XLII. évfolyam 3. szám

2010. január 22.

Száz férőhelyes lehet a bölcsi

A jelenlegi hetvenről száz férőhelyesre bővítenék a bölcsődét új épületszárny kialakításával. A pályázatot előreláthatólag január végén bírálják el. A bölcsőde vezetőjét aktualitásokról kérdeztük.

Közel 200 milliós DAOP - pályázatról van szó, tudtuk meg Csendes-Merza Ágnes intézményvezetőtől. A már korábban elfogadott Norvég-pályázattal karöltve valósulhatnának meg belőle a fejlesztések, melyre az idén sor kerül. Homlokzatszigetelés, nyílászáró-csere már biztosan lesz, ezt hangolnánk öszsze a további munkálatokkal a DAOP - os pályázatból.

2010. január 22.

Árokba borult a román autóbusz

A szentesi kórház látta el a súlyos sérülteket

Négy utas súlyosan, heten könnyebben sérültek meg abban a balesetben, amely január 21-én, csütörtökön kora reggel történt Nagymágocs és Derekegyház között. A sérültek közül hetet a Dr. Bugyi István Kórházban láttak el. Az orosházi kórházba még négy könnyebben sérültet szállítottak el. A beszállított betegek egyikének sem volt nemzetközi betegbiztosítása, ellátásuk azonban maradéktalanul megtörtént.

Az Olaszországból hazafelé tartó turistákat szállító utánfutós busz feltételezhetően a rosszul megválasztott sebesség miatt, relatív gyorshajtással (70 km/h) megcsúszott a havas úton és az árokba fordult. A szentesi kórházba 7 óra 8 perckor érkezett meg a mentő az első beteggel, azaz műszakváltáskor. Az intézmény éjszakai és nappali műszakban dolgozó munkatársai egyaránt részt vettek azonnali szakszerű ellátásukban. Az elvégzett vizsgálatok alapján elmondható, hogy négyen súlyosan, hárman enyhén sérültek meg a balesetben. A súlyos sérültek közül egy műtétet igénylő kézsérülést szenvedett, 1 fejsérült és 2 gerincsérült van. A súlyos sérültek közül hármat felvettek a kórház traumatológiai osztályára, kezelésük folyamatban van, állapotuk nem életveszélyes.

A szentesi rendőrkapitányság az autóbusz román sofőrjével szemben tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indított eljárást.

Január 20-án, szerdán dél körül a Tisza szentesi szakaszához riasztották a mentőket, tűzoltókat és a rendőrséget, mert csónakjából a folyóba esett egy férfi. A jeges vízben egy faágban sikerült megkapaszkodnia, majd a helyszínre érkező tűzoltók sikeresen mentették ki a szerencsétlenül járt férfit. A mentők a kórházba szállították a "vizes embert", ahol ellátásban részesült.

Cs.I.

2010. január 22.

Segély helyett munkát

Vélemények az "Út a munkához" programról

Mint már arról beszámoltunk olvasóinknak, 2009 januárjában elindulhatott az "Út a munkához" program, mely a segélyezés helyett a közcélú munkavégzést preferálja és lehetőséget biztosított a munkanélküliek foglalkoztatására. A korábbi években a törvény 30-40 fő közcélú foglalkoztatását tette lehetővé, míg az "Út a munkához" program keretében 2009-ben Szentesen a mai napig 364 fő dolgozhatott hosszabb-rövidebb ideig.

A Munkaügyi Központ tájékoztatója alapján 2009-ben folyamatosan emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma, a legutóbbi adatok szerint 1494 fő regisztrált munkanélküli volt, közülük 483-an pályakezdők.

2010. január 22.

Dráguló szolgáltatások

Olvasónk tollából

A Szentesi Élet 2010. január 8-i számában fenti címmel jelent meg - többek között - az uszodai belépők árának változása. Az áremelés általában 5-20 százalék között mozog, azonban az eddigi éves bérlettel rendelkezőknél 250-350 százalékos emelést határozott meg az uszodavezetés.

No, ez verte ki a biztosítékot a bérleteseknél! Mi ez? Hogy lehet ez? - kérdeztük egymástól. Elírás, rosszindulat - nem hiszem.

Akkor tévedés, hiba? Sajnos, az. Mégpedig - véleményem szerint, egy téves felfogásból adódó, csupán matematikai alapműveletek elvégzésének eredménye, valamiféle egységességre való törekvés jegyében. Csak hát, 2009-hez képest túl nagyra sikerült a lépték. Vajon ki az, aki tud, aki akar 2,5-3,5-szeresét fizetni egyik évről a másikra ugyanazért a szolgáltatásért? Gondolom, nem sokan. No, de akkor, kiürül az uszoda is, ahogy az előző évi drasztikus áremelés után a teniszpálya kiürült? Ez nem lehet cél. Igen, de akkor mi a cél?

Az, hogy akik az év 365 napjából szinte mindennap sportoltak, ezentúl csak minden 3-4. nap ússzanak?

Vagy szokjunk le a testmozgásról teljesen? Vagy fizessünk? De hát ennyit? Miből, miért? Mi hát a megoldás?

Azt gondolom, hogy hasonlóan a többi jegyárhoz, az éves bérletek esetén is (mely kategóriát visszaállítanám) az ott alkalmazott 5-20 százalékos emelés lenne reális.

