XLI. évfolyam 34. szám

2009. augusztus 28.

Barátfülétől a bordeaux-i borig

Második alkalommal tehettünk augusztus 20-án gasztronómiai utazást az ízek világában, mint azt a Kossuth téri rendezvény címében is viseli. Ezúttal nem csupán a kistérség településeinek jellemző finomságait kínálták egész napos zene, ugrálóvár és egyéb szórakoztató programok mellett, de a nyolc pavilonban külföldről származó enni - és innivalót is találhattunk.

Az ízek világának bemutatására minden évben újra pályázniuk kell a művelődési központ munkatársainak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz, ám a múlt évi, technikára kapott másfél millió forinttal szemben idén 500 ezer volt a maximálisan elnyerhető öszszeg, a többihez az intézménynek kellett hozzájárulnia.

2009. augusztus 28.

Kárpátaljai utazás

Tulajdonképpen egy művelődéstörténeti utazásra invitál a meghívó. Mégpedig Kárpátaljára. A szervezők a Krúdy Gyula Baráti Kör és a Szentesi Művelődési Központ. Utazásra hívnak, mégsem kell meszszire mennünk. Ők hívták meg hozzánk Popovics Bélát, munkácsi közép- és főiskolai tanárt, helytörténészt, a Kárpátaljai Magyar Cserkész Szövetség elnökét, a Magyar Kultúra lovagját egy képes előadás megtartására.

"Ekkor előlépett egy ember, és elkezdett beszélni. Az első mondata után pedig elkezdtünk figyelni rá, mert az egész Kárpátalja földrajzi, történelmi és néprajzi tudása, hazájának szeretete és lelkének ereje áradt szavaiból" - írja róla Jeszenszky Géza a Kárpáti lapokban.

A rendezvény szeptember 3-án, csütörtökön este 6 órakor kezdődik a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban.

2009. augusztus 28.

A jövő kórházát építeni

Dr. Gyenes Ágota augusztus 1-jétől a dr. Bugyi István Kórház orvosigazgatója. Felkérték a feladatra. És mivel szentesi, másrészt maga a feladat is embert próbáló, örömmel vállalta. Szirbik Imre polgármester így jellemezte egy sajtótájékoztatón: "Rengeteg munka és felelősség szakadt a nyakába. Gondolom, az a felkészültség, amelyet orvosként sokak előtt bizonyított, az a vezetőkészség és munka, amit az orosházi kórházban végzett, illetve az a Szentes melletti elkötelezettsége, ez a három dolog a legszerencsésebben van jelen egy személyben, és nyugodtan mondhatom, a város vezetőinek bizalmát élvezi. Nehéz munkája lesz, amelyben társra lesz szüksége, és ebben a munkában a város vezetésére nyugodtan számíthat".

2009. augusztus 28.

A román csapatok betörése

90 éve történt - Idegen katonai megszállás Szentesen (I.)

Vöröskatonák (köztük szentesiek)Városunk történetének egyik legsötétebb időszakának számít az egy éven át tartó román katonai megszállás. Ittlétük alatt a román egységek nagymennyiségű élelmiszert, ruhát és takarmányt foglaltak le minden ellenszolgáltatás nélkül, és rendkívül nagy károkat okoztak az középületek és iskolák (megyeháza, városháza, gimnázium stb.) berendezésében. A román városparancsnok szigorú rendeletekkel irányította a település életét; mindjárt az első napon bevezetve a sajtócenzúrát. Hasonló megpróbáltatásban utoljára 1861-ben volt része a szentesieknek, amikor adómegtagadás miatt 5-600 fős császári katonaság szállta meg Szentest.

2009. augusztus 28.

Új artézi kutakat fúrattak

Évfordulónaptár - 2009.

135 éve, 1874. aug. 15-én Északi Fény címen humorisztikus hetilap indult. Felelős szerkesztő Kovács Károly. (A lap 12 szám után, okt. 31-én megszűnt.)

135 éve, 1874. aug. 16-án a Csongrád Vármegyei Lótenyésztési Bizottság szervezésében első alkalommal rendeztek lóversenyt Szentesen az ún. tehénjárás gyepén. A rendkívül nagy érdeklődés mellett megtartott versenyen csak megyebeli lakosok indulhattak. Az állam 40 arany pályadíjat ajánlott fel, Szentes városa, valamint a város hölgyei különdíjat tűztek ki. A vidéki vendégek részére díszebédet szerveztek a Zöldkoszorú vendégfogadóban. Este a dalárda hangversenyt adott a nyári színkörben, amelyet reggelig tartó táncvigalom követett a nagyvendéglőben.

