XXXVII. évfolyam 43. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Ha a szívekben béke van
 

2006. október 27.


A Gujdár testvérek apjuk emléktáblájánál. Fotó: Vidovics


Az 1956-os októberi forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának megemlékezése zászlófelvonással kezdődött a Kossuth téren. Majd az ünneplők átsétáltak a református nagytemplom melletti kopjafákhoz és az 1956-os obeliszkhez, ahol koszorút és virágokat helyeztek el az önkormányzat, a rendőrség, a honvédség, a tűzoltóság, az MSZP, az SZDSZ, a lovagrendek és a civil szervezetek képviselői. (A Fidesz MPSZ helyi szervezete nem vett részt a városi ünnepségen.)


Bővebben


 

Dán-svéd gyakorlaton
 Megállták a helyüket a tűzoltók

2006. október 27.


A szentesi tűzoltók szeptember 15-24. között nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlaton vettek részt. (Az előzményekről e hasábokon már beszámoltunk olvasóinknak.) A csapat Mercedes típusú gépjárműfecskendővel és egytengelyes dobozos utánfutóval indult útnak szeptember 15-én.


Bővebben


 

Több pénz a dolgozóknak
 A Hungerit Zrt. sikeres éve

2006. október 27.


A Hungerit a gyár udvarát is szépíti.


Jó hírekről számolhatott be Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója a minapi munkásgyűlésen. Bejelentette, hogy az 1-8 havi pontos mérleg alapján, amely a tervezettnek megfelelően zárult, sőt, talán picit jobb is, a dolgozóknak karácsony előtt egy félhavi fizetést adnak pluszként. A jó hírt természetesen örömmel fogadták a munkások.


Bővebben


 

Az ünnep másnapján
 

2006. október 27.


Hát ez is elmúlt. De hogyan? Amit előre lehetett sejteni, és amit tegnap este láttam, arra mit mondjak ma, kedden október 24-én? Csak azt mondhatom, amit Radnóti Miklós egyik versében így olvasok: "nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható."


Bővebben


 

Diadal az aradi dalversenyen
 Száznegyvenöt éve alakult a Szentesi Dalárda

2006. október 27.


A győztes Szentesi Dalárda (1867)


Az 1848/49-es szabadságharc leverését követő években a hazai kulturális élet fejlődése megtorpant. Az abszolutizmus időszakában tiltva voltak a kaszinói összejövetelek, az álarcosbálok és a táncmulatságok. Üldözőbe vették a magyar nemzeti zenét, táncot és színjátszást. A császári hatóságok megítélése szerint az utóbbiakat a "forradalmi pártbeliek" eszközül használják arra, hogy a tömegeket izgalomban tartsák. A magyar zenészek fellépésével kapcsolatban megállapították, hogy "miután többnyire nemzeti dallamok játszásával foglalkoznak, a pártütők ármánykodásaitól nem egészen idegenek".


Bővebben


 

Magánóvoda nyílt 1891-ben
 Évfordulók - 2006.

2006. október 27.


140 éve,
1866. október 28-án született idős dr. Purjesz János ügyvéd, 1911-1937 között Szentes város tisztiügyésze.

95 éve,
1911. október 28-án Korondon (Erdély) született Lőrincz Márton (1911-1969) birkózó olimpiai bajnok. Az 1934. évi római birkózó EB 1. helyezettje, Szentesen készült fel (dr. Papp László birkózó társaságában) az 1936-os berlini olimpiára, ahol kötöttfogásban légsúlyú olimpiai bajnok lett. Szentes iránti háláját azzal fejezte ki, hogy a győzelemért kapott tölgyfa csemetét a városnak ajánlotta fel. Elhatározását így indokolta a városi képviselő-testülethez intézett levelében: "Hirdesse e tölgyfa Szentes város iránti szeretetemet és legfőképpen azt, hogy bár az ország sok városa megtisztelt ünneplésével, szívemhez mégis ez a nemes város férkőzött legközelebb, amikor fiának fogadott." A facsemete ünnepélyes elültetésére 1937. március 29-én került sor a Polgári Leányiskola (ma Petőfi Sándor Ált. Iskola) előtti parkban. Az azóta terebélyes tölgyfa ma is látható, mellette emléktáblával, amely a fent leírtakra utal.


Bővebben


 

Tudás mellé ösztöndíj
 

2006. október 27.


Idén 167 fiatal kapta meg Szentes város ösztöndíját felsőoktatási tanulmányaik folytatásához. A cél: érezze településünk leendő értelmisége, hogy a szentesi közösség támogató ereje áll mögötte.