És még valamit. Az éves bérletest és a napijegyet vásárlót - megítélésem szerint - igen nagy tévedés az "egyszeri belépést" vizsgálva egymással összehasonlítani. Hiszen addig, amíg a napijeggyel belépő 6-8 órát tölt az uszodában, a bérletesek maximum 1-1,5 órát naponta. Ha visszaszámoljuk egy órára az árakat, mindjárt más az eredmény! Ugye egyből látszik, mennyire tarthatatlanok az idei árak?!

Egyébként, ha már korlátozni akarunk, sokkal igazságosabb és logikusabb megoldás lenne, ha órában korlátoznák az éves bérletet, például 550-600 órában évente. Ezzel létrejöhetne a 150 napos bérlet helyett, vagy mellette egy új bérletforma. Döntse el a vendég, melyiket választja. Ez bizonyára megnyugvást hozna, és csak a számítógép programján kellene módosítani.

Kozák László
nyugdíjas

2010. január 22.

Botránylapból kormánytámogató újság

Százharminc éve indult a Szentes és Vidéke

Szathmáry Ede ügyvédSzentesen az első lapkiadási kísérletekre 1871 tavaszán és nyarán került sor. A legkorábbi újságok - a Szentesi Lapok és az Alföldi Figyelő - néhány hónap után megszűntek. Cherrier János nyomdatulajdonos 1872. augusztus közepén indította harmadik újságját, Szentesi Lap címen. Új hetilapja hosszú ideig a város legjelentősebb sajtóorgánuma maradt. A szabadságharc és Kossuth Lajos emlékét töretlenül ápoló városban a 48-as függetlenségi elveket propagáló lap népszerűsége és befolyása az évtized végére jelentősen megnőtt.

2010. január 22.

A sportcsarnokról

Válaszlevél

A lap előző számában megjelent, a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokot érintő írásra szeretnék reagálni ezzel a megjegyzéssel.

Tisztelve és elismerve a cikk szerzőjének érdemeit és munkásságát, úgy érzem, hogy vitába kell szállnom a szerzővel. A sportcsarnok 2010-ben tizennegyedik éve szolgálja a sportegyesületek, amatőr sportolók, rendezvényszervezők és más érdeklődők igényeit. A létesítmény - szerencsére - nagy igénybevételnek van kitéve, ami egy közösségi célokat szolgáló sportlétesítmény esetében teljesen normális folyamat.

Az elmúlt évek igénybevétele nyomokat hagyott a létesítményen. Az elhasználódásból eredő kisebb javításokat folyamatosan végezzük önálló kivitelezésben, vagy ha szükséges szakemberek bevonásával. A nagyobb javítások és felújítási munkák fontossági sorrendje a rendelkezésre álló források által biztosított lehetőségek figyelembe vételével kerül megtervezésre.

A sportcsarnok gyakran esik áldozatául öncélú, vandál rombolásnak, amivel szemben csak egyet tehetünk: igyekszünk mielőbb eltüntetni a rongálások nyomait.

A sportcsarnok általános állapota független szakemberek szerint is jobb, mint amit a létesítmény életkora, és igénybevétele eredményezhetne. Ez köszönhető azoknak a lelkiismeretes munkatársaknak - köztük az előző írás szerzőjének is - akik a sportcsarnok átadása óta dolgoznak, vagy dolgoztak a létesítmény üzemeltetésében.

Meggyőződésem, hogy a Szentesi Élet című hetilap oldalai értékesebbek annál, mintsem hogy sértett hangú magánlevelezésekkel terheljük, ezért ha a cikk írója valóban jobbító szándékkal közelít a témához - megköszönve a figyelemfelhívást - örömmel venném, ha a közeljövőben közvetlenül a Sportközpontot, mint üzemeltetőt tájékoztatná a levélíró a vélt vagy valós problémákról.

Tomcsányi Ferenc
(A szerkesztőség a témát lezártnak tekinti.)

2010. január 22.

Járásokra osztották a megyét

Évfordulónaptár - 2010.

165 éve, 1845. jan. 17-én született Balogh János (1845- 1924) városi rendőrfőkapitány, 1878-1884 között Szentes polgármestere, megyei árvaszéki elnök, 1892-1896 között országgyűlési képviselője, utóbb a Szentesi Takarékpénztár igazgatója, 1897-től a Csongrád Vármegyei Történelmi és Régészeti Társulat társelnöke, számos helytörténeti munka szerzője. (1932 óta utca őrzi nevét Szentesen.)

175 éve, 1835. jan. 17-18. A városi tanács ülésén személyesen megjelent Brüneck József, a Károlyi uradalmak közös jószágkormányzója, s ajánlatot tett a legelő elkülönítés módjára. Az egyezség irányába mutató uradalmi javaslatot a tanács a következő napon megvitatta, s úgy határozott, hogy a nagy horderejű kérdés eldöntése előtt kikéri Hoffmann Ignác helytartótanácsi ágens véleményét. Ennek érdekében az elöljáróság Pestre küldte Boros Sámuel jegyzőt és Piti József esküdtet.

100 éve, 1910. jan. 18-án ismét megalakult az előző évben feloszlatott Magyar Építőmunkások Országos Szövetségének (MÉMOSZ) szentesi csoportja. Elnök Mikecz Imre; a tagok száma 34 fő. (Az alispán nov. 4-én kelt határozatával tudomásul vette.)

