XXXIX. évfolyam 46. szám

2007. november 16.

Lépések a kórházért

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség helyi szervezetének meghívására tegnap este városunkba érkezett dr. Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa. Dr. Mikola István az Ifjúsági és Művelődési Házban először sajtótájékoztatón nyilatkozott a média munkatársainak, majd a Kurca-parti esték rendezvénysorozatának keretében lakossági fórumon vett részt.

2007. november 16.

Minipláza

A belvárosban újabb bevásárlóközpont épül. Az önkormányzat 81 millió forintért adott el egy 5 ezer négyzetméteres területet egy olasz befektetőnek, Piero Pininek, aki üzletházat tervez a városközponti Millennium játszótér közvetlen közelében, az Új utcában. A beruházó a kiskunfélegyházi székhelyű Pe-dusc Kft., akinek 2009. december 31-éig kell befejeznie az építkezést. Az épületben lesznek mélygarázsok, a földszinten üzletek, az emeleten irodák és lakások. A beruházás előkészületei már elkezdődtek.

2007. november 16.

Fogadóóra

Móróné Tulipán Edit, a Fi-desz-KDNP, egyéni önkormányzati képviselője fogadóórát tart november 22-én, csütörtökön 16 órától a Gróf Széchenyi István Általános Iskolában, 17 óra 30 perctől Lapistón, a Május 1. Zrt. irodája melletti tárgyalóban. Meghívott vendég Farkas Sándor, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

2007. november 16.

Fásítás és hulladék

A klímaváltozásra való felkészülés érdekében az önkormányzat tervezi minél több fa elültetését a városban. A Felsőpárti városrészen még ősszel, az időjárás függvényében ötszáz darab díszfa telepítését végzik el. Ezért felkérik azokat az ingatlantulajdonosokat, akik elé a zöldfelületre új fát ültetnek, hogy azokat óvják és ápolják.
* * *
Az önkormányzat felkéri a lakosságot, hogy a Hősök Erdejébe ne hordjanak be szerves hulladékot. A terület helyi védelem alatt áll, s az illegális hulladék elhelyezés szabálysértési bírságot von maga után. Ehelyett használják ki azt a lehetőséget, hogy a Városellátó Intézmény minden héten összegyűjti az utcára kihelyezett zöld hulladékot: a lombot, az avart és fűnyesedéket bezsákolva, az ágakat, virágszárakat pedig összekötve kell kihelyezni. A bekötegelt növényi részek 1 m-nél ne legyenek hosszabbak, illetve átmérőjük 5 cm alatti legyen. A lakosság a zöld hulladékot a Berki Hulladéklerakó területen működő komposztáló telepre ingyenesen kiszállíthatja.

2007. november 16.

Vadat, halat.

Illegális hulladéklerakás és fakitermelés azonos helyen

Orvvadászok felkutatására indult szerdán este Dér Sándor, a Mentettréti Természet- és Vadvédelmi Egyesület hivatásos vadásza, és Varjas Zsolt rendőrhadnagy, a szentesi rendőrkapitányság őrjárőr alosztályának helyettes vezetője. Bár most nem járt eredménnyel "az ellenőrzés", azonban - mint elmondták - nem ez az első közös akciója az egyesületnek és a rendőrkapitányságnak.

2007. november 16.

A gondtalan diákévekért

A díjazottak száma és az összeg is emelkedett

Ötödik éve nyújt támogatást az önkormányzat a felsőoktatásban tanuló nappali tagozatos, szociálisan rászoruló hallgatóknak, tanulmányaik segítéséhez.

Az ösztöndíjak átadására az ifjúsági házban került sor, ahol a Színkör művészeti iskola gitárosai adtak műsort, majd Szirbik Imre köszöntötte a diákokat. A polgármester tegezte a fiatalságot, mint egyfajta gondolkodásmód megtestesítőit, akik tele vannak hittel, erővel, reménnyel, hogy többet tegyenek, előbbre jussanak. Az önkormányzati ösztöndíjakat azoknak adják, akiknek családjuk szociális helyzete miatt nehéz a boldogulásuk. A polgármester tudja, nem old meg mindent ez az öszszeg, de hozzájárul a gondtalanabb diákévekhez, s egy kis lelkiismereti kötődést is jelent a városhoz. Dr. Bácskainé Fazekas Márta, a művelődési bizottság elnöke szerint minden forintnak ezer helye van. Azt kívánta, a diákok arra fordítsák, amire legnagyobb szükségük van.

2007. november 16.

Isten éltesse az Erzsébeteket!

Isten éltesse az Erzsébeteket! Az Erzsike néniket és az Erzsikéket! Remélem, még Erzsikék is vannak! Mert ha e név eltűnne, az nem egyszerűen csak egy szép bibliai női név hiányát jelentené, hanem egy olyan lelkiségnek is az elmúlását, mely például Európa legnagyobb szentjévé tette a 800 évvel ezelőtt született magyarországi Szent Erzsébetet. Már csak ezért is éljenek sokáig a ma még élő Erzsébetek.

2007. november 16.

Az NB II-es szentesi Fáklya

Negyven éve történt

Tata, 1967. November. Az elso NBII-es csapat. Balról jobbra: Ambrus Erzsébet, Kandász Irén, Erki Mária, Sipos Ida, Ruzs M. Klára, Felföldi Jusztina, Arnóth Istvánné, Farsang Erzsébet, Szilágyi Ágnes, Vangel Amália, Lévai Rozália, Marcsó Erzsébet

Az 1967. évi megyei női kézilabda bajnokságot száz-százalékos teljesítménnyel, tíz pont előnnyel a Szentesi Pedagógus Fáklya csapata nyerte. Ezt követően novemberben volt a nagy megmérettetés, az NBII-es osztályozó két napja, melyet az Országos Szövetség a tatai edzőtáborban rendezett.