Kovács Gabriella, a Lajtha László Zeneiskola tanulója, Bajomi-Nagy Imre tanítványa gitárjátékával Bach muzsikájával üdvözölte a városi könyvtárban a diákokat, szülőket, pedagógusokat.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszöntőjében a kiművelt emberfők feladatairól, és az őket szárnyukra bocsátó és visszaváró közösség felelősségéről beszélt.

- Tudom - mondta Szirbik -, hogy ez az ösztöndíj nem veszi le teljesen az anyagi terheket a tanulók és családjuk válláról, csupán enyhíti azokat. Kívánjuk, hogy ki-ki a legmegfelelőbb módon használja fel ezt.

A polgármester örül az új arcoknak, s azoknak is akik már többedik alkalommal vannak jelen, és részesülnek a közösség útravalóját jelképező támogatásban. Ez azt jelenti, hogy sikeresen veszik a bölcsészettudományi, művészeti, pedagógiai, műszaki oktatásban az akadályokat.

Szirbik Imre úgy fogalmazott: értelmiséginek lenni azt jelenti, hogy az emberfő a megszerzett tudást sugározza ki a társadalomban, bárhol a nagyvilágban.

Tavaly száznegyvenöten, idén százhatvanheten kapták meg a Szentes város költségvetéséből elkülönített alapból a tizenötezer és harmincezer forint közötti ösztöndíjat egyösszegben. Korábban a Bursa Hungarica elnevezésű ösztöndíjat havonta kapták a gyerekek, azonban a felsőoktatási intézmények ezt rendszeres segélyként értelmezték és levonták a diák felsőoktatási ösztöndíjából. Erre tekintettel döntött a város vezetősége az egyösszegű támogatás mellett.

N. A.

 


 

Mértéktartás és aktivitás
 Hatvan éve egymásért és családjukért

2006. október 27.


Rónyai László és Bartus Julianna lányaikkal.


Október 14-én családi körben ünnepelte 60 éves házassági évfordulóját Rónyai László és Bartus Julianna. E jeles ünnep alkalmából megkerestük őket otthonukban, hogy meséljenek magukról.


Bővebben


 

Tövis a nemzet testében
 

2006. október 27.


A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség helyi szervezete a nemzeti ünnep előestéjén, október 22-én tartotta megemlékezését az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján.

A református nagytemplom melletti '56-os emlékműnél és a - pár napja már két - kopjafánál vasárnap kora este mintegy százan gyűltek össze, s hallhatták, amint a hazugságról felolvasták Prohászka Ottokár katolikus püspök gondolatait. Szavalatok következtek, s a forradalmi versek közben korabeli rádiós tudósítást is bejátszottak az '56-os eseményekről, később Mindszenty József hercegprímás rádiós üzenete szólt a hangfalakból.

Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő köszöntőjében először aktuális dolgokat említett: most már három emlékoszlop is áll a templom mellett, s elgondolkodtató, miért van ez a megosztottság a városban. A ceremónia főszónokáról, dr. Horváth Jánosról elöljáróban elmondta: 1947-ben koncepciós perben három és fél évre ítélték, négy évet töltött börtönben. 1956-ban a forradalomban elnöke lett az Országos Gazdasági Újjáépítési Ta-nácsnak, '57-ben Strasbourgban a Magyar Forradalmi Tanácsnak pedig egyik alapítója. Politikai emigrációs éveit New York-ban töltötte, ahol a közgazdaságtan professzoraként 38 éven át tanított, kutatásokat irányított. Ma országgyűlési képviselő, a Parlament korelnöke, akit Farkas atyai jóbarátjaként szólított a mikrofonhoz. - A történelem annyit ér, amenynyit tanulunk belőle, - kezdte ünnepi beszédét dr. Horváth János, aki szerint, amikor az ötven évvel ezelőtti forradalomra emlékezünk, tükröt tartunk magunk elé, lelkiismeret-vizsgálatot is végzünk: kik vagyunk, és hogyan látnak bennünket. A forradalmat a múlt, a jelen és a jövő összefüggéseiben is említette. - Ma jobban érezzük magunkat, mint '56-ban? - tette fel a kérdést. A fenntartásaink, nyugtalanságaink ne hasonlítsanak a forradalomra, intett. Ma szeretnénk azt hinni, a problémákat alkotmányos demokráciával megoldhatjuk. Emlékeztetett arra, hogy a háború utáni választásokon a lakosság 93 százaléka ment el szavazni. 1949-től következett a zsarnokság, a szemfényvesztés politikája, ezt megelégelték az emberek, ez vezetett a forradalomhoz, nem csak az oroszok iránti ellenszenv. Hogyan hasonlít ez a mai helyzetre? A szónok úgy fogalmazott, ki kell húzni a nemzet testéből a tövist, ami alatt az alkalmatlan kormányt érti. Azonban ezt békés úton képzeli el, hiszen a forradalom tanulsága az, hogy ne legyen még egy forradalom.