65 éve, 1945. jan. 19-én megalakult a Nemzeti Segély helyi szervezete. Vezetője Marton János. Első jelentősebb tevékenysége az "Éhező Budapestért" akció megszervezése volt, amelynek során márciusig 3 teherautó és 10 vagon, összesen kb. 130 000 tonna élelmiszert küldtek Budapestre.

125 éve, 1885. jan. 20-án tartotta tisztújító közgyűlését a Csongrád Vármegyei Gazdasági Egyesület. A megválasztott tisztségviselők: elnök gróf Károlyi Sándor, alelnökök Sarkadi Nagy Mihály szentesi polgármester és Burger Alajos uradalmi inspektor. A gazdasági egyesület 136 taggal kezdte meg működését; ez a szám az 1920-as évek végére 1500-1800 főre emelkedett. (1945 szeptemberében az egyesület csatlakozott a Magyar Parasztszövetséghez.)

65 éve, 1945. jan. 20-án Moszkvában aláírták a magyar fegyverszüneti egyezményt.

110 éve, 1900. jan. 21-én a munkások egy csoportja a Grünvald-féle vendéglőben megalakította a Szentesi Általános Népkört. Ideiglenes elnök: Kecskeméti Szabó Sándor. (A kör alapszabályát a belügyminiszter 1900. dec. 15-én hagyta jóvá.)

65 éve, 1945. jan. 21-én megalakult a Nemzeti Parasztpárt (NPP) szentesi szer-vezete, amelyhez a volt Szentesi Kisgazda Szövetség tagjai testületileg csatlakoztak. Elnöke Székely Antal. - A Kommunista Ifjúsági Szervezet kezdeményezésére megalakult Szentesen a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (MADISZ). Elnöke dr. Hönig Vilmos volt.

160 éve, 1850. január 22. Csongrád megye területét közigazgatásilag négy járásra osztották: szegedi, csongrádi, vásárhelyi, szentesi.

20 éve, 1990. január 22-én a Lajtha László Zeneiskola hangversenytermében fellépett Fellegi Ádám Liszt-díjas zongoraművész.

Összeállította:
Labádi Lajos

2010. január 22.

Eltűnt, keresik

A Szentesi Rendőrkapitányság eltűnés miatt ismét keresi Farkas Viktóriát, aki a helyi diákotthon lakója. Farkas Viktória legutóbb december 14-én az iskolai tanítás után nem tért vissza az otthonba, azóta ismeretlen helyen tartózkodik. A körülbelül 170-175 cm magas, kreol bőrű, rövid sötétbarna (festett) hajú, fejlett lánynak különös ismertetőjele nincs. Eltűnésekor világoskék farmernadrágot, fekete zipzáras felsőt, és fekete szabadidő cipőt viselt.

Farkas Viktória lehetséges tartózkodási helyei: Orosháza, Kiskunfélegyháza, Csongrád, Budapest. A rendőrség kéri, hogy aki a 17 éves lány jelenlegi tartózkodási helyéről információval rendelkezik, értesítse a Szentesi Rendőrkapitányságot a 63/561- 310-es telefonszámon, vagy hívja a rendőrség 107-es hívószámát, illetőleg az ingyenesen hívható TELEFONTANÚ 06-80/555-111-es számát.

2010. január 22.

Éjszaka is mérnek

Sebesség, biztonsági öv, mobiltelefon - szigorúan büntetnek

Új sebességmérő készüléket használnak január 1-jétől a Szentesi Rendőrkapitányság munkatársai. A szerkezetet a hónap közepén üzemelték be először. Az eddig a Csongrádi Rendőrkapitánysággal közösen használt traffipaxot a szomszédvár rendőrei használják a jövőben. Az új készülék éjszakai mérésre is alkalmas, 0 és 320 km/óra között méri a sebességet, 2 km/órás eltéréssel.

2010. január 22.

Hárman szerepelnek

Az 500 legnagyobb árbevételű hazai cég között

A Heti Világgazdaság minden évben összesíti TOP500-as listáján az 500 legnagyobb árbevételű, illetve az 500 legnagyobb nyereségű hazai céget. A HVG január 9-én megjelent számában a legnagyobb árbevételű vállalatok között szentesi kötődéssel a tavalyihoz képest nemcsak a Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt. és a Legrand Magyarország Zrt., hanem a Budafer Kereskedelmi Zrt. is szerepel. A múlt pénteken, az újságárusok polcaira kerülő lapszámban összesített legnagyobb nyereségű cégek között azonban csak a Legrand Zrt. szerepel.

A HVG-ben olvasható információk szerint az élelmiszeriparral foglalkozó Hun-gerit Baromfifeldolgozó Zrt. az országos rangsorban a 258., a gépgyártó profilú Le-grand Magyarország Zrt. a 430., a Budafer a 471. helyen szerepel az árbevétel alapján. Az országos listán a tavalyi évhez képest a Hun-gerit Zrt. 36 helyet csúszott vissza, akkor 222. volt. A gépgyártással foglalkozó Legrand Magyarország Zrt. tavaly országosan a 413. lett a rangsorban, most 17 helyet csúszott hátra. A Hun-gerit 30.137, a Legrand 17. 571, a Budafer 16.043 millió forintos éves árbevételt produkált 2008-ban. Szintén ebben az évben az export tevékenység a Hungerit-nél 13.814, a Legrandnál 12.831, a Budafer-nél 438 millió forint volt.