2007. november 16.

Elkészült védőgátak

Évfordulók - 2007.

125 éve, 1882. nov. 11-én báró Kemény Gábor közmunka- és közlekedési miniszter, Horváth Gyula ármentesítési kormánybiztos, városunk díszpolgára kíséretében Szentesre érkezett az elkészült védőgátak megtekintésére.

75 éve, 1932. nov. 14-én született dr. Balogh Ferenc járásbíró, bírósági elnök, aki 1956-1996 között működött a Szentesi Járásbíróságon.

100 éve, 1907. nov. 15-én elhunyt Sz. Kovács Pál volt városi főszámvevő, ipartestületi jegyző, hírlapíró, a Szentesi Lap és a Szegedi Napló munkatársa, a Szentes és Vidéke, a Közérdek, a Kecskeméti Friss Újság és a Szabadság című lapok alapítója és szerkesztője.

85 éve, 1922. nov. 18-án a kormányzó kormányfőtanácsossá nevezte ki Bugyi Antal volt városi főjegyzőt, Szentes nemzetgyűlési képviselőjét.

160 éve, 1847. nov. 21-én született Balázsovits Norbert (1847-1913) gimnáziumi tanár, 1899-1911 között igazgató, városi és megyei képviselő, lapszerkesztő, a Polgári Olvasókör és a Szentesi Iparos Ifjak Önképző Körének elnöke.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. november 16.

Mindenki Imre bácsija

Mészáros Imre bácsi 97. évét betöltve november 8-án meghalt. Hosszúra nyúlt életéből a munkája mellett 30 évet aktívan a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének helyi szervezet irányítására szentelt, mint elnök. Majd további 7 évben, mint díszelnök segítette a szervezet működését.

2007. november 16.

Halottainkra emlékeztünk!

. Lehet 2 év, lehet 10 év, kerek évforduló, de ez az egy nap az Övék, és ez szívünkben piros betűs ünnep: a Halottak Napja, minden év november 2-a! Ilyenkor megtelnek a temetők a hozzátartozók virágaival, koszorúival. Minden évközben nem látogatott sírra is kerül néhány szál virág, vagy koszorú.

Rájuk emlékezünk ezeken a napokon, a hősökre, az elődökre, a szülőkre, a gyerekekre. Sajnos egyre több "fejfán" olvashatók, sokan vannak fiatalok, akik tragikus hirtelenséggel itt hagyták ezt a nagybetűs életet!

2007. november 16.

Zsohár Árpád a Közéleti Kávéházban

A szentesiek egy paradicsom kellős közepén élnek

A Közéleti Kávéház legutóbbi alkalmán egy olyan vendég beszélt saját életéről, eredményeiről és terveiről, aki sokak számára meghatározó lépésre készül. Arra vállalkozott, hogy rendbe hozza a már-már legendaként emlegetett Petőfi Szálló épületét, amelyhez számos embernek több ezer emléke fűződik. A Pendola Kft. ügyvezetője a felmérések utáni tapasztalatairól is tájékoztatta a megjelenteket, valamint egy szóbeli meghívással invitálta őket és az öszszes szentesi lakost a november 29-i tervismertető fórumra a Színházterembe.

2007. november 16.

Nem fizette le a Tesco a várost

Az önkormányzat legutóbbi ülésén - egyebek mellett - a fizető parkolásról is tárgyalt a testület. A témában Halmai István felvetette, hogy sok embertől hallott olyat, miszerint a város pénzt kapott a Tescotól a parkolóórák kiépítésére. A multinacionális cég úgymond megtámogatta a rendszert, azon megfontolásból, hogy a Kossuth utcai és a parkolási övezetbe tartozó üzletek forgalmát jelentősen befolyásolja - vélte a képviselő. A Tesco azért, hogy a vevőkör hozzá terelődjön, hajlandó volt anyagi áldozatot is hozni. Szeretném, ha ezt a pletykát a polgármester úr eloszlatná - kérte a kereszténydemokrata városatya.

Nos, olvasóinknak adósak maradtunk a válasszal. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a téma tárgyalásakor valóban pletykának nevezte a dolgot. Mint mondta, egyre több ilyen butaság, jut el hozzá is az utóbbi időben. A város első embere határozottan kijelentette: a felvetés nem fedi a valóságot, és minden alapot nélkülöz.

2007. november 16.

Tévedések drámája

Szót emelt Pataki János olvasónk a Szentesi Élet múlt heti számában megjelent egyik tudósítás miatt. Panasza mindössze névazonosságon alapul. Ami végül is némi galibát okozott. Olyanynyira, hogy mérgében a szerkesztőséghez fordult.

Történt ugyanis, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - falujárása során - városunkba látogatott. Szentesi programjában - egyebek mellett - lakossági fórum is szerepelt, melyet a Megyeházán tartottak meg. A Nagy Párbeszéd címmel szervezett országjáró sorozat teltházas rendezvényt hozott a díszterembe. Az alkalomra időzítve az épület előtti téren pedig a Jobbik Magyarország Mozgalom helyi szervezete rendezett tüntetést. Vezetőjük - akit szintén Pataki Jánosnak hívnak - lapunk tudósítójának elmondta, hogy a békés tüntetés célja nem más, minthogy tiltakozzanak a miniszterelnök politikája ellen.

