XXXVII. évfolyam 35. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

A felelősség tanéve
 

2006. szeptember 1.


Hagyomány már, hogy az ünnepélyes tanévnyitót mindig más iskola rendezi, s a város vezetői nyitják meg a tanévet. Ezúttal a Petőfi Sándor Általános Iskolán volt a sor, az ünnepséget a Tóth József Színházteremben tartották szerdán.

- A tavalyi év a család éve volt, s szeretném, ha az idei a felelősségé lenne, - kezdte ünnepi beszédét Szűcs Lajos alpolgármester. Így folytatta:

- Ahogy cseperedik a gyerek, úgy nő a szülők felelőssége, de az iskolába kerülve a pedagógusoké is, akik az életre készítik fel a tanulókat. Egy tavalyi felmérés azt mutatta: a szentesi iskolák többsége az országos átlag felett teljesített. Szűcs azt kívánta, az idei tanév legyen még jobb. Van elég feladat, melyhez a család és az iskola együttes munkája kell, hangsúlyozta az alpolgármester.

A Petőfi-iskolában 1957 óta működő emelt ének-zenei képzés, ebben a tanévben lesz 50 éves. A szeptemberben Németországba készülő nagykórus énekelt a műsor további részében Nagy János vezényletével, utánuk kisdiákok, - majd nagyobbak is szavaltak iskolakezdős verseket. Az iskola mazsorett-csoportja is színpadra lépett színes produkciójával. Az elmúlt években kiváló kapcsolat alakult ki az iskola és a Szivárvány Művészetoktatási Intézmény között. Utóbbi vezetője, Kálmánné Szabó Erzsébet egy nemez-faliszőnyeggel, a kézműves tanszak diákjainak munkájával köszönte meg Mészáros László igazgatónak, hogy helyet biztosít nekik. A szeptember 1-jén már 94. tanévébe lépő Petőfi-iskola hagyományával zárult a műsor: a nyolcadikos diákok szalagot tűztek az elsősöknek.

D. J.

 


 

Felújítják a tanmedencét is
 

2006. szeptember 1.


A strandfürdő területén két nagy beruházás megvalósítása kezdődik el szeptemberben. Előbb a 25 méteres tanmedence korszerűsítésére, majd négy üdülőház fűtésének munkálataira kerül sor.

Tomcsányi Ferenctől, a Szentesi Sportközpont igazgatójától hallhattuk azt: a hetvenes években készült medencét az elmúlt években többször is fugázni kellett, ám mostanra komolyabb felújítás vált szükségessé. E hónaptól így teljesen új burkolatot kap a medence, sőt a környezetének padlófűtését is megvalósítják. A munkálatok körülbelül november közepéig tartanak, ami azt jelenti, az uszoda üzemeletetésében valószínűleg korlátozások várhatók. A sportközpont igazgatója "vénaszszonyok nyarában" bízik, ez esetben nem lesz fennakadás, ám ha rosszabbra fordul az idő, a forgalom a 33-as medencére korlátozódhat. A sátortető október 15-ére tervezett felhúzása szinte biztos, hogy kitolódik.

A felújítás nagyobb részt pályázati pénzekből valósul meg, melyhez az önkormányzat is hozzátesz bizonyos összeget. Erről Mészáros Zsuzsa, a polgármesteri hivatal idegenforgalmi referense árult el részleteket. Medence-korszerűsítésre 25 milliót fordítanak, ebből 17 millió az önrész. A másik felújítási munkálat négy darab kétszer két ágyas üdülőházat érint. Ez 44 millió forintba kerül, ebből 30 millió 800 ezres támogatást nyertek pályázaton, mindkettő közbeszerzése folyamatban van. A kabinok fűtését szeptember 25-től oldják meg, Tomcsányi tájékoztatása szerint mintegy 1 millió 400 ezer forintból. A munkát helybeli vállalkozó végzi. Csőkígyón keresztül vezetik be a melegvizet. A vezetőség arra kéri az üdülőtulajdonosokat, a felújítás idejére, két hétre pakoljanak ki a kabinokból.