2009. augusztus 28.

Együtt, összefogva

Szövetkezés a Dél-Alföldön

A Dél-alföldi Kertészek Szövetkezeténél az első félévben 314 millióval nagyobb árbevételt értek el, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Ez közel 10-11 százalékos növekedést jelent. Ledó Ferenc ügyvezető mindezt több pozitív ténnyel magyarázza. Először is számos új taggal bővültek, azután május végéig a zöldség eladási árai is jobbak voltak, továbbá az is javított az eredményességükön, hogy április végén új csomagolót helyeztek üzembe, azzal is fokozni tudták az értékesebb, bevételt növelő csomagolt termékek arányát.

2009. augusztus 28.

Válasz a panaszokra

Az idén formabontó módon a Kurca-parti Coctail Party rendezvény szervezői úgy döntöttek, hogy a Művelődési és Ifjúsági Ház szabadtéri színpadánál ideálisabbnak tűnő helyszínen, a ligeti strandon rendezik meg a koncerteket. Több lakossági panasz is érkezett a polgármesteri hivatalhoz a rendezvény helyszínére vonatkozóan.

Ezzel kapcsolatban Szirbik Imre polgármester az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

A programok idejére a legkedvezőbb áru jeggyel lehetett bejutni a helyszínre, ami 350 forintot jelentett fejenként. A belépőjegy ellenében elvileg a strand szolgáltatásait is igénybe lehetett venni. Az 5 nap alatt mintegy 1500 érdeklődő látogatta a koncerteket, a szervezők szerint valamennyivel kevesebben, mint a korábbi években.

A rendezvényt az önkormányzat 500 ezer forinttal támogatta.

2009. augusztus 28.

Pályázati kiírás

Szentes Város Önkormányzata felsőoktatási önkormányzati támogatásra pályázatot hirdet nappali tagozatos egyetemi, főiskolai hallgatók részére.

A pályázat beérkezési határideje: 2009. szeptember 30.

A pályázat elbírálása kizárólag a pályázó szociális rászorultsága alapján történik, Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló rendelete alapján.

Támogatásban részesülhet elsősorban az, akinek a családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 120%-át (jelenleg: 34.200,-Ft).

Pályázati igénylőlap és részletes felvilágosítás kérhető, illetve a pályázat benyújtható a Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai Osztályán (földszint 116. sz. szoba, tel.: 510-336).

2009. augusztus 28.

Lakossági fórum a ligetben

Szentes Város Önkormányzata a Széchenyi Liget fejlesztését évről-évre folyamatosan végzi. 2004. óta több száz növény (cserje, fa) telepítése történt meg és kiépült az automata öntözőrendszer is. A játszótér uniós elvárásoknak megfelelő szabványosítása is elkészült.

Az idei évre vonatkozóan és a jövőre való tekintettel nagy szabású tervet készítettek elő a szakemberek.

A fejlesztési elképzelések megtekinthetők a www.szentesinfo.hu/mozaik/liget oldalon.

A terv teljes tartalmának ismertetésére kerül sor 2009. szeptember 03-án 16 órai kezdettel a Széchenyi ligetben. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk a megjelölt időpontban, a liget kapujában a helyszíni bejárásra.

Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya

2009. augusztus 28.

Kórházi fejlesztések

A tervezett műtéti blokk makettjeNégy pályázatról szólt a minapi sajtótájékoztató, melyet a polgármesteri hivatalban tartottak. Négy pályázatról, amelyek Szirbik Imre polgármester elmondása szerint a kórház jövője szempontjából egymásra épülnek, és alapvetően meghatározó szerepet töltenek be. Itt említette a város első embere a kórház energiahelyzetének javításáról, a napenergia és földhő hasznosításáról szóló pályázatot, amelyről már pozitív döntés született. A város a 60 százalékos önerő felét, 40 millió forintot vállalt, a másik felét a lebonyolító Csongrád Megyei Közgyűlés állja.

2009. augusztus 28.

Közszolgálati elismerések

Hagyomány már, hogy államalapító István királyunk, az alkotmány és az új kenyér ünnepén megemlékezést rendeznek a polgármesteri hivatalban. A Himnusz eléneklését követően Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kitért István történelmi példájára, az alapító nagy királyra, aki, mint mondta, letette az évszázad gondolkodásának alapjait. Szólt az 1949. augusztus 20-án letett alkotmányról, amely azóta módosult ugyan, de tiszteletet követelő. "De mit ér az alkotmány, ha nincs kenyér, ha nincs, aki elvesse a gabonát, ha nincs, aki learassa, megsüsse mindennapi kenyerünket!