2007. november 16.

A Fidesz félti a kórházat

A szentesi kórházzal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót november 12-én, hétfőn a Fidesz MPSZ helyi szervezete. A média képviselőivel rendezett találkozón Farkas Sándor, a Fidesz megyei elnöke, országgyűlési képviselő és Antal Balázs Tibor helyhatósági képviselő mondta el aggályait a témában.

Lapunkban is megírtuk, Antal Balázs Tibor az önkormányzat októberi ülésén interpellált a kórházzal kapcsolatban. Kérte Szirbik Imre polgármestert, és a képviselő-testületet: hozzanak határozati javaslatot arra vonatkozóan, hogy a város nem adja el a kórházát. Elmondta, semmilyen magántőke bevonását nem támogatja a kórházzal kapcsolatban.

2007. november 16.

Közmeghallgatás

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Városháza Dísztermében 2007. november 30-án 14 órakor közmeghallgatást tart az önkormányzat 2008. évi költségvetési koncepciójával kapcsolatban, melyre várja a város lakosságát és az intézmények, szervezetek képviselőit. A költségvetési koncepció megtekinthető a Polgármesteri Hivatal 119-es számú szobájában és a Városi könyvtárban 2007. november 26-tól.

2007. november 16.

Díjazottak a múzeumban

A Koszta József Múzeum az utóbbi időben több pályázatot is kiírt az ifjúság részére, melyekkel a fiatal múzeumlátogatókban igyekszik tudatosítani, hogy könnyebb úgy tanulni, ha a látottakkal foglalkoznak, azzal kapcsolatos feladatokat oldanak meg. Ilyen célt szolgált a múzeum ligeti épületében nyílt, a körös-marosi és a bükki nemzeti parkok életét bemutató kiállítás is, mely várakozáson felül népszerűnek bizonyult. Hogy ne csak szemlélői legyenek a gyerekek, a természetvédelmi területetekhez kapcsolódó pályázaton vehettek részt. A díjazásra a napokban került sor ünnepélyes keretek között. A legjobb eredményt elért diákok a nemzeti parkok anyagaiból összeállított ajándékcsomagot kaptak, de valamennyi beküldő oklevéllel, emléklappal távozhatott.

2007. november 16.

Tehetségek műsoron

Belekóstoltak a sztárságba

Ismerjük a szállóigét: mindenkinek jár 15 perc hírnév. A szentesi Kiss Lindának és a vásárhelyi Boros Rékának igaz, csak három perc adatott meg a Csillag születik című tehetségkutató műsorban, de ebben a modern KiMitTud?-ban, minden tét nélkül, kicsit megízlelhették a siker ízét.

Linda volt az ismertebb kettőjük közül, hiszen tavaly megnyert egy országos francia nyelvű énekversenyt. Akkor még közgés volt, a 19 éves lány ma már a szegedi egyetemen franciát tanul. - Két éve ismerkedtünk meg, én a Rouge együttes énekese voltam, s kerestem magam mellé valakit. Barátnőm ajánlotta Rékát, mert hallotta a drámais diákot duettet énekelni a Terney Napokon. Már nem vagyunk a zenekar tagjai, azelőtt hotelekben, elegáns esküvői vacsorákon léptünk fel - mondja.

2007. november 16.

Neon-zene

Spirituális világba csöppennek, akik Kiss Hajnalka mandalafestővel töltenek el egy estét valamely rendezvényen, de ez várhat azokra is, akik megnézik a különleges kiállítást, amire barátaival most készül.

November 23-án, pénteken 19 órától az ifjúsági ház klubpresszójában a közönség egy hangoskiállításon tehet látogatást, ahol a mandalák mellett két-és háromdimenziós képek és térbeli építmények várják. Hajnalka a művei közül azokat viszi a kiállításra, melyek nem a hagyományos, hanem a drágább, UV-fes-tékkel készültek, s homogén fényben világítanak, de u-gyancsak UV-reagensek az építmények is. Az éjszakai szórakoztatás dekorációi, s egyedinek számítanak, mert 90 százalékban a helyszínen készülnek a szentesi Tihanyi Mihály, Krammer Zoltán és a csongrádi Retkes István építményei fonal, drót és szögek felhasználásával. Az éjszakába nyúló program a Neon-Zene címet viseli, hiszen zene nélkül elképzelhetetlen, s az említett fiúk (DJ Miso, DJ Krammer, DJ Reti) játszanak, de itt nem a diszkókban szokásos zene szól majd. A meditálós, "pszichedelikus" hangzás és Bandee'rass aláfestő percussionja összhangban lesz a látvánnyal. Ezt a chill-out stílust a három fellépő DJ 10 éve játssza, nagyvárosokban. Nálunk inkább egy réteg körében népszerűek a hasonló estek, ahol nincs füstgép, s a zene engedi beszélgetni is a fiatalokat. Éppen az a céljuk ezzel az ingyenes rendezvénnyel, hogy többen megkedveljék.

D. J.

2007. november 16.