Az is elhangzott, az ÁFA-változás ebben a hónapban még nem érinti a szolgáltatások árait. Ugyanakkor viszont a felújításokkal még vonzóbbá válhat a strandfürdő, sportolók és látogatók örömére.

D. J.

 


 

Egy biztos!
 

2006. szeptember 1.


"Isten áldd meg a magyart jókedvvel..." azaz azzal, hogy végre tudjon ünnepelni és már a közeli időkben Isten arcának fényében járni - kelni. Nyolc nappal ezelőtt, István király vasárnapjának délelőttjén, tíz és tizenegy óra között e szavakkal fejeztem be rádiós igehirdetésemet. Aztán még aznap kiderült, hogy az a "közeli idő" még 12 óránál is rövidebb volt. Az pedig, ami azon a tűzijátékos estén történt, nem úgy nézett ki , mintha isten arca volna, a magyarok sokaságának járás-kelése pedig bizony pánikszerű menekülés volt.


Bővebben


 

Olimpiai bajnokok Szentesen
 70 éve történt - Berlini olimpia (1936)

2006. szeptember 1.


Lőrincz Márton olimpiai bajnok (1936)

"Az olimpiász vasárnapja magyar részről akkora eredményeket hozott, hogy szenzáció tekintetében vetekednek az egész hét küzdelmeinek izgalmasságával. A nap első világeseménye, amely az egész föld sportköreit izgalomba tartja még ma is - a magyar Csik Ferenc nagyszerű győzelme volt a 100 méteres gyorsúszásban... A következő olimpiai szenzációt egy állásnélküli gépíróhölgy szerezte meg a magyar színeknek Csák Ibolya személyében, a női magasugrás küzdelmében... De a magyar birkózósport sem maradt el a vasárnapi dicsőséges szereplésből. A görög-római stílusban Lőrincz Márton irtózatos harc árán megszerezte a hatodik világbajnokságot. Vasárnap háromszor futott fel a magyar nemzeti lobogó az Olimpiász főárbócára, és háromszor dobbantotta meg a berlini magyar csoportok szívét a magyar Himnusz győzelmet hirdető hangja." - írta diadalmasan a Szentesen megjelenő Alföldi Újság a XI. berlini olimpián, 1936. augusztus 9-én aratott magyar győzelmekről.


Bővebben


 

Működik a jelzőkészülékem?
 Olvasóink írják

2006. szeptember 1.


Az elmúlt év fűtési szezonjának korai időszakában értesülhettünk a szénmonoxid okozta első sokkoló tragédiáról. Az alattomos gyilkos megtalálja útját, hogy be-férkőzzön lakóterünkbe akár gondatlanságból vagy egyéb okok miatt engedünk szabad teret számára.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2006. szeptember 1.


Létszámleépítés, azaz elbocsátások a Katasztrófavédelemnél: íme egy katasztrófa, amelyik ellen nincs védelem.

Olvasom, hogy a középiskolák nagy része alig tud valamit 1956-ról. Azon gondolkozom, hogy ugyan kik tehetnek erről? A tanulók, netán a tanárok? Vagy a szülők? Nem tudok dönteni. Hát te?

Megírta az újság, hogy Hortobágy község egyik utcájának a lakosai nem hajlandók utcanévadójuknak, Kun Bélának a nevét Horthy Miklós nevére változtatni. Egy amerikán magyar "agymosottaknak" nevezte az érintett lakosokat. Vajon a hortobágyiak tényleg agymosottak, vagy talán nem kevés Amerikában magyarkodó honfitársunkra férne rá egy alapos történelem szemléletváltás?

Nem minden jog végzett diplomás napra kész jogász. Sok közülük csak át - átcsúszott a vizsgáin és valahogy oklevelet szerzett. A sok elhibázott törvény megszövegezése a Parlamentben erre enged következtetni. Vagy mire?

A magyar jogrend nem a gyöngék oldalán áll, hanem az erősöket szolgálja ki. Én jobban szeretném, ha ennek a fordítottja lenne igaz.

