2009. augusztus 28.

A jövő kórházát építeni

Dr. Gyenes Ágota augusztus 1-jétől a dr. Bugyi István Kórház orvosigazgatója. Felkérték a feladatra. És mivel szentesi, másrészt maga a feladat is embert próbáló, örömmel vállalta. Szirbik Imre polgármester így jellemezte egy sajtótájékoztatón: "Rengeteg munka és felelősség szakadt a nyakába. Gondolom, az a felkészültség, amelyet orvosként sokak előtt bizonyított, az a vezetőkészség és munka, amit az orosházi kórházban végzett, illetve az a Szentes melletti elkötelezettsége, ez a három dolog a legszerencsésebben van jelen egy személyben, és nyugodtan mondhatom, a város vezetőinek bizalmát élvezi. Nehéz munkája lesz, amelyben társra lesz szüksége, és ebben a munkában a város vezetésére nyugodtan számíthat".

Indíttatásnak mindez nagyszerű. Hogy mégis miért vállaltam? - gondolkodik el az igazgatónő, egyben helyhatósági képviselő. Természetesen a jövő miatt, mondja. A most beinduló pályázatok újból építik a kórházat. De ezt a kórházat nemcsak struktúrájában, hanem humánerőforrásában is fel kell építeni. Úgy gondolom, ennek az alapját azonnal le kell tenni. A kórházban jó néhány olyan szakmai tekintély dolgozik, akik az utóbbi időben azon is gondolkodtak, hogy külföldre mennek. A magyar orvosoknak itt van helyük, itt kellene maradniuk. De hogyha egy reménytelenségben kell küszködnie, amit évek óta tesznek a szentesi kórházban, hiszen mindig felbukkant a nagy adósság, az orvosi műhibaperek kérdése, melyek elgondolkodásra késztették az orvosokat. Én nem csodálom, ha úgy gondolták, innen távozniuk kellene - jelentette ki dr. Gyenes Ágota, majd így folytatta:

- Úgy gondolom, erkölcsileg is meg fog erősödni ez a kórház. És akkor azok a vezető személyiségek, orvoskollégáim, akik eddig is tették a dolgukat, ettől fogva, amikor a reményt, a jövőt is fogják látni, nem gondolkodnak a külföldi távozásukon, itt fognak dolgozni. És erre a jövőt is föl lehet építeni. Ami tulajdonképpen már elkezdődött.

Az volt az első feladata, amikor belépett, hogy jó néhány főorvoskollégájával leült, ott, ahol a legnagyobb gond van, és arról beszélgettek, kit lehetne idecsábítani, újabb szakmai tekintélyt, illetve a rezidensek között kiket találnának olyanokat, akikkel el tudják képzelni a továbbiakban az osztályok működését. - Ezeknek az alapoknak a letétele orvos-igazgatóként az én kezemben van. Ebben a főigazgatóval közösen tudunk munkálkodni. Meggyőződésem, hogy a kórházban, dolgozóiban több lehetőség van - véleményezi.

Vallja, az egészségügyi ellátás, a magyar emberek gyógyítása nem lehet ma politikai kérdés. Minden kórház, így a szentesi is itt-ott hiánynyal küszködik. Éppen csak minimális szinten tudják ellátni a feladatokat. Vannak neuralgikus pontok, mint például a gyerekgyógyászat terén, ott egy doktornő került át a makói kórházból, így az osztály további működése biztosított.

Dr. Gyenes Ágota elmondta, a szentesi kórháznak ez régi álma, hogy megvalósulhasson a műtőtömb. A gazdaságos működtetés az egyik legfontosabb szempont napjainkban, és a műtőtömb megvalósulásával azt a bizonyos humán erőforrást, ami rendelkezésre áll, és a gazdaságosságot is megtudják célozni.

Lovas József