Kézimunkák

Kuriózumként nyáron rendeztek először kézimunkákból kiállítást a Kossuth téri Árkád Galériában. Bugyi Istvánné számára is az első bemutatkozás volt kézimunkáival, pedig már évtizedek óta kerültek ki keze alól a falvédők, terítők, és egyéb, a lakást díszítő darabok. Akkor a születésnapjára időzítette a családja, ezúttal névnapja alkalmából szervezték meg a tárlatot. A nyugdíjas Erzsike néni magától most sem vállalkozott volna kiállításra. Így lánya, Polyák Jánosné szervezésében a családja kedveskedett neki ezzel. A köszöntő szöveget is lánya fogalmazta, s az egyik unoka, Csaba olvasta fel, melyből kiderül: "A kézimunka szeretete visszanyúlik fiatal korára, amikor még a búbos kemence padkáján próbálkozott az első öltésekkel, kisebb-nagyobb sikerrel. Munkája során főleg a kalocsai motívumokat helyezte előtérbe. Akármennyire is fáradt volt, ha a kis kosárra rápillantott, amely tartalmazta a tűt, ollót, fonalat a drukkolt anyagot, szertefoszlott a fáradtsága. Az arcára derű, jókedv s öröm, a szívébe boldogság szállt."

Most 52 kézimunka került közszemlére, több mint legutóbb, főleg régebbiek, de Erzsike néni a két tárlat között is fáradhatatlanul dolgozott tovább. Korábbi ígéretéhez híven, most már járni fog a díszítőművész szakkörbe, szeretne onnan is ötleteket és erőt meríteni.

A kiállítás november végéig látogatható.

D. J.

2007. november 16.

Drogprevenció a családban

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A drogprevenció legfontosabb helyszíne nem az iskola, hanem a család. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az oktatási intézmények kivonulhatnak a feladatvállalásból. Az otthon hallott információk és modellek meghatározóak a fiatalok számára, hiszen a szülők nagyobb hatással vannak a gyermekeikre a látott és tanult viselkedésmintákon keresztül, mint azt ők maguk gondolják. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns tájékoztatta szerkesztőségünket.

2007. november 16.

Mindig a tudás fényében

Kitüntették Hojcsi Pált

Hojcsi Pál nyugalmazott középiskolai igazgató az oktatás és a művelődés területén végzett kiemelkedő mun-kájáért megkapta a Szentes Városért Emlékérmet. Tanítás - ismeretátadás - közművelődés: ötvenöt éve egységet alkot a napi munkájában. A Horváth Mihály Gimnázium katedrája, később a Közgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola igazgatói széke, mind-mind szűknek bizonyult Hojcsi Pálnak. Járási TIT-titkárként már az ismeretterjesztés, ma annyira divatos, regionális szervezetének a gazdája.

2007. november 16.

Harmincéves óvoda

A Köztársaság utcai óvodában jelentős esemény történt az elmúlt héten, melyre a gyermekek és a dolgozók lelkesen készültek. A születésnap az ember életében is nagy esemény, egy intézmény fennállásában sincs ez másként. Óvodánk jelenleg is a város egyik legkorszerűbb intézménye, 30 év elteltével is megfelel a kor követelményeinek. Jelenleg 100 férőhellyel, 4 csoporttal működünk. Legfontosabb feladatunknak az egyéni bánásmódot tartjuk a manuális készségfejlesztésen keresztül. Nagy hangsúlyt fektetünk a család-óvoda kapcsolatára. Ennek köszönhetően sok volt óvodásunk íratja hozzánk szülőként gyermekét, mely nagy örömmel tölt el bennünket. Megköszönjük bizalmukat. A már kialakult hagyományainkat ápoljuk és ezekre építve nyitottak vagyunk az új nevelési elvek befogadására és közvetítésére. Az eddigi kerek születésnapokról is mindig megemlékeztünk. A délelőtti ünnepségen a gyermekekkel, a fenntartó képviselőjével és a meghívott vendégekkel közösen ünnepeltünk. A nagycsoportosok rövid műsorral köszöntötték e jeles ünnepet, a vezető óvónő visszatekintő beszédét követően. Az óvoda alapító tagjait külön kiemelte és könyvvel ajándékozta meg. A Füsti Molnár Lajos önkormányzati képviselő által felajánlott torta közös elfogyasztásával fokoztuk az ünnepi hangulatot.

Délután az óvoda egykori és jelenlegi dolgozóit láttuk vendégül és elevenítettük fel 30 év közös élményeit, történéseit. A gyermekek és a dolgozók számára egyaránt ünnep volt ez a nap.

Köztársaság utcai Óvoda dolgozói

2007. november 16.

Koncert

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében november 27-én, kedden 18 órai kezdettel az érdeklődők a Brass is the five rézfúvós quintett műsorát hallgathatják meg. Az együttes Brass Cirkusz címmel ugyanezen a napon általános iskolásoknak is tart előadást a Tóth József Színházteremben. Műsoron népszerű átíratok szerepelnek rézfúvós hangszerekre. A műsor bérlettel és belépőjeggyel is meghallgatható.

2007. november 16.

Színház

Pikáns zsoltár címmel tartanak előadást Mezei Mária válogatott válaszaiból november 20-án, kedden 19 órától a Tóth József Színházteremben. Szereplők: Pápai Erika, Szigethy Gábor, Zádori László. A darab a Tóth József bérlet második előadása. Jegyek a színház pénztárában kaphatók novembert 18-ától, nyitvatartási időben, hétköznap 10 és 13, valamint 15 és 17 óra között.

2007. november 16.

Karcok a homokba

címmel jelent meg Góg János legújabb könyve. Bemutatóját november 21-én, szerdán este 5 órakor tartják a Csemegi Károly Könyvtár és a csongrádi Irodalmi Műhely Pince Pódiumán. A beszélgetést Kruzslicz Pál újságíró, lapunk munkatársa vezeti. A műsorban közreműködik: Paczuk Gabi, a békéscsabai Jókai Színház művésze és Varga Nándor előadóművész.

2007. november 16.