Csongrád megyéből most összesen 16 cég került az ötszázas listára, tavaly eggyel kevesebb. A megyei rangsorban a 8. helyet szerezte meg a Hungerit Zrt., a Le-grand pedig a 13. helyen zárt. A tavalyi eredményhez képest a pozíciójuk 1 helyezéssel romlott. Az ország élelmiszeripari vállalatai között a Hungerit a 22. lett, a Legrand a 18. a gépgyártók között a legnagyobb árbevételt produkált vállalatok listáján, a Budafer az autó- és üzemanyag-kereskedelemmel foglalkozó vállalatok listáján a 109., bár a cég profilja elsősorban a fémipar.

A Legrand Zrt. a legnagyobb nyereséget produkáló hazai cégek lajstromában a 188. (2007-ben 373. volt), adózott eredménye 2057 (az azt megelőző évben 980 millió forint), adózás előtti eredménye 2430 millió forint volt. A cég az árbevétel-arányos eredmény alapján a 193., a sajáttőkearányos nyereség alapján országosan a 160. helyen zárta a 2008-as esztendőt.

A Budafer Kereskedelmi Zrt. Szerepel a toplistás cégek munkahelymegtartó állami támogatásait felhasználó vállalatok között is. 10 millió forintot nyertek el, 29 fős volt a támogatott létszám, 4 hónapos időtartamra.

Cs. I.

2010. január 22.

Közgések az Európai Parlamentben

Az európai politika és közigazgatás mindennapjait testközelből figyelhette meg a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola négy diákja és az őket elkísérő tanáruk. A csapat egy hazai uniós vetélkedőn elért első helyével érdemelte ki a tanulmányutat.

Hazánk uniós csatlakozásának ötödik évfordulója alkalmából írta ki tavaly az 5-let elnevezésű országos versenyt az Europe Direct hálózat és a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség, mesélte az utazás előzményeiről Bartuczné Józsa Anikó, a Boros szakközépiskola közgazdász szaktanára. Lexikális tudást és kreatív készségeket egyaránt próbára tevő internetes fordulókkal indult a megmérettetés, majd Szegeden rendezték a regionális döntőt. Ide már egy iskolai nap tervezetével kellett készülniük.

2010. január 22.

Megérteni a természet működését

A Koszta iskolából Amerikába

Azt hiszem, nem túlzás, ha kimondjuk: dr. Czakó Gábor szerencsés embernek mondhatja magát. Hogy miért? Az alábbiakból kiderül. Szentesen született 1981. január 1-jén. Ha már a szerencsét hoztuk szóba, el kell, hogy mondjuk, nem ő volt a város első újszülöttje abban az évben. Szülei, orvos édesapja és pedagógus édesanyja a Koszta József Általános iskolába íratták be, ahol Balogh Terézia személyében kiváló kémia tanárra lelt. Ez a találkozás meghatározó volt az életében. A tanárnő megszerettette vele a kémiát, olyannyira, hogy a 7-8. osztályban tanult tantárgyból sok tanulmányi versenyen vett részt, már akkoriban megnyerte a területi, majd az országos kémiaversenyt.

2010. január 22.

Megnyílt a Megállj!

Badár volt a díszvendég

Badár Sándor , mint egykori vasutas a székházavatón díszvendég voltVégre elkészült a Megállj! Loki Falatozó, a MÁV Sporttelepen. A Felsőpárton, Hékéden és a Nagyhegyen élő embereknek egyfajta sport- és kulturális missziót is betöltő központjának az átadására került sor az elmúlt héten. Badár Sándor, a Stand Up Comedy egyik hazai, alapító mestere - maga is 12 éven keresztül dolgozott a MÁV keretein belül - volt a megnyitó díszvendége, és egykori vasutas élményeiből merítkezve szórakoztatta a megjelent vendégeket.

2010. január 22.

Az ötéves Civil TV tervei

Kölcsönkamerától a kétnyelvű adásokig

Csorba Gyula a Kosuth téren lévő tv stúdiójábanMérföldkőhöz érkezik hamarosan a Civil Televízió a műsorkészítők szerint. A hőskortól hosszú út vezetett a márciusban ötödik éves működését új műsorstruktúrával is ünneplő szentesi médium életében. A Civil Televízió első kísérleti adásait 2005 márciusában a szegvári nézők láthatták. Szirbik Imre polgármester ekkor érdeklődött a felelős szerkesztőnél, lehetne-e Szentesen is. Csorba Gyula a következő időpontként, 2005. április 29-ét említi, amikor a szentesieknek is bemutatkozott az új médium.

2010. január 22.

Adófelajánlás

Az idei évben is lehetőségük van a magyar állampolgároknak arra, hogy személyi jövedelemadójuk 1 százalékát egyházaknak, illetve szintén 1 százalékát civil szervezeteknek ajánlják fel működésük fenntartására és tevékenységeik további finanszírozására. Ez az évenként összegyűlő összeg sok civil szervezet számára jelentős segítséget jelent tevékenységeik ellátásában.

A támogatható helyi civil szervezetekről továbbra is bővebb információkat kaphatnak a lakosok a város nemrég megújult honlapján. Felkerülni a honlapra: egy kiváló lehetőség a szervezeteknek arra, hogy az újságokban megjelentetett adataik mellett más, ingyenes formában is tájékoztassák önmagukról az adózókat. A virag@szentes.hu e-mail címre küldött (nevet, székhelyet, adószámot, bankszámlaszámot, tevékenységet ismertető) rövid levéllel akár most is lehetőségük nyílik megjelenni itt.

