2010. január 22.

Kis kukta

Tejfölös tárkonyos gombaleves nokedlivel

Hozzávalók: 1 fej hagyma, 25 dkg gomba, 1 répa, 1 zöldség, 2 dl tejföl, 1-2 gerezd fokhagyma (vagy fokhagymakrém), só, bors, tárkony, pirospaprika, ételízesítő, 1 lapos ek. apróra vágott petrezselyem, 1 tojás, 17 dkg liszt.

Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk és olajon majdnem készre pároljuk. Ha a hagyma kész, hozzátesszük a megtisztított és felszeletelt gombát, répát, zöldséget, majd egy kevés vizet öntünk alá. Az egészet megborsozzuk, megszórjuk ételízesítővel, tárkonnyal, pirospaprikával, végül sózzuk és hozzáadjuk a préselt fokhagymát. A fűszerezés után az egészet felengedjük annyi vízzel, amennyi levest akarunk készíteni és fedő alatt főzzük.

Amíg a leves fől, elkészítjük a nodekli tésztáját. 1 tojást egy csipet sót és kb. 17 dkg lisztet annyi vízzel öszszekeverünk, hogy lágy legyen, de ne folyjon. Amikor a levesben már minden megfőtt, felvesszük a gázt, hogy a leves lobogó legyen, majd beleszaggatjuk a masszát. Ezután szórjuk meg a petrezselyemmel. A levest hagyjuk tovább főni. Összekeverünk 3 dl olajat 2 ek. liszttel és világos zsemleszínűre pirítjuk és elzárjuk a gázt. Tegyünk hozzá egy tk. pirospaprikát és 2 dl tejfölt, és az egészet hígítsuk a leves levével. Öntsük az egészet a levesbe, forraljuk fel.

Almafánk

Hozzávalók: 1 kg alma, 2 tojás, 6 ek. cukor, 35 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, fahéj vagy lekvár, olaj.

Elkészítése: Az almát reszeljük le és a levét nyomjuk ki. Ezután adjuk hozzá a tojásokat, a lisztet, sütőport és a cukrot. A masszát dolgozzuk össze, majd evőkanállal szaggassuk a forró olajba. Süssük pirosra és lekvárral kenjük meg, vagy fahéjas porcukrot szórjunk rá.