NeonZene

A Művelődési és Ifjúsági Házban november 23-án, pénteken 19 órától rendezik meg a NEOnZene elnevezésű hangoskiállítást, melyen az érdeklődők 2 és 3 dimenziós képeket és építményeket is láthatnak. A rendezvényen közreműködnek: DJ Reti, DJ Krammer, Dj Miso. A belépés díjtalan.

2007. november 16.

Gondolkodók

A Gondolkodók Klubjának következő összejövetelét A kapitalizmus megszüntetése címmel tartják november 19-én, hétfőn 18 órától. A városi könyvtárban a klubot dr. Papp Erzsébet ny. gimnáziumi tanárnő vezeti.

2007. november 16.

Régi zene

A Kecskés együttes-Pro Musica Antiqua Danubiana Egyesület koncertjét november 16-án, pénteken rendezik meg a Lajtha László zeneiskolában Magyarországi Szent Erzsébet és a zene címmel. Az együttes a belgiumi régizenei világverseny győztese, s turnéik során nagy sikerrel mutatják be a magyar középkori, reneszánsz és barokk zenét.

2007. november 16.

Ünnepi mise és előadás

A Szent Erzsébet Jubileumi Év zárásaként november 19-én, hétfőn 15 órai kezdettel szentmisét tartanak a Szent Anna Templomban. Utána, 16 óra 30 perctől ünnepi előadásra várják az érdeklődőket a Tóth József Színházteremben.

2007. november 16.

Egy százalék

A Klauzál Gábor Általános Iskola Diáksport Egyesülete ezúton megköszöni mindenkinek, aki adója 1 %-át 2006-ban az egyesület javára adományozta. 174.010.- Ft összeget a tanulók sporttevékenységére, eszközök vásárlására fordítottuk. A jövőben is szeretnénk kérni a támogatásukat. Klauzál DSE adószáma: 1 9090188-1-06.

A Szentes Polgárőr Egyesület vezetősége köszönetét fejezi ki mindazon személyeknek, akik személyi jövedelemadójuk 1 százalékával egyesületüket támogatták. Az APEH által átutalt összeg 12.435 forint volt, melyet teljes egészében szolgálat ellátására használtak fel. A jövőben is számítanak a támogatók felajánlására.

2007. november 16.

Jótékonysági gálaműsor

A Tóth József Színházteremben Jótékonysági gálaműsort rendeznek a szentesi szegény gyermekekért november 24-én, 16 órától.

A rendezvény fővédnökei: Szirbik Imre polgármester, Zsohár Árpád, a Pendola Kft. ügyvezetője, Ledó Ferenc, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke. Közreműködnek: Rózsaszín popók (Derekegyház), a "Jövőnkért" Alapfokú Művészeti Intézmény tanulói, Szalay Róbert, a Közösségi és Nappali Pszichiátriai Ellátás Asszonykórusa, Bucsány György, Rózsa Kórus (Fábiánsebestyén), Fata Morgana Orientális Tánciskola Hastánc Csoportja, Citera zenekar, Szép Öregkor Nyugdíjas Klub (Szegvár), Candra Bindu. A műsorban modern-, népi- és hastáncokat láthatnak, valamint verseket, népdalokat és citerazenét hallgathatnak meg az érdeklődők. A rendezvényre belépőjegy nincs, de a szervezők pénzadományokat szeretettel fogadnak, melyet a rászoruló gyermekek élelmiszercsomaggal történő megajándékozására fordítanak.

2007. november 16.

50 éve mindig együtt

Az élet egyik kiemelkedő napja az, amikor két ember örök hűséget fogad egymásnak. Egy olyan pillanat, melyben két addig egymástól különböző élet fonódik egy szállá. Bartus Lajos és felesége, Balogh Szabó Erzsébet is a házasság köteléke mellett döntött, immáron 50 esztendeje.

Öt évtizede van már annak, hogy az édesapjától kovács mesterséget tanult Lajos bácsi - aki később a Pankotai Agrár Rt. kistőkei kerületében dolgozott - , s az esküvő után először háztartásbeliként munkálkodó, illetve a későbbiekben a Kontaktában bedolgozó Erzsike néni örök hűséget fogadtak egymásnak. Majd következett az Élet, melyben szeretetben, jobban-rosszban egymást segítve, a bajokat közösen leküzdve, együtt örülve nevelték fel gyermekeiket, Erzsébetet és Lajost. Tevékenyen dolgoztak mindvégig. A barátok, a szomszédok és az ismerősök körében szinte találkahelynek számított hétvégénként a kovácsműhely, melyet Lajos bácsi édesapjától örökölt. Később gyermekeiknek nagy segítséget jelentettek az unokák felnevelésében. Most, nyugdíjas éveikben is aktívan tevékenykednek. A kerti munka és az állatok kötik le idejüket, s Erzsike néni a kerti virágok mellett kézimunkával, horgolással is megörvendezteti szeretteiket.

Erzsike néni és Lajos bácsi ezen a hétvégén családja körében ünnepli meg aranylakodalmukat. Életükhöz és a családjuk körében eltöltendő esztendőkhöz a Szentesi Élet Szerkesztősége is jó egészséget kíván, valamint azt, hogy együtt haladjanak tovább azon az úton, melyre közösen léptek rá öt évtizeddel ezelőtt.

2007. november 16.

Fél kilós kábszerfogás

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szentesi látogatását nem kísérte atrocitás a tüntetők részéről, így különösebb dolguk nem volt a rendfenntartó erőknek a demonstrálókkal szemben. Mint ahogy azt a szentesi rendőrkapitányságon megtudtuk, a miniszterelnök személyi biztosítását a Köztársasági Őrezred és a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság biztosította, míg a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi alapszervezetének demonstrációjára a Csongrád Megyei Magyar Gárda tagjai felügyeltek. A rendőröknek összesen egy férfit kellett kiemelniük a tömegből, a szentesi, 40 éves lakos ellen rendzavarás szabálysértése miatt indult eljárás.

2007. november 16.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Ingyenes céginformációk januártól

A céginformációs szolgálat honlapjáról 2008-tól ingyenesen letölthetők lesznek egyes céginformációk.

Januártól korlátlan menynyiségű cégről és egyszerűbben kérhetők le az információk. Jelenleg a számítógépes rendszer használatával kapcsolatos kiadásokat meg kell téríteni, ha havonta több mint 15 céginformációt kérnek elektronikusan. A hitelezők védelme érdekében az új szabályozás bizonyos információkat korlátlanul és ingyenesen hozzáférhetővé tesz, így könnyebb információkat szerezni az ismeretlen partnerekről.

Elérhetőség:
www.e-cegjegyzek.hu

2007. november 16.

Pótfűtés

A dörzsölt paraszt ügyvédhez fordul. Az meghallgatja, majd így szól:
- Ezt a pert megnyerjük, az száz százalék! Az öreg erre feláll és elindul kifelé.
- De hova megy bátyám?!
- Keresek egy másik ügyvédet, az előbb ugyanis az ellenfelem álláspontját mondtam el!

2007. november 16.

Tóni bácsi konyhája

  • Részeges csirkecomb
  • Kata szelet
2007. november 16.

Nehéz győzelem

RÖGBI NB I

A Pécsi Indiánok csapatát fogadta a Szentes az őszi szezon utolsó fordulójában. A tabella utolsó helyezettje ellen mindenképpen győzni kellett a Kurca partiaknak, hogy az őszt jó helyen zárják a pontvadászatban. A két csapat utolsó két összecsapásán a Szentes fölényesen tudott győzni, de az új szezonban az eddigi eredmények alapján, kiegyenlített küzdelemre volt kilátás.

A mérkőzés elején az eddigiektől eltérően nem a szokásos álmos hangulatban kezdett a hazai gárda, erős támadásokat vezettek, jól védekeztek, de sajnos kissé idegesen játszottak, így nem sikerült pontokat szerezni. Nem így a pécsieknek, akik megszerezték első céljukat, de az ezért járó jutalomrúgás kimaradt, így 5-0-s vezetéshez jutottak. Az első játékrész végéhez közeledve egy jól kidolgozott hazai támadásból Tímár Ferenc szerzett 5 pontot, majd itt is kimaradt a rúgás. Ezzel az állás 5-5-re változott, mely a félidei eredmény is lett egyben. Ezután egy ismét pontszegény második játékrész következett, ahol már jobban dominált a hazai csapat, de a rossz talajú pálya, és a csúszós labda miatt, a sok technikai hiba szaggatottá tette a küzdelmet és kihasználatlanná váltak a támadások. A második félidő egyetlen, és egyben győztes találat a még újoncnak számító Gránicz Zsolt szerezte, ezzel a 3 pontot érő győzelmet, és a tabella harmadik helyét szerezte meg a 91-esek rögbi csapata az őszi szezon záró fordulójában.

A végeredmény: Szentesi VSC 91-esek-Pécsi Indiánok 10-5.

2007. november 16.

Szentes-Fradi az uszodában

Másfélszeres pénzt fizettek az internetes fogadóirodák annak a szerencsésnek, akik hazai győzelemre tippeltek az elmúlt hétvégi Pendola-Szentes-Elektroglob-Szolnok összecsapásra, míg a vendégek sikere esetén ennél jóval jelentősebb összeghez lehetett jutni. Nem véletlenül alakultak így az oddsok, hiszen a találkozó előtt a közvetlen riválisaival szemben eredményesen játszó Szentes tűnt az esélyesebbnek, míg a szolnokiak eddig mindössze egyetlen pontot szereztek. Eddig. Ezen a mérkőzésen ugyan is fegyelmezett, és ami még fontosabb, eredményes játékuknak köszönhetően 13-9-re nyerni tudtak a Szentes ellen, amivel közelebb kerültek vetélytársaikhoz. A mieink? Turzai és Maklári vitte a hátán a csapatot. Ők ketten nyolc gólt szereztek, de igazi társuk nem akadt ezen az estén. A kőkemény párharcokat hozó találkozó után Berki András elismerte, még ilyen arányban is megérdemelt volt a vendégek sikere. Csapata az emberhátrányos védekezésben gyengén teljesített, az emberfórokat rosszul használták ki, és sajnos a kapusteljesítmény ezúttal szintén elmaradt a várakozásoktól. A mérkőzés hétfő esti elemzése, és videóról való visszanézése után átbeszélik a történteket, majd ettől kezdve a november 17-i, szombati, Ferencváros elleni összecsapásra készülnek. Berki szerint a találkozó esélyese a zöld-fehér gárda, de igyekeznek megnehezíteni a dolgukat. A Szentes-Fradi meccs 18 órakor kezdődik az uszodában. A Pendola-Elektroglob jelenleg a tabella nyolcadik helyét foglalja el, három ponttal előzve meg a Fehérvár együt-tesét.

H.V.

2007. november 16.