Azok számára, akik szeretnének felajánlást tenni, a www.szentes.hu-n a "Civilek" menüpont alatt találhatók meg a civil szervezetek adatai, többek között adó- és, bankszámlaszámuk és a tevékenységükkel kapcsolatos jellemzők - mondta el lapunknak Virág Olga, az önkormányzat ifjúsági és civil referense.

Cseh-Lakos

2010. január 22.

Fórum

Az önkormányzat gazdaságélénkítő programot indít a vállalkozások számára. A programot fórum keretében mutatják be az ifjúsági házban január 25-én, hétfőn 15 órától. A válallkozók új lehetőségekről hallhatnak.

2010. január 22.

Varga a Jobbik jelöltje

A Jobbik Magyarországért Mozgalom nemrég közzétette országgyűlési választási kampánynyitó rendezvényén 176 egyéni képviselő jelöltjét. Csongrád megyében hét jelöltet állítottak, Szentesen Varga Géza indul a Jobbik színeiben a 2010-es választásokon. Korábban már a Fidesz és az MSZP is megjelölte azokat a személyeket, akiket indítanak képviselőnek. Szentesen Móra József az MSZP, Farkas Sándor a Fidesz országgyűlési jelöltje. A választás várhatóan április 11-én lesz, Sólyom László köztársasági elnök azonban még nem írta ki a pontos időpontot.

2010. január 22.

Könyvbemutató

Tóth Attila: Piroska János élete és festészete című könyv bemutatójára várják az érdeklődőket január 27-én, szerdán 18 órakor a városi könyvtárban. A könyvet Kruzslicz Pál, újságíró, szerkesztő mutatja be a megjelenteknek.

2010. január 22.

A kultúra napján a Művészetek Házáról

Hazánkban régi hagyománya van annak, hogy minden év január 22-én, a Himnusz "születésnapján" ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Szentes minden oktatási intézménye igyekszik megemlékezni erről az évfordulóról, így a Művészetek Háza és a Szivárvány Művészetoktatási Intézmény is. Ebből az alkalomból beszélgettünk az intézményvezetővel, Kálmánné Szabó Erzsébettel (képünkön).

A Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2007-ben költözött be a "gólyás házba". A város minden általános iskolájában jelen vannak különböző tevékenységekkel. Igyekeznek a gyerekek segítségére lenni abban is, hogy míg a belvárosi iskolák tanulói bejárnak hozzájuk az órákra, addig a távolabbi iskolákba - ahonnan az alsósok utaztatása problémás lenne - ők járnak ki oktatni.

2010. január 22.

Vidékbajnokság tizenévesekkel

A Szentesi VK 1998-as fiú csapatának névsora: Bíró Máté, Makai Lajos, Rébeli-Szabó Máté, Harangozó Dominik, Gáspár Marcell, Bocskay István, Pellei Kristóf, Piti Dávid, Lakatos Bence, Szabó Levente, Varga Roland, Csiszár András, Szabó Gergő, Nagy Gergő, Vincze Zsolt. Edző: Bíró DánielBíró Dániel, a Szentesi Vízilabda Klub fiú 1998-asok edzője számolt be arról a bajnokságról, amelyen ez a korosztály vesz részt. A név csalóka, mert ebben a korosztályban még nincs országos bajnokság. A benevező csapatokat két részre osztották. A Budapest és környéke csapatai a Budapest bajnokságban, a Kelet-magyarországi csapatok a vidékbajnokságban szerepelnek. Ez a csoport azonban kiegészül a környező országok - elsősorban magyar - egyesületeinek csapataival.

Az idén 14 csapat nevezett az ún. előkészítő, korosztályos bajnokságba úgy, hogy két részre osztották a csapatokat Szabadkán egy kvalifikációs tornán. A szentesiek a "felső házba" kerültek, ahol nyolc csapat játszik az Eger, a Szolnok, a Csongrád, a Kassa, a Vojvodina, a Nagyvárad és az Arad társaságában. A helyezéseket körmérkőzéses formában, oda-viszszavágókkal döntik el. A tornarendszert úgy bonyolítják, hogy egy-egy város rendez egy fordulót, ahova a többi csapat elutazik és ott egy, vagy két mérkőzést játszanak.

Jelen pillanatban a szentesi csapat a dobogó 2-3. helyén áll, ami jó eredménynek mondható. Ki kell emelni Bocskay Istvánt, Harangozó Dominikot és Pellei Kristófot az edzésmunka és a mérkőzéseken nyújtott teljesítményük, és hozzáállásuk alapján. Ők a csapat gerince, de a többieknek is meg van a lehetőségük, hogy úszástudásban, taktikában és a labdával való bánásmódban fejlődjenek és kövessék elődeik példáját. Ez a korosztály még egy évig ebben a bajnokságban szerepel, utána kerülnek magasabb szintre. A csoportot a Nagyvárad csapata vezeti, akik kiemelkednek mind fizikailag, mind játéktudásban a mezőnyből.

Kép és szöveg:
G. Sz. I.

2010. január 22.