Dr. Imre Ernő

 


 

Munkaügyi helyzetkép
 Növekedett a regisztráltak száma

2006. szeptember 1.


A Csongrád Megyei Munkaügyi Központ szentesi kirendeltségétől kapott tájékoztatás szerint az elmúlt egy hónapban kisebb, nem túl jelentős változást tapasztaltak a hivatal munkatársai. Jelenleg mintegy 1500-1550 fő a regisztrált munkanélküliek száma, ez 8,1 százalékos rátát jelent.


Bővebben


 

Alkotó szellemben
 

2006. szeptember 1.


Hétről-hétre vállalásokról, azok megvalósításáról beszélgetünk e hasábokon. Önkormányzati képviselők szólnak munkájukról, terveikről. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő sem értékel másként. A város első embere összefogásról beszél, abból is a legnagyobbat említi, a csatornaépítést.


Bővebben


 

Bajtársak és barátok
 

2006. szeptember 1.


A nyugállományú katonák klubjában bensőséges hangulatú ünnepséggel köszöntötték a kerek évfordulós tagokat. A múlt szombati rendezvényen szakminiszteri elismerésben részesített egykori egyenruhásoknak is szólt a taps.


Bővebben


 

Egy kutya fohásza
 Kutyaszorítóban - Állatmenhelyi történések

2006. szeptember 1.


Cikksorozatunkban a szentesi kutyamenhely életét szeretnénk bemutatni, felhívni a figyelmet az ebek életkörülményeire, és az olvasók segítségét kérni, hogy a kutyák visszatalálhassanak az életbe egy szerető gazdi oldalán.

"Sok ezer kutyatársam nevében fordulok most hozzád, az Emberhez, aki nélkül nem élhetünk. Kérlek, segíts! Minket meguntak, kidobtak, magunkra hagytak, nem tartanak már igényt a szolgálatunkra. Pedig mi sosem árulnánk el szeretett gazdánkat, bármilyen legyen is hozzánk. Van köztünk, aki megöregedett, fáradt, beteg, teljesen a gazdira lenne utalva, de a "gazda" utcára tette hűséges barátját. Lehet, választott is már magának egy fiatal, ereje teljében lévő új barátot. Pedig mi is tudnánk még örömet okozni, szeretni, jókat lustálkodni, elheveredni a fűben, süttetni a hasunkat az őszi napsütésben. Csak mindent lassabban, mint sok-sok évvel ezelőtt, olyan "öreg kutya kedvem van" módjára. Ehelyett a kóborlást, a nélkülözést, a sehová nem tartozást szánta nekünk a gazda, most, amikor a legnagyobb szükségünk lenne a gondoskodására.

Nekünk szerencsénk volt, jószándékú emberek felfigyeltek ránk, enni adtak, orvoshoz vittek, a menhelyen befogadtak minket. Hosszú ideje már türelemmel, reménykedve várjuk, hogy talán értünk is eljön az álomgazdi, aki mellett többé nem kellene csalódnunk. Gondozóink anyagi lehetősége, fizikai és lelki ereje véges. Kérlek, segíts!"

Ezek a gondolatok sok-sok kutyus szeméből kiolvashatók. Ők tudják, hogy nem jó helyen vannak, hiszen a legtöbben már megtapasztalták, milyen a boldogság egy Ember oldalán. Ők az Ember társai, őt akarják szolgálni. Szükségük van szerető simogatásra, ételre, sétáltatásra, közös játékra. Mégis vannak, akik eldobják maguktól kutyáikat. Van, aki akaratán kívül kénytelen menhelyre vinni állatát, mert valami miatt már nem tudja gondozni, de van, aki megunja az ebet, akit egykor örömmel vitt haza. A Szentesi Állat -és Természetvédő Alapítvány a menhelyre került kutyusok életben maradásáért küzd.

Az alapítvány szívesen fogad adományokat, pénzbeli támogatást, mellyel segíteni tudnának a szomorú sorsú ebeknek. Befizető azonosító OTP számlaszámuk: 20026312.

