<<< Vissza

Működik a jelzőkészülékem?
Olvasóink írják

2006. szeptember 1.

 
Az elmúlt év fűtési szezonjának korai időszakában értesülhettünk a szénmonoxid okozta első sokkoló tragédiáról. Az alattomos gyilkos megtalálja útját, hogy be-férkőzzön lakóterünkbe akár gondatlanságból vagy egyéb okok miatt engedünk szabad teret számára.

Az elmúlt év erősen szeles reggelén úgy határoztam, vége a rémálomnak, nyugalmunkat zavaró félelemnek, hiszen feltalálták a szénmonoxid-jelző készüléket.

A gyógyászati segédeszközöket reklámozó kiadványban kínált készülékre esett a választásom, minőséget szaküzletben gondolattal. A helyi szaküzlet forgalmának jelentős részét e termék vásárlói jelentették napokon keresztül, ez eddig rendjén is van, a következő napi készletből már nekem is jutott. Garancialevél, működésjelző ellenőrzése és boldogan távoztam megfizetett nyugalommal. Megjegyzem, én vagyok annyira hiszékeny, hogy ha saját lakásunkba vásárolom, előírás szerint elhelyezem és míg reggel felébredek, védve érzem magam. Hamarosan kiderült a használati útmutatóból a szabályos elhelyezés módja és az üzembe helyezést ellenőrző gomb funkciója. Egyszerűen, ha megnyomom a jelzett gombot hanggal jelzi a készülék, hogy bizony a feladatra készen áll. Ennyi! Bevizsgálási tanúsítvány, tájékoztató a működés ellenőrizhetőségéről vagy ellenőriztetés módjáról, időszakáról, helyéről hiányzik. Talán nem kell, talán évek múlva is kifogástalanul működik, teszi a dolgát és ha megjelenik a szénmonoxid sivalkodva jelez míg a mélyen alvó család összes tagja föl nem riad.

A sok talánhoz hit is kell, de az eddig is volt, hogy nem történhet pont velünk tragédia. A biztonság és nem a biztonságérzet miatt akasztjuk a falra ketyerénket. Miért-e csalódott hangnem? Az elmúlt hónapok során sok-sok üzletben érdeklődtem a városban és a megyeszékhelyen is e termékeket forgalmazó egységekben. Az ellenőrizhetőség lehetőségéről nincs megbízható tipp. Néhány hasonló ötletet kaptam, mint pl. a drágább megbízhatóbb, vagy légmentesen zárható garázsba képezzek szénmonoxidot. Komolytalannak tartom a hozzáállást, hiszen nem egy villanyégőről van szó, hogyha világít jó, ha nem azt is túlélem, veszek másikat, drágábbat. Ennél már csak a gyártó-forgalmazó céghez intézett levelem válasz nélkül hagyása komolytalanabb.

Ha felmerülne termékellenességem, biztosítok mindenkit erről szó nincs, a lakosság és családom biztonsága, nyugalma érdekében keresem a választ, talán önöknek van lehetőségük megtudni és megosztani az információt.

Örülnék, ha arról informálnának, hogy van egy hatékony anyag, pl. spray formájában, melyet a készülék közelébe juttatva tiltakozóan jelez, hogy itt nem kívánatos anyag van.


<<< Vissza