a játékosok, meg is lett az eredménye, mert bekerült a csapat az NB II-be az alábbi versenyzőkkel: Tóth E., Ignáczi, Dobossy, Kovács, Orosz, Szabó. 1956-64 között játszottak az NB II-ben. 64-ben csökkentették az NB II-es csoportokat és az első 6 maradt az újjászervezett NB II-ben. Általában 7-8. helyen tanyázott a Szentes, és így kiesett. Rövid időn belül a Spartacus karolta fel a játékosokat, Kürti Sz. Imre elnök vezetésével, és egy kis fellendülést hozott. Jöttek a fiatalabbak, Zoltai Zoltán és Puskás Tibor személyében.

Zoltai általános iskolás korában ezüstjelvényes sportoló volt, ez akkor egy elég magas szint elismerése volt. 1976-ben Gyuláról érkezett Nagy Gábor, igen tehetséges a legújabb pörgetős játékot játszotta. A kutatóban dr. Szalva Péter vezetésével, élénk munkával megindult a sportág teljes fellendülése, így került oda az asztalitenisz. Edzésekre 2 termet és 7 asztalt biztosított a kutató, egy asztalitenisz nagyüzem lett, ahova 60-70 fiatal járt. Akkor emelkedtek ki a következő fiatalok: Domján Klári (Ka-tonáné), Dobovári Ilona. Fiúk: Zoltai Zoltán, T. Nagy Zsolt, Hegedűs Gábor, Hos-só Csaba, Hangai Norbert. Ők minden különleges érzékkel, nagyon tehetséges fiatalok voltak. Ez meg is látszott: T. Nagy Zsoltot Szegedre igazolták, de ezt a jól összeszokott gárdát nem tudta nélkülözni, így hazatért. Szalva Péter maximálisan segítette a fejlődést, több élversenyzőt hívott Szentesre, hogy elősegítsék a gyerekek kiemelkedését. Így többször megfordult edzéseken Takács II. János világbajnok és sokan mások az elitből. Kovács István vezető edző, Bugyi Péter, Orosz Imre edzők biztosították a fejlődés elősegítését.

'82-ben leállt a kutató. Zoltai szedte össze a játékosokat és a Kinizsibe tömörítette. Több éves megyei bajnokság után bekerültek az NB III-ba, Zoltai, T. Nagy, Erdész, Rácz, Kürti játékosokkal. Pár év múlva Zöldág néven szereplő csapat is bekerült az NB III-ba, Takács L., Takács A., Kádár P., Répás L., Simon V.

2006-ban osztályzóra jogosult a Kinizsi, amit novemberben Pesten meg is nyert hatalmas küzdelemmel. A sportcsarnokban játsszák NB II-es bajnoki mérkőzéseiket. Sajnos, kevés látogatója van az érdekes, modern játékot játszó találkozóknak. De reménykedem, hogy a cikk elolvasása után többen biztatják a két NB-s csapatot. Amikor itthon játszanak, közli az újság az időpontot. Ez különben csak töredéke a szentesi asztalitenisz sportnak. De talán több, mint amit a szentesi sportkönyv közöl.

Kovács István
Szentesi Kutató volt vezető edzője