2010. január 22.

Közgések az Európai Parlamentben

Az európai politika és közigazgatás mindennapjait testközelből figyelhette meg a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola négy diákja és az őket elkísérő tanáruk. A csapat egy hazai uniós vetélkedőn elért első helyével érdemelte ki a tanulmányutat.

Hazánk uniós csatlakozásának ötödik évfordulója alkalmából írta ki tavaly az 5-let elnevezésű országos versenyt az Europe Direct hálózat és a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség, mesélte az utazás előzményeiről Bartuczné Józsa Anikó, a Boros szakközépiskola közgazdász szaktanára. Lexikális tudást és kreatív készségeket egyaránt próbára tevő internetes fordulókkal indult a megmérettetés, majd Szegeden rendezték a regionális döntőt. Ide már egy iskolai nap tervezetével kellett készülniük. A tanárnő elárulta: iskolájuk négy csapattal nevezett be, s olyan jól szerepeltek, hogy akár mindegyik továbbjuthatott volna, ha a szabályok engedik. A Közgé Csillagok elnevezésű csapat Görögországot kapta feladatul, így a hellén kultúra és gasztronómia köré szerveztek iskolai napot még novemberben. Ezután Kecskemétre vezetett az útjuk, az országos döntőben az eseményről készített videót mutatták be, s be is számoltak iskolai rendezvényükről. Sok ötlettel oldották meg a feladatot a diákok, többek között 2029-et is megidézték, amikor is már, mint képviselők léphetnek be az Európai Parlamentbe. A Közgé Csillagok csapata bizonyult a legjobbnak, s az első helyért egy brüsszeli tanulmányút járt. Bugya Nikolett, Bartyik Bernadett, Abonyi Tímea és Tapodi Anikó január 14-én, csütörtökön utaztak el, velük tartott tanáruk is. Vasárnapig tartózkodtak Brüsszelben, két napra rá már az iskolában - kicsit még fáradtan - elevenítették fel élményeiket. Az első két napon az Európai Unió intézményrendszerével ismerkedtek. Találkoztak képviselőkkel, s ott voltak a biztos-jelöltek éppen akkor zajló meghallgatásánál. Képviselőkkel, delegáltakkal is alkalmuk nyílt találkozásra, Gurmai Zita szocialista képviselő fogadta őket, de látták az MDF-es Bokros Lajost is. A kezdeti megilletődöttség hamar elmúlt a barátságos fogadtatásnak köszönhetően. Ismerkedtek a város látnivalóival is, de mint mondták, a belvárosban szinte minden a politikáról szól, s a képviselőkön kívül csak turistákkal találkoztak. Diákokat például csak a külvárosban metrózás közben láttak. Jártak a dél-alföldi régió képviseleti irodájában, meglátogatták az Atomiumot, a csokoládémúzeumot, a királyi palotát, s a híres "pisilő kisfiút", azaz a Manneken Pis-t. A diákok közül különösen Timi tartja elképzelhetőnek, hogy az unióval kapcsolatos pályára lépjen.

A lányok 10.-esek, tehát még csak most kezdik elsajátítani a gazdasági ismereteiket az iskolában. Ezért is különösen szép ez az eredmény. A versenyre nagyon célirányosan készültek, s jól működtek csapatban, sorolta a siker összetevőit tanáruk.

Mindenesetre a későbbiekben, amikor már EU-s ismereteket is tanulnak, könnyebb lesz elsajátítaniuk a tankönyv anyagát, értékelte az utazás hasznosságát a tanárnő. Hozzátette még: bár a nyelvismeret nem volt szempont a versenyen, az utazás azzal a tanulsággal is szolgálhatott a diákoknak, hogy mennyire fontos a nyelvtudás külföldön.

Darók József