<<< Vissza

Munkaügyi helyzetkép
Növekedett a regisztráltak száma

2006. szeptember 1.

A Csongrád Megyei Munkaügyi Központ szentesi kirendeltségétől kapott tájékoztatás szerint az elmúlt egy hónapban kisebb, nem túl jelentős változást tapasztaltak a hivatal munkatársai. Jelenleg mintegy 1500-1550 fő a regisztrált munkanélküliek száma, ez 8,1 százalékos rátát jelent.

- Két tényező vezetett a regisztrált munkanélküliek növekvő számához, - mondja Tonnes Zsolt (képünkön), a szentesi kirendeltség vezetője. - A pályakezdők az iskolát befejezve folyamatosan regisztráltatják magukat, de a városban és térségében szervezett különböző közmunka-programok is mostanában fejeződtek be, melyek határozott időre szóló munkaviszonyt kínáltak. Így azok is újra regisztráltatták magukat, akiknek azóta nem sikerült munkát találniuk.

- Melyik generációnál jelentkeznek a problémák legkomolyabban?


- A 26-45 év közötti álláskeresők száma 800 körül mozog, tehát igen jelentős. Iskolai végzettség tekintetében a legveszélyeztetettebb helyzetben egyrészt a szakképzetlenek vannak, (a regisztráltak 26-27 százaléka), de jellemző az is, hogy a szakmunkás végzettséggel is nehéz munkát találni. Arányuk az összes álláskeresőn belül 30-32%.

- Miben tud a szentesi kirendeltség segíteni?


- Aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökkel, különböző támogatási rendszerekkel. Ezen belül is a foglalkoztatás bővítő bértámogatás jelentősen segíti az elhelyezkedést, ebben az évben legalább 2-300 embernek nyújtott segítséget. Évente 100-150 pályakezdő juthat munkához munkatapasztalat szerző támogatással. A környéken vannak vendéglátó-, vállalkozó-, vagyonőri-, számítástechnika-, nyelvtanfolyamok, de akár hegesztő-, nehézgépkezelő tanfolyamokból is választhatnak az ügyfelek. A Békéscsabai Regionális Képző Központ tanfolyamai ingyenesek. Amennyiben a jelentkezők száma túllépi a keretszámot, amivel indul képzés, alkalmassági alapján rangsorolnak. A más képző cégek által szervezett tanfolyamok költségeihez hozzá tudunk járulni, egyénenként eltérő összeggel.

- A helybeli cégek közül melyek keresik a munkaerőt a legnagyobb számban?

- Átlagban 200-250 álláshely van bejelentve a kirendeltségen. Ennek szűk felére segéd, illetve betanított munkásokat várnak, jellemzően a Hungerit Zrt. folyamatosan vesz fel. Ugyanakkor jellemző szakmát, munkahelyet nem tudok mondani, hiszen a munkáltatók néhány fős igénnyel fordulnak hozzánk, széles alkalmazási területen.

- A betanított munka mennyire "kelendő"?


- Változatos, mert a bértől, a munkakörülményektől függ, milyen gyorsan sikerül betölteni az adott álláshelyet. Kisebb település lévén, itt a munkavállalók is ismerik a munkáltatók jó részét. Azon vagyunk, hogy minél gyorsabban az igényeknek megfelelő munkaerőt közvetítsünk.

- Diplomások más úton próbálkoznak, vagy megkeresik önöket?


- Jelenleg mintegy 100 fő a főiskolát, egyetemet végzettek száma, ez 6-7 százalékát teszi ki a regisztráltaknak. Részükre viszonylag kevesebb álláshelyet jelentenek be, a kvalifikáltabb munkaerőre pályázatokat írnak ki.

- Mennyi most az álláskeresési járadék összege, illetve ki és meddig jogosult rá?


- Abban az esetben, ha valaki az elmúlt négy évben folyamatosan dolgozott, maximálisan kilenc hónapig kaphatja. Összege a négy negyedéves átlagkereset 60 %-a, maximális összege ennek a kétszerese. A második időszakban a minimálbér 60 százaléka, ami pillanatnyilag 37 500 forint. Ha valaki kimeríti az álláskeresési járadékot, álláskeresési segélyt kaphat. Ez a minimálbér 40 százaléka, azaz 25 ezer forint.

- A közigazgatás átszervezése érinti a szentesi kirendeltséget is?


- Az átszervezés folyamatban van, de a kirendeltség dolgozik és dolgozni fog.

Darók József


<<< Vissza