A vízilabda napját tervezik

Bocskay István, a Szentesi Vízilabda Klub elnökségi tagja örömmel újságolta, hogy döntés született: a nyáron megtartják a Szentesi Vízilabda Napját. Jelenleg még a tervezés és a szavazás szakaszában tartanak arra vonatkozóan, hogy júliusban vagy augusztusban rendezzék meg a vízilabda napját. A programra majd az interneten lehet szavazni. Például korábbi mérkőzéseknek a felvételeit lehet megnézni, baráti, szurkolói beszélgetéseket lehet összehozni, változatos, játékos programokat szerveznek (gyermek, felnőtt, férfi, nő, szurkoló, játékos, stb.), valamint a végén villanyfényes medencés show koronázza az eseményt.

A program egyik célja: Vigye Szentes jó hírét a saját lakóhelyére az, aki vidékről érkezik. Illetve minden szentesit várnak majd az uszodába, hogy egy kellemes napot eltöltsön és vegyen részt a programokon. A másik az edzőtáboroztatás megszervezése úgy, hogy az ország minden tájáról érkezzenek egyesületek, csapatok 7-10 napos turnusokban. Ennek a lehetőségnek turisztikai vonzata is lehet, mert nemcsak a vízi sportok kedvelőinek adottak a feltételek, hanem alkalom adódhat arra is, hogy az ország tudomást szerezzen Szentesről.

Kép és szöveg:
Garai

2010. január 22.

Négymilliót oszthat a megye

Huszta Péter, a Csongrád Megyei Diák Sportszövetség titkára, a Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény vezetője városunkba látogatott. Ennek az adta az apropóját, hogy az elmúlt héten a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok adott otthont a megyei diákolimpia labdarúgó döntőnek a 4. korcsoportban. Nem először esett a választás Szentesre, hiszen az eddigi tapasztalatok alapján jó házigazdának bizonyult a város minden alkalommal. Sajnos, a diákolimpiát is elérte a gazdasági válság. Ennek a tornának az 1. és 2. helyezettje a debreceni Főnix csarnokba juthatott volna el a Futsal Európa-bajnokság mérkőzései elé, de az anyagiak itt is közbeszóltak.

Csongrád megyében a legnépszerűbb sportág a labdarúgás. A minőségi sportágak körébe igazából nem számíthatóak a megyében játszó csapatok, de focicsapat, kis- vagy nagypálya minden településen van. Ez meg is látszik a diákolimpiai rendezvényeken, a legtöbb csapat ebben a sportágban indul el országos szinten is.

Az egyesületi, az iskolai csapatok minden évben egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen a döntések és az ország gazdasági helyzete miatt, a különböző támogatások odaítéléséből kimaradnak. Sőt: a személyes jó kapcsolatok döntik el, hogy ki, mennyi támogatást kapjon. Ez a tendencia érvényesül országos szinten is. Az egyes szakszövetségek sem központi támogatásból élnek, vagy abból juttatnak az egyesületeknek, hanem inkább az egyesületek "tartják el" őket.

A megyei önkormányzatnál is jelentkeznek az anyagi problémák, hiszen csak minimális összeget tudnak - elsősorban a kis egyesületeknek - adni, szétosztani. A támogatásokhoz pályázatok útján lehet hozzájutni - a megyei költségvetés februári elfogadása után -, a kiírásra tavasszal kerül sor. Az előzetes tervek szerint körülbelül négymillió forint fölött rendelkezhet majd a megye, melyet a benyújtott pályázatot követően tömegsport rendezvényekre és a kis egyesületek részére lehet majd kiutalni. A pályázatokat - a kiírás után - az alábbi címre kell küldeni: Huszta Péter, Csongrád Megyei Sportintézmény Vezetője; 6722 Szeged, Tábor u. 7/B; Tel.: 06-62/548-094.

(Garai)

2010. január 22.

Hungerit kupa

Az 5. játéknappal folytatódott a Hungerit Kupáért kiírt kistérségi teremlabdarúgó bajnokság a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban.

Eredmény: Cop's - Alfa Team (4-2), Red Star - Loki (1-2), Old Tigers - Rodeo (4-4), Kispályások - Unicum (4-2), Jóbarátok - Sugi Team (4-0), Titánok - Revans (0-0), Spitz - Jóbarátok (2-1), Re-vans - Minarik FC (1-4), B-28 Studio - Biochip (3-2), Swiss Mag - Dream Team (2-2), Belvárosi Favágók - Rövidzárlat (0-2), Hungerit II - Surprise (3-4), FÜKSZ - Tűzoltóság (2-3), Bundás Liba - Metal-Com (1-2) Gallér SE - Fociguruk (1-2), Csituszo - Old Boys (1-3), Hungerit I. - KÁOSZ (0-2), MÁV FC - Tengeralattjárók (3-1).

2010. január 22.

Nem bírtunk a lilákkal

Idei első mérkőzésén, gólszegény összecsapáson szenvedett 4-3-as vereséget a Bodrogi Bau Offshore Outlet Szentesi VK férfi vízilabda csapata. Az Újpest sem nyújtott sokkal jobb teljesítményt, mint a mieink, és talán egyik együttes sem érdemelt győzelmet ezen a hibákkal tarkított mérkőzésen.

