XXXIX. évfolyam 45. szám

2007. november 9.

Változtatni az igazságtalan rendszeren

Tudom, hogy az elmúlt másfél év tele volt küzdelemmel, s sokan kérdezik, hogy nem lehetne-e lassabb folyamat a változás. Azonban azt mondom, hogy ha változtatni kell, akkor minél gyorsabban kell megcselekedni azt. Azért, hogy hamarabb érezzük a változás pozitív, építő hatásait is - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap délután a megyeházán megtartott lakossági fórumon, melyen azt ígérte, hogy 2008-ban már emelkedik a jövedelem és a fogyasztás is.

2007. november 9.

Fogadónap

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, november 15-én, csütörtökön 9-11 óra között, Szűcs Lajos alpolgármester 14-16 óra között tart fogadónapot. A város vezetői az ügyeiket intézőket hivatali helyiségükben fogadják.

2007. november 9.

Véradók napja

A véradók napja alkalmából kitüntetés átadó ünnepséget rendeznek november 16-én, pénteken 16 órakor a központi konyhán. Ünnepi beszédet mond dr. Szekeres Veronika régióigazgató főorvos.

2007. november 9.

Mikola a vendég

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Szentesi Szervezete várja az érdeklődőket a Kurca-parti esték rendezvénysorozat következő előadására. November 15-én, csütörtökön 18 órakor az est vendége dr. Mikola István, országgyűlési képviselő, az egészségügyi bizottság alelnöke. A Művelődési és Ifjúsági Házban a volt egészségügyi miniszter Mi lesz a kórházunkkal? Mi lesz a betegeinkkel? címmel tart előadást.

2007. november 9.

Tüntető Jobbik

Békés demonstrációra hívta november 8-án, csütörtökön délután a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi alapszervezete a szentesieket. A tüntetést Gyurcsány Ferenc látogatása idejére időzítették a Megyeháza előtti téren. Pataki János, a mozgalom helyi elnöke érdeklődésünkre elmondta: céljuk az, hogy tiltakozzanak a miniszterelnök politikája ellen. A rendezvényt a Csongrád Megyei Magyar Gárda biztosítja, amely - mint mondta az elnök - a demonstráció békés jellegét hivatott megőrizni.

2007. november 9.

Két hónappal karácsony előtt

Engedje meg a kedves olvasó, hogy e mostani írásomat József Attila egyik megejtően szép versével kezdjem.

Íme: "Én az Istenem úgy szeretem,/ Hogy a szívemet földbe vetem,/ Megérik, akkor learatom,/ Fölösét pedig másnak adom./ Meg is köszöni, akárki az,/ Akárha huncut, akár igaz,/ Ha mindörökre, ha csak percre,/ De az Isten fölébred benne."

2007. november 9.

A városi nagyszálló bokréta ünnepe

Száztíz éve kezdődött a Petőfi Szálló építése

Békefi Antal (1858-1907)

A Szentesi Élet 2007. márc. 23-án megjelent számában megemlékeztünk arról, hogy az új városi szálloda építésére 1897 tavaszán beérkezett 15 pályamű közül Komor Marcell budapesti építész "Magyar Szellem" jeligéjű pályázata nyerte el az I. díjat.

2007. november 9.

Szeretetről

"A szeretet hosszútűrő, kegyes, a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérdez, nem fuvalkodik fel" címmel Csebik Attila és Soós Attila bibliaoktatók tartanak előadást. Az érdeklődők az eseményen november 15-én, csütörtökön 18 órától vehetnek részt a városi könyvtárban.

2007. november 9.

Pályaudvar átadás

Évfordulók - 2007.

30 éve, 1977. nov. 5-én átadták a volt Hámán Kató lakótelepi új óvodát. (A város XIII. számú óvodáját, ma kertvárosi óvodaként emlegetik.)

85 éve, 1922. nov. 6-án közfelkiáltással dr. Négyesi Imre városi főkapitányt, 1920-tól helyettes-polgármestert megválasztották Szentes város polgármesterévé.

110 éve, 1897. nov. 7-én falrakási bokrétaünnepet tartottak az új városi szálloda építésénél, mivel elérték az emeleti szinteket (= a Petőfi Szálló Kossuth utcai homlokzatánál).

25 éve, 1982. nov. 7-én átadták rendeltetésének a Szabadság téren épült új Autóbusz Pályaudvart. Számítások szerint a korszerű létesítmény 12 kocsiállásáról naponta 182 távolsági- és helyközi járat indul, ill. érkezik, s az utasforgalom eléri a tízezer főt.