A beszéd után a jelenlévők koszorúkkal, mécsesekkel adóztak a forradalmi hősök emlékének.

D. J.

 


 

Nagy Imre emberközelben
 

2006. október 27.


Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára emlékező tárlatok nyíltak a Galériában a fővárosi Nagy Imre Emlékház, a szentesi levéltár, és a művelődési központ szervezésében.


Bővebben


 

Fotósok szerint a világ...
 

2006. október 27.


Schmidt Andrea átveszi az első díjat Szirbik Imrétől.


Az Alföldi Fotószalon 12. kiállítását rendezték meg hagyományosan október 23-án a Művelődési és Ifjúsági Házban. Ha azonban hozzávesszük az előtte Dél-Alföldi Fotószalon néven futó kiállítás-sorozatot, akkor összességében már 26. alkalommal találkoztak a művészek.


Bővebben


 

Zsoldos napok
 

2006. október 27.


A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola immár második alkalommal rendezte meg a Zsoldos Napokat. Bugyáné Bakó Veronika igazgató elmondta, hogy hagyományt szeretnének teremteni a háromnapos rendezvénnyel, melyet minden év októberében rendeznek meg. Többek között játékos vetélkedők, különböző versenyek, tesztek, ismeretközlő előadások, kiállítások, filmvetítés, sportrendezvények várták a diákokat. A 13 különböző vetélkedőn résztvevők legjobbjai oklevélben és ajándékban részesültek.


Bővebben


 

Az uniós óvoda vendégei
 

2006. október 27.


A Tempus Közalapítvány Socrates Comenius I. programjának sikeres pályázóiként az Apponyi téri óvoda tagja egy Európai Uniós óvodai csapatnak. A két finn, egy norvég, egy ír és egy spanyol intézmény pedagógusaival elkészített, Storymakers című közös pályázatuk célja, hogy megismerkedjenek egymás munkájával, a gyermekeket bevonják a közös "történet készítésbe".

A magyarországi Storymakers szakmai programot október közepén rendezték meg Szentesen.

Az első napon reggel a vendégek ellátogattak a Vásárhelyi úti óvodába, ahol "mozgáskottát" (testnevelés-foglalkozást), bábozást és cigány néptáncot tekinthettek meg a gyerekek előadásában. Ezután lovas kocsival átmentek a Bocskai utcai óvodába, ahol az "Apró magyarok" lovaglást, jurta építést, lovas játékot és kézműves tevékenységeket (agyagozás, gyöngyfűzés, nemezelés, csuhébaba készítés, stb.) tekinthettek meg.

Csütörtökön Comenius-fogadást és találkozót szerveztek a megyeházán, ahol gondolatokat hallhattunk a Comenius-projektről, majd a résztvevők megtekinthették a partnerintézmények prezentációit.

A vendéglátók több hivatalos programon kívüli, csapatépítő jellegű kirándulást és programot szerveztek a vendégeknek, így gyorsan el telt az a négy nap amelyet itt töltöttek nálunk.

Az utolsó nap zárása az Apponyi téri óvodában volt, ahol a Storymakers programban résztvevő óvónők bábozást és néptáncot, dalos játékot és táncházat tekintettek meg az óvodások közreműködésével.

 


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. október 27.


  • Karalábéleves húsgombócokkal
  • Pulykás-sajtos karfiol


Bővebben


 

Petőfi-szobor a téren
 

2006. október 27.


Sándor Ferenc Szentesen, a Hékédi-telepi házban nőtt fel. A Deák Ferenc utcai iskolában közepes tanulók voltunk. Édesapjával, Dániel bátyjával gyerekkorában a szentesi Ármentesítő Társulatnál emberpróbáló kubikos munkában állt helyt. Harminc éves, megfontolt ember volt 1956-ban, ekkor a Kossuth téren október végén kijelentette: "Szeretnék itt Petőfi szobrot látni." Helyeseltük. Remélhető, hogy valóra válik.

Kátai Ferenc

 


 

Újabb aranyra "leltek"
 

2006. október 27.


Újabb ékszerlopás történt Szentesen. Október 18-án, a nappali órákban ajtóbefeszítéssel törtek be ismeretlenek egy magánlakásba, ahonnan arany ékszert, elektronikai cikkeket és valutát loptak el 40 ezer forint értékben.

