<<< Vissza

Völgyhírmondó szentesiekkel

2006. szeptember 1.

 
Idén 18. alkalommal rendezték meg a Művészetek Völgye Fesztivált. Ismét Kapolcs, Vigántpetend, Monostorapáti, Taliándörögd, Pula és Öcs adott helyet a programok lebonyolításához. Hat falu, 10 nap, közel 1200 esemény.

A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet megbízásából több mint félszázan dolgoztunk azon, hogy a völgy összes eseménye rögzítésre kerüljön. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának film szakosai, illetve a budapesti Szent László Gimnázium tömegkommunikáció szakos diákjai, továbbá e két iskola volt diákjai dolgoztak Vigántpetendtől pár száz méterre, Csórompusztán, egy régi magtárban kialakított stúdióban.

Maga a munka rendes, televíziós hierarchiában működött, a még gimnazisták alkották a stábokat, hiszen nekik ez egy nyári gyakorlat. Egy stáb két főből, egy riporterből és egy operatőrből állt. Nekik volt egy stábfőnökük, aki felelt azért, hogy a stábja anyagai időben, azaz minden este 7-ig (ekkor volt ugyanis naponta a határidő), és megfelelő minőségben kerüljenek végül a főszerkesztőhöz (Maczelka Márkhoz). Idén 11 stáb dolgozott. A technika a következő volt: 9 új DV rendszerű kamera és 2 televíziós szintű BetaSP kamera volt. Minden stábnak volt saját számítógépe és minden stábtagnak volt saját merevlemeze.

Akkor működött még gyártásvezetés is a stúdióban. A főgyártásvezető Misku Norbert barátom volt. Ő és az alá beosztott gyártásvezetők feleltek azért, hogy a stábok működőképes eszközökkel dolgozzanak és minden eszköz időre össze legyen készítve és ha nem működik akkor meg legyen javítva.

Én harmadik éve vagyok főszerkesztője a filmeseknek. Nekem az volt a feladatom, hogy az összes kész anyagot megnézzem, majd leosztályozzam (az osztályzatok egy internetes adatbázisba kerültek, amiből a felelős szerkesztő tudta mindig, hogy mi van kész és az milyen minőségű). Minden este készült egy 50 perces "Völgyhírmondó", mely szintén minden este, Kapolcson került nyilvánosan levetítésre. Ez az adás tartalmazta az aznapi friss és legfontosabb eseményeket. A híradót 3 perces bejátszások és az azokat elválasztó visek (Vis: általában fél perces, az adott rendezvényre specializálódott mini etűd) alkották. Az anyagok rögzítésének célja az internetre való feltöltés volt, a pénzügyi támogatást erre kaptuk alapvetően. A "kapolcs.szlgbp.hu" weblapon a völgy összes eseménye elérhető videós formában, ADSL, illetve ISDN sebességben letölthető. A filmanyagok naponta töltődtek fel a weblapra, tehát onnan is elérhető volt az aznapi összes esemény összefoglalója. A weblap természetesen egész évben élni fog, amíg be nem köszönt a 19. Művészetek Völgye.

Említést kell hogy tegyek a technikai munkatársakról: videóműszerészekről, rendszergazdákról, adatbázis karbantartókról, művészeti tanácsadókról, akik nélkül nem ment volna olyan gördülékenyen a munka.

* * *

Támogatóink: Kőbányai Önkormányzat, Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet, MOL - Magyar Olaj és Gázipari Nyrt., Magyar Tele-kom Nyrt., Emalog Mérlegtechnika, HungaroDigitel Kft, Vázsonykom Kft, HP Magyarország, Microsoft Magyarország.


<<< Vissza