Az első percben két emberelőnyt kapott a fővárosi gárda, és bár Horváth Tamás kétszer is hatalmas bravúrral hárított, megszerezték a vezetést a lila-fehérek. A túloldalon Bisztritsá-nyinak egy igazán komoly védeni valója akadt, a feladatot hibátlanul megoldotta, a többi szentesi helyzet vagy a védők blokkján halt el, vagy kapu fölé-mellé szállt. A második negyed elején a Torday befordulását követő szabálytalanságot büntetővel jutalmazta a játékvezető, Jaksa pedig kíméletlen ítéletvégrehajtónak bizonyult. 1-1 után kiállítások és kivédekezett emberhátrányos 20 másodpercek, időkérések színesítették a játékot. Előnyt végül a mieink szereztek, ismét büntetőből, majd 2-2-vel fordultak a csapatok. A kihagyott helyzetek negyede volt a harmadik, gól nem született. Érezni lehetett, aki vezetést szerez a 4. negyedben, az közel kerül a győzelemhez. Az Újpest Hoppál révén szerezte meg a találatot, majd két góllal mentek el a lilák. Szentes, Szabó Tamás előnyből lőtt góljával felzárkózott, de egyenlíteni annak ellenére nem sikerült, hogy az utolsó másodpercekben Torday lövése átjutott a fővárosi védősoron, a gólvonalon azonban nem.

Az Újpest trénere szerint egy kőkemény ellenféllel szemben szereztek fontos három pontot. Dr. Tóth Gyula ugyanakkor arról beszélt, hogy azokat az elemeket, melyeket edzéseken be tudtak mutatni játékosai, éles helyzetben nem tudták alkalmazni. A megyei rangadó 23-án, szombaton 18.30 órakor lesz a ligeti uszodába, ahová a Szeged érkezik - esélyesként.

H. V.

2010. január 22.

Az utánpótlás teniszezett

Bakos László, a Szentesi Tenisz Klub vezetőedzője elmondta, hogy az idei első versenyük volt a Sátor Kupa, ezzel a 16 és 14 éves fiú utánpótláskorú játékosoknak biztosítottak játéklehetőséget. A II. kategóriás kiemelt verseny egyéni és páros versenyszámokból állt. Az ország 13 városából, 16 egyesület nevezett a rendezvényre. Huszonnyolc 16 éves és tizenöt 14 éves versenyző küzdött a díjakért, illetve azért, hogy az országos bajnokságra kvalifikálják magukat.

Az egyesületi rangsorban, a vidék második legeredményesebb egyesülete volt az elmúlt évben a klub. Körülbelül 70 fős a játékosállományuk, valamint nevelik a jövő teniszezőit. Az utánpótlás-nevelésben látják a lehetőséget a fennmaradásra, ennek az érdekében a bevételek döntő részét erre fordítják. Mind a szülőktől, mind a támogatóktól sok áldozatot kérnek a versenyeztetés és a felszerelések biztosítására.

Szentes kapta meg a jogot, hogy a nyáron az Országos Korosztályos Vidékbajnokságot megrendezhesse, amely előreláthatóan 10 napos rendezvény lesz. Ezen a budapesti egyesületek kivételével szinte minden vidéki egyesület részt vesz. Júniusban az Országos Sebész teniszbajnokságra, majd az Országos Orvosbajnokságra is itt kerül sor.

A torna eredménye, fiúk 14 év: 1. Uj Gergő (Pécs 2000 TC), 2. Horváth Péter (DIE-GO VK), 3. Zsurzsa Zsolt (HÓD TC) és Marics Péter (DIEGO VK).

Fiúk, 16 év: 1. Ajkay Norbert (Gellért SE), 2. Margitfalvy Róbert (Tálentum TC), 3. Hegyi Norbert (Idom Team 2000 TSE) és Kalocsa Bence (Petőfi TSE).

F16 páros: 1. Ajkay Norbert (Gellért SE) - Virág Máté (Szentesi TK), 2.Kanyó Rajmond (DIEGO VK) - Korom Tamás (Szentesi TK), 3. Margitfalvy Róbert (Tálen-tum) - Sári Botond (Röpte SKE) és Bíró André - Juhász Gergely (Gellért SE).

G. I.

2010. január 22.

Kertbarátok fóruma

A Király István Kertbarátkör január 25-én, hétfőn 18 órakor a Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartja hagyományos év eleji fórumát. Meghívott vendégek: Szirbik Imre polgármester, Marsi Tibor falugazdász és Ledó Ferenc, a DélkerTÉSZ elnöke. A fórumon értékelik a múlt évet és szólnak a 2010-es tervekről. A rendezvényre a szervezők várnak minden kertészkedéssel foglalkozó gazdálkodót.

2010. január 22.

Pótfűtés

A vadász vendégségbe megy egy vadásztársához. Látja, hogy a nappaliban egy óriási kitömött oroszlán áll. Kérdezi a vendég:
- Ezt mikor ejtetted el?
- Három éve, amikor a feleségemmel Afrikában jártunk - feleli büszkén a házigazda.
- És mivel van kitömve?
- A feleségemmel.

2010. január 22.

Kis kukta

  • Tejfölös tárkonyos gombaleves nokedlivel
  • Almafánk
2010. január 22.

Ellopta a kölcsönautót

Hiszékenysége áldozata lett egy szentesi nő kedden délelőtt. Az asszonyt azzal az ürüggyel hívta fel egy ismeretlen hang, hogy a veje autója elromlott, sürgősen pénzre van szüksége, ezért azonnal odaküldi a nőhöz az egyik ismerősét. Az idegen meg is érkezett, az asszony átadott neki 150 ezer forintot - mert csak ennyi volt otthon - ám később rájött, hogy alaposan rászedték, így értesítette a rendőrséget. A pénz nem került elő.