145 éve, 1862. nov. 9-én született Farkas Sándor (1862- 1926) gyógyszerész, régész, a Csongrád Vármegyei Történelmi és Régészeti Társulat alapító tagja, a "Magyarságért" nevű magánmúzeum alapítója és tulajdonosa.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. november 9.

Lakos Imre Tanár Úr emlékére

2007. október 13- án egy tragikus balesetben a mindenki által ismert és szeretett Lakos tanár úr életét vesztette. Megrendülten és szomorúan vettem tudomásul, hogy aki mellett a kocsiban ülve nemrég az autóvezetés fortélyait próbáltam elsajátítani, az én Tanár bácsim, nincs többé.

2007. november 9.

Korszerűsítés és újdonságok

Napirenden a strandok fejlesztése

Az 50 méteres medence rekonstrukciós látványterve

Az önkormányzat több pályázaton is el kíván indulni az egészségturizmus tárgykörében, melynek alapjaként júliusban fogadták el a képviselők a város idegenforgalmi koncepcióját. Ebben az egészségturizmust és a sportturizmust jelölték meg fő iránynak, amely Szentes számára kitörést jelenthet - tájékoztatta a sajtó képviselőit Szirbik Imre.

2007. november 9.

Kocsmai csiki-csuki

Számítanak a lakosság véleményére

Illusztráció

Az önkormányzat képviselő-testülete az "Ifjúságvédelem az iskolán kívül: kiskorúak alkohol- és drogfogyasztása" tárgyban intézkedési tervet fogadott el a 128/ 2007.(V.25.) Kt. sz. határozatával. Ennek része, hogy a képviselő-testület helyi rendeletben kívánja meghatározni, hogy a szórakozóhelyek egységesen zárjanak be hajnali három órakor. A döntésnek megfelelő előterjesztés elkészült, de a rendelet-tervezetet a képviselő-testület nem fogadta el, arra utasított, hogy az érintettek véleményét is kérjük ki e kérdésben.

2007. november 9.

Hangverseny

A Bárdos Lajos Vegyeskar ünnepi hangversenyére várják az érdeklődőket november 17-én, szombaton 17 órakor. A megyeházán tartandó és a vegyeskar fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezendő hangversenyen műsort ad a Csongrádi Zenebarátok Kórusa is. Köszöntőt mond Szirbik Imre polgármester, vezényel Nagy János karnagy. Belépés díjtalan.

2007. november 9.

Tervek és háttér a Pendolánál

Nem a vízipóló az első sportág, melyet támogat a kft.

Nemrég Beleon Zsolt, a vízilabda klub elnöke azt nyilatkozta, hogy az önkormányzat segítségével sikerült a csapatnak megnyerni a Pendola Kft. támogatását. A cég az idei szezonban nagyságrendben akkora támogatást biztosít a férfi vízilabda csapatnak, mint az előző főtámogató. A Pendola Kft. ügyvezető-igazgatóját, Zsohár Árpádot arról kérdeztük, hogy miért döntött a csapat szponzorálása mellett.

2007. november 9.

Újszerű módszerek

Hazánkban egyre nagyobb teret hódítanak az alternatív pedagógiai irányzatok. Több iskola kezd átvenni bizonyos elemeket azokból a módszerekből, melyeket ezek az oktatási stratégiák tartalmaznak. Szentesen is megmutatkozik egy ilyen kezdeményezés, melyre példa, hogy az idei év elején a Megyeházán regionális Dalton konferenciát rendeztek.

2007. november 9.

A "kubikos" Balázs György

Tanít - ír - sportol - zenél

Ma már igazi szentesinek tartja magát dr. Balázs György, aki az októberi ünnepségen vehette át a Szentes Városért Emlékérmet. 1932-ben, a Maros-parti Makón született és ott járt iskolába, majd a szegedi egyetemen kapott diplomát. Könyvtáros lett és tizennégy évig a makói járási könyvtár vezetője. Másfél éves mórahalmi kitérő következett, ahol tanított. 1970-től Szentesen él, itt a lakása, de csak három évig tanított helyben, a Zsoldos Ferenc iskola elődjében.

2007. november 9.

Néptánc fesztivál

A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület minden érdeklődőt vár a november 17-én, szombaton 16 órakor kezdődő VII. Szentesi Gyermek Néptánc Fesztiválra a Tóth József Színházba.

