2007. november 16.

A Fidesz félti a kórházat

A szentesi kórházzal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót november 12-én, hétfőn a Fidesz MPSZ helyi szervezete. A média képviselőivel rendezett találkozón Farkas Sándor, a Fidesz megyei elnöke, országgyűlési képviselő és Antal Balázs Tibor helyhatósági képviselő mondta el aggályait a témában.

Lapunkban is megírtuk, Antal Balázs Tibor az önkormányzat októberi ülésén interpellált a kórházzal kapcsolatban. Kérte Szirbik Imre polgármestert, és a képviselő-testületet: hozzanak határozati javaslatot arra vonatkozóan, hogy a város nem adja el a kórházát. Elmondta, semmilyen magántőke bevonását nem támogatja a kórházzal kapcsolatban.

- A kérés elutasításra került, a polgármester úr válaszában utalást tett arra, hogy el kell gondolkodni azon, milyen jó hatással van a privatizáció, a magántőke bevonása a kórházak működésére. Példaként említette a dialízis központot, és a patológiát, amelyek már magántőke bevonásával működnek. Elmondása alapján jól látják el feladatukat. (Ugyanakkor kijelentette: abban nem partner, hogy eladják a kórházat - a szerk.) Számomra továbbra is a kérdések tömkelege merül fel. Mi lesz az egészségügyi vagyonnal? A Parlament a héten foglalkozik vele, kíváncsi vagyok, hogy a polgármester úr hogyan szavaz ez ügyben. Tudja-e, mi a szentesi emberek véleménye erről? Mi lesz a kórházunkkal? Mi lesz a betegeinkkel? Mi lesz az egészségügyben dolgozókkal? Vannak példák arra, hogy kórházak kerültek magánkézbe, például a hatvani, a gyöngyösi, a parádfürdői, és a kiskunhalasi. Információim szerint a kiskunhalasi privatizáció után több száz dolgozót bocsátottak el - mondta a képviselő.

Farkas Sándor kijelentette: az egészségügyi intézményt olyan állapotban kell megtartani, hogy az valóban az itt élő emberek e-gészségét, egészség megóvását, gyógyítását szolgálja.

Hozzátette: a héten megkezdődött az egészségbiztosítási pénztárak és a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátás igénybevételének rendjéről szóló törvényjavaslat általános vitája, majd azt követően várhatóan még ebben az évben erről a törvényről szavaz az országgyűlés. Ez gyakorlatilag az egészségbiztosítási rendszer és a privatizáció kérdését öleli fel, és nagyon komolyan érinti az itt élő embereket. Ezért is hívták meg Mikola István országgyűlési képviselőt, a Fidesz szakpolitikusát és Szirbik Imre polgármestert a Kurca parti esték rendezvényére. Talán közös elhatározással sikerül megoldani a problémát - jelentette ki Farkas Sándor.

L. J.