2009. augusztus 28.

Szoknyát visel a szakaszmérnök

A fél kezünkön meg tudjuk számolni, hogy az országban hány nőnek van olyan munkaköre, mint Szentesen, Jász-né Gyovai Ágnesnek, aki az ATIKÖVIZIG helyi szakaszmérnökségének vezetője. A névjegyén csak az áll, hogy okleveles építőmérnök, de felsőfokú víz- és környezetvédelmi szakképesítést is szerzett, "mellesleg" általános vegyész-technikusként indult a továbbtanulás útján. Pár esztendős helyszíni gyakorlat és ismeretszerzés után tavaly bízták meg jelenlegi feladatával.

2009. augusztus 28.

Találkozó

Augusztus 29-én, szombaton délután 3 órakor találkoznak a Bartha János Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskolában annak az osztálynak a tagjai, akik 50 éve az első mezőgazdasági technikumi osztályba jártak.

2009. augusztus 28.

Matiné és kézművesség

A Gyermek klub szervezői délutáni matinéval és kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket szeptember 8-án, kedden 17 órától a Művelődési és Ifjúsági Házba. Szeptember 1-én, kedden 17 órától a "fürdőszoba lakóit" keltik életre, így kékbálnát, illetve bohóchalat készíthetnek a gyerekek. A foglalkozásokhoz mindenkinek hoznia kell magával univerzális ragasztót és ollót. Bővebb információ a helyszínen, valamint a 63/314-211-es telefonszámon kapható.

2009. augusztus 28.

Becsengetnek

Késnek a felújítások az iskolákban

Itt van a szeptember, és vele elkezdődik egy új iskolai év. Tanulói szemszögből hamar eltelt ez a nyár. De így vannak vele Szentesen az oktatási intézmények fönntartói is. Hogy elvégezzék a betervezett és kötelező feladatokat, arra nekik is rövid volt ez a három hónap. Nyertek az iskolákat és óvodákat érintő úgynevezett Norvég programban, annak nagyon örült az önkormányzat. Átalakítások, felújítások, hőcserék szerepeltek a feladatok között. Ezzel a programmal kicsit késésben vannak, ismeri el Szűcs Lajos alpolgármester (képünkön).

2009. augusztus 28.

Kenyértörés helyett.

Ismét több ezren gyűltek össze a szentesiek augusztus 20-án este az Ifjúsági Parkban, ahol az ünnepi programok sorjáztak. A Szent István napok végéhez közeledve a király feladatára emlékeztetett az este egyik szónoka, Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, miszerint az államalapító uralkodó volt hivatott a magyarokat beilleszteni a keresztény világba. A városvezető az indulatok, az egymásnak feszülő viták helyetti együttműködés fontosságáról is szólt. De azok előtt is főt hajtunk, mondta, akik munkájukkal biztosítják a kenyerünket asztalunkra.

Kenyértörés helyett kenyérszegésre, vitatkozás helyett békességre, közös munkára a kisebb közösség felemelkedéséért - erre biztatta a jelenlévőket Kovách Péter református lelkipásztor. Az ünnepségen Isten áldását kérte mindennapi kenyerünkre, mint ahogyan Bejan-Topsi Bálint plébános is, aki nemrég foglalta el helyét a Szent Anna egyházközségben.

A város első embere, illetve az egyházak képviselői kínálták körbe a megszentelt és megszegett ünnepi kenyeret a nézőknek, a zenés műsor és a tűzijáték előtt.

D. J.

2009. augusztus 28.

