2009. augusztus 28.

Szoknyát visel a szakaszmérnök

A fél kezünkön meg tudjuk számolni, hogy az országban hány nőnek van olyan munkaköre, mint Szentesen, Jász-né Gyovai Ágnesnek, aki az ATIKÖVIZIG helyi szakaszmérnökségének vezetője. A névjegyén csak az áll, hogy okleveles építőmérnök, de felsőfokú víz- és környezetvédelmi szakképesítést is szerzett, "mellesleg" általános vegyész-technikusként indult a továbbtanulás útján. Pár esztendős helyszíni gyakorlat és ismeretszerzés után tavaly bízták meg jelenlegi feladatával.

Mivel is kezdenénk a beszélgetést, mint a következő kérdéssel:

- Előny vagy hátrány, hogy nő létére irányítja a többségükben férfi munkatársakat?

- Úgy érzem, hogy ez a dolog nem zavarja őket. Elfogadtak, jó a munkakapcsolat. Nem mondhatom, hogy nőként hátrányban vagyok, inkább a család életével nehéz összeegyeztetni, amikor például vízvédekezés idején napi 24 órás a készenlét. Ilyenkor nemigen van szabadidő.

- A férje mindezt "elviseli"?

- Igen! Partner az elfoglaltságomban, sokat segít nekem, akárcsak kisfiúnk nevelésében. Az otthoni háttér minden dolgozó nőnek nagyon fontos.

- A felelősség, a munka terjedelme, úgymond átlagon felüli a tisztségében. Önkéntelenül felmerül, hogy mi tartja a pályán, pontosabban honnan ered ehhez a vonzódása?

- Az érdeklődésem a pályaválasztás, a tanulmányaim időszakában alakult ki. Amikor néhány éve Szentesre kerültem a természeti körülmények folytán a kollégákkal együtt nagy és eredményes árvízvédelmi munkákban vettem részt, ezeket kísértem végig. Annyira elmélyítette nálam a szakma szeretetét, hogy ez már kitart a végtelenségig, egyébként is kedvelem amit csinálok.

- Ha már szóba került a folyók mozgása, akkor mit lehet előre jelezni a Tiszával kapcsolatban?

- A mostani aszályos időszakban rövid távon az mutatkozik, hogy szeptemberben is száraz, meleg időjárás lesz és a Tisza alacsony vízállására lehet számítani. Azt még pontosan nem tudjuk, hogy az őszi esőzések mikor és mekkora mennyiségben érkeznek.

- Milyen főbb szakmai tervet akar megvalósítani a szakaszmérnökség az elkövetkező időszakban?

- Legfontosabb cél, hogy szeretnénk rendet teremteni a főgyűjtő csatorna szerepét ellátó Kurca tartós vízminőségének tekintetében. Ez öntözési szempontból és a vízi élővilág miatt is aktuális. Felderítjük az összes szennyező forrást és ezeket lehetőség szerint kizárjuk a több célt szolgáló vízi rendszerből -
fejezte be szavait Jászné Gyovai Ágnes, a szakaszmérnökség vezetője.

-bert