<<< Vissza

Alkotó szellemben

2006. szeptember 1.

 
Hétről-hétre vállalásokról, azok megvalósításáról beszélgetünk e hasábokon. Önkormányzati képviselők szólnak munkájukról, terveikről. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő sem értékel másként. A város első embere összefogásról beszél, abból is a legnagyobbat említi, a csatornaépítést.

Mint mondja, a kérdésben egyfajta konszenzus jött létre a városban a lakosság és az önkormányzatot alkotó különféle politikai erők részéről. Nagy örömünkre a kormányzat is támogatta a nagyberuházást, a pénzügyi forrásokat a lakosság anyagi vállalásából, az önkormányzat támogatásából, illetve abból, amit pályázat révén a kormány biztosított. A város hat öblözetet vállalt föl, gyakorlatilag az utolsó, a nagyhegyi öblözet munkálatai is elkezdődnek a napokban.

- Nagy álmunk válhat valóra az idősek otthonának felépítésével - mondja a polgármester. - És itt hadd emlékezzünk meg dr. Sipos Ferencről, aki szinte minden hozzászólásában szorgalmazta a beruházást. A Szentesért Egyesülettel le is tették az alapkövet, most bejelenthetem: azt az alapkövet hamarosan kiemeljük, és elhelyezzük az alsóréti területen, ahol megkezdődnek a száz férőhelyes otthon építkezési munkái. Öröm a számunkra, hogy a református egyházzal közösen külön ötven férőhelyes otthon épül az idősek számára.

- A megyeháza felújítása mellett több olyan munka is elkészült, ami a város komfortosságát biztosítja - folytatja. - Parkok, játszóterek, orvosi rendelők épültek, sok utca megújult a ciklusban. A Kurca-parton további sétányokat létesítettünk. Az idén elértük azt, hogy olyan vízminőségi problémáink se voltak, mint az elmúlt esztendőkben. A legnagyobb eredményei ennek a négy esztendőnek ezek. Lehetne még sorolni, járdák, szociális lakások épültek, sok embert tudtunk támogatni anyagilag lakáskérdésének megoldásában, több mint négyszáz új munkahely létesült nagyberuházások révén a városban.

A város első embere itt elsőként a Hungerit Zrt.-t, a Tesco-t, a Metal Com-R Távközlési Kft., a német befektető által létrehozott kerámiaüzemet említi. Komoly értéknek tartja, hogy a város megőrizte kiegyensúlyozott békéjét, egy nyitott, demokratikus európai város szellemét. S ezt Európa is észrevette, hiszen két kitüntetést is adományozott Szentesnek ebben a ciklusban, az Európa Diplomát és a Becsületzászlót.

Megőriztük alkotó szellemünket, előre léptünk - mondja. - A megyeháza felújítása után mára különösen fontos lett a Petőfi szálloda ügye, hiszen a mellette lévő gólyásház is megszépült. Ezzel a kör bezárult a Petőfi körül, hiszen vele szemben a tér, a sétáló utca egy európai város képét mutatja már. Elmondhatom, az a közbeszerzési eljárás, amelyet a tavasz folyamán meghirdetett az önkormányzat, eredménnyel kecsegtet, van érvényes pályázó, aki bérbe venné és felújítaná a komplexumot. A feladatra egy elismert magyar építőcég egy nemzetközi szállodalánccal fogott öszsze és pályázott.

- Ezeket a feladatokat szeretném végigvinni, - jelenti ki a polgármester. Szeretném azt, ha újabb korszerű munkahelyek létesülnének a városban. Bár Szeged után Szentesen a legkisebb a munkanélküliség a megyében, számomra még mindig nagyon sok annak a több mint ezer családnak a gondja, ahol munkanélküli van. Olyan munkahelyek kellenek, amelyekből meg lehessen élni. A zöldségtermelők biztonságát már sikerült biztosítani, de ott vannak a gabonatermelők, az állattenyésztők, a gazdálkodásnak azon ágazati, akiknek további beruházásokat szeretnénk a városba telepíteni.

- A következő ciklus nagy feladata lesz a munkahelyek teremtése.

Akár helyi vállalkozások megerősödésével, stabilizálódásával, akár úgy, hogy külső befektetőket vonzunk a városba. A másik: a teljes kommunális kiszolgálás befejezése, ebbe tartozik a szennyvíz, az internethá-lózat és a kábeltévé kiépítése. Járdák várnak még felújításra. Aztán jó lenne a város egész területén a csapadékvíz-elvezető rendszert rendbe tenni. És ott van a városfejlesztés folytatása, amit a Petőfi szálloda, az intézmények felújítása, a kórház-rekonstrukció fémjelez. A képviselőség is arról szól, minél többet hozni a városnak, minél többet tenni érte. S ha már országgyűlési képviselőként megbízott bennem a város, polgármesterként is szeretnék minél többet tenni a városért. A két funkció egyaránt erősítve jelenthet nagy lehetőséget Szentes előtt.


<<< Vissza