A lapistói területen történt, hogy egy bekerített tanyába kerítésvágással hatoltak be ismeretlenek, majd a melléképületből kb. ezer libát tereltek teherautóra, és vittek magukkal. A tulajdonos kára mintegy 2,7 millió forint.

Az ajtót feszítették be a tolvajok Fábiánsebestyénben, egy élelmiszer üzletben. A boltból kávéfőző gépet, italt, cigarettát pakoltak öszsze 300 ezer forint értékben.

Október 23-ra virradóra 350 liter gázolajat tulajdonítottak el két tartálykocsiból Cserebökényben. A tolvajok ellen lopás miatt indult eljárás. Az egyik Téglagyári úti telephelyen két munkagépet rongáltak meg ismeretlenek. A bűnözők a járművek elektromos vezetékeit vitték magukkal, a bennük lévő réz miatt.

H. V.

 


 

Közös tábortűz a csehekkel
 

2006. október 27.


Nem sokkal a klub jogelődjének, a HNF-MHSZ Lakókörzeti Sportklub megalakulása után kialakultak a gyermek és ifjúsági célkitűzések is, melyek egyik sarkalatos pontja a gyermek és családi táboroztatás volt és maradt a mai napig.

Az első kezdetleges gyermektábort 17 fővel a csongrádi Körös-torokban szerveztük, az akkor még működő napközis táborban. Igazi kaland volt az 1 hét számomra, na és komoly fizikai erőpróba is. Tizenhét gyermeket egy irányba terelni ma sem könnyű dolog. A tábornak csak jelképes kerítése volt, amelyen bárki, bármikor keresztülléphetett, ha akart. A gyerekek is éltek az alkalommal és én bizony - mint a mesebeli kotlóstyúk a kiskacsák után - egész nap lótottam-futottam, éjszaka nem aludtam. A tábor étkeztetését részben magunk végeztük. A napközis ebéd ellensúlyozására a szülők gyakorta látogattak ki hozzánk 100-200 db palacsintával, szilvásgombóccal.

A gyerekek a reggelihez a parton összeszedett üvegek visszaváltásáért kapott pénzzel járultak hozzá. Így aztán vígan éltünk. Nem volt órarend, szigorú program és ez nagyon tetszett a gyerekeknek. A táborba kerékpárral érkeztünk és a városi programok és kirándulások alkalmával is többnyire kerékpárral közlekedtünk.

A második tábort már Nagyszékelyen szerveztük a HAKÉS tulajdonában lévő épületben. Ezt már nem én vezettem, Kiss Lászlóné Julika volt a tábor vezetője, és az élelmezéshez már megfelelő szakemberek álltak rendelkezésre. A tábor létszáma meghaladta a 20 főt és 1 hétig tartott. A következő években már szaporítottuk a táborok számát és a helyszínek és időpontok is változtak.

A kora tavaszi táborozás a Mátrában lett az új sikersztori. Remek programokat szerveztünk és sok-sok élményben volt részük a táborozóknak. Közben, 1990-től elkezdtük a családi táborok szervezését. Az első ilyen tábor Szigligeten volt. A kb. 40 táborozó ellátását a magunkkal vitt, ill. az általunk vásárolt élelmiszerekből saját magunk végeztük.

Nem volt baj, hogy düledeztek a faházak, nem volt meleg víz és a vaságyak sem voltak kényelmesek. Ilyen körülmények között is remekül éreztük magunkat. Mindenkinek vállalnia kellett valami munkát és ezzel sem volt baj. Rengeteget kirándultunk és jókat ettünk. Az akkor velünk egy időben ott nyaraló cseh gyerekekkel közös tábortűznél énekeltünk.

(folytatjuk)
Léhi Gábor
Szabadidős SK elnöke

 


 

Maratoni floorball-torna
 

2006. október 27.


Jelentős tömegeket megmozgató, nagyszabású rendezvények főszervezőjeként már többször találkozhattunk Cseuz Lászlóval, a HMG testnevelő tanárával. A 23 órás kerékpározás, a 15 órás futóváltó alkalmával a város apraja-nagyja gyülekezett a Kossuth téren, illetve az uszodában a 48 órás úszóváltó apropóján, valamint 15 órás sportolás örömével ünnepelték március 15-ét.

Még márciusban felvetődött, hogy október 23-át 23 órás maratoni floorball tornával ünnepli a gimi. Cseuz László így is tett, és jó szervezőkészségének és a szpon-zoroknak köszönhetően október 20-21-én rendezték meg a Horváth Mihály Gimnázium tornatermében a 23 órás floorball-tornát. Mi a floorball? Mondhatni olyan, mint a jégkorong. Jég és korong nélkül, melyet műanyag fejű és carbon nyelű ütőkkel játszanak, és egy lyukacsos műanyag labdát kergetnek a játékosok. A cél: minél többször lőjük be az ellenfél kapujába a lasztit.