 


 

Szövetségben a városért
 A pálmát választották emblémának

2006. szeptember 1.


Horváth István a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szentesi kistérségi elnöksége képviseletében 2004-től vett részt a képviselőtestület ülésein. Kamarai döntés szólt arról, hogy a kistérségi elnökségeknek aktívabban kell bekapcsolódni a helyi vállalkozások érdekképviseletének védelmébe.


Bővebben


 

Nem a Fidesztől!
 

2006. szeptember 1.


Személyes érintettség okán a Szentesi Élet augusztus 25-i számában megjelent "Nem a Fidesztől!" című felhívásra reagálok. Elmondhatom, hogy a 11. választókerületben a Fidesz indított volna egyéni képviselőjelöltként, míg a listán a 12. helyen, ami a "futottak még" kategóriában is csak a sereghajtók esélyével szállhatna ringbe. Ugyanakkor a másik szövetséges, a KDNP jelöltje, már szinte zsebben érezheti a listás mandátumát. A Fidesz helyi vezetése négy éve ezt már egyszer eljátszotta velem, akkor a párt holdudvarához tartozó, Kurca Vidéke Polgári Egyesület "aspiránsaként" indítva.


Bővebben


 

Magamról/Magunkról:
 

2006. szeptember 1.


Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem harmadéves, Film-Kommunikáció (Kommunikáció szakon belül televízió specializáció) szakos egyetemi hallgatója vagyok.

Egy évvel ezelőtt Misku Norberttel és másik négy barátunkkal összefogtunk, és alapítottunk egy film- és videógyártó vállalkozást. Társulásunkat olyan állókép- és mozgóképkészítést tanuló és művelő emberek alkotják, akik nem csak pályázatokon és fesztiválokon indulnak saját alkotásaikkal, hanem megrendeléseket is teljesítenek, intézmények, cégek, magánemberek számára. Csapatunk közel egy éve azzal a kettős céllal jött létre, hogy minden értelemben hátteret képezzen a benne dolgozó és minket megkereső fiataloknak, saját ötleteik megvalósításában, illetve kiszolgálja azokat a külső igényeket, melyek a filmkészítés területén érkeznek felénk. Hat ember, hat munkafázis, hat mozgatórugó, melyek egy filmes, videós, vagy fotós prezentáció gépezetét alkotják. Kijelenthetjük, hogy ez a gépezet, visszanézve az utóbbi egy-három évre, tökéletesen működik. Az utóbbi években olyan megrendelőink voltak, mint az Oktatási Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt., a Bárka Színház Kht., a Nemzetközi Visegrádi Alap, a Felix-Promotion, vagy a HunorCoop Zrt. és még sorolhatnám.

Maczelka Márk

 


 

Völgyhírmondó szentesiekkel
 

2006. szeptember 1.


Idén 18. alkalommal rendezték meg a Művészetek Völgye Fesztivált. Ismét Kapolcs, Vigántpetend, Monostorapáti, Taliándörögd, Pula és Öcs adott helyet a programok lebonyolításához. Hat falu, 10 nap, közel 1200 esemény.


Bővebben


 

Egy legendás osztályból
 

2006. szeptember 1.


Bácskai János (képünkön) újra megmutatta magát a szentesi közönségnek, s ismét a megyeházán. A városunkból elszármazott színművész azok sorát gyarapítja, akikről híres ez a város, s a gimnáziumi diákszínpad. S ő még ráadásul egy nevet is visel, ami az elmúlt évtizedekben fogalommá lett Szentesen.


Bővebben


 

A tisztaság költője
 

2006. szeptember 1.


Aki a rendszerváltozás előtt volt fiatal, tehát most legalább 40-45 éves vagy idősebb , biztos találkozott egy-két Pilinszky verssel. Már a 60-as években is , de inkább 1970-től a fiatalok körében igen népszerű volt ez a szűk szavú költő. És ma?


Bővebben


 

Vizsgálják a DNS-t
 Van felelős az uszodai klórgáz-ügyben

2006. szeptember 1.


