2007. november 9.

Tüntető Jobbik

Békés demonstrációra hívta november 8-án, csütörtökön délután a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi alapszervezete a szentesieket. A tüntetést Gyurcsány Ferenc látogatása idejére időzítették a Megyeháza előtti téren. Pataki János, a mozgalom helyi elnöke érdeklődésünkre elmondta: céljuk az, hogy tiltakozzanak a miniszterelnök politikája ellen. A rendezvényt a Csongrád Megyei Magyar Gárda biztosítja, amely - mint mondta az elnök - a demonstráció békés jellegét hivatott megőrizni.

Hazaáruló! - kiabálták a Kossuth téren összegyűlt demonstrálók, amikor megérkezett a konvoj, és Gyur-csány Ferenc besétált a főbejáraton. A Megyeházától ötven méterre kifeszített kordonszalag egyik oldalán rendőrök, a másik felén magyar gárdisták álltak. És a tüntetők. Mintegy százötvenen jelentek meg a demonstráción. Voltak, akik hangosan beszóltak, mások figyeltek, nézelődtek. A tüntetőknél láthattunk Árpád-sávos zászlót és nemzetiszínűt (kaszanyélen), karikás ostort, majd síp, kereplő, dob is került a kezekbe. És az elmaradhatatlan tábla: "Nero! Tudsz aludni?" felirattal.

A szocialista párt rendezvényének szervezői számítottak a tiltakozásra, a tün-tetők fütyülését és bekiabálásait zenével próbálták elnyomni. Valamivel távolabb pedig, .az utcai parkolóban rohamrendőrök várakoztak.

A végén, amikor a kormányfő elhagyta az épületet, egy rövid ideig hallgatta a tömeget, majd beszállt a kocsiba és sietve távozott. A hangerő ezután egyre fokozódott, a miniszterelnök édesanyját, no meg a fórumról távozókat is szidalmazták. Végül meglódult a tömeg, erre oldalról befutottak a színre a rendőrök, akik egy fiatalembert magukkal vittek.

Egy ideig még farkasszemet nézett a két osztagnyi romhamrendőr a demonstrálókkal, majd lassan elcsendesedett a Kossuth tér. Az emberek hazaszállingóztak.

A rendőrségtől kapott információink szerint az előbb említett férfi (aki a rendőri felszólításnak sem engedelmeskedett) egy 40 éves szentesi lakos volt, aki ellen rendzavarás szabálysértése miatt indítanak eljárást.