(Kép és szöveg: Vidovics)

 


 

Kilenc pont lehet?
 

2006. október 27.


Ha nem is mindig tökéletes játékkal, de végül magabiztosan tartotta itthon a bajnoki pontokat a Hungerit-Top-Cop Security Szentesi VK női vízilabda csapata az ASI-ELTE ellenében. Úgy kezdte a mérkőzést a Szentes, ahogy azt a találkozó előtt Kocsis István edző eltervezte: jól védekeztek, és ami a lényeg, gólokkal fejezték be a támadásokat a

lányok. Az első nyolc perc 4-1-es sikere után a cserékkel kissé "összegabalyodott" a játék, a lövések kevésbé voltak eredményesek, ezért lett szorosabb a második játékrész. Újra a szebbik arcát mutatta a Hungerit a harmadik negyedben, hiszen 5-1 lett a vége a találkozó ezen szakaszának. A záró szakaszban viszont a fiatalok - Kocsis szerint - dekoncentrált teljesítményt nyújtottak, ennek volt köszönhető, hogy az ASI kozmetikázni tudta az eredményt.

Szerdán 13 órakor a kötelező győzelem reményében szállt medencébe a Hungerit a Győr ellen idegenben, szombaton pedig hazai medencében fogadják Szrem-kóék az Eger csapatát. A találkozó 16 órakor kezdődik.

H. V.

 


 

Negyven arany
 

2006. október 27.


Szép sikert hozott Kassán a VI. Samuelis Ferenc Nemzetközi Szenior Úszóverseny a Szentesi Delfin ESC úszóinak. Harminchat egyéni aranyérmet szereztek a 4 váltó elsőség mellett. 50 méteres mellúszásban Pólyáné Téli Évának sikerült javítania az általa tartott országos korosztályos csúcson.

Eredmények, férfiak: 50 m gyors (IX. kcs.) 2. Mel-kuhn Dezső. (XI.) 1. dr. Ba-kacsi Gyula. 50 hát (IX. kcs.) 3. Melkuhn, (XI.) 1. dr. Bakacsi. 100 mell 2. Melkunn 1. dr. Bakacsi. 100 pille: 1. Melkuhn. 200 gyors 1. Mel-kuhn, 2. dr. Bakacsi. 50 pille: 2. Melkuhn. 50 mell: 1. Melkuhn, 2. dr. Bakacsi. 100 gyors: IX. kcs 2. Melkuhn, 3. dr. Kanyó Ádám. 200 vegyes: 1. Melkuhn. 100 hát: 2. Melkuhn, 3. dr. Kanyó, 1. dr. Bakacsi.

Nők: 50 gyors (III. kcs.) 2. Barakonyi Judit, (VI. kcs.) 1. Pólyáné Téli Éva, (VII. kcs.) 2. Bolcskay Zsófia, (IX. kcs.) 1. Balázsné Lukátsy Kati, 2. Bodnár Istvánné. (XIII.) 1. Kovács Iméréné. 50 hát: (XI.) 1. Balázsné, 2. Ferke Gáborné 1. Kovács Imréné. 100 mell: 1. Barakonyi 1. Pólyáné, 1. Balázsné, 2. Bod-nárné, 3. Ferkéné, 1. Kovácsné. 100 pille: 1. Pólyláné, 1. Bocskay. 200 gyors 1. Bocskay, 1. Bodnárné. 50 pille: 1. Pólyáné 1. Bocskay, 1. Ba-lázsné, 2. Fekéné. 50 mell: 1. Barakonyi, 1. Pólyáné (csúcs), 1. Balázné, 2. Bodnárné, 3. Ferkéné, 1. Kovácsné 100 gyors: 3. Bocskay, 1. Bodnárné, 1. Kovácsné 200 vegyes: 1. Pólyáné, 1. Bocskay, 1. Balázsné. 100 hát: 1. Ba-lázsné, 2. Ferkéné, 1. Ko-vácsné.