Az uszodában történt klórgáz mérgezés ügyében megérkezett a rendőrkapitányságra az igazságügyi rendőrségi szakértői vélemény, ami azt tartalmazza, hogy van felelőse a bekövetkezett eseménynek. A vélemény megnevezi azt a munkakört, amelynek ellátója hibázott azon a bizonyos nyári napon. A rendőrségnek még tisztáznia kell az ügy pontos körülményeit, ami az elkövetkező napok feladata lesz.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. szeptember 1.


  • Kapros-tejfölös nyúl raguleves
  • Zöldséges rakott burgonya
  • Részeges, diós-meggyes rétes


Bővebben


 

Olimpiai bronzérem és az FTC örökös bajnoka
 Emlékek sodrában IV.

2006. szeptember 1.


A készülő Nagy Szentesi Sportkönyv anyagai között ismét egy olyan névre bukkantak a szerkesztők, aki labdarúgóként Szentesről indult. 1960-ban a római olimpián résztvevő labdarúgó csapat tagjaként bronzérmet szerzett, és 1974-ben az FTC örökös bajnoka címet kapott. A kiváló eredményt elérő sportoló neve dr. Orosz Pál. A napjainkban Budapesten élő labdarúgóval levélváltás alapján készült interjút vetem papírra.


Bővebben


 

Most ötöt lőttek
 

2006. szeptember 1.


Tovább szárnyal a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. Az együttes eddig háromból három mérkőzést nyert meg, legutóbb azt a Szegvárt fektették két vállra Bozóki Zoltán edző tanítványai, akikkel tavaly kétszer is döntetlenre végeztek. Ezúttal magabiztos, 5-2 szentesi siker született- harmadszor is hazai pályán. A találkozót a szegváriak kezdték aktívabban, azonban fokozatosan átvette a játék irányítását a Kinizsi. A 25. percben Nagy Péter jobb oldali beadása után a vendégek középső védője rúgott lyukat, Vassnak ezután nem jelentett gondot közelről a kapuba lőnie a labdát. Néhány perccel később újra Nagy volt a főszereplő, ezúttal a tizenhatoson belül buktatták a villámgyors támadót, a megítélt büntetőt Vass értékesítette egy földbucka és a kapufa segítségével. Az első játékrész lefújása előtt egy védhetetlen öngól után már-már eldőlni látszott a mérkőzés, ám gyorsan szépítettek a vendégek, így akár izgalmas is lehetett volna a második félidő- nem lett. Vass és Tóth L. is betalált egyszer-egyszer, és mivel a látogatók csak egy találatra voltak képesek, végül magabiztos szentesi siker született. A Kinizsi helyenként egészen jó játékkal aratott teljesen megérdemelt győzelmet, és kilenc ponttal veretlenül áll a tabella élén. Az idei szezonban először utazik vendégségbe a Szentes, ezen a hétvégén Tiszaszigeten, a Károlyi DSE ellen lépnek pályára Törőcsikék. Bozóki Zoltán szerint, ha az eddig tapasztalt hozzáállást, küzdőszellemet nyújtja a gárda, akkor pontot, esetleg pontokat is hazahozhatnak a túráról.

H.V.

 


 

Meccsrutin
 

2006. szeptember 1.


Hat csapat vett részt azon a férfi vízilabda tornán, amit Szolnokon rendeztek az elmúlt csütörtökön, pénteken és szombaton. A viadalon a Legrand- Szentesi VK is képviseltette magát egy meglehetősen fiatal átlagéletkorú gárdával. Berki András vezetőedző azzal a nem titkolt szándékkal utazott együttesével Szolnokra, hogy játéklehetőséget, tapasztalatszerzést biztosítson kevésbé rutinos játékosainak. Ez esetben az eredmény teljesen másodlagos volt, kizárólag meccsrutin szerzése volt a cél a Szolnok, a Steaua Bukarest, a BVSC, a szlovák válogatott és az ukrán Mariopul ellen. Berki szerint amit a fiatal vízilabdázóktól kért és elvárt, azt teljesítették a játékosok. Két új arc is szerepelt a csapatban, Hyc Tamás és Gábor Barnabás, ők egyelőre szerződés nélküli játékosként vettek részt a tornán. A szolnoki három napot megelőzően szerdán a Szegeddel kétkapuzott a Szentes, így edzőmérkőzésben nem volt hiány. A bajnoki rajtig hátralévő több, mint egy hónapban a taktikai, technikai gyakorlásokon lesz a hangsúly.