Muzsikálnak: Atyafiak és a Rozsdamaró zenekarok. A fesztivál résztvevői: Békéscsaba - Tabán Néptánc Egyesület: Puskapor és Tabán Táncegyüttes csoportok, Budapest - Vakok Általános Iskolája: Tengertánc csoportja, Eger - Forrás Gyermek Néptánc - Népzenei Közhasznú Alapítvány: Táltos Néptánc Együttes, Makó - Magán Zene és Művészeti Iskola: Rózsabimbó és Kisrózsák csoportok, Szegvár - Alapfokú Művészeti Iskola: Aprók és Szarkaláb csoportok, Szentes - Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény gyermek néptánc csoportja, Szentes - Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület: Aprók és Zöldág csoportok, Szentes - Szivárvány Művészetoktatási Intézmény DAMO csoport. A belépés díjtalan!

2007. november 9.

Szabadtéri jegyek

A Szentesi Művelődési Központ megkezdte a jegyek árusítását a 2008. évi Szegedi Szabadtéri Játékokra.

Július 4., 6. Puccini: Tu-randot; Július 11., 12., 13. Kálmán Imre: Marica grófnő; Július 25., 26., 27., augusztus 1., 2. Szakcsi - Sziámi - Kero: Szent Iván éji álom; Augusztus 9., 10. XXIII. Nemzetközi Néptánc fesztivál; Augusztus 17., 20., 21. Szörényi Levente-Bródy János: István, a király.

Érdeklődni a Művelődési és Ifjúsági Házban lehet személyesen, vagy Varróné Szabó Ildikónál a 400-255-ös telefonon.

2007. november 9.

Dráma, kompetencia, szövegértés.

Vajon mit tapasztal egy 1910-ből ideérkező orvos és tanár, ha bemegy egy kórházba és egy iskolába? - tette fel a kérdést Petkes Csaba a Kiss Bálint Református Általános Iskolában rendezett tanulási módszerekről szóló szakmai napon. Október 26-án az általános iskolák alsó és felső tagozatán tanítók bemutató órákat is láthattak.

2007. november 9.

Névnapok

Mindenki névnapját ünneplik a nyugdíjasok klubjában november 16-án, pénteken. A zenés-táncos összejövetel 14 órakor kezdődik a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2007. november 9.

Táncház

Élőzenés, autentikus cigány táncházat rendeznek a Művelődési és Ifjúsági Házban november 15-én, csütörtökön 19 órától. A rendezvényen közreműködik az apátfalvi Cigányfolklór Együttes. Táncot tanít Károlyi Bernadett és Károlyi Sándor. A táncházra a belépés díjtalan.

2007. november 9.

Élete a tánc

Jelenet a Vértestvérek című musicalból

Az egri Gárdonyi Géza Színházban nemrégen mutatták be Willy Rusell Vértestvérek című musicaljét. A darabot Szegvári Menyhért Jászai-díjas rendező vitte színre, a koreográfiát pedig Vass Sándor Gergelyre bízta. A koreográfus teljes bizalmat kapott a szereplőktől. Elmondhatjuk, a közös munkát siker koronázta.

2007. november 9.

Megjelent Nagy Géza Balázs könyve

Az első szentesi templom története

Bizton állítható, hogy a helytörténeti kiadványok terén Szentes felveszi a versenyt az ország hasonló méretű településeivel, de még a nálánál nagyobb városokkal, megyeszékhelyekkel is. Igazolja ezt, hogy az elmúlt húsz évben nem volt olyan év, hogy 1-2 helyi kiadvány ne jelent volna meg - olykor ennél több is.

A hiánypótló művek sorába tartozik Nagy Géza Balázs most megjelent könyve, amely Az első szentesi templom története címet viseli. Ezzel a témával ugyan korábban már többen is foglalkoztak, de a teljességre törekvő történeti feltárással mindeddig adós maradt a történész szakma. Erre a feladatra vállalkozott fiatal kollégánk, és a végeredményt - egy tetszetős könyv formájában - immár kézbe vehetjük.

2007. november 9.

Az egész világot elmeséli

Szalay Ferenc kiállítása

Szalay Ferenc festőművész most képes felét hozta el nekünk: úgy is mint a kiállított alkotásait, de kedves személyét is itt köszönthetjük körünkben. Ha van adósságtörlesztés, akkor Szalay Ferenc szentesi tárlatának megszervezése nemcsak egy törlesztő részlet megadása, hanem a további kamatos kamatok ígéretei is!

Ismerik a mondást! Színekről, formákról, szépségről csak szavak segítségével a dadogás mértékét növeljük. Szalay Ferencről, a vásárhelyi festőiskola kiemelkedő személyiségéről újat mondani hiábavaló botorság lenne!.

2007. november 9.

Ki Mit Tud?

A Szentes Városi Könyvtár Kht.-ben 9. alkalommal rendezték meg a "Kalandozz a könyvek birodalmában!": kulturális Ki Mit Tud Szentes és kistérsége fiataljai számára címmel a könyv- és könyvtárhasználati vetélkedő középiskolások számára.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a városi versenybe két csongrádi iskola (Sághy, Bat-sányi) is bekapcsolódott. Összesen 21 kétfős középiskolás csapat versenyzett októberben.

A diákoknak három feladattípussal kellett megbirkózniuk: egy feleletválasztós teszt megoldásával (megadott irodalom alapján); az online és cédulakatalógus használatával; valamint az olvasóteremben található kézikönyvek alapján megválaszolandó kérdésekkel.

A zsűri tagjainak (Mészáros Júlia, Benedek Istvánné és Szekeres-Dancsó Mónika) ebben az évben is nehéz dolga volt, mert a részpontok döntöttek a helyezettek között. (A harmadik és negyedik helyezett között csak a "Könyv, könyvtár, könyvtáros... a filmek" c. játék döntött.) A versenyben egy csapat sem érte el a megszerezhető maximális pontszámot, de minden feladatban volt olyan csapat, aki kifogástalanul oldotta meg azt.

A versenyben az alábbi végeredmény született:

1. Bárkai Gabriella - Hötl Edit (Bartha), 2. Hercz Barbara - Mezei Beáta (Bartha), 3. Oprea Adrienn - Halász-Szabó Vivien (Bartha), 4. Nyári Erzsébet - Pap Mónika (BJG).

Köteles Judit, Nagy Enikő
szervezők

2007. november 9.

Barangolások

Álmok tengerén

Amatőrként, egy automata Kodak géppel készítettem felvételeimet utazásaim során.  Akkor fordult élesbe a dolog, amikor 2002-ben Szegváron az "Én ezt tudom" pályázatán kiállításra került sor.

Innentől egyenes út vezetett a Szentesi Fotókörbe, melynek azóta a tagja vagyok. Fotóstársaimtól nagyon sok segítséget kapok, meg persze építő kritikát is ahhoz, hogy tovább tudjak lépni. A közös kirándulásainkról sok kedves emléket és képet őrzök. Most digitális géppel dolgozom.

Témáim kiválasztásánál meghatározó érzés bennem a természet iránti tisztelet és szeretet. Mindszenti születésű lévén alapdolog számomra a Tisza, a víz, az ártéri fűzfák. Megnyugtat, kiteljesít, megerősíti a belső harmóniámat.

A szülőföld iránti szeretet mellett megvan bennem az elvágyódás messzi, egzotikus tájak felé is. A városokban megragad a szűk kis utcák látványa, egy-egy templom finom részlete, a kovácsoltvas lámpák, oszlopok finom kidolgozása.

Igazából itt érzem magam itthon. Ez a táj az, amely fölnevelt, utamra engedett és hazavárt, védelmet nyújtott. Ez a táj segít abban, hogy megőriztem gyermekkoromból az álmaimat, a rácsodálkozás képességét, a felfedezés örömét.

A fotóimmal a NÉZŐ-ben is hasonló érzéseket szeretnék fölkelteni.

Apró Mária

Barangolások című fotókiállítása december 1-jéig látogatható a Galéria Kávéház és Étterem emeletén (Petőfi u. 7.)

2007. november 9.

Vereség idegenben

Kosárlabda NB II.

A Szentesi KK NB II-es férfi kosárlabda csapata, az NB II-es bajnokság harmadik fordulójában Kiskunfélegyházán szerepelt. A vidéki kirándulást nem kísérte szerencse, hiszen 86-76-os vereséget szenvedett a szentesi csapat.

A Kurca-parti gárda végig partiban voltak a hazaiakkal, akik egy-két ponttal mindig előttük jártak. S a végére tíz pont lett a különbség. A félegyháziak együttesében több volt NB I-es játékos játszik, s ez döntően befolyásolta az eredményt alakulását.

A Szentesi KK következő mérkőzésen november 10-én, szombaton 18 órakor hazai pályán a Gyulai Color gárdáját látja vendégül.

2007. november 9.

Köszönet

Megköszönöm dr. Gyovai Gabriella doktornő önzetlen, kedves, gyermekek nyelvéhez igazított előadását, amit a csongrádi Piroskavárosi Általános Iskola diákjainak tartott. Valamint köszönöm dr. Klúcsai Róbert urológus főorvosnak az iskolai egészséghét az iskolában októberben tartott előadását.

Védőnő

2007. november 9.

Egy százalék

Elköltötték

Az Új Hajtás 102 Ifjúsági Közösség Közhasznú Egyesület ezúton is megköszöni az adózók által a 2006. évi adójukból az egyesületnek felajánlott 1 %-ot, amely 104.600 Ft-ot tett ki. Ebből az összegből 22.900 Ft-ot működési, 24.560 Ft-ot táncházának költségeire használt föl, valamint a 2008. évre 21.700 Ft-ot működési és a táncház költségeire 35.440 Ft-ot tartalékolt.