Idényzáró sikerekkel

Díjlovaglás

Két sikeres versennyel zárta a 2007-es nyári idényt a Szt. László Lovas Club. A záró versenyek eredményei: Szeptemberben Székesfehérváron a díjlovagló Wintermühle Kupa országos döntőjére került sor. A klub színeiben Ba-binszky Zsuzsanna 4. és 6. helyet szerzett. Ezen a kétnapos eseményen első ízben gyermekek számára is kiírták a versenyt díjlovaglásban. A Szt. László Lovas Klub gyermek lovasai a következő eredményeket érték el: Sárközi Dávid 3., Szűcs Gréta és Török Nikolett pedig mindketten 1. és 2. helyezést szereztek.

Októberben Inárcson rendeztek gyermek ügyességi és díjlovagló országos döntőt, melyen a klub versenyzői nagyszerűen helyt álltak, hiszen díjlovaglásban a 12-14 évesek kategóriájában Bertók Ágnes Colonita nevű lovával 2. helyezett lett. Sárközi Dávid Rudi nevű lovával 4., Török Nikolett pedig Frisco Lady-vel a 6. helyen végzett.

A 15-18 éves korosztályban: Szűcs Gréta Báró nevű lovával első, Patkó Alexandra Ohara nyergében ötödik lett.

A nyári idény végeztével kialakult a fedett pályán folytatódó téli program. Novemberben Dallos Gyula mesteredző kurzusán versenyeznek Szőregen, valamint a székesfehérvári kupa folytatása következik 2008. márciusáig.

2007. november 16.

Kettőből kettő

A szentesi Kinizsi NBIII-as férfi asztalitenisz csapata újabb két fordulót teljesített. Mindkét akadályt sikeresen vette. Jánszkun-Volán Szolnok-Szentesi kinizsi 7-11 Szentesi pontszerzők: Simon, Csúcs 3-3, Kürti, Takács 2-2 T. Nagy-Kürti páros, Csúcs-Simon Páros 1-1

D.V.Z.

2007. november 16.

Érkezik a Győr

November 26-án, este 20 órától a futsal NB I listavezetője, a Legrand-MetalCom Szentes csapata a jelenleg tizenegyedik helyen álló győri Arrabona FC gárdáját fogadja a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban.

2007. november 16.

Szenior

sportolók számára november 23-án, pénteken 17 órától csapatépítő tréninget rendeznek a sportcsarnokban.

2007. november 16.

Lövészverseny

A Szeretetakció a szegények karácsonyáért programsorozat keretében Légpuskás lövészversenyt rendez a Kontavill Klub és a Szentesi Szabadidős Sportklub november 24-én, szombaton 9 órától. A Legrand Rt. Légfegyveres Lőterén (Ipartelepi út 14.) megrendezett versenyen női-, férfi-, és ifjúsági (nemtől függetlenül 18 év alatt) egyéni, valamint csapatversenyben (kortól és nemtől független összetételben) mérhetik össze tudásukat a jelentkezők. A bajnokok most is érem és oklevél díjazásban részesülnek. Nevezni a helyszínen lehet legkésőbb 10 óráig. A szervezők a részvételi díjak teljes összegét a szeretetakció támogatására fordítják. További információk Postás Lászlótól kérhetők a 30/907-2099-es, valamint Ignácz Jánostól a 20/378-3840-es telefonszámon.

2007. november 16.

Aradon úsztak

A Szentes Városi Úszó Club versenyzoi az Arad Kupa nemzetközi versenyen jártak, melyen a romániai klubok mellett 8 magyar úszócsapat vett részt. A szentesiek öt fővel indultak, és több éremmel térhettek haza. Mizere Flóra ('94) 100 méter gyorson 1., a felnőttek között pedig 3. lett, valamint mellúszásban bronzérmet szerzett. Dajka Dalma ('94) 100 m pillangón 3., Vecseri Dorina ('96) 100 gyorson 1., Elbert Stefánia ('95) 100 gyorson 3. lett a '94-95-ös korcsoportban. Vidovics Milán ('96) két negyedik helye (100 gyors és pillangó) is di-csérendő, hiszen az utóbbi időben sokat javult. A kis úszócsapat a mártírhalált halt honvédtábornokok emlékhelyeinél is tisztelgő látogatást tett.

2007. november 16.

Szilver eredmények

A Szilver TSE tagjai az elmúlt időszakban a következő helyezéseket szerezték meg:

IV. Rexterra Kupa Latin Ranglista és Standard Junior Ranglista - október 13.

Bődi Dénes-Farkas Bettina junior 2 standard 3. hely

III. Törökbálint Kupa - október 21.

2007. november 16.

Karácsonyi pályázat

A Topolyai Múzeum "Karácsony a múzeumban" címmel rendez kiállítást Topolyán. A decemberi kiállításra a szervezők olyan egyének és csoportok (óvodások, iskolások, művelődési intézmények, hagyományápoló körök, kézművesek) jelentkezését várják, akik részt vállalnának hagyományaink felelevenítésében. Pályázni régi, hagyományos betlehemek felkutatásával, vagy napjainkban készített, Jézus születéséhez kapcsolódó, természetes alapanyagból készült népművészeti, képző-, vagy iparművészeti jellegű alkotásokkal, régi karácsonyfák rekonstruálásával, valamint egyéni készítésű koronafákkal és díszeikkel, illetve régi karácsonyi képeslapok gyűjtésével lehet. A pályázaton való részvételi szándékot legkésőbb november 26-ig jelezni kell személyesen a Topolyai Múzeumban vagy a 024-716-093-as telefonszámon, ahol az érdeklődők bővebb tájékoztatást kaphatnak a feltételekről. A felkutatott betlehemeket, rekonstruált karácsonyfákat, egyéni és csoportos alkotásokat pedig december 10-ig lehet eljuttatni a múzeumba. A szervezők kérnek mindenkit, hogy akinek régi karácsonyi képeslap van a birtokában, az kölcsönözze azt a kiállítás idejére.

