<<< Vissza

Szövetségben a városért
A pálmát választották emblémának

2006. szeptember 1.

 
Horváth István a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szentesi kistérségi elnöksége képviseletében 2004-től vett részt a képviselőtestület ülésein. Kamarai döntés szólt arról, hogy a kistérségi elnökségeknek aktívabban kell bekapcsolódni a helyi vállalkozások érdekképviseletének védelmébe.

- Ennek egyik színtere a testületi ülés, ahol a határozatok születnek, és melyek befolyásolják a viszonyukat - mondja az elnök. Tanácskozási joggal, eleinte csak gazdaságpolitikai kérdésekben nyilvánítottak véleményt, később szociális, kulturális, egyéb, városrendezési kérdésekben is. Hogy mennyire vették figyelembe észrevételeinket? Is-is, de inkább kevésbé - válaszolja.

Azt mondja, ez volt egy olyan momentum, ami elindította a felvetést, hogy a vállalkozók érdekvédelmi képviselete nincs egészen a helyén. A másik: nem igazán ragadtatta el őket a képviselő-testületben folyó vita stílusa sem. Véleménye szerint várospolitizálás helyett több alkalommal pártpolitizálás folyt a testületben.

A kamara megbeszélést folytatott az építési vállalkozók egy részével, és kiderült, hogy az összes beruházás figyelembevételével a helyi vállalkozások részesedése 3-4 százalék körül van, nagyon minimális. Úgy gondolják, ezen változtatni kell, s májusban eldöntötték, hogy indulnak a helyhatósági választásokon. Megkeresték az Együtt Szentesért Egyesületet, hogy közösen, közös jelöltlistával álljanak ki a választók elé. Július végére kiderült, hogy ez nem megy. Azt követően a Vállalkozók Klubja és a kamara úgy döntött, elindítják a civil kezdeményezést.

– Létrehoztunk egy szövetséget, mely 14 választási körzetben jelölteket állít. Augusztus 8-án a Csongrád Megyei Bíróság bejegyezte a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesületet. Jelöltjeink ismert, elismert, hiteles személyek és egyéniségek, eséllyel pályázhatnak a szavazók bizalmára – mondja az egyesület elnöke, Horváth István, majd így folytatja:

– Ez egy választási szövetség, amely egyesületi törvény alapján működik. Emblémánknak a pálmát választottuk szimbólumként, ami asszociál a város címerében lévő pálmára: állandó megújulási képességet jelent. Mi szeretnénk megújítani azt a gondolkodásmódot, azt a működést, amely a városban, a városvezetésben van. Tisztelve, becsülve és megőrizve azokat az elért eredményeket, amelyeket a választópolgárok is elismernek, méltányolnak, úgy gondoljuk, váltást kellene végrehajtanunk annak érdekében, hogy még sikeresebb, nyitottabb, rugalmasabb, hatékonyabb és élhetőbb legyen a város. Mindezek elérése érdekében nem pártpolitikai és frakciófegyelmen alapuló politizálást kellene a városban meghonosítani, hanem a várospolitizálást. A helyi érdekeket kell nézni, vizsgálni. A mi csapatunk nem párt, nem frakció, egymáshoz közelien gondolkodó emberek a szövetsége azért, hogy erőinket egyesíthessük, de benne mindenki szuverén. Amikor szavazni kell, mindenki a legjobb lelkiismerete szerint, a város érdeke és városkörzete érdeke szerint mérlegeli a kérdést, és úgy szavaz. Hosszú távú városfejlesztési koncepcióban gondolkodunk. A választópolgárokkal együtt kialakított komplett programmal indulunk, amivel szeptember végére készülünk el.

Polgármester jelöljük Földvári Nagy István rendőrkapitány. Listát állítanak a városi önkormányzatba és a megyei közgyűlésbe. Jelöltjeik: 1. választókerület: Holman István ügyvezető (Szentesi Hitelszövetkezet), 2. választókerület: Herold Péter biztosítási tanácsadó, képviseletvezető, 3. választókerület: Gilicze András református esperes-lelkipásztor, 5. Választókerület: Dobos Rozália marketing menedzser, 6. választókerület: Szabó Péter közgazdász, 7. választókerület: Horváth István mérnök-közgazdász, a Kon-tavill Rt., majd a Legrand Rt. volt vezérigazgatója, Szentes város díszpolgára, 8. választókerület: Berényiné Sarkadi Zsuzsanna vállalkozó, a Szentes Expo társrendezője, 9. választókerület: Szerdahelyi Mátyás, a Nádas csárda tulajdonosa, 10. választókerület: Bubor Zoltán, a BGM Autósbolt Hálózat tulajdonosa, a Vállalkozók Klubja elnöke, 11. választókerület: dr. Papp Zoltán érsebész főorvos, a Rotary Klub alapító elnöke, 12. választókerület: Ledó Ferenc kertészmérnök, a Szentesi Dél Kertész elnöke, 13. választókerület: Bánfi Imre vállalkozó, a Nagyhegyi Napok szervezője, 14. választókerület: Borsos Zsigmond mezőgazdasági vállalkozó.


<<< Vissza