Váltók, 4x50 m férfi gyors: 1. Csongrád-Szentes vegyes (Sebők, Bartók, Melkuhn, dr. Kanyó), 4x50 női gyors: V. kcs 1. Szentes (Bocskay, Bodnárné, Ferkéné, Kovácsné), 4x50 mix vegyes: 1. Szentes-Csongrád vegyes (Barakonyi, Pó-lyáné, Sebők, Bartók), 4x50 férfi vegyes: 1. Csongrád-Szentes (Sebők, Bartók, Melkuhn, dr. Kanyó), 4x50 női vegyes: 1. Szentes (Bocskay, Bodnárné, Ferkéné, Kovácsné), 4x50 m mix: 1. Szentes-Csongrád (Barako-nyi, Téli, Sebők, Bartók).

Pólyáné Téli Éva

 


 

Döntetlen
 

2006. október 27.


Az NB III-as bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesülete október 21-én a hódmezővásárhelyi FTK csapata ellen játszott. Az SZTE 2902 fát - 2 egyéni pontot szerzett -, a hódmezővásárhelyi FTK csapata 2879 fát ütött - 4 egyéni pontot szerzett -, így a több ütött fáért járó 2 ponttal az eredmény 4-4 lett. Pontszerzők: Mladin István 502, Farkas András 479 fa.

 


 

Oldal címe
 

2006. október 27.


Az NB I-es női futsal bajnokság ötödik fordulójában a Tóth Antal edző által irányított Szentesi Futsal Club NB I-es női csapata, a Miskolci Vénuszt látta vendégül az alábbi összeállításban: Magyar-Kiss E., Üveges, Kiss Á., Csonka, csereként játszott még: Milovanovics, Bacsa, Baksa, Heidt.

Kihagyott hazai helyzetekkel indult a mérkőzés, s a 13. percben egy szintén elpuskázott helyzet után vendég kontra, s már 0-1. Két perccel később egy hazai jobboldali támadás, majd egy beadás, érkezik Bacsa (1-1). Ez volt a félidei eredményt.

Szünet után Heidt labdát szerez az ellenféltől meg sem áll a kapuig (2-1) ide. Két perccel később a vendégek egyéni szólójának vége, ismét egál (2-2). A második félidő 5. percében a hazai védelem nem áll feladata magaslatán, máris 2-3 oda. Egy perccel később szentesi támadás Heidt egyenlít (3-3). Röviddel ezután ismét inog a hazai védelem 3-4 oda. Nem sokáig örülhettek a miskolciak vezetésüknek, az ő védelmük is botlott (4-4).

Szinte már mindenki elkönyvelte a döntetlent, de 9 másodperccel a mérkőzés vége előtt, a hazaiak sarok rúgást végeznek, Baksát hozzák helyzetbe, aki nem hibáz 5-4, a Szentes javára.

Ezzel a sikerrel a Szentesi Futsal Club a tabella élére ugrott. A következő mérkőzés november 5-én Budapesten lesz, az ellenfél Vesta-City Line.

 


 

A gimiben versenyeztek
 

2006. október 27.


A Horváth Mihály Gimnázium ismét megrendezte a Horváth Mihály-emlékversenyt, ahol 17. alkalommal mérték össze tudásukat a versenyzők. Közel ezer szentesi, és a környező településekről érkező diák vett részt a város szülöttének emlékére rendezett versenyen. Különböző témakörökben kellett jól produkálniuk a diákoknak, és nem csak az volt a verseny tétje, hogy ki lesz az első, hanem hogy ki kap matematikából, angol, német és francia nyelvből felvételi mentességet. Idén csak azon eredményes diákok kapták meg ezt a mentességet, akiknek a 7. év végi és 8. félévi jegyeinek átlaga eléri a négyest (a beszámítandó tantárgyakra vonatkoztatva).

Másnap tovább folytatódott a megemlékezés a 197 éve született oktatási miniszterre. Ezen a napon volt a Horváth Mihály nap, amikor az iskola dísztermében idegen nyelvi produkciókat mutattak be. Itt nem csak a versenyen résztvevők, hanem a gimnázium drámatagozatos diákjainak idegen nyelvű produkcióit is láthatták a jelenlévők. Az ünnep és megemlékezés zárása volt, amikor megkoszorúzták a Kossuth téren lévő Horváth Mihály szobrot. A miniszter szobra négy évvel ezelőtt még a gimnázium előkertjében magasodott, de idővel átkerült a Kossuth térre.

(Kép és szöveg: Vidovics)

 


 

Kölyök rögbi-siker
 

2006. október 27.


A Szentesi VSC 91-esek kölyök korosztályú utánpótlás csapata október 23-án Vácon, a Magyar Rögbi Szövetség által kiírt Utánpótlás Magyar Köztársaság Kupa országos döntőjében 4. helyezést ért el.

