2009. augusztus 28.

Barátfülétől a bordeaux-i borig

Második alkalommal tehettünk augusztus 20-án gasztronómiai utazást az ízek világában, mint azt a Kossuth téri rendezvény címében is viseli. Ezúttal nem csupán a kistérség településeinek jellemző finomságait kínálták egész napos zene, ugrálóvár és egyéb szórakoztató programok mellett, de a nyolc pavilonban külföldről származó enni - és innivalót is találhattunk.

Az ízek világának bemutatására minden évben újra pályázniuk kell a művelődési központ munkatársainak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz, ám a múlt évi, technikára kapott másfél millió forinttal szemben idén 500 ezer volt a maximálisan elnyerhető öszszeg, a többihez az intézménynek kellett hozzájárulnia. Mégis sokszínűbb kínálattal rukkoltak elő a tavalyinál. A délelőttre meghirdetett kóstolásra mintegy ezren kilátogattak a térre, s voltak, akik leleményesen már a kezdés előtt hozzájutottak valamelyik finomsághoz. A roham ereje a sütemények gyorsan apadó számából is lemérhető volt, de az is igaz, sokan örültek volna, ha van utánpótlás a falnivalókból. Általában nem volt, a 250 darab szegvári kiflit 10 perc, a házi szilvalekvárral készült szentesi barátfülét egy óra alatt kapkodták szét. A kicsit később érkezőknek még jutott a derekegyházi almásle-pényből, igaz, ebből kétezer darabot hoztak. Egy helyi étterem cseh, erdélyi, szerb és magyar grillételekkel, levesekkel pakolt ki. Ha már más nemzeteknél tartunk, nem szabad megfeledkezni a francia borokat és sajtokat kínáló házikóról sem. De az emberek sem mentek el csak úgy mellette, következésképp itt is elég hamar kifogytak a fehérborból és a legtöbb sajtból. A franciahonban található több százféle sajtból a szentesiek elé tettek ementálit, camem-bertet, valamint brie-t, mely talán a legnépszerűbbnek találtatott. Ihattak mellé nîmes-i rozét, nantes-i muskotályt, bordeaux-i vöröset vagy Cotes du Rhone vidékéről fehérbort. Az érdeklődők kérdezhettek is, például megtudhatták, idehaza is kapni ezeket a nedűket, s hogy közepes árfekvésűek. A válasszal, bár egyikük sem borszakértő, inkább műkedvelők, Sipőcz András és Florian Charretier szolgált.

D. J.