2009. augusztus 28.

Együtt, összefogva

Szövetkezés a Dél-Alföldön

A Dél-alföldi Kertészek Szövetkezeténél az első félévben 314 millióval nagyobb árbevételt értek el, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Ez közel 10-11 százalékos növekedést jelent. Ledó Ferenc ügyvezető mindezt több pozitív ténnyel magyarázza. Először is számos új taggal bővültek, azután május végéig a zöldség eladási árai is jobbak voltak, továbbá az is javított az eredményességükön, hogy április végén új csomagolót helyeztek üzembe, azzal is fokozni tudták az értékesebb, bevételt növelő csomagolt termékek arányát.

- Mindezek segítettek bennünket a válságos időszakban, hogy talpon tudjunk maradni. Mi több, fejlődtünk is - mondja. Majd szól arról, hogy komolyabb eladási gondjank nem voltak eddig. Azt látni kell, hogy a gazdasági válság hatása sokkal nagyobb odafigyelést, több munkát, logisztikát igényel, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Úgy véli, a cégnél most jöttek be az elmúlt évek fejlesztései, így például az a nagy mennyiségű csomagoló-osztályozó gép vásárlása, amellyel másfél-kétműszakos műszakban közel 5-600 mázsa terméket tudnak kisebb, egy- vagy félkilós kiszerelésben legyártani.

És ami lényeges, kulturáltabb formában, csomagolással jelentek meg a piacon. Májustól októberig így 30-40 fővel több embernek tudnak munkát adni. Egy 200 négyzetméteres új csomagolóval, 120 négyzetméteres korszerű szociális épülettel, és egy 420 négyzetméteres göngyölegtárolóval bővültek.

- Szerencsénk volt, hogy még a válság elején visszafizettük a hiteleinket. Ilyen szempontból stabil a helyzetünk. Termékeink 1-2 napot állnak a hűtőben. Máskor július-augusztusban volt mindig a mélypont, most eladási gondjaink sincsenek. Termelőinket továbbra is próbáljuk finanszírozni, palántát, növényvédőket, egyéb anyagokat szállítunk nekik, és az első beszállított termékek értékével fizetnek. Bővítjük a szaktanácsadási hálózatot, minden terméknek külön szaktanácsadója van, ez is lényeges szempont. Úgy fogalmazok, hogy a minőségi árutermelés alapja az, hogy jó áru képződjön.

- S ha már a változásokról beszélünk, meg kell említeni, hogy a gazdasági válság meghozta azokat a lehetőségeket, kihívásokat, amelyek elsősorban az áruházláncokon keresztül érintettek bennünket: a külföldi vevők is egyre nagyobb minőségi, mennyiségi csomagolási, rövid határidejű szállításokat igényelnek, és vannak olyan időszakok meg termékek, amelyekben egyedül nem vagyunk képesek ezt megoldani. Ezért más tészekkel kerestük a kapcsolatot. Július végén négy tész a Dél-alföldi régióból létrehozta a Horfico (kertet jelent latinul) Régió 2009 Kft.-t 2 millió forint törzstőkével. Mi vagyunk a legnagyobbak a szövetkezésben, nekünk 50 százalékos a tulajdoni részünk. A többin a dombegyháziak, a medgyes-egyháziak és a kecskemétiek osztozkodnak. Sok dologban párhuzamosan dolgozunk, a munkát összehangoljuk. Bennünket paprikás tészként ismernek leginkább, a med-gyesegyháziak dinnyében jók, mások gyümölcstermelésben. Az a célunk, hogy összefogjunk a termelés szervezésében, értékesítésben. Egységes termeléstechnológiával, ugyanazzal a növényvédelmi programmal, csomagolással jelenjünk meg a piacon. Ebből lehet profitálni, s a piac is bővül. Bizonyos termékeknél külön-külön nem vagyunk rá képesek. Együtt már jelentős terméket tudunk eladni. Így az orosz-román piac is bejöhet.

Mint megtudtuk, Szentesen lesz a központ, a kft.-nek két ügyvezetője lesz, a korábbi két legerősebb tész elnöke kapta a feladatot. A telephelyek mindenütt megmaradnak, Szentesen történik a könyvelés, a pénzügyek intézése, a szaktanácsadás, tudjuk meg Ledó Ferenctől, aztán az ügyvezető még hozzáteszi:

- Gyakran nem is az ár számít, hanem az, hogy milyen minőséget tud biztosítani, mekkora mennyiségben, mennyire megbízható a szállítása. Ha keresleti piac van, akkor a gyengébb minőség is elsüti. Magasabb áron szállítunk le úgynevezett prémiumtermékeket, a vevők igénye szerint. Van olyan vevői réteg, akinek az ár az elsődleges, a magyar vásárlók egyre inkább keresik a magyar termékeket. A csomagolás is lényeges. Rendkívül kevés minőségi problémánk van. Ilyen szempontból megbízhatók vagyunk.

Lovas József