<<< Vissza

Bajtársak és barátok

2006. szeptember 1.

 
A nyugállományú katonák klubjában bensőséges hangulatú ünnepséggel köszöntötték a kerek évfordulós tagokat. A múlt szombati rendezvényen szakminiszteri elismerésben részesített egykori egyenruhásoknak is szólt a taps.

A Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Klubja 36 évre tekint vissza, melyet a honvédség hozott létre. Az elavulttá vált elnevezés is napirendre kerül majd a két hónap múlva esedékes közgyűlésen. Akkor dől majd el az elnök személye is, árulta el érdeklődésünkre Bocskay István klubtitkár. A nyugállományú alezredes szervezte a legutóbbi összejövetelt is. Úgy gondolja, nem hagyhatta, hogy széthulljon a 87 tagot számláló társaság, épp ezért kapcsolatokat ápol más rendvédelmi szervekkel, a rendőrséggel, a tűzoltósággal is, s arról a tervéről is beszélt, hogy a felsőpárti cserkészcsapattal is keresni fogja a kapcsolatot. Klubjuk egy országos mozgalom, az "Életet az éveknek" alapján működik. Ezt példázzák a klubnapjaik, a közös kirándulásaik. Bocskay alezredes, aki maga is az ünnepeltek közé tartozott 70 éves korával, nyitni szeretne a civil szervezetek, s a nyilvánosság felé is, ezért a kerek évfordulós katonatársaik köszöntésével, melyet minden évben megrendeznek, ezúttal kiléptek a megszokott falak közük. A Széchenyi ligeti vadászház volt a helyszíne zenés-táncos mulatságuknak, melyen nyoma sem volt a seregben jellemző hierarchiának. Az ünnepségen 55, 65, 75 és 80 esztendős klubtársaikat szólították egymás után ajándékért.

Horváth Attila őrnagy, a hadkiegészítő parancsnokság parancsnok-helyettese olvasta fel Szekeres Imre honvédelmi miniszter levelét, melyben állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából két helybeli nyugállományú katonát részesített elismerésben, akik a budapesti Stefánia Palotában már át is vették a kitüntetéseket. Farkas Imrének II. osztályú Honvédelemért kitüntető címet adományozott. A 75 éves ny.á. törzszászlós hivatásos katonaként 33 évet szolgált. Mint mondta, fiatal volt és egészséges, de egyik öccsét is abban az időben avatták tisztté, ezért is vonzotta a katonai pálya. Büszkén mondja, ez a mostani már a 14. kitüntetése. A parancsot maradéktalanul végrehajtotta, és végrehajtatta, aki így tesz, könnyű dolga van a seregben, jelenti ki Farkas Imre, akinek 50 éves házassági évfordulójáról tavaly lapunkban beszámoltunk, de Strasbourgban tanító lányáról is írtunk.

Bese Lászlót a feketekerámia szentesi mestereként és a Magyar Kultúra lovagjaként ismerjük, most humorral nyilatkozott a minisztertől kapott Aranykor ezüst fokozatáról: jobban örült volna egy Ezüstkor arany fokozatnak, mondta széles bajsza alatt megbúvó mosollyal. A kitüntetés idős korára emlékezteti, mondta a 80 éves nyugállományú őrnagy. Huszonhat egyenruhában töltött évéről pedig azt mesélte, a háborút követően a bádogedény kiszorította a cserépedényt, melynek készítését ő tanulta. Váltania kellett. A párt küldte tiszti-iskolára. Azonban nem volt idegen tőle az egyenruha, apja a Vörös Hadsereg századparancsnoka volt. Ejtőernyős századba került Laci bácsi, aki '56-ban századparancsnok volt, később visszakerült Szentesre. Innen már nem akart továbbmenni, ezért '74-ben leszerelt. Hozzáfogott a feketekerámiához, s ingyen tanítva kis művészeket is kinevelt.

D. J.


<<< Vissza