A kultúrára

A Szentes Városért Közalapítvány köszöni mindazon magánszemélyeknek, akik 2006. évi személyi jövedelemadójuk 1 %-val a közalapítványt támogatták. Az APEH által átutalt összeg 43.686 Ft volt. Ezt az összeget és a többi adományt a kuratórium a városszépítés, oktatás és egészségügy, művészeti csoportok, sport- és kulturális programok, tanulói ösztöndíjak, helytörténeti kiadványok támogatására fordította. Továbbra is segítsék a lokálpatriotizmus ápolását szolgáló célkitűzéseket, adószám: 18450046-1-06.

2007. november 9.

Elfogták a szatírt

Rendőrségi szempontból békésen telt az elmúlt hoszszú hétvége a temetők környékén. Talán a fokozott rendőrségi, polgár- és határőr ellenőrzéseknek is köszönhető, hogy a szentesi rendőrkaptányságra nem futott be olyan bejelentés, ami a temetők mellett, vagy a sírkertekben történt bűncselekményekkel lenne kapcsolatos.

Három kerékpárt loptak el viszonylag rövid idő leforgása alatt városunkban. Az egyiket az Apponyi, a másikat a Szabadság térről, a harmadikat pedig a Klauzál iskola elől vitték el a tolvajok.

Számos bejelentés érkezett a város környéki tanya- és hétvégiház-tulajdonosoktól, hogy betörtek ingatlanjaikba. Az Alsóréten és a Nagyhegyen is jártak bűnözők, akik gyakorlatilag mindent elvittek, amit a helyiségekben találtak, így gázpalackot, bort, pálinkát, fagyasztószekrényekből rézcsövet, és egyéb használati tárgyakat.

Elfogták a szegvári szatírt! A rendőrkapitányság munkatársai az adatgyűjtéseknek, a szemtanúk kihallgatásának, és az elkészült fantomképnek köszönhetően azonosították be azt a mindszenti férfit, aki az eddigi adatok szerint az elmúlt két évben több alkalommal is szeméremsértő módon viselkedett, és nemi vágyának kielégítése céljából mutogatta nemi szervét az útjába kerülő hölgyeknek. A férfi a tettéért akár két éves börtönbüntetést is kaphat.

H. V.

2007. november 9.

Pótfűtés

Áronkát kérdi a tanító néni:
- Mi az apukád, Áronka?
- Beteg.
- Azt kérdeztem, hogy mit csinál?
- Köhög.
- Jó, de mivel foglalkozik?
- Borogatja magát.
- És mit csinál akkor, ha nem beteg, nem köhög, és nem borogatja magát?
- Akkor egészséges.

2007. november 9.

Tóni bácsi konyhája

  • Márton-napi göngyölt pulyka
  • Mogyorókrémes torta
2007. november 9.

Meglepő győzelem

Az NB I-es női futsal bajnokság hatodik fordulójában a Szentesi Futsal Club hazai pályán fogadta, az eddig pontveszteség nélkül álló budapesti Universum női együttesét. Ezen az összecsapáson is bebizonyosodott a sport szépsége, hiszen az esélytelen győzött az esélyes ellen.

A Magyar, Szabó, Milovanovics, Béres, Bali, cserék: Kiss Á., Bacsa, Durkó, edző: Tóth Antal összeállítású hazaiak ellen pályára lépő vendégek, úgy kezdték a mérkőzést, hogy papírforma eredmény születik. A 7. percben már 3-0-ra vezetett az Universum. A sokadik hazai kísérlet, a 9. percben Durkó révén gólhoz, 3-1 oda.

A 11. percben újabb vendég gól 4-1 a vendégeknek. Három gólos fővárosi vezetésnél a mérkőzést megtekintő szurkolók közül senki sem gondolta, hogy a hazaiak felállnak a padlóról, s ekkor jött a hideg zuhany, a vendégek számára Bacsa két, illetve Bali egy góljával egyenlítettek, a Kurca-partiak.

A szünet után mindkét együttes óriási iramot diktált. Az Universum helyzetei sorra maradtak ki, ez köszönhető volt a nagyszerűen védő Magyarnak a hazaiak kapusának, illetve az előtte álló védelemnek. Igazi csapatmunkát produkáltak a szentesiek a második 20 percben, s meglett az eredménye. A mérkőzés vége előtt másfél perccel borult a papírforma, Bacsa találata tette fel az i-re a pontot és alakította ki az 5-4-es szentesi sikert.

(dvz)

2007. november 9.

A 21. század sportja

Edzőváltás a '91-eseknél

A sportegyesületeknél általában akkor szokott edzőváltás lenni, amikor hoszszabb távon eredménytelenül szerepelnek. "A Szentesi VSC '91-esek" rögbi csapatánál az eredményes helytállás ellenére Törőcsik Sándor helyett Dobos Attila vette át a stafétabotot. A távozó edző azt mondta: nyolc kemény év után belefáradt. Kell a frissítés.

2007. november 9.

Csák Anikó bravúrja

Verseny versenyt követ az úszóknál, melyeken a Szentes Városi Úszó Club fiataljai sikeresen szerepelnek.

A Balatonfűzfőn rendezett országos sprintversenyen lány 50 méteres mellúszásban Mizere Flóra szerzett értékes 3. helyet. Székesfehérváron, október 21-22-én a Köztársaság Napja nemzetközi ünnepi úszóversenyen 100 m lány mellen az egy évvel idősebbek között 2. lett Csák Anikó ('93-94-esek) és Juhász Nóra ('95-96).

Vásárhelyen, a megyei Wes-selényi Kupa második fordulójában a szentesi éremszerzők:

Fiúk, 100 m gyors: 2. Tóth Gyula, 3. Mészáros Zsolt (2000), 100 m mell: 1. Pellei Kristóf ('98), 200 m vegyes: 2. Rébeli Máté ('98), 200 m mell: 1. Pellei Frank ('96)

Lányok, 100 m gyors: 3.Vecseri Dorina ('96), 1. Skorka Odett ('99), 100 m mell: 2. Makai Edit, 200 m vegyes: 3. Ormos Petra ('97) és Makai Edit ('98), 200 m mell: 2. Juhász Nóra ('95).

Váltóban fiú 4x50 m mell: 2. Tóth, Vidovics, Schall, Mészáros, 4x50 m vegyes: 2. Rébeli, Pellei, Szabó, Szécsi, ('97-98), 3. Schall, Pellei, Farkas, Vidovics ('95-96). Lányok, 4x50m mell: 3. Héja, Szenczi, Skorka, Dudás Sz., 4x50 vegyes: 2. Sarusi Kiss, Juhász, Ormos, Mészáros ('97-98), 1. Szécsi, Juhász, Elbert, Vecseri ('95-96).

Legutóbb Hajdúszoboszlón a 9. Aréna Kupán született szép szentesi siker. A nemzetközi versenyen 10 ország 740 úszója állt rajtkőre, többek között még Katarból is. 100 m mellúszásban első helyen végzett Juhász Nóra ('95) és Csák Anikó ('94). Anikó sikere értékét növeli, hogy ideje abszolút kategóriában (a felnőttek eredményeit is beleszámítva) 4. volt. Őt a közeljövőben a felnőtt rövidpályás magyar bajnokságon is indítják, ahol akár döntőbe is juthat.

D. J.

2007. november 9.

Testvérvárosi sportolók

Évek óta megszokhattuk már, hogy minden novemberben Szentes szerbiai testvérvárosából, Topolyáról érkező sportolók népesítik be a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokot. Idén se lesz ez másként, ezúttal november 11-én kerül sor a sporttalálkozóra. A programban 13 órától a Szentes-Topolya szenior női kézilabda mérkőzésre, 15 órától a Szentesi KK-KK Topolya férfi kosárlabda mérkőzésre, míg 17 órától a Szentesi Öregfiúk-Topolyai öregfiúk teremlabdarúgó mérkőzésre kerül sor.

2007. november 9.

Hungerit-kupáért

Idén is megrendezik a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban a Hungerit-kupáért zajló városi teremlabdarúgó bajnokságot. Az előző évekhez hasonlóan idén is négy, különböző erősségű csoportokban indulhatnak a résztvevők. A nevezési határidő: november 12., hétfő 18 óra. Az első fordulót november 17-én, szombaton tartják. Bővebb információt kaphatnak a www.sportkozpont-szentes.hu internetes oldalon.

2007. november 9.

Ismét taroltak szenior úszóink

A Szentesi Delfin ESC versenyzői közül ezúttal csak néhány versenyző tudott vízbe szállni, de ők szép eredménnyel zárták ezt a különleges versenyt. Érmet ugyanis csak azok a versenyzők kaphattak, akik mind a 4 úszásnemben, vagy legalább 3 számban rajthoz álltak /pillangó kivételével/ és a egyes számokban kapott LEN pontok alapján az első három helyen végeztek a székesfehérvári versenyen.

