2009. augusztus 28.

Indul a futsal bajnokság az NB I-ben

Makra ZoltánMakra Zoltán elnök, a futsal tornát követően értékelte a csapatok teljesítményét, majd beszélt a következő hónapok lehetőségeiről, terveiről. A felkészülési torna célja: toborzás, próbajáték a szeptember 7-i meccsre - a nagyon megerősödött Győr ellen, idegenben - való ráhangolódás, a felnőtt és az utánpótlás csapat labdarúgóinak játéklehetőség biztosítása volt. Az első hazai mérkőzés szeptember 28-án lesz. Sajnos a felnőtt csapat "idegenlégiósai" közül többen nem tudtak részt venni a tornán, hiszen NB II-es és NB III as bajnokságban játszanak.

A sok-sok nehézség ellenére mind a két csapatnak kialakult a létszáma. Az NB I 11 csapatos lett, a Kecskemét feloszlott, és helyette nem indul más csapat. A játéknapokat továbbra is hétfőn szeretnék tartani. Ezzel a csapatok nagy része is egyetértett - kivéve az Aramist és a Beretytyót. Az egyeztetések még folynak.

Az U-21-es csapat indulása kötelező az NB II-ben, de az NB I-es csapatok U-21-es csapatai mellett még 8 csapat jelentkezett. Mivel annyi csapat nem nevezett, hogy 4 régióban 10-10 csapatnak tudjanak bajnokságot kiírni, valószínű, hogy a régi szisztéma szerint bonyolítják a bajnoki sorozatot, rájátszással. Ezek a mérkőzések péntek-szombat-vasárnap lesznek. Itt már az a cél, hogy az utánpótlás csapatok tagjai "tisztán" futsalozzanak, ne játszanak nagypályán.

Némethy LászlóA futsalban is komolyan fogják venni a doppingszerek, teljesítményfokozók használatát. A játékosokat alkalomszerűen ellenőrzik. Minden játékos - aki játszani akar - köteles magát ezeknek az intézkedéseknek alávetni. Pozitív doppingvizsgálati eredmény esetén nem csak egyénileg vonják felelősségre a sportolót, hanem a csapatot is. Ilyen esetben a csapatot is kizárhatják, vagy akkora büntetésre ítélik, ami az egyesületet anyagilag is tönkreteheti.

Szerencsi István szakosztályvezető, elsősorban az U-21-es csapat tagjainak hívja fel a figyelmét: fiatal koruk ellenére gondolkozzanak a profikhoz hasonlóan, vegyék komolyan a mérkőzéseket és a sportágat. Olyan lehetőség van előttük, amivel - ha valaki komolyan akar eredményt elérni - ki tudnak törni.
Az első idegenbeli bajnoki mérkőzést az egyik országos sport-televízió egyenesben fogja közvetíteni.

Némethy László, a csapat edzője a biztos bennmaradást tűzte ki célul. Illetve azt, hogy mind az utánpótlásnál, mind a felnőtt csapat esetében elsősorban szentesi, illetve a városhoz kötődő játékosokat foglalkoztassanak. Kiegészítve néhány tapasztalt, rutinos, magasabb osztályban játszó futballistával. Ennek elsősorban anyagi okai vannak, hiszen a vidéki játékosok útiköltség megterheli az egyesület költségvetését, másrészt nem tudnak sokat itt lenni az edzéseken.

Szerencsi IstvánAz utánpótlásból már most is 4-5 játékos tagja lesz a felnőtt keretnek, és amikor a szabályok engedik, akkor a felnőtt csapatban is kapnak játéklehetőséget. Az utánpótláskeret további bővítését napirenden tartják. A csapatnak szinte ez az egyetlen lehetősége, hogy a jelenlegi anyagi helyzetben talpon tudjon maradni.

A felnőtt csapat kerete 22-23 fős, ami látszólag soknak tűnik, de idény közben biztos lesznek problémák. - Feltartott kézzel nem megyünk egyik mérkőzésre, de a realitásokat nem szabad figyelmen kívül hagyni. Küzdeni tudásból, lelkesedésből viszont egy sok akadályt le lehet küzdeni - jelentette ki Némethy.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre