2009. augusztus 28.

Kórházi fejlesztések

A tervezett műtéti blokk makettjeNégy pályázatról szólt a minapi sajtótájékoztató, melyet a polgármesteri hivatalban tartottak. Négy pályázatról, amelyek Szirbik Imre polgármester elmondása szerint a kórház jövője szempontjából egymásra épülnek, és alapvetően meghatározó szerepet töltenek be. Itt említette a város első embere a kórház energiahelyzetének javításáról, a napenergia és földhő hasznosításáról szóló pályázatot, amelyről már pozitív döntés született. A város a 60 százalékos önerő felét, 40 millió forintot vállalt, a másik felét a lebonyolító Csongrád Megyei Közgyűlés állja.

Az SBO bővítésével kapcsolatban a polgármester elmondta: a kialakult viták ellenére e tárgyban a város minden megoldásban partner. Több variációt gondoltak végig, vannak egyszerűbb, testületek nélkül véghezvihető variációi, és olyanok, melyek testületi hatáskörbe tartoznak, mivel itt tulajdonmozgásról dönthetnek a képviselők. A pályázat az első körön már túljutott, várhatóan szeptember végén kerülhet benyújtásra.

Szintén kétfordulós pályázat dönthet a zsombolyai és a szentesi kórház együttműködésében a majd elkészülő műtéti blokk után felszabaduló épületegyüttes rehabilitációs célú felhasználásáról. Ez a két város együttműködésében a nagysebészet épületét célozza meg, amely a sürgősségi ellátás zsombolyai, míg annak tükörprojektje a szentesi műtéti blokkra és az SBO-ra épülő rehabilitációs blokk fejlesztéséről szól. A beadott pályázatot, mint célt, mint támogatandó feladatot a romám-magyar vegyes bizottság már elfogadta.

Társadalmi vitát is megjárt az a struktúra átalakító pályázat, amely a műtéti blokk kialakítását célozta meg. Egy esztendővel ezelőtt a város elkezdte az előkészítő munkát, a műszaki dokumentációk előkészítését, a tervezőasztalon elkészült munka anyaga már látható, startra kész állapotban van az egész, hogy az elsők között benyújthatják a pályázatot.

- Sok gondokkal küzdő kórház van ebben az országban, amelyek ettől a pályázattól várják sorsuk rendezését. Soknak a technológiai megújítás a létét, fönnmaradását képezi. Ilyen a szentesi kórház is. A kórház Kiss Zsigmond utcai frontján a diagnosztikai tömb és a Kurca közötti területre kerülne ez az épület. A cél ezzel az, hogy minden olyan műtéti osztály ebbe a tömbbe legyen elhelyezve, amelyik jelenleg is működik a kórházban. A felszabaduló épületeket pedig az ápolás céljaira használnák. Egy műtőtömbben magasabb színvonalú ellátást tudnak biztosítani - tájékoztatott Szirbik Imre.

Újságírói kérdésekre válaszolva a polgármester elmondta: a sürgősségi tömb esetében az első kapavágás tavaszra várható. Ami a műtéti blokkot illeti, a pályázat kiírása várhatóan szeptember közepén történik meg. Amennyiben két körben zajlik a pályázat, akkor a jövő nyárra kitolódhat az egész. Véleménye szerint a 2011-es év második felére elkészülhet.

L. J.