H.V.

 


 

I. Szentes Kupa
 

2006. szeptember 1.


Augusztus 25-én a National Football 2006 Szervezősége (Béres Attila és Lakatos Norbert Andor) I. Szentes Kupa 2006 (Vándor Kupa) néven, a Bacsó Béla u. füves játszótéren labdarúgó tornát rendeztek. A történésekről, a két szervező beszélt. - Korábban más néven már rendeztünk ehhez hasonló tornát, kezdte bevezetőjében Béres Attila, majd így folytatta: a mostani eseményre 14 csapat jelentkezett, küzdelmes és jó hangulatú összecsapások voltak. A csapatok mindent beleadtak. Egymást buzdították. Nagyon elégedettek vagyunk. Remélem a későbbi tornák is ilyen hangulatban fognak lebonyolódni.


Bővebben


 

Sztárparádé a küzdősport fesztiválon!
 

2006. szeptember 1.


Noszály Sándor is jön.


Mind nagyobb az érdeklődés a jövő heti Nemzetközi Küzdősport Fesztiválra, amelynek magját ma már a TV2 BOKSZ RING alkotja. Az ország egész részéről, sőt még külföldről is tetetnek félre jegyeket az eseményre. Kérdésünkre a főszervező, Bertók Róbert elmondta, hogy csak pozitív változások történtek. Elsőként érdemes említeni, hogy előre láthatólag nem hét, hanem nyolc ökölvívó mérkőzés lesz három kick és thai meccsel kiegészítve. Ebből kettő mérkőzést közvetít a televízió.


Bővebben


 

Családi események
 

2006. szeptember 1.


Született:
Fábrik Gusztávnak és Csendes Zsuzsannának (Dr Lakos I. u. 13.) Anna Ivett, Pulya Jánosnak és Malkócs Brigittának (Gó-gány u.85.) Marietta, Sándor Ferenc Istvánnak és Máté Ágnesnek (Petőfi u.16.) Máté Milán, Czakó Imrének és Adamik Máriának (Dónát 1.) Boglárka, Vida Istvánnak és Balla Ildikónak (Óbester telep 4.) Luca, Seres Róbert-nek és Korsós Brigittának (Csongrád, Mikszáth K. u. 5.) Róbert, Sütő Mihálynak és Forgó Zsuzsannának (Csongrád, Orgona u. 22.) Dániel, Izbéki Sándornak és Csige Hajnalkának (Gaál I. u. 62) Simon. Szeri Endrének és D. Pap Helgának (Mindszent Iskola u. 7.) Botond nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Keller János és Sipos - Szabó Judit (Bocskai u.21/A.), Kukovecz Sándor és Nánai Olga (Nagymágocs , Ótompahát Tanya 38.), Szebegyinszki Tamás és Kanász-Szabó Barbara (Nagynyomás Tanya 86/A).

Elhunyt:
Musa Rozália (Dr. Berényi I. u. 56.), Ökrös Lajos (Wesselényi u. 110.), Törőcsik Jánosné Horváth Mária (Nagy S.u.10.), Balázsi Mihály (Rúzs-Molnár u. 3-4.), Kovács József (Csongrád, Tömörkény u. 12.), Karsai Ferencné Kiss Mária (Kunszentmárton, Radics u. 15.), Nagy László (Kunszentmárton, Fráter Gy. u. 1.), Kerekes Andrásné Szabó Mária (Ö-csöd, Vörösmarty u. 5.), Gyöngyi Mihályné Németh Ilona ( Szegvár, Jókai u. 3 ), Apró József (Szegvár, Alkotmány u. 13 ), Majorcsik Ferencné Vári Luca (Csongrád, Vörösmarty u. 19.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz