2007. november 9.

Korszerűsítés és újdonságok

Napirenden a strandok fejlesztése

Az 50 méteres medence rekonstrukciós látványterve

Az önkormányzat több pályázaton is el kíván indulni az egészségturizmus tárgykörében, melynek alapjaként júliusban fogadták el a képviselők a város idegenforgalmi koncepcióját. Ebben az egészségturizmust és a sportturizmust jelölték meg fő iránynak, amely Szentes számára kitörést jelenthet - tájékoztatta a sajtó képviselőit Szirbik Imre.

A polgármester elmondta, hogy most két nagyobb pályázaton is indul a város, melyek a Széchenyi-ligethez és az ott lévő uszodához kapcsolódnak. Több programot is meg szeretnének valósítani ezek segítségével, melyek között a meglévő medencék korszerűsítése, funkcióváltása, illetve új létesítmények kialakítása is szerepel. Az 50-es medence több szempontból is felújításra és korszerűsítésre szorul. A tervek szerint ketté bontanák, kétharmad részben megmaradna sportmedencének, egyharmada pedig különböző elemekkel élménymedence funkciót kapna az átépítés után. Ezen kívül itt szeretnének fedett folyosókat és részegységeket is létrehozni, a teljes gépészeti- és burkolat-felújítás mellett. Szeretnék megoldani a téliesített öltözők és a medencék összeköttettetésének a kérdését. A program olyan téliesített folyosókat, közlekedőrendszereket tartalmaz, melyek nyáron oldalfalak nélkül csak árnyékot biztosítanának. Így például az 50 méteres medence összeköttetésbe kerülne a kabinokkal, s közvetlen el lehetne jutni azokon át az öltözőkből a medencéig.

Egy új fedett uszoda kialakítása is szerepel a tervek között. Ennek két változatáról kell elgondolkodniuk a képviselőnek. A drágább variáció - mely a hódmezővásárhelyi létesítményhez lenne hasonló - 1,7 milliárd forintba kerülne. Ebben a konstrukcióban a városnak 850-900 millió forintos saját erővel kell rendelkeznie. A másik megoldás szerint - ezt az ajánlatot egy kanadai cégtől kapták - lényegesen olcsóbban, könnyűszerkezetes technológiával, feszített ponyvás megoldással fednék be a medencét. A döntés meghozatala érdekében szakértői csoport tekinti meg a legközelebbi, hasonló technikával épített varsói létesítményt. Így visszaérkezve már a tapasztalatok alapján dönthet a képviselő-testület arról, milyen fedett uszodaépítésre nyújtsanak be pályázatot.

A másik pályázatban, az úgynevezett aktív turisztikai fejlesztéseken belül, a Kurca-parti sétányok átalakítását szeretnék megvalósítani. Díszburkolattal látnák el a Kurca mindkét oldalát, a bíróság mögötti szakaszon a kutató állomásig, a ligeti oldalon pedig az Eszperantó-hídig. A program részeként épülne erdei futó- és tornapálya is. Ezen kívül tervezik vízi eszközök, csónakok és kenuk beszerzését, valamint a kemping bővítését, mely a fejlesztések után alkalmasabbá válna a lakókocsik fogadására.

Hangsúlyt fektetnének a tiszai strand fejlesztésére is. - Azonban itt szem előtt kell tartani azt, hogy ez a terület hullámtér, s végleges jellegű építmény nem helyezhető el rajta. Gyakorlatilag itt arra van lehetőség, hogy mobil eszközökkel javítsuk a komfortfokozatot. A gátról levezető út felújítása ebből a rendelkezésre álló pályázati forrásokból azonban nem lehetséges. Azt majd egy későbbi útfejlesztési pályázatból lehet megoldani - mondta el a polgármester. Majd beszámolt arról, hogy sikeres pályázati fordulók után a kivitelezés várhatóan 2008 végén vagy 2009 elején kezdődhet el. Így ezeket a létesítményeket valószínűleg 2010-ben vehetnék a lakosok használatba.

Cseh-Lakos Ilona