2007. november 16.

Drogprevenció a családban

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A drogprevenció legfontosabb helyszíne nem az iskola, hanem a család. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az oktatási intézmények kivonulhatnak a feladatvállalásból. Az otthon hallott információk és modellek meghatározóak a fiatalok számára, hiszen a szülők nagyobb hatással vannak a gyermekeikre a látott és tanult viselkedésmintákon keresztül, mint azt ők maguk gondolják. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns tájékoztatta szerkesztőségünket.

Nagy teher a szülőknek szembenézni azzal, hogy gyermekük kábítószeres. Ilyenkor nemcsak az aggódás, hanem az önvád is eluralkodik rajtuk. A drogosok többségéről elmondható, hogy szeretet- és értékhiányos környezetben nőtt fel, még akkor is, ha a családtagjai együtt éltek.

A gyakorlatban

A fiataloknál fontos a megelőzés minél hamarabbi elkezdése. Hangsúlyos, hogy a serdülő a teljes valóságot hallja, mégpedig hiteles beszámolóban, amelyben nemcsak a tiltást hangsúlyozzák. El kell mondani neki, hogy a drogozás egy-két órán át tartó kellemes érzést ad, de utána borzalmas következményekkel jár. A szülőknek is példák gyermekeik számára, hiszen az alapvető viselkedésmintákat tőlük tanulják meg. A pubertásban azonban nő a fiatalok kritikai képessége és a saját útkeresésüknek igénye. Ha ezt a szülők nem tudják kezelni, akkor számos későbbi probléma alakulhat ki. Ebben az életkorban fontos, hogy a szülő és gyermeke beszélgessen a világról alkotott gondolkodásáról, s ha a fiatalnak van igaza, akkor azt lássa be a szülő.

Mindezek mellett fontos, hogy több időt töltsünk ebben az időszakban a fiatalokkal. Hangsúlyosak a közös programok, s a beszélgetések, s meg kell találni a jutalmazás és a büntetés mértékének helyes arányát is. A kábítószer-használat kialakulásában jelentős szerepe lehet annak, ha a fiatal mindent megkap, s semmit sem kell tennie érte. Éppen ezért fontos, hogy teljesíthető elvárásokat támasszanak feléjük, hiszen az alacsony és a magas elvárások miatt is kialakulhat a drogozás. A szerfogyasztás sok esetben büntetés, amellyel a drogozó egyrészt önmagát, másrészt a szülőt bünteti. Ezért ne mulasszuk el megdicsérni gyermekünket, s a legkisebb dolgoknak is tudjunk velük együtt örülni.

A szülő-gyermek viszony mellett fontosak a kortárs kapcsolatok is, s engedni kell a barátokkal való otthoni találkozást. Így a szülő is megismerheti a társakat a közös beszélgetéseken keresztül. A kamaszkorú gyerek keresi a helyét a világban, s ebben az időszakban fontossá válik a kortársak véleménye, amely kizárólagossá válik, ha nem kap a felnőttektől segítő támogatást. Ebben az életkorban az emberek kipróbálnak mindent, amire lehetőségük nyílik, melynek oka sokszor a csoporthoz tartozás vágya. Ennek elkerülése érdekében is fontos, hogy a szülő megismerje gyermeke barátait, és azok szüleivel tartson fenn kapcsolatot. Emellett pedig szabályokat érdemes felállítania és ragaszkodnia kell azokhoz. Meg kell tanulnia felismerni azokat a jeleket, amelyek a kábítószerezésre utalnak, s ha az a gyanúja, hogy gyermeke alkoholt, vagy drogokat fogyaszt, akkor azonnal fel kell keresnie a szakembereket.

Jelek

Több kábítószer-használatra utaló jel is van, amelyekre érdemes odafigyelni. A pszichés tünetek közé tartozik például az idegesség, az ingerlékenység, a kedvtelenség és a levertség. Ide sorolható a közöny, a túlérzékenység, a koncentrációs képesség zavara, a gyors kimerülés, az alvás- és tájékozódási zavar, a gyakori összefüggéstelen beszéd és a hallucináció. Testi tünet a beesett arc, az elszíneződött bőr, a tűszúrásnyom, az általánosnál szűkebb vagy tágabb pupilla, a szájszárazság, az étvágytalanság és a fogyás. Mindezek mellett magatartásbeli változások is bekövetkezhetnek. A korábbi érdeklődés csökkenhet, a tanulmányi eredmény hirtelen romolhat, s kapcsolati zavarok, titkolózás és zárkózottság figyelhető meg. A kábítószeres elhanyagolja saját magát és környezetét, kimaradozik, kerüli az iskolát, s megszünteti régi kapcsolatait. Sokszor a szülő gyanút keltő használati tárgyakra is rátalál: ezüst papírdarabkákra, kis borítékokra (pakettek), ismeretlen eredetű gyógyszerekre, száraz növénydarabkákra, kézzel sodort cigarettára, letört cigarettaszűrőre, vérpöttyös zsebkendőre, vattára vagy ingujjra. Ezek olyan figyelmeztetőjelek, amik jelzik, érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni.

Cseh-Lakos