Csömörön boroznak, Sümegen dolgoznak

A Szent István napok közönségét augusztus 20-án este a musical hazai sztárjai közül Sasvári Sándor szórakoztatta először. És lepte meg, írhatnánk, hiszen egy fehér paci hátán érkezett a publikum elé. Írhatnánk, ha az énekes-színész nem lenne ismert a lovak nagy barátjaként is. A műsorban Mahó Andrea, Aux Éva és Csengeri Attila énekelt még, akik duettjeikkel is a közönség elé léptek. Sasvári lóháton bemutatott produkciójához csatlakoztak fiatal táncosok, köztük a szentesi származású Vass Sándor itteni növendékei. Az előadás végeztével a koreográfus-rendező elárulta, ezt a műsorszámot egy éve Orosházán már bemutatták, most ragaszkodott hozzá, hogy helybeli tanítványai is színre léphessenek a Jövőnkért művészeti iskolából. Sokan bekerülhettek volna, ezúttal négyüknek sikerült. Sasvárival a szakmai kapcsolat mellett baráti szál is kialakult: a színész-énekes Csömörön él, s egy véletlen folytán Vass Sanyinak is ide vezetett az útja Szentesről, majd Pestről feleségével, s két gyermekével. Háromháznyira laknak egymástól, esti borozások, lovaglások jellemzik ezt a barátságot, de Sanyi nagyobbik fiának leendő keresztapját is a népszerű művészben tisztelheti. Komoly nagyszínházi projektekben is dolgozunk együtt, mondja Sanyi. Legutóbb a Sümegi Várjátékokon rockoperás lovas színházában, melybe Sasvárinak írtak dalokat, s amit Mátyás király Sümegen címmel Vass Sanyi rendezhetett, koreografálhatott, s még a forgatókönyvet is ő jegyzi. Két nappal azelőtt jutottak túl a negyvenedik előadáson Sa-nyiék, akinek híres művészekkel dolgozni kihívás, ám hazai közönségnek megmutatni, amit tud, a kultúrával hozzátenni valamit a városhoz, mindig a legmegtisztelőbb feladat, fogalmazta meg.

Lényegében próba nélkül adta elő lovas produkcióját Sasvári Sándor. Saját tenyésztésű hátasáról a színész azt mondta, ha van lehetősége próbálásra, s ha nagyobb a hely, többet is tudott volna mutatni vele. Olyan terepen látványos az attrakció, ahol meg tudja mozgatni a lovat, vágtázni rajta, vágtázás közben énekelni. Azt vallja, teljes embert kíván a lovakkal való foglalkozás. Ezzel a patással 40 napot töltött Sümegen, egy másikkal egyre eredményesebben szerepel díjugrató versenyeken, büszkélkedett. A magát vallásosnak tartó színész számára különös jelentősége van Szent Istvánnak. A király ajánlotta Szűz Mária kezébe és figyelmébe országunkat, Sasvári pedig úgy gondolja, Mária nem hagyja el népünket.

(darók)

2009. augusztus 28.

Aerobic az uszodában

Aerobicoznak reggel és este. Legalább is azok, akik eljártak Gombás Gabriella foglalkozásaira hétfőn, szerdán és péntek reggelente. Akik lemaradtak a reggeli testébresztőről, azok a nyári estéken a ligeti uszodában mozgathatták át végtagjaikat hatvan percen keresztül Gabi irányításával. Vele beszélgettünk az elmúlt héten.

- Mikor kellett kelnie annak, aki már reggel aerobic-kal akarta indítani a napját?

2009. augusztus 28.

Új plébános a gyülekezet élén

Augusztus 1-től a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökének, Kiss-Rigó Lászlónak a döntése értelmében új plébánosa van a Szent Anna római katolikus plébániának. Az új katolikus pap, Bejan-Topsi Bálint a Békés megyei Elekről érkezett Szentesre, ahol 2006-tól szolgált. 1977. május 7-én született a lelkipásztor Cleján, Romániában. Teológiai tanulmányait 1998 és 2004 között végezte Gyulafehérváron és Szegeden, 2004. május 12-én szentelték pappá. 2004-től segédlelkész Csongrád-Belvároson, 2005-tól pedig Gyulán. Bejan-Topsi Bálint augusztus elejétől nemcsak a Szent Anna római katolikus egyházközség plébánosa, hanem oldalla-gosan ellátja a Jézus Szíve plébániát is.

A plébános lapunk érdeklődésére elmondta, hogy számos elképzelése van, de mindenképp folytatni szeretné az elődje által elkezdett utat. Nagy változtatásokra még nem szánta el magát, minden gyülekezeti területet egységesen fontosnak ítél meg. Találkozott már a gyülekezettel és az ifjúsággal is, s úgy tapasztalja, hogy jól működő közösségi élet van az egyházközségben. Támogatja a városban már több éve megnyilvánuló ökumenikus szemléletet, s mindent megtesz azért, hogy ez - melyért minden történelmi egyháznak vannak kezdeményezései - továbbra is jól működjön.

Az eddigi lelkipásztor, a három évig Szentesen szolgáló Serfőző Levente plébános Kiss-Rigó László megyés püspök megbízásából külföldi, kateketikai-ifjúsági pász-toráció tanulmányokat folytat októbertől Rómában, a Szalézi Egyetemen ösztöndíjas posztgraduális képzése keretében.

Változott a szentesi esperesi kerület vezetőjének személye is, ezt a tisztséget Salamon László tölti be augusztus 1-től, aki a csongrádi Nagyboldogasszony-plébániát is vezeti.

