2010. január 22.

Éjszaka is mérnek

Sebesség, biztonsági öv, mobiltelefon - szigorúan büntetnek

Új sebességmérő készüléket használnak január 1-jétől a Szentesi Rendőrkapitányság munkatársai. A szerkezetet a hónap közepén üzemelték be először. Az eddig a Csongrádi Rendőrkapitánysággal közösen használt traffipaxot a szomszédvár rendőrei használják a jövőben. Az új készülék éjszakai mérésre is alkalmas, 0 és 320 km/óra között méri a sebességet, 2 km/órás eltéréssel.

Nagy János közlekedési osztályvezető tájékoztatása szerint a készülék alkalmas arra, hogy nagyobb távolságban és akár éjszaka is kiszűrje a gyorshajtókat. Műholdas helymeghatározó rendszerrel rendelkezik, ez alapján rögzíti a telepítés helyét. A rögzített képek, adatok pedig közvetlenül kerülnek fel a központi számítógépre. - A mérőkészülékkel a közigazgatási eljárás hatálya alá tartozó szabálysértéseket mérjük gyorshajtás esetén, amely a törvény szerint az objektív felelősség hatálya alá tartozik. A kiszabott bírságot a gépjármű üzemben tartója számára küldik ki gyorshajtásnál, hiszen a rendszám alapján rögzítik a szabálysértést - hangsúlyozta a rendőr százados, aki elmondta: A felvételeken elméletileg nemcsak a gépkocsi rendszáma, hanem a vezetője is látszik. Így bizonyító erővel bírhat és szabálysértési eljárás indítását és szankcionálást vonhat maga után, ha a traffipaxos felvétel más szabálysértést is mutat. Például a sofőr vezetés közben telefonál, vagy nincs bekapcsolva a biztonsági öve.

A sebességmérő készülék Nagy János szerint pozitív hatással van a személyi sérüléses baleseti statisztikára is. Míg 2008-ban a Szentesi Rendőrkapitánysághoz tartozó területen 79 személyi sérüléses baleset történt, addig 2009-ben 70, azaz 11 százalékkal kevesebbet regisztráltak.

A rendőrkapitányság adatai alapján tavaly 2, az azt megelőző évben 3 halálos baleset történt környékünk útjain. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma is kettővel csökkent, 26 volt 2009-ben. Könnyen 42 esetben sérültek, amely 6-tal kevesebb volt, mint 2008-ban.

A gyorshajtáshoz kapcsolódó büntetési tételek is növekedtek a tavalyi évben. Jelenleg a közigazgatási eljárásban 50 km/óráig, 50 km/ óra felett, 100 km/óráig, és 100 km/óra felett is a megengedett sebességhatárok átlépése 30 és 300 ezer forint közötti büntetési tételt von maga után.

Szabálysértést követ el azonban nemcsak a gyorshajtó, hanem az is, aki menet közben kézben tartott mobiltelefont használ. Itt a büntetési tétel 10 munkanapon belüli befizetés esetén 10 és 20, 10 munkanap után 16 és 32 ezer forint közötti összegbe kerül.

A biztonsági öv nélküli közlekedést is szankcionálja a törvény 10 és 30 ezer forint közötti bírsággal, 10 munkanapon belüli fizetés esetén. 10 munkanapon túli fizetéskor ugyanez 16 és 42 ezer forint közötti összeget jelent.

Cseh-Lakos