Eredmények: Pólyáné Téli Éva. 50 pille, 50 mell, 50 gyors, 50 hát 1. Dr. Bakacsi Gyula: 50 hát, 50 mell, 50 gyors 1. Balázsné Lukátsy Kati: 50 mell 1. 50 gyors, 50 hát 2. Összetett versenyben: 4 számos versenyben 1. Pólyáné Téli Éva, 3 számos versenyben 1. dr. Bakacsi Gyula 2. Balázsné Lukátsy Katalin.

2007. november 9.

Rangadó a Szolnokkal

12-6-ra nyert, és ezzel hozta a kötelező bajnoki pontokat a Hungerit-Metal-Com-Szentes női vízilabda csapata. Kocsis István elmondása szerint harcos, fiatal, lendületes ellenfél az Újpest együttese, ami ezen a találkozón is beigazolódott. Nem volt könnyű mérkőzés, sőt meglehetősen keményre sikeredett a találkozó, de a látottak alapján megérdemelt szentesi siker született. Kocsis szerint nem sziporkázott a csapata, de a lényeg ezúttal a győzelem volt. November 10-én, 16 órától itthon az Eger ellen sem lehet más a cél, mint az újabb skalp begyűjtése, ami a papírforma szerint nem szabad, hogy különösebb nehézséget okozzon Szremkóéknak.

Az elmúlt hétvégén a férfiak is az egri gárdával "randevúztak", bár ebben nem volt sok köszönet, itt is az erőviszonyoknak megfelelő eredmény született, ezúttal a hevesiek javára. Az Eger 15-3-ra verte a kissé tartalékos felállásban szereplő Pendola-Szentes-Elek-troglobot. Minden bizonynyal a hiányzók újra bevetésre kerülnek szombaton 18 órától a ligeti uszodában a Szolnok elleni rangadón, ami a két csapat korábbi összecsapásait figyelembe véve ezúttal is páratlan izgalmakat ígér.

H. V.

2007. november 9.

Szezonzárás győzelemmel?

Újabb, ezúttal Szőregen aratott győzelmével őrzi második helyét a megyei másodosztályú pontvadászatban a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata. Bozóki Zoltán vezetőedző beszámolója szerint rögtön a kezdés után magához ragadta a kezdeményezést a Szentes, aminek az eredményeként a félidő közepén Páger büntetőből szerzett találatával nálunk volt az előny. A második játékrészre a hazaiak úgy jöttek ki, hogy mindent egy lapra tesznek fel az egyenlítés érdekében, kapujuk elé szegezték a Kinizsit, és egy erősen lesgyanús szituációt követően sikerült is gólt szerezniük. Négy perccel a vége előtt Bárány gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát. November 10-én, szombaton fél 2-kor hazai környezetben zárja az őszi idényt a Szentes, ekkor a jelenleg ötödik helyen álló Apátfalva látogat a Pusztai László Sporttelepre.

A legutóbb a deszki csapatot 4-2-re verő vendégek ellen is a három pont begyűjtését tervezi Bozóki Zoltán. Kérdés, hogy az egyre mostohább időjárási körülményekhez, és a vélhetően mély talajhoz melyik csapat alkalmazkodik jobban. A találkozón a harmadik sárga lapját begyűjtő Törőcsik nem léphet pályára. Érdekesség, hogy a szezon ezzel nem ér véget, mert a megyei labdarúgó szövetség egy, esetleg két forduló előrehozását tervezi a tavaszi idényről novemberre.

H. V.

2007. november 9.

Az élen

Rangadót játszott és nyert a fővárosban a Legrand-Metal-Com-Szentes első osztályú futsal csapata. A hétfő esti összecsapás előtt mindössze két pont választotta el egymástól az Aramist és a Le-grandot, a 3-2-es szentesi győzelem után viszont már öt, sőt a mieink a bajnoki tabellán átvették a vezetést! Koncz Zsolt, a csapat játékos-edzője lapunknak elmondta, hogy bár a mérkőzés irama elmaradt a várakozásoktól, mégis örültek a győzelem után, hiszen taktikus, fegyelmezett játékukkal fontos pontokat szereztek idegenben.

Az Aramisról tudni kell, hogy a gárda zömét fiatal játékosok alkotják, néhány rutinos labdarúgóval kiegészülve mindent a kispályás labdarúgásnak rendelnek alá. A Szentes igyekezett lassítani a budafokiak gyorspasszos játékát, ami tökéletesen sikerült is. Végig a MetalCom vezetett a találkozón, amin Koncz, Puskás és Varga Róbert szerezte a góljainkat. A Le-grandnak ezzel a győzelemmel 15 pontja van, egy ponttal előzi meg a második helyen álló Berettyóújfalu, és hárommal a harmadik Csömör együttesét. Jövő hétfőn nem játszik bajnokit a Szentes, november 19-én viszont igen, a tabellán az utolsó előtti helyen álló Arrabona Győr látogat majd a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokba.