Cseh-Lakos

2009. augusztus 28.

Szilveres táncsikerek

A Szilver TSE versenyzői ismét kíválóan szerepeltek az idei Zánkai Diákolimpián és Táncfesztiválon.

Az elért eredmények:

Gyerek I. D Standard:

1. Mitlasovski Endre-Szabó Mónika. Gyerek I. D Latin:

3. Mitlasovski Endre-Szabó Mónika. Gyerek II. D Standard: 1. Androvics Márk-Palásti Sára; 3. Kis Tamás Bence-Lapu Fanni; 4. Fedics Richárd-Lengyel Helga. Gyerek II. C Standard: 1. Rónyai Zoltán-Farkas Boglárka.

Gyerek II. D Latin: 2. Androvics Márk-Palásti Sára; 5. Fedics Richárd-Lengyel Helga. Gyerek II. C Latin: 1. Rónyai Zoltán-Farkas Bog-lárka. Junior I. D Standard: 1. Sági Balázs-Hegedűs Lilla; 2. Török Ince-Pintér Zsófia; 6. Kis Tamás Bence-Lapu Fanni. Junior I D Latin: 1. Sági Balázs-Hegedűs Lilla. Junior I. C Standard: 1. Borda Ádám-Korom Eszter; 2. Rónyai Zoltán-Farkas Boglárka; 3. Szilágyi Zoltán-Bendik Elizabet Hanna. Junior II. D Standard: 1. Kotymán Arnold-Kórodi Bettina; 2. Sági Balázs-Hegedűs Lilla; 4. Török Ince-Pintér Zsófia; 6. Bárándi Attila-Gál Zsanett. Junior I. C Latin: 2. Rónyai Zoltán-Farkas Boglárka; 4. Borda Ádám-Korom Eszter; 5. Szilágyi Zoltán-Bendik Elizabet Hanna; Junior II. D Latin: 4. Kotymán Arnold-Kórodi Bettina; 5. Sági Ba-lázs-Hegedűs Lilla. Junior II. C Standard: 1. Borda Ádám-Korom Eszter; 2. Túri György-Katona Manuéla; 3. Petrovánszki Gábor-Ormándi Molli; 5. Katona András-Szőke Ivett Piroska; 6. Medgyesi Csanád-Balogh Diána. Junior II. B Standard: 1. Hegyes Bertalan János-Kis Violetta; 2. Kis Vencel-Bori Ildikó; 3. Bugyi Bence-Korom Tamara; 4. Jéri Tamás-Szepesi Lilla. Junior II. B Latin: 1. Hegyes Bertalan János-Kis Violetta; 5. Bugyi Bence-Korom Tamara. Ifjúági D Standard: 1. Kotymán Arnold-Kórodi Bettina; 2. Balló Balázs-Kiss Valentina. Ifjúsági C Standard: 3. Prozlik Ádám-Melis Bettina; 5. Horváth Zoltán-Tóth Emese; 6. Bárándi János-Fehér Fanni; 7. Pintér Tibor-Molnár Eszter. Ifjúsági B Standard: 1. Hegyes Bertalan János-Kis Violetta; 2. Jéri Tamás-Szepesi Lilla; 3. Kis Vencel-Bori Ildikó. Ifjúsági B Latin: 1. Hegyes Bertalan János-Kis Violetta. Ifjúsági A Standard: 4. Bődi Dénes-Farka Bettina. Ifjúsági A Latin: 1. Bódi Ferenc-Kovács Krisztina. Junior II Hobby Bronz Standard: 4. Pálinkás Norbert-Mondok Ágnes Kata. Junior II Hobby Ezüst Latin: 1. Pálinkás Norbert-Mondok Ágnes Kata. Junior II Hobby Arany Latin: 1. Pálinkás Norbert-Mondok Ágnes Kata.

2009. augusztus 28.

Kupabúcsú és pontszerzés

Egy hét alatt három mérkőzést játszott a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata. A Kinizsi augusztus 15-én kezdte a bajnoki szezont a Kiszombor elleni idegenbeli összecsapással, az utazásnak 3-1-es vereség lett a vége. Bozóki Zoltán (képünkön) vezetőedző beszámolója szerint az esélyesebbnek tartott hazai együttes a várakozásoknak megfelelően támadólag lépett fel, és a 18. percben meg is szerezték a vezetést. Sokáig nem örülhettek a kis-zomboriak, ugyanis egy remek akció végén Stráma pofozta a kapuba a labdát. Fordulás után az első nagy helyzet Mihály előtt adódott, aki egy az egyben vezethette a hazai kapusra a labdát, ám lövése a lécen csattant. A másik oldalon viszont sokkal pontosabban céloztak, a 76. percben egy védelmi megingást követően megszerezték a vezetést, majd a 91. percben harmadjára is eredményesek tudtak lenni.

