<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2006. október 27.

 
Karalábéleves húsgombócokkal

Hozzávalók:
2 közepes karalábé, 30 dkg darált csirkehús, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 3 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 zsemle, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, őrölt bors, só.

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát futtassuk meg olajban, majd adjuk hozzá a hasábokra darabolt karalábét, sárga- és fehérrépát. Pirítsuk tovább, öntsük fel 1,3 l vízzel, majd amikor felforrt ízesítsük sóval, borssal és a felaprított petrezselyem felével. Lassú tűzön főzzük, közben készítsük el a húsgombócokat.

A darált húst tegyük keverőedénybe, adjuk hozzá a beáztatott zsemlét, a zúzott fokhagymát, a tojást, a maradék petrezselymet, sót, borsot, majd jól összekeverjük. Ha túl lágy a massza, adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát és vizes kézzel szaggassunk apró gombócokat a levesbe. Amint a húsgombócok és a zöldségek megpuhultak, forrón tálaljuk.

Pulykás-sajtos karfiol


Hozzávalók:
1 kg pulykamell, 1 fej karfiol, 5 gerezd fokhagyma, 15 dkg vaj, 3 ek. liszt, 7 dl tej, 1 cs. krémsajt, 10 dkg füstölt sajt, 15 dkg reszelt sajt, ételízesítő, só.

Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedve megmossuk, majd ételízesítős vízben félpuhára főzzük. A pulykamellet bedörzsöljük fokhagymával, kockára vágjuk és teflon serpenyőben készre pirítjuk. A vajat felolvasztjuk, a liszttel csomómentesre eldolgozzuk, majd a tejet fokozatosan hozzáöntve simára keverjük. A szószt besűrítjük, hozzáadjuk a krémsajtot, a füstölt sajtot, sózzuk, fokhagymával ízesítjük. Végül a karfiolt egy kivajazott tepsibe rakjuk, ráteszszük a húst, majd ráöntjük a sajtmártást. A tetejére reszelt sajtot szórunk és arany barnára sütjük.

Jó étvágyat!


<<< Vissza