A döntőben székesfehérvári, velencei, százhalombattai és dunaújvárosi csapattal mérkőztek meg. A mérkőzések végeredményei:
Fehérvár Rögbi Klub - Szentes 30-15, pontszerzők: Magyar István 5, Miskolczi Sándor 5, Sipka Róbert 5.

Szentes - Dunaújvárosi Szomjas Tevék 25-10, Magyar 5, Misolczi 5. Sipka 10, Táborosi Ádám 5.

Százhalombattai Bulldogok - Szentes 30-10, Sipka 5, Papp Zoltán 5.

Velencei Kék Cápák - Szentes 35-10, Miskolczi 5, Sipka 5.

A csapat névsora: Ábrahám Bernadett, Miskolczi Sándor, Molnár Zsanett, Papp Zoltán ( Damjanich János Általános Iskola), Magyar István, Sipka Róbert és Táborosi Ádám (Deák Ferenc Általános Iskola), Farkas Klaudia (Koszta József Általános Iskola).

A szentesi kölyök csapat gyengébben szerepelt az előzetesen elvártaknál, de így is fölényesen nyert Dunaújváros ellen, s a favorit fehérvári csapat ellen sokáig vezetett. Sajnos a csapatot a kupameccsek alatt sérüléshullám tizedelte, az egyik meghatározó játékos, Magyar István korán megsérült, hiánya végig érezhető volt.

A kupa különdíjasa Papp Zoltán lett, akinek kitűnő játékát egy ajándék labdával honorálta a rendezőség. Zoli a szentesi kölyök csapaton kívül kiegészítette a Dunaújvárosi Szomjas Tevék mini csapatát, ahol vezető szerepet játszott.

A szentesi kölykök legközelebb október 28-án szerepelnek a diákolimpia országos döntőjében.

 


 

Vasasra várva...
 

2006. október 27.


Súlyos vereséggel kezdte a 2006/2007-es bajnoki szezont a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabda csapata. A nyáron kulcsjátékosait vesztő, és fiatalokkal felturbósított együttesre ráadásul Európa egyik, ha nem a legerősebb gárdája várt a nyitófordulóban.

A nyolc olimpiai bajnokkal felálló Honvéd-Domino komolyan vette a mérkőzést, 13 gól után engedélyezték az első találatot a szentesieknek. A vendégcsapatot ráadásul két jelenlegi játékosa, Vígh és Józsa sem erősíthette eltiltás miatt, így még szűkösebb keretből válogathatott Berki András edző. A vége 22–5 lett oda, több szót erre a mérkőzésre nem érdemes vesztegetni.

A folytatás sem ígérkezik könnyűnek, hiszen szombaton este 18 órától az Euroliga főtáblájára jutott Vasas lesz a Legrand ellenfele a ligeti uszodában.

(hv)

 


 

Egri hőseink
 

2006. október 27.


Népes nemzetközi mezőny gyűlt össze Egerben, egy szenior úszóversenyen, így a Szentesi Delfin ESC versenyzői is. A 100 méteres mellúszást Bicskey Aladár a neves úszó és edző emlékének szentelték. Ebben a számban nemcsak korosztályos győzteseket hirdettek, hanem az egész mezőnyben a legjobb relatív teljesítményt elérő versenyzőket különdíjban részesítették. Pólyáné Téli Éva a dobogó 3. fokára állhatott fel, új országos korosztályos csúccsal. Kiemelkedően szerepelt még Csák Zsuzsa, aki öt számban nem talált legyőzőre. A verseny legidősebb versenyzője a 86 éves Kovács Imréné szintén öt aranyérmet vihetett haza.

Eredmények: Csák Zsuzsa: 200 vegyes, 50 hát, 100 hát, 100 pille, 50 pille 1. 50 gyors 2. Kovács Imréné. 100 hát, 50 mell, 50 hát, 50 gyors, 100 mell 1. Tar János: 50 pille, 50 gyors, 50 hát 1. Bocskay Zsófia: 200 vegyes, 400 gyors, 100 pille 1. 50 pille 2. Pólyáné Téli Éva: 100 mell, 100 pille 1. Cseuz László: 200 vegyes 1. 50 pille, 100 hát, 50 hát, 100 pille 2. 100 mell 3. Melkuhn Dezső: 200 gyors 1. 400 gyors, 100 pille 2. 200 vegyes 3. Becsák Jánosné: 400 gyors 1. 100 mell, 50 gyors 2. Debreczeni Beáta: 200 gyors 1. 50 mell, 100 hát 3. Szabó Imre: 100 pille 1. Bartha Éva. 50 mell, 100 mell 3.

4x50 férfi gyorsváltó: II. kcs. 2. Szentes (Tar, Kasza, Csipes, Gajdos).

IV. kcs 2. Szentes-Csongrád (Cseuz, Melkuhn, Bartók, Sebők).

4x50 m férfi vegyes váltó: II. kcs 2. Szentes (Kasza, Gajdos, dr. Kanyó, dr. Salamon), IV. kcs 2. Szentes (Szabó, Tar, Melkuhn, Cseuz).

 


 

Nemzetközi dzsúdó
 

2006. október 27.


Domaszéki-kupa elnevezéssel nemzetközi dzsúdó versenyt rendeztek a közelmúltban, ahol román és szerb klubok is részt vettek. A több mint 400 induló közül a Pollák DSE versenyzői az alábbi eredményekkel tértek haza.

Diák "C" 1996 (és fiatalabbak) lányok: -24 kg 2. Kalydy Vivien Paloma (1998), fiúk -27 kg 5. Vajda Zsolt (1997), -36 kg 5. Kiss Zoltán, -39 kg 5. Tyityán Bendegúz.

Diák "B" (1995), fiúk: -38 kg 5. Gila Ádám, -45 kg 2. Máté Dániel, -55 kg 1. Valkai Béla.

Diák "A" (1994), lányok: -56 kg 1. Kalydy Patrícia Fatima, +56 kg 1. Gila Nóra.

Serdülő "B" (1993/94) országos egyéni bajnokságon Solton a Pollák DSE színeiben súlycsoportjában a 21 induló közül a 3. helyen végzett -52 kg-ban Őri József (4 olimpiai pont).

Lábatlanban dzsúdóztak a Pollák DSE versenyzői a diák "A" (1994) országos egyéni bajnokságon. -56 kg-ban Kalydy Patrícia 1., +56 kg-ban Gila Nóra 2. (mindketten Koszta isk., testnevelő Szabóné Borbás Edit és Janiga Lászlóné) helyezést ért el.

 


 

Anikó győzelme
 

2006. október 27.


Székesfehérváron a Köztársaság Kupa emlékversenyen képviselte a Szentes Városi Úszó Clubot Csák Anikó ('94.), aki 100 m leány mellúszásban első, 200 m-en pedig második helyezést ért el.

 


 

Kinizsi: iksz
 

2006. október 27.


Győzni utazott Üllésre a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata, de Bozóki Zoltán edző gárdájának be kellett érnie a döntetlennel. Az első tíz perc után a Szentes vette át a játék irányítását, és az adódó lehetőségek közül a 28. percben Katona Tamás váltott egyet gólra. Sajnos a félidő vége előtt néhány perccel egy ellentámadást követően egyenlítettek a hazaiak. Rosszul folytatódott az összecsapás, a mieink szempontjából, mivel megszerezték a vezetést a vendéglátók. Tóth László szerencsére egyenlíteni tudott a 78. percben, a győzelmet azonban már nem sikerült kicsikarni, bár a helyzetek alapján be lehetett volna gyűjteni a három pontot. Így gondolta ezt Bozóki is, aki szerint a keményen játszó üllésiek ellen bátortalanok voltak játékosai. Ezen a hétvégén szabadnapos lesz a Kinizsi, a jövő vasárnap pedig Csanádpalotára utaznak Törőcsik Zoltánék.

(hv)

 


 

Családi események
 

2006. október 27.


Született:
Kanfi-Horváth Tamásnak és Berezvai Gyöngyinek (Kátai u. 15.) Levente, Sóti Richárd Lajosnak és Imre Évának (Őze L. u. 7.) Lili Sára, Faur Gábornak és Karácsony Anitának (Dr. Be-rényi u. 138.) Jázmin, Dopsa Péternek és Bónus Tünde Veronikának (Nyíri u. 23.) Petra, Vári Gábornak és Új-szászi Klára Évának (Csongrád, Erzsébet u. 13.) Anett, Pigler Zoltánnak és Csende Évának (Csongrád, Tanya 93/A) Zoltán nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.


Elhunyt:
Dóka Jánosné Juhász Rozália (Vasvári P. u. 11.), Gágyor Istvánné Szarka Julianna (Horváth M. u. 3.), Vincze Sándorné Mencser Anna (Felsőrét 18.), Bugyi Imre (Knézich K. u. 1.), Pomikola Károly Józsefné Rácz Zsuzsanna (Daru u. 3/A), Bubori Jó-zsefné Vas Erzsébet (Somogyi B. u. 9.), Pusztai Dezső (Apponyi tér F. ép.), Bedő Albertné Kádár Mária (Csongrád, Madách u. 2.), Lévai Sándorné Fái Ilona (Csongrád, Jókai u. 36.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz