2009. augusztus 28.

Kis kukta

Slambuc bográcsban gazdagon

Hozzávalók: 1 kg lebbencs tészta, 25 dkg füstölt szalonna, 25 dkg bacon szalonna, 30 dkg lecsó kolbász, 70 dkg füstölt kolbász, 1,5 kg zöldpaprika, 1,5 kg paradicsom, 2,5 kg krumpli, 2 kg vöröshagyma, 1 nagy fej fokhagyma, 5 dl olaj vagy zsír, só, bors, őrölt köménymag, ízlés szerint erőspaprika.

Elkészítés: A szalonnákat kockára vágjuk és üvegesre pirítjuk, majd kivesszük a zsiradékból. A tésztát ebben a zsírban, a fele olaj vagy zsír hozzáadásával világos aranysárgára pirítjuk és ezt is kiszedjük a bográcsból. A bográcsot papírtörlővel kitöröljük. A többi megmaradt olajon (zsíron) az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Közben hozzátesszük a kisült szalonnát, a fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Ezeket lassú tűzön öszszesütjük. Ezután kerül bele a szeletelt zöldpaprika és paradicsom, amivel tovább főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, köménymaggal, stb. Ha szükséges az elfőtt levet pótoljuk. Ha mindezek jól öszszefőttek, akkor kerül bele a kockára vágott krumpli - ha háromnegyed részben megfőtt -, akkor adjuk hozzá a pirított lebbencstésztát. Ettől kezdve - különösen figyeljünk - kis tűzön főzzük, óvatos keveréssel. Ha kell, levet öntünk még alá.

Sajtos golyó

Hozzávalók: 6 dkg reszelt keménysajt (füstölt a legjobb), 1 tojásfehérje keményre felverve, szerecsendió, paprika, bors, só, zsemlemorzsa panírozáshoz, olaj a sütéshez.

Elkészítés: A sajtot lereszeljük, tojásfehérjét habbá verjük, az olajat melegítsük fel. A tojásfehérjébe keverjük bele a sajtot, szerecsendiót, paprikát, borsot, sót - kis golyókat készítünk úgy, hogy össze ne törjön a fehérje. Meghempergetjük a zsemlemorzsába és forró olajban kisütjük. Lehet csípősre készíteni erős pirospaprikával.