H. V.

2007. november 9.

Rögbi-meccs

A Szentesi '91-esek rögbi csapata a Pécsi Indiánok együttesét fogadja november 10-én, szombaton. A mérkőzés helyszíne a szentesi MÁV-pálya, ahol 13 óra 30 perckor a felnőttek, 15 órakor pedig a juniorok játszanak. Az NB I-es bajnoki rögbi meccsre várják az érdeklődőket. A mérkőzés ideje alatt forró tea és forralt bor ingyen fogyasztható!

2007. november 9.

Teremfoci

Szeretetakciós teremlabdarúgó tornát rendezett a Szabadidős SK a városi sportcsarnokban. Az október 28-i verseny eredménye: Felnőttek: 1. Laver 2000, 2. Tök Ászok, 3. Surprice, 4. Határeset (Szabadidős SK), legjobb góllövő: Nana Mihály (Laver 2000). Gyermekek: 1. Koszta DSK, 2. HSZATÁK FC, 3. Minszenti Mango FC, 4. Hódmezővásárhely FC, 5. Klauzál DSE.

2007. november 9.

Pollák-siker

A Pollák DSE serdülő női dzsúdó csapata bajnoki címet szerzett november 4-én, az UTE edzőcsarnokában. A serdülő országos csapatbajnokságon 1. Pollák DSE (Sebők Zita, Balogh Daniella, Nagy Kitti, Kürti Varínia, Kalydy Patrícia, Gila Nóra, edzők: Kalydy Zoltán és Ginder János).

Piliscsabán is tatamira léptek a Pollákosok, ahol U-23 kategóriában rendeztek országos egyéni bajnokságot. A november 3-i versenyen 5. helyezést ért el Szerdahelyi Anett (-63 kg).
* * *
A Szentesi Pollák DSE ezúton mond köszönetet mindazoknak, akik 2006-ban felajánlották az egyesületnek a személyi jövedelemadó 1 %-át, melyből 159.089 forint folyt be. Az öszszeget a sportolók versenyeztetésére fordították.

2007. november 9.

Borokról

A Krúdy Gyula Társaság és a városi könyvtár Az új bor ünnepe: borkóstolás zenével és verssel "fűszerezve" című közös rendezvényre várják az érdeklődőket. A városi könyvtárban november 12-én, hétfőn 18 órakor kezdődő előadáson a Duna-környéki borokat dr. Csótó Mihály ismerteti.

2007. november 9.

Bál

A társkeresők klubja Erzsébet-Katalin bált rendez november 17-én, szombaton 19 órakor a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2007. november 9.

"Magyarország

édes hazám" címmel Budai Ilona mesegyűjtő, népdal-énekes tart előadást november 14-én, szerdán 18 órakor a városi könyvtárban.

2007. november 9.

Ingyen sport

A Kistérségi Szenior Sport - Aktív Életmód program keretein belül továbbra is várják minden szerdán a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban a sportolni vágyókat, ahol 18 órától térítésmentesen asztaliteniszezhetnek vagy tollaslabdázhatnak a jelentkezők. November 10-én, szombaton ismét Gördülő Generációk - Együtt a cél felé kerékpártúrán vehetnek részt az idősebb korosztály tagjai, akik ezúttal elhozhatják unokáikat is és együtt biciklizhetnek. Gyülekező 10 órakor a Dózsa-ház előtt. November 16-án a Pusztai László Sporttelepen 15 órától az íjászkodás rejtelmeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, november 23-án pedig a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban 17 órától csapatépítő tréning lesz szenior sportolók részére. A program decemberben is folytatódik.

2007. november 9.

Edzőmeccs

A hazai futsal NBI listavezetőjének, a Legrand-MetalCom-Szentes csapatának vendége lesz november 12-én, hétfőn este 20 órától a Dr. Papp László Sportcsarnok-ban a szabadkai Futsal2003 együttese.

2007. november 9.

Családi események

Született: Lengyel Mártonnak és Pataki Erikának Lili, Dandé Józsefnek és Gila Melindának Bendegúz, Lukács Jánosnak és Rákóczi Anitának Iringó Gitta, Káré Lászlónak és Berkes Mária Mónikának Dávid Kristóf nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Baranyai Sándor és Osztroluczki Gyöngyi.

Elhunyt: Virágos Antal, Kis Sándor, Kovács Sándorné Bullás Katalin.