2010. január 22.

A kultúra napján a Művészetek Házáról

Hazánkban régi hagyománya van annak, hogy minden év január 22-én, a Himnusz "születésnapján" ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Szentes minden oktatási intézménye igyekszik megemlékezni erről az évfordulóról, így a Művészetek Háza és a Szivárvány Művészetoktatási Intézmény is. Ebből az alkalomból beszélgettünk az intézményvezetővel, Kálmánné Szabó Erzsébettel (képünkön).

A Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2007-ben költözött be a "gólyás házba". A város minden általános iskolájában jelen vannak különböző tevékenységekkel. Igyekeznek a gyerekek segítségére lenni abban is, hogy míg a belvárosi iskolák tanulói bejárnak hozzájuk az órákra, addig a távolabbi iskolákba - ahonnan az alsósok utaztatása problémás lenne - ők járnak ki oktatni.

A Szivárvány a városon kívül ősz óta Szegeden is képviselteti magát, melyet Kálmánné Szabó Erzsébet sikerként, és az itt folyó színvonalas munka elismeréseként említ. Egy magyar-angol két tanítási nyelvű általános iskolában folytatnak művészetoktatást. Mint mondta, egy tavalyi pályázatnak köszönhető ez a siker. A helyezést elért szegedi pályázók a szentesi díjkiosztóra érkezve és a Művészetek Házában szétnézve elismerték: nem hitték volna, hogy ilyen magas színvonalú munka folyik az iskolában. Az ismeretségnek és a szegedi egyetem tanárképző karával kialakított kapcsolatnak is köszönhető, hogy már szegedi oktatók is szívesen jönnek ide tanítani. A kérdésre, hogy szándékoznak-e tovább terjeszkedni, nemmel felelt az igazgatónő. Úgy véli, a két város elég feladatot ad számukra, nem szeretnék elaprózni energiájukat. Számukra mindig a minőségi oktatás áll az első helyen.

A Művészetek Háza továbbképzések szervezésével is foglalkozik. Az őszi szünetben volt egy fazekas-keramikus továbbképzésük, folytatás tavasszal várható. Céljuk elsősorban az volt, hogy az óvodákban, iskolákban tanító pedagógusok megmutassák diákjaiknak, hogyan lehet a környezetünkben fellelhető alapanyagokból két kezünkkel, kreativitással alkotni. Úgy véli, most, hogy az iskolákban egyre kevesebb tanítási óra jut a művészetekre és a kézműves tevékenységekre, ezt az oktatást egyre inkább a művészeti iskolák fogják átvenni.

Az oktatáson kívül turizmusszervezéssel, OKJ-s képzéssel, művészeti vásárok rendszeres megrendezésével is foglalkoznak. Meg kell említeni a Művészteázót, ahol helybeli, vagy országosan ismert, a művészetért sokat áldozó személyek társaságában lehet néhány tartalmas órát eltölteni.

Ebben az évben a kultúra napját a szokásoktól kissé eltérően ünneplik. Eddig saját tanítványaik munkáiból láthattak kiállítást az érdeklődők, idén a Szivárvány iskola által kiírt pályázat alkotásai láthatók. A pályázat témája a Himnusz volt. Kálmánné Szabó Erzsébet azt mondta, mintegy 150 alkotás érkezett be, a gyerekeket sokféleképpen ihlette meg a Himnusz. A kiállítás mellett az intézmény néptáncosainak és színjátszóinak előadása is méltóképpen kiegészíti az ünnepi műsort.

Kép és szöveg:
Králik Emese