2010. január 22.

Száz férőhelyes lehet a bölcsi

A jelenlegi hetvenről száz férőhelyesre bővítenék a bölcsődét új épületszárny kialakításával. A pályázatot előreláthatólag január végén bírálják el. A bölcsőde vezetőjét aktualitásokról kérdeztük.

Közel 200 milliós DAOP - pályázatról van szó, tudtuk meg Csendes-Merza Ágnes intézményvezetőtől. A már korábban elfogadott Norvég-pályázattal karöltve valósulhatnának meg belőle a fejlesztések, melyre az idén sor kerül. Homlokzatszigetelés, nyílászáró-csere már biztosan lesz, ezt hangolnánk öszsze a további munkálatokkal a DAOP - os pályázatból.

Pozitív bírálat esetén, a csoportszobai és udvari játékeszközök számát bővítenék, motorokkal, homokozó eszközökkel, valamint a tervezett plusz 30 főnek szánt berendezéssel, bútorzattal.

Sószobát is kialakítanának, a légúti megbetegedések megelőzésére, kezelésére, mely egy ingyenes szolgáltatás lenne az intézménybe járó gyermekek részére valamint egy gyógypedagógiai fejlesztő helyiséggel is bővülne az intézmény.

A fejlesztés megvalósulása esetén - az intézményvezető szerint - a technikai és a szakmai alkalmazottak létszámának bővítése elengedhetetlen.

A bölcsődébe 86 gyermeket lehet beíratni, ám már 2-3 éve mindig száz fölé emelkedik a gyermekek létszáma. A megbetegedések miatti hiányzások, a nagy átlag nem haladja meg a 70-80 főt - magyarázza Csendes-Merza Ágnes.

A megváltozott jogszabály függvényében - két évre módosult a gyed - az intézményvezető szerint tovább nőhet az igény a bölcsődei férőhelyek iránt.

A felújítás esetén a tervezett munkálatokat megpróbálják úgy ütemezni, hogy az intézmény működésében fennakadás ne legyen.

Közcélú foglalkoztatás keretében egy kisegítő személyt, illetve két szakdolgozót alkalmaznak az év végéig. Utóbbiak folyamatos képzésben vesznek részt, kisgyermekgondozónak tanulnak.

Az új influenza elleni védőoltást a bölcsőde vezetőjének tapasztalata szerint kevés szülő adatta be ide járó gyermekének, de a gondozónőket is megosztotta a választás. Mindesetre H1N1-es megbetegedés nem volt náluk.

Csendes-Merza Ágnes (képünkön) azt mondja, nem próbálták a védőoltás beadatására rábeszélni a szülőket, egyrészt ez a korosztály folyamatos kapcsolatban van a védőnőkkel ill. gyermekorvossal, akiktől a megfelelő tájékoztatást megkaphatják ill. az intézménybe naponta kijáró gyermekorvostól is kérhetnek segítséget, tájékoztatást, amennyiben a szülők igénylik, másrészt a szülő kötelezettsége ebben a kérdésben dönteni.

A szülők felé egyébként egyre jobban igyekeznek nyitni - mondja a bölcsőde vezetője. Nyílt napokat tartanak az idejáró és az intézmény életével megismerkedni szerető szülőknek és gyermekeiknek. Ide tartozik az a tavaly bevezetett kezdeményezésük is, amikor a gondozónők a szülők által kiválasztott témával kapcsolatban derűs, nyugodt légkörben, teázás közben át- ill. megbeszélik a felmerült problémákat, lehetséges megoldásokat. A szülők is adhatnak tanácsokat, javaslatokat az aktuális helyzetek megoldására.

D. J.