2007. november 16.

A gondtalan diákévekért

A díjazottak száma és az összeg is emelkedett

Ötödik éve nyújt támogatást az önkormányzat a felsőoktatásban tanuló nappali tagozatos, szociálisan rászoruló hallgatóknak, tanulmányaik segítéséhez.

Az ösztöndíjak átadására az ifjúsági házban került sor, ahol a Színkör művészeti iskola gitárosai adtak műsort, majd Szirbik Imre köszöntötte a diákokat. A polgármester tegezte a fiatalságot, mint egyfajta gondolkodásmód megtestesítőit, akik tele vannak hittel, erővel, reménnyel, hogy többet tegyenek, előbbre jussanak. Az önkormányzati ösztöndíjakat azoknak adják, akiknek családjuk szociális helyzete miatt nehéz a boldogulásuk. A polgármester tudja, nem old meg mindent ez az öszszeg, de hozzájárul a gondtalanabb diákévekhez, s egy kis lelkiismereti kötődést is jelent a városhoz. Dr. Bácskainé Fazekas Márta, a művelődési bizottság elnöke szerint minden forintnak ezer helye van. Azt kívánta, a diákok arra fordítsák, amire legnagyobb szükségük van.

Ezúttal 167 hallgató kapott ösztöndíjat az önkormányzattól. Számuk folyamatosan nőtt, most az öszszeg is emelkedett: az eddigi maximális 30 ezer forintról a képviselő-testület jóvoltából idén már 50 ezerre ugrott az egyszeri támogatás legfelső összege. A 15 és 50 ezer forint közötti ösztöndíjakat a szociális helyzet figyelembe vételével osztották el, a támogatásra minden évben szeptember 30-ig lehet pályázni, adott tájékoztatást Lencséné Szalontai Mária, a szociálpolitikai osztály vezetője, aki a munkatársaival osztotta ki a borítékokat.

Nagy Donatella Szegeden, a bölcsészkar informatika-könyvtáros szakán végzi tanulmányait. Az első éves egyetemista úgy gondolja, mivel ez "kapott pénz", nyomtatóra költi, arra van most leginkább szüksége. Garan Jenő Gergő szintén Szegeden, a pedagógiai karon tanul informatika-könyvtár-számítástechnika tanár szakon. Havonta kevés pénzből él, árulta el a harmadéves főiskolás, aki dolgozik is tanulás mellett. Jól jön neki ez a kiegészítés, amit most kapott. Könyvekre költi, s talán nyelvtanfolyamra is jut belőle. Azt mondja, nehéz egyetemistának lenni, azért is, mert anyja egyedül neveli.

A Vida-testvérpár, ahogy tavaly, idén is igényelte a támogatást. Beatrix a szegedi egyetem magyar szakán ötödéves. Húga, Bernadett a jogi karon másodéves. Örülnek, hogy van ilyen lehetőség, sokban segít, hiszen a két egyetemista tanulmányai megterhelik a családi kasszát. A lányok törvénykönyvekre, jegyzetekre, a számítógépük fejlesztésére költik az ösztöndíjat.

(darók)