<<< Vissza

Fotósok szerint a világ...

2006. október 27.

 
Schmidt Andrea átveszi az első díjat Szirbik Imrétől.

Az Alföldi Fotószalon 12. kiállítását rendezték meg hagyományosan október 23-án a Művelődési és Ifjúsági Házban. Ha azonban hozzávesszük az előtte Dél-Alföldi Fotószalon néven futó kiállítás-sorozatot, akkor összességében már 26. alkalommal találkoztak a művészek.

A fotós seregszemlét 1980-ban indították el, s idővel azért bővült ki az eredetileg Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyét - voltaképpen a jelenlegi dél-alföldi régiót - felölelő kiállítás, mert a rendszerváltást követően a fotósoknak nemigen volt bemutatkozási lehetőségük. Szentesen azonban a művelődési központ támogatta a kiállítás megrendezését, így itt a helyi fotókör nem csak meg tudta valósítani, de ki is tudta szélesíteni országos méretűre.

A legutóbbi pályázatra 85 szerző több mint 350 alkotása érkezett, ezekből a zsűri - Mekli Zoltán, Szabó Béla és Szőke János fotóművészek - 37 szerző 60 alkotását fogadták el a kiállításra. A falakon körbefutó képek között először a Horváth Mihály Gimnázium diákjai zenés, énekes és prózai műsorszámokkal kedveskedtek az összegyűlt alkotóknak és az érdeklődőknek. Ezt követően jegyezte meg a kiállítást megnyitó Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, hogy jóleső érzés volt látnia a fiatalok szemében a csillogást. Az élet a pillanatról, a villanásról szól. Megfogni a pillanatot sokféle módon lehet, a kép is ezek közé tartozik, de a digitális fotózás, azon túl, hogy technikai eljárás, az emberről szól. Szirbik Imre úgy gondolja, a képről nem beszélni kell, hanem odaállni elé, s Tamási Áronnal szólva, a világban otthon kell lenni, sokféleképpen, mint az a képeken is látszik.

A polgármester adta át a díjakat a fotósoknak. Az első díjat két képével nyerte el az újszentiváni Schmidt Andrea, a másodikat Papp Elek Nagykörösről, a 3. díjat Uj-vári Sándor kecskeméti alkotó kapta. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok szövetségének (MAFOSZ) plakettjét a budapesti Szita László nyerte el, s ezen kívül kiosztottak még öt különdíjat.

Schmidt Andrea fotóriporter, s mint elárulta, a díjazott képek is munka közben születtek. A Lakótársak címűn egy idős néni szerepel, aki csengetésükre előbb öt-hat kutyával nézett ki a házból, majd az ebben jó témát látó fotós kérésére megismételte, immár egy kutyával. A másik kép (Elárasztva-Bözödújfalu) Erdélyben készült, a falut mutatja árvíz idején: feláldozták víztározónak, mementónak a templom tornya magasodik ki a vízből. Az alkotónak ez a kedvesebb képe, lelkivilága inkább Erdélyhez vonzza, a másikért viszont külföldön kapott elismerést.

A korábbi években a Szentesi Fotókör sikereitől volt hangos a fotószalon, vezetőjüktől, Nagy Istvántól megtudtuk, most a szokottnál kevesebben küldtek be közülük alkotást (Albert Béla, Apró Mária, Kozma Anita és ő maga), s így négyük munkái láthatók a tárlaton. Ez attól függ, mikor mennyi friss alkotásuk van. Nem azt jelenti, hogy ezúttal erősebb volt a mezőny, inkább az összetétele más. Az anyag minőségét a beküldött képek határozzák meg, valamint a zsűri ízlése. A látogatók számát pedig december 1-jéig lehet szaporítani.

Darók József


<<< Vissza