Elfogta a rendőrség azokat az iskolai fosztogatókat, akik a város iskoláit látogatták rendszeresen. No nem azért, hogy okosodjanak, hanem azért, hogy a folyosókon, öltözőkben lévő kabátokat "kipakolják", mobiltelefonokat, pénzt, MP3-as lejátszót lopjanak. A 18 és 25 év közötti elkövetők ellen - akik korábbi hasonló ügyeik miatt már nem ismeretlenek a rendőrök előtt - többrendbeli lopás vétsége és bankkártyával való visszaélés miatt indult eljárás.

Január elején kölcsönzött autót egy hölgy az egyik ilyen szolgáltatással foglalkozó szentesi cégtől, ám azóta sem vitte vissza a járművet a telephelyre. A rendőrség kiderítette, hogy hamis papírokkal történt a kölcsönbe vétel. A szentesi rendőrkapitányság munkatársai országos körözést adtak ki a csaló ellen, de keresik a szürke Opel Astra G típusú, KPN-510-es rendszámú járművet is.

Négy favágót igazoltatott a helyszínre érkező rendőrjárőr az elmúlt pénteken délután Szentes külterületén. A férfiak próbálták ugyan igazolni, hogy jogosan vágják a fát, ám később kiderült, hogy mégsem. Így a kivágott 20 mázsa fával 56 ezer forint kárt okoztak a tulajdonosnak. A négy személy ellen - korábban már volt falopással kapcsolatos ügyük - társ-tettesként elkövetett lopás vétsége miatt folyik nyomozás.

Két összezárt, nagy értékű kerékpárt loptak el az elmúlt pénteken a Nagyörvény utcai patika elől. A kiérkező rendőrök "forró nyomon" jutottak el az egyik közelben lévő ház lakójához, akinél házkutatást tartottak, mely során előkerültek az udvarból a bringák.

Besurranó tolvajokat fogtak a nyomozók az elmúlt napokban. A két nő rövid időn belül két házba is behatolt, ahonnan 100-100 ezer forintot vittek magukkal. Az egyik helyszínre a gyanúsítottak egyike, a másikra mindketten bementek, ám ez utóbbi helyszínen tetten érték őket a lakók.

H. V.

2010. január 22.

Vízilabdás osztályba toboroznak

Hat csapat részvételével rendezik meg január 23-án, szombaton a ligeti sportuszodában az I. HMG Kupa elnevezésű vízilabda tornát. A szervezők nem titkoltan azért hívták meg Békéscsaba, Szabadka, Hódmezővásárhely, Csongrád, Kecskemét és Szentes legjobb 8. osztályos vízilabdázóit, hogy népszerűsítsék körükben azt a lehetőséget, amelyet a Horváth Mihály Gimnázium kínál számukra. Vagyis azt, hogy lehetőségük van felvételt nyerni az intézmény vízilabdás tagozatának szeptembertől induló első évfolyamára. A tehetséges, és nem utolsó sorban jó tanulmányi eredményű fiatalok ráadásul olyan lehetőséghez juthatnak, amit speciálisan az erre a tagozatra járók élvezhetnek. Lehetőségük nyílik érettségi után továbbra is Szentesen vízilabdázni, miközben felsőfokú tanulmányaikat a közelben folytatják.

Információink szerint a gimnázium vízilabdás sporttagozata felől már Nagyváradról is érkezett érdeklődés, ami előrevetíti, hogy idén is nagyon sokan szeretnének felvételt nyerni az osztályba.

2010. január 22.

Gyermek klub és matiné

A művelődési központ gyermek klubjában kézműves foglalkozást tartanak február 9-én, kedden 17 órától. A Művelődési és Ifjúsági Házban farsangi álarcokat készítenek a résztvevők, az anyagot a szervezők biztosítják. A foglalkozásra a belépés díjtalan! A délutáni matinéra január 26-án, kedden és február 2-án, kedden 17 órakor várják a kicsiket. Bővebb információ kapható a helyszínen.

2010. január 22.

Ötvenéves az Árpád

Az Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet alapításának 50. évfordulója, valamint az Árpád-Agrár Zrt. megalakulásának 10. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést rendeznek a zrt. székházában. A január 29-én, pénteken 10 órakor kezdődő ünnepségen köszöntőt mond Gráf József miniszter és dr. Glatz Ferenc akadémikus. Ezen a napon nyílik kiállítás a főtéri galériában Az Árpád 50 éve címmel. A tárlatot megnyitja Szirbik Imre, polgármester.

2010. január 22.

Családi események

Született: Marton János és Szabó Éva Tündének Dominik, Bogyó Zoltán és Faragó Csillának Benedek Ákos, Szekeres Ferenc és Aradi Ilonának Nóra, Szigeti Miklós és Mészáros Zsuzsannának Boglárka, Bali Zsolt és Gombos Nikolettának Hanna, Györgyi Attila és Petrikó Szilviának Nikoletta, Nacsa István és Halász-Szabó Juditnak Léna, Ürmös Norbert és Fábrik Annamáriának Boglárka, Mihály Lajos és Magyar Zsanettnek Sándor József nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Molnár Norbert és Horváth Beáta.

Elhunyt: Pulya Lajos, Varga Mihály, Vad Sándorné Hőgye Róza, Lázár Sándor, Garai Mihályné Veres Irén, Dömsödi Imre, Kádár Sándor, Gali Ferencné Kanyó Ida, Szabó Imre András.