Augusztus 20-án Magyar Kupa mérkőzésen lépett pályára a Szentes Fábiánsebes-tyénben, és szenvedet 5-0-s vereséget. Bozóki Zoltán ezen a találkozón nem lehetett büszke játékosaira, akik motiválatlan és öncélú játékot produkáltak. Sokkal fegyelmezettebb hozzáállást, nagyfokú odafigyelést kért labdarúgóitól az augusztus 22-i, Mórahalom elleni hazai összecsapáson. A tavalyi esztendőben az élmezőnyben végzett mórahalmiak számítottak a találkozó esélyesének, a Kinizsi azonban jól megszervezett védekezéssel, magabiztosan hárította a vendégek támadásait, és ha lehetőség adódott, gyors ellenakciókkal igyekeztek Págerék zavart okozni az ellenfél kapuja előtt. Bozóki mester szerint a játék védekező részét megoldották, a támadásépítésben azonban még fejlődni kell. Ezen a mérkőzésen végül nem született gól, így egy ponttal zárták a második fordulót a mieink. Az új labdarúgók közül Balla, Halmos és Hidas elfogadhatóan játszott, Gömöri jól védett, mindkét bajnokin akadtak bravúrjai. A csapat legközelebb vasárnap Röszkén szerepel, a cél az, hogy fegyelmezett védekezéssel legalább egy ponttal gazdagabban térjenek haza.

(h-v)

2009. augusztus 28.

Világversenyeken a Pollák DSE dzsúdósai

Rangos versenyeken szerepeltek, és szép nemzetközi sikereket értek el a Pollák DSE cselgáncsosai a nyári hónapokban. Kalydy Zoltán vezetőedzőtől megtudtuk, hogy tanítványai a tamperei Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, a Koperben megrendezett ifjúsági Európa Bajnokságon és az elmúlt hétvégén, a sportág történetének első ifjúsági világbajnokságán, Budapesten képviselték sikerrel hazánkat és Szentes városát. Ahhoz, hogy ezeken a viadalokon indulni lehessen, az év folyamán számos hazai, majd nemzetközi válogató versenyen kellett eredményesen szerepelniük a sportolóknak. A szentesiek közül az 1993-as születésű Őri József a 73 kilogrammosok, a '94-es Kalydy Patrícia és Gila Nóra a -70 illetve a +70 kilogrammosok között indultak harcba a válogatottbeli szereplésért. Mindhárman megfeleltek a hazai válogató versenyeken, a nemzetközi, A kategóriás küzdelmekben azonban Őri lemorzsolódott, a két lány viszont talpon maradt, így ők utazhattak a világ és Európa-bajnokságra, ráadásul úgy, hogy mindketten első éves ifjúsági versenyzőként léptek szőnyegre. Patrícia a megszerzett pontok alapján a finnországi versenyen is elindulhatott. Koperben mindkét leány a kilencedik helyen végzett, Kalydy Zoltán szerint több volt Patríciában és Nórában, a rutintalanság érződött versenyzésükön. Azt is szokni kell még, hogy a hazai és a nemzetközi válogató versenyek légköre össze sem hasonlítható egy EB vagy egy vb miliőjével. A budapesti világbajnokságon az első körben Nóra egy tuniszi, míg Patrícia egy bosnyák ellenfelet győzött le, a következő fordulóban azonban mindketten vereséget szenvedtek aktuális riválisuktól, így a legjobb tizenhat között fejezték be a küzdelmeket. Arra a kérdésre, hogy nem túl sűrű-e a versenynaptár a fiataloknak, Kalydy azt felelte, hogy csak idén alakultak így a versenyek, a jövő nyár nem lesz ilyen zsúfolt. Egy esztendő múlva az első alkalommal megrendezésre kerülő szingapúri utánpótlás olimpia és az Európa-bajnokság lesz a legfontosabb verseny, két hónapos eltéréssel. Megtudtuk azt is, hogy ezekre a nemzetközi szereplésekre a szentesi önkormányzat nem adott támogatást, de Kalydy Zoltán hozzátette, hogy addig nem is szeretett volna anyagi segítséget kérni, amíg bizonyossá nem vált, hogy versenyzői ott lehetnek a világ-és Európa-bajnoki viadalokon. Augusztus 19-ig lehet benyújtani a sportbizottság által tartalékolt pótkeretre a pályázatot, és reméli, hogy ebből már ők is részesülhetnek majd, különös tekintettel az eredményeikre. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ahhoz, hogy ide eljussanak, öt külföldi tornán kellett részt venniük - sikerrel. A Pollák DSE versenyzői nem pihenhetnek sokat, hiszen már el is kezdték az alapozást a szeptemberi hazai versenyekre.

