<<< Vissza

Több pénz a dolgozóknak
A Hungerit Zrt. sikeres éve

2006. október 27.

 

A Hungerit a gyár udvarát is szépíti.

Jó hírekről számolhatott be Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója a minapi munkásgyűlésen. Bejelentette, hogy az 1-8 havi pontos mérleg alapján, amely a tervezettnek megfelelően zárult, sőt, talán picit jobb is, a dolgozóknak karácsony előtt egy félhavi fizetést adnak pluszként. A jó hírt természetesen örömmel fogadták a munkások.

Mindez annak is köszönhető, hogy szerencsésen túlélték a madárinfluenzát. A vezérigazgató úgy fogalmazott: a sajtó korrekt tájékoztatásának is köszönhetően a tényleges influenza, ami a szomszédos megyét érintette valamelyest "lazábban" csengett le, mint a korábbi. Az egymillió libából, kacsából közel 100 ezerre tehető a Hungerit Zrt. tulajdonát képező kiirtott állatok száma. A vállalat életében ez minimális kiesést jelentett. Mint megtudtuk, a termelők megkapták a nekik járó kártérítési összeget.

A vezérigazgató figyelmeztetett: az év neheze még hátravan, a friss liba, kacsa vágása karácsonyra. Kérte dolgozóit, a legjobb tudásukkat adják. Mivel a terv jobban áll, mint ahogyan azt gondolták, december 23-án egy 85 ezer forintos úgynevezett hűségpénzhez jutnak azok, akik legalább nyolcszor kaptak mozgóbért. Emellé nekik is jár a félhavi munkabér. Ami pedig a jövőt illeti - az eredmények birtokában - egy komolyabb bérfejlesztést kívánnak végrehajtani.

A beruházásokról Magyar József elmondta, a csengelei telepen befejeződött a rekonstrukció, Felgyőn viszont most kezdték el: a régi ólakba új vezérléseket, vittek be. Az automata etető-rendszernél - gondolva a nyári melegre - hűtőrendszert szereltek be. Mellette két új ól építésével folytatódik a rekonstrukció, várhatóan jövő év március elejére lesznek készen. Mindez plusz 3 ezer négyzetmétert jelent, ahol 60 ezer csirkét tudunk fölnevelni.

Slágergyanús a rántott csirkemáj.

- Hat vagy hét új termékben gondolkodunk - tájékoztatott a vezérigazgató. - Ezeket már a Foodapest előtt a boltjainkban is elkezdtük forgalmazni. A tervek szerint a vásárban mutatjuk be a kereskedőknek. Úgy gondolom, a termékeink között sláger lesz a rántott csirkemáj. Három újfajta palacsintával jelentkezünk a piacon. Mellettük két-két újfajta párizsit, illetve szendvicskrémet mutatunk be a vásáron.

- Úgy tűnik, választék akad bőven. Lehet belőlük egy újabb díj?

- Reméljük. November 21. és 24-e között eldől majd.

- Éppen külföldre készül. Mennyiben változtak a jó kapcsolatok?

- Régebbiek mennek, újabbak létesülnek. Mindig azt mondtam, hogy az áru felét exportra adjuk el, a másik felét pedig belföldön értékesítjük. Most Franciaországba, Párizsba megyek, hasonló, egy kicsit nagyobb vásárba, mint a Foodapest. Itt nem állítunk ki. Partnerekkel, 8-10 francia és egyéb külföldi vevőkkel találkozom, leülünk a vásár területén, beszélgetünk, tárgyalunk.

Három újfajta palacsintával is jelentkeznek a piacon.


- Miért nem állítanak ki?

- Nagyon drága. A Foodapest is több mint tízmillió forintba kerül majd. Egy külföldi stand még drágább, és nincs arányban azzal, hogy kiállítok. A jelenlegi vevőinkkel nagyon jó kapcsolatot tartunk, új vevőt meg már nem annyira keresünk.

- Mi az, ami emellett jelenleg foglalkoztatja?

- Tervezzük a jövő évet. Épp tegnap írtam alá egy nagyon komoly, 580 millió forintos új beruházást, amit egy vadonatúj csirkedaraboló-vonal megépítésével hozunk létre jövő márciusra. A darabolásnál ez komoly létszám-megtakarítást jelent. Az itt felszabaduló munkaerőt azonban nem kívánjuk elküldeni, más területre akarunk átcsoportosítani létszámot. Az új vonal beépítésével, 70-80 fővel kevesebb munkaerő kell majd jóval több csirke feldolgozásához. Most négyezret tudunk darabolni, márciustól 5 ezer darabot. Egy nagyon balesetveszélyes munkakört próbálunk gépiberendezéssel kicserélni. A beruházásban szerepel még a levegős előhűtés bővítése, valamint egy új formázógép megvétele a panírüzembe. Ezzel azt tudjuk elérni, hogy sokkal precízebben, sokkal jobb minőségben tudunk majd gyártani.

Lovas József


<<< Vissza