2007. november 16.

Zsohár Árpád a Közéleti Kávéházban

A szentesiek egy paradicsom kellős közepén élnek

A Közéleti Kávéház legutóbbi alkalmán egy olyan vendég beszélt saját életéről, eredményeiről és terveiről, aki sokak számára meghatározó lépésre készül. Arra vállalkozott, hogy rendbe hozza a már-már legendaként emlegetett Petőfi Szálló épületét, amelyhez számos embernek több ezer emléke fűződik. A Pendola Kft. ügyvezetője a felmérések utáni tapasztalatairól is tájékoztatta a megjelenteket, valamint egy szóbeli meghívással invitálta őket és az öszszes szentesi lakost a november 29-i tervismertető fórumra a Színházterembe.

A beszélgetés elején Zsohár Árpád elmondta, hogy 1956-ban született Kapuváron. Anyukája főkönyvelőként dolgozott, édesapja agrármérnök volt, később pedig a vasútnál dolgozott. Nyugállományba Záhony állomásfőnökeként vonult. Munkája révén a család bejárta az egész országot, így Zsohár Árpád több nagyvárosban végezte iskoláit. - Az ország több pontján laktunk. Kapuváron, Győrben, Budapesten, s mivel édesapám részese volt a Budapest-Miskolc és a Budapest-Záhony vonal villamosításának, általános iskolai tanulmányaimat Nyíregyházán fejeztem be. Majd a kisvárdai gimnáziumban voltam középiskolás. Nem akartam vasútmérnök lenni, kihagytam egy évet - mesélte el az ügyvezető.

Aztán 1975-ben felvételizett a Kossuth Katonai Főiskolára. Utána a Honvédelmi Minisztériumba került, ahonnan másfél évre kiküldték Moszkvába tanulni. Mikor hazajött, akkor a HM Beruházási és Fenntartási Főnökségén dolgozott alosztályvezetőként. - Különböző titkos katonai objektumokat, repülőtereket építettünk az országban. Emellett többek között Czinege kaszópusztai üdülőingatlanát is nekem sikerült abszolválnom, nyolcadszori nekifutásra. 1986-ban azonban kollégáimmal már láttuk, hogy változik a politikai helyzet, illetve a hétköznapi élet is. Furcsa volt számunkra például az, hogy a tiszti lakótelepeknél a fűnyírás pályáztatás útján zajlott, hiszen régebben kiment két kiskatona, lenyírta a füvet és visszament a latanyába. Ekkor tartalékállományba helyeztették magukat, s a kollégákkal kisebb házak építésébe kezdtek. - Először Budán csináltunk négy-, majd hat- és nyolclakásos társasházakat. Aztán a 8. kerület elhanyagoltabb részeinek rehabilitációjával, városépítészetével foglalkoztunk. Majd a kilencedik, a hetedik és az ötödik kerületben is építettünk ingatlanokat. Az első ház árából rögtön telket vettünk és így tovább. Így tudtunk egyre nagyobb beruházásokat megvalósítani - mesélte Zsohár Árpád.

1998-ban csinálták meg az első zöldtetős épületet, mely azt jelenti, hogy nem cseréppel van befedve a ház, hanem egy fűvel bevetett földréteggel. Ez akkor még kuriózumnak számított. Most már van zöldtető tanszék az egyetemen, hiszen a zöldtetős megoldás divattá vált például nagyon jó hőszigetelő hatása miatt. Ez a megoldás a Petőfi Szálló esetében csak részlegesen jelenik meg, hiszen a mélygarázs tetejére egy 50 centiméteres földfeltöltéssel csinálnak zöldtetőt.

- Közben született két gyermekem, egy fiú és egy lány is. A nejem 1998-ban elhunyt. A fiamnak van két lánya, a lányom pedig külföldön tanul. Úgy gondolja, hogy még fejlődnie kell - fűzte hozzá magánéletéről a Pendola Kft. ügyvezetője. Majd elmesélte, hogy három évig New Yorkban, négy évig pedig Innsbruckban végzett építési munkákat. Az utóbbi négy évben egy 230 lakásos társasházat épített Budapesten, egy 300 férőhelyes mélygarázzsal. A Gresham elnöki lakosztályát is az ő csapata kivitelezte, valamint a Corinthia Grand Hotel teraszát is. Majd a Garai téri piac helyén egy új üzletközpontot hozott létre, amelyet még ebben a hónapban átadnak.

A Petőfi Szállóhoz egy vadászat kapcsán keveredett. - Úgy érzem, hogy ez az épület több annál, minthogy egy turista kategóriás három csillagos szállodát csináljunk belőle. Bízom abban, hogy a környék látnivalói, nevezetességei, s maga a termálvíz pihenni vágyókat hoz ide. Önök egy paradicsom kellős közepén élnek. Csak megfelelő szórakoztató és kulturális programokat kell szervezni. Terveim megvalósításához eddig itt sok segítséget kaptam. Tudom, hogy sok feladatunk lesz az épülettel. Arra számítunk, hogy ki kell cserélni az összes közművet, s az épület homlokzatán lévő díszek megmentése érdekében is sokat kell tennünk. A restaurátorok már megvizsgálták a bádogdíszeket, melyeket egy nagyobb bérelt csarnokba visznek át, hogy felújítsák azokat. Az épület szigetelésnek a megoldása is kérdéses volt. Azonban mostmár eldőlt, hogy szakaszosan aláfalazunk, s közben lemezszigeteléssel látjuk el - mondta el Zsohár Árpád, aki szerint egyedi megoldások vannak az épületben. Egyediek, hiszen a kovácsoltvas elemekhez hasonlóakat csak az Iparművészeti Múzeum őriz, s a szecessziónak is ez az épület a mintapéldánya. Ritka az is, hogy a természetes fényt a piramisoknál tapasztalható módon vitték le a pincébe.

Cseh-Lakos