Hering Viktor

2009. augusztus 28.

Indul a futsal bajnokság az NB I-ben

Makra Zoltán elnök, a fut-sal tornát követően értékelte a csapatok teljesítményét, majd beszélt a következő hónapok lehetőségeiről, terveiről. A felkészülési torna célja: toborzás, próbajáték a szeptember 7-i meccsre - a nagyon megerősödött Győr ellen, idegenben - való ráhangolódás, a felnőtt és az utánpótlás csapat labdarúgóinak játéklehetőség biztosítása volt. Az első hazai mérkőzés szeptember 28-án lesz. Sajnos a felnőtt csapat "idegenlégiósai" közül többen nem tudtak részt venni a tornán, hiszen NB II-es és NB III as bajnokságban játszanak.

2009. augusztus 28.

Ismét világbajnok

Augusztus elején közel 10 ezer rendőr és tűzoltó sportoló részvételével rendezték meg a festői szépségű brit-kolumbiai Vancouverben a két évenként sorra kerülő World-Game versenyt. Az indulók között 4500 amerikai és 2500 kanadai versenyző indult, míg Magyarországot 8 versenyző képviselte. Köztük volt Tégla Ferenc tűzoltó alezredes is, aki 11. alkalommal védte meg világbajnoki aranyát a korosztályos diszkoszvetésben, míg súlylökésben a 2. helyen végzett. A soron következő színvonalas világbajnokság helyszíne legközelebb New York lesz.

2009. augusztus 28.

Ellopott okiratok - megúszhatja a tettes

Okiratok tucatjai tűntek el az elmúlt napokban Szentesen és környékén parkoló járművek utasteréből. A tolvajok célja elsősorban az őrizetlenül hagyott táskák megszerzése volt, ugyanakkor a tulajdonosaik számára nélkülözhetetlen iratok is ezekben a táskákban, pénztárcákban voltak, amelyek természetesen azóta sem kerültek elő. Pótlásuk így súlyos ezrekbe kerül majd gazdáiknak. A Mátyás király utcában, a Gazdabolt előtt egy dunántúli férfi autóstáskáját lopták el parkoló járművéből, benne 11 okirattal, tankoló- és bankkártyákkal együtt. Egy másik helyen készpénz és bankkártya, egy harmadik helyen - Szentes belterületén - pénz, bankkártya és egyéb okiratok tűntek el egy lezáratlan autóból. Az Esze Tamás laktanyánál egy fővárosi férfi irattárcáját lopták el az autóból, itt a kilenc okirat mellett 100 ezer forintnak is nyoma veszett.

Fontos tudni, hogy aki olyan közokiratot (személyi igazolvány, betegkártya, adókártya, útlevél, forgalmi engedély, vezetői engedély, zöldkártya stb.), amely nem vagy nem kizárólag a sajátja, és mástól annak beleegyezése nélkül, jogtalanul megszerzi, vagy azt megsemmisíti, megrongálja vagy eltitkolja, vétséget követ el, és akár két év szabadságvesztéssel is büntethető. Ha valaki olyan táskát lop el egy járműből, amelyben történetesen nyolc okirat található, és ezek nem kerülnek elő, akkor nyolc rendbeli lopás miatt is eljárás indul ellene.

Ismeretlen csaló csapta be idős áldozatát néhány nappal ezelőtt Szentesen. A csaló azzal az indokkal keresett fel egy hölgyet, hogy annak háziorvosa küldte, hogy vegyen meg tőle egy 120 ezer forintos masszírozógépet. A nő megvette az eszközt, kifizette a pénzt, de később kiderült, hogy a berendezés mindössze 10 ezer forintot ér, és természetesen a háziorvosnak semmi köze nem volt az üzlethez.

90 ezer forintot és mobiltelefont loptak el egy Hadzsi János utcában parkoló autóból. A lopással okozott kár 176 ezer forint, a rongálási kár - mivel a jármű zárszerkezetét is tönkretették - eléri a húszezer forintot.

Közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a szentesi rendőrkapitányság azt a Rákóczi Ferenc utcai lakástüzet, melyben egy idős hölgy is életét vesztette. A halál okaként az igazságügyi orvos szakértő szénmonoxid mérgezést állapított meg. A rendőrség híradástechnikai szakértő bevonását is kérte az ügybe, mert feltételezhető, hogy a szobában lévő televízió okozta a lakástüzet.

Augusztus 19-én ismeretlen behatolók jártak az egyik kiséri sörözőben - záróra után. A tettesek felfeszítették a játékgépet, és elvitték a benne található pénzt. A lopással és a rongálással okozott kár eléri a százezer forintot.

Plazmatévét loptak a Hódmezővásárhelyre vezető út mellet lévő büféből, a Kossuth utcáról egy közel százezer forintos értékű kerékpár tűnt el nyomtalanul, a MÁV-ot pedig közel félmilliós kár érte, mert a tolvajok hegesztő felszerelést, oxigén-palackot, Dissous-palackot és ívhegesztőt vittek magukkal.

H.V.

2009. augusztus 28.

Hőguta

Két ügyvezető igazgató beszélget:
- Te fizetsz az embereidnek?
- Én nem.
- Én sem. És bejárnak?
- Be.
- Az enyémek is. Te, nem kéne ezektől belépődíjat szedni?

2009. augusztus 28.

Kis kukta

  • Slambuc bográcsban gazdagon
  • Sajtos golyó
2009. augusztus 28.

Folytatódik a túrázás

A St. Jupát következő nyílt napját augusztus 30-án, vasárnap tartják meg. A Gördülő generációk programsorozat keretében délelőtt 10 órakor indul a vállalkozó kedvűek csapata a Dózsa-ház mellől. A kerékpártúrába bekapcsolódhatnak azok, akik már, illetve akik még tudnak biciklizni. Délután falmászásra és túrakenuzásra is lesz lehetőség, szintén a Dózsa-háznál. A nyílt nappal kapcsolatban bővebb információk találhatók a www.programok.jupat.hu internetes oldalon, illetve telefonon is lehet érdeklődni, a 06/20-321-1693-as telefonszámon.

Ősszel a Gurul a kamera projekt is beindul ismét, ehhez a St. Jupát SE. továbbra is várja a 16 és 30 év közötti jelentkezőket. Információkat a www.gurulakamera.extra.hu internetes oldalon találhatnak az érdeklődők.

2009. augusztus 28.

Jelentkezzen!

Egy kiskunhalasi házaspár keresi azt a 26 éves szentesi hölgyet, akivel augusztus 20-án a budai oldalon egymás mellett álltak - beszélgettek - és nézték a tűzijátékot, a forgalomirányító lámpánál. A házaspár kéri, hogy a fiatal hölgy jelentkezzen személyes tárgyáért az alábbi telefonszámokon 20/983-3811, 30/439-0478.

2009. augusztus 28.

Családi események

Született: Süle Róbertnek és Balogh Mónikának Boróka Eszter, Miklós Attilának és Szabó Tünde Annának Attila Ferenc, Demeter Lajos Pálnak és Bella Anitának Dorina Flóra, Kása Gábornak és Szarvas Máriának Petra Barbara, Gyurász Róbertnek és Ráfael Mónikának Róbert Péter, Szamosközi István Józsefnek és Lenti Andreának Adél, Holman Istvánnak és Usztrunul Szilviának Patrik, Gál Róbertnek és Nemecz Ildikónak Andrea Nóra, Tóth Gábornak és Bari Lejla Etelkának Jázmin, Nagy Balázsnak és Polyák Zsuzsannának Bátor András, Ginda Józsefnek és Dancsó Melindának Kamilla, Tamás Attilának és Dobos Izabellának Maja, Gyöke Bélának és Gazsi Anikó Erzsébetnek Csilla nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Végh László és Kucsera Andrea, Rédei István és Berényi Kata, Bölcskei-Molnár Gábor Sándor és Kósa Anikó, Besztercei Imre Márk és dr. Gál Edit, Vida László és Lőrincz Andrea, Tibrik Gábor és Kasier Klára Beatrix, Szikszai Sándor és Asztalos Eszter, Tary Levente és Molnár Eszter.

Elhunyt: Agócs Istvánné Bujdosó Mária, Dalmadi Ferenc, Gila Mihály György, György Istvánné Veres Erzsébet, Bódis Jánosné Misik Rozália, László Istvánné Brindza Margit, Varga Lajosné Kasztel Mária, Németh Zoltán, Mészáros Lajos, Baki Sándor, dr. Andaházy Lászlóné Tarnai Rozália, Berkes János.