2007. november 16.

Tavaszvárás a második helyen

2-1-re nyert az Apátfalva ellen, és ezzel az őszi szezont a második helyen zárta a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata a megyei másodosztályú bajnokságban. Az elmúlt szombati, kora délután lejátszott találkozón azonnal magához ragadta a kezdeményezést Bozóki Zoltán vezetőedző együttese, húsz perc leforgása alatt kétgólos előnyre tettek szert Págerék. Előbb Tóth László, majd nem sokkal később Tóth György volt eredményes, ekkor úgy tűnt, sima lesz a meccs. A félidő hátralévő részében is a Kinizsi irányította a játékot, több lehetőséget azonban nem sikerült gólra váltani. A fordulást követően kissé előrébb merészkedtek a vendégek, aminek az eredménye az lett, hogy a 75. percben szépített az Apátfalva. No, ekkor lett igazán izgalmas a találkozó, mert jó tíz percen keresztül bizony saját kapuja elé szorult a Szentes, ám a védelem jól zárt, a három pont pedig itthon maradt. Bozóki mester szerint megérdemelt sikert arattak, hiszen az összecsapás jelentős részében az ő akaratuk érvényesült. Az elmúlt héten már beszámoltunk arról, hogy elképzelhető, hogy egy, esetleg két fordulót is előrehoz tavaszról a megyei labdarúgó szövetség. Ám lapzártakor még nem lehetett biztosan tudni, hogy szombaton hazai pályán fogadja-e az UTC gárdáját a Kinizsi.

H.V.

2007. november 16.

Szremkó: válogatott forma

Úgy indult neki a Hun-gerit MetalCom-Szentes női vízilabda csapata az elmúlt szombati bajnoki találkozónak, hogy a cél egyértelmű volt: győzni kell az Eger ellen. Ennek megfelelően gyors Kotova-góllal indult a találkozó, majd kezdetét vette a "Szremkó-show". Az elnyűhetetlen klasszis az első negyedben háromszor talált be a vendégek kapujába, majd a találkozó alatt még ötször. Erre mondják, hogy válogatott forma, és nem is alaptalanul, de erről majd egy kicsit később. Félidőben 9-2 volt ide, gyakorlatilag minden eldőlt, talán ennek tudható be a harmadik negyed gyengébb játéka. A záró nyolc percben aztán ismét a helyére került minden, Dalmády Petra szépségdíjas távoli lövése, Kotova elegáns emelése mindenképpen említést érdemel a negyed hét szentesi gólja közül. A 18-8-as siker után érthetően elégedetten nyilatkozott Kocsis István vezetőedző, bár ő sem tagadta, hogy sok helyzet így is kimaradt a mérkőzésen. Négy olyan találkozót játszik zsinórban a Hungerit, amit hozni kell. Ebből hármat már sikerrel letudtak, szerdán pedig a BVSC vendégei voltak a fővárosban, majd jönnek sorban a rangadók a riválisokkal. Elsőként november 17-én, 16 órakor, szombaton a Honvéd ellen hazai medencében. A felkészülést nehezíti, hogy három szentesi játékos is meghívót kapott
a válogatott keretbe, Győri Eszter, Tóth Andrea és Szremkó Krisztina, nekik ezen a héten volt összetartó edzés a fővárosban. Kocsis István elmondta, nem titok, hogy dr. Tóth Gyula és jómaga is a szövetségi kapitány, Godova Gábor figyelmébe ajánlotta a hetek óta kiváló formában pólózó Szremkó játékát, aki - bár korábban lemondta a válogatottságot - most ismét a legjobbak között készülhet.

H.V.

2007. november 16.

Filmklub

A városi könyvtárban november 20-án, kedden 18 órától a Vörös sivatag című színes, szinkronizált olasz filmdrámát vetítik. A Michelangelo Antonioni által rendezett filmben Giuliana egy gazdag gyáros felesége és egy kicsi fiú édesanyja. A nő életében látszólag minden rendben van, mégis zavartan viselkedik, mivel nem képes megtalálni helyét a világban és a többiekkel kapcsolatot teremteni. Abban reménykedik, hogy magányát feloldja majd egy új szerelem, a városon átutazó Corrado érdeklődése.

2007. november 16.

Családi események

Született: Berkes Zoltánnak és Vecseri Rozáliának Liána, Négyesi Ferencnek és Döme Tímeának Flóra Fanni, Stabarecz Lászlónak és Balogh Editnek Lilla, Fábrik Zoltánnak és Musa Zsanettnek Dominik, Mikula Zoltánnak és Mezei Ágnesnek Milán, Varga Norbertnek és Czirok Krisztinának Nóra, dr. Bertók Gyulának és Horváth Melindának Bátor, Kulik Jánosnak és Bottyán Beátának Noel, Makai Zoltánnak és Fekete Zsuzsannának Nanetta nevű gyermeke.

Elhunyt: Őze Istvánné Hágen Anna Berta, Vecseri Ferencné Laki Eszter, Gránicz János, Tankó Gyuláné Megyeri Erzsébet, Halmai János, Berényi Benjá-minné Bíró Etelka, Dimák József, Bartucz János, Mészáros Imre, Szlapák József, Lovas Mihály.