<<< Vissza

Mértéktartás és aktivitás
Hatvan éve egymásért és családjukért

2006. október 27.

 
Rónyai László és Bartus Julianna lányaikkal.

Október 14-én családi körben ünnepelte 60 éves házassági évfordulóját Rónyai László és Bartus Julianna. E jeles ünnep alkalmából megkerestük őket otthonukban, hogy meséljenek magukról.

A házban Laci bácsi festményei és Jucika néni szőtt szőnyegei arról árulkodnak, hogy még ma is tevékenyen töltik mindennapjaikat.

Örömmel mesélnek életükről, a sok-sok közös emlékről. Mindketten a Kisérben születtek, kézműves iparos szülőktől, Laci bácsi 1920-ban, Jucika néni 1925-ben. Jucika néni édesapja a nagy gazdasági válság idején kivándorolt Törökországba, és nem sokkal később ő és édesanyja is követték. Ankarában kezdett iskolába járni, de több helyen éltek Törökországban. 1943-ban tértek haza. Laci bácsi édesapja építészmester, édesanyja varrónő volt. A Nagyörvény utcában laktak. Édesapja kétszer nősült, mindkét feleségével 30-30 évet élt együtt, és mindkettőnek leánygyermeke született. 1945-ben ismerkedett meg Laci bácsi és Jucika néni, és a következő évben házasodtak össze. Laci bácsinak kezdetben késes és köszörűs műhelye volt. 1950-ben Szegedre költöztek. Mindketten a szegedi kéziszerszámgyárban dolgoztak. Jucika néni esti tagozaton elvégezte az óvónőképzőt, Laci bácsi pedig a szegedi gépipari technikumban tanult, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán, gépgyártás-technológia szakon szerzett oklevelet. Közben a szegedi gépipari technikumban műhelyoktató volt.

1962-ben visszaköltöztek Szentesre a szülői házba, melyet időközben kibővítettek. Jucika néni a Barneválhoz került irodai munkára, majd amikor a gyárban megüresedett az óvónői állás, óvónő lett. Laci bácsi a Kontavill elődjéhez került, mint technológiai osztályvezető. Mindketten 1980-ben vonultak nyugdíjba. Két okos leányuk született, szorgalmas és segítőkész vejeik vannak, egészséges, tehetséges és jól nevelt unokáik, és jövő év januárjában megérkezik első dédunokájuk, akit már nagyon várnak.

A 86 éves Laci bácsi szerint a hosszú élet titka a mértéktartás és az aktivitás. Műhelyében szívesen tevékenykedik, kétkerekű járműveit nemrég háromkerekűvé alakította. Jucika néni szeret kertészkedni. És hogy mi a hoszszú házasság titka? Küzdelmes, de szép életük során három napon belül minden kényes kérdést tisztázni tudtak egymással. Egymást soha nem próbálták szándékaikban korlátozni, mások előtt sohasem tették tréfa tárgyává másikuk valamely szokását. Mindketten egymásért és családjukért éltek. Szerették és szeretik egymást, és népesedő családjukat, így nem volt nehéz, és gyorsan eltelt a 60 esztendő.

Majzik Andrea


<<< Vissza