XXXVII. évfolyam 30. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Nyílik az új benzinkút
 

2006. július 28.


Hamarosan új benzinkút nyílik a Csongrádi úton, a Tesco áruház szomszédságában. Az előzetes terveknek megfelelően augusztus elsején nyílhat az új töltőállomás, és biztosan átalakítja majd a városban uralkodó üzemanyagárakat. A létesítményt műszakilag átadták, ahol többek között tűzvédelmi szempontból is átvizsgálták az üzemanyagtöltőt és annak kiszolgáló helyiségeit. A napokban elkezdték a tartályok feltöltését. Úgy tűnik semmi akadálya nincs annak, hogy a következő hónap elején az autósok birtokba vegyék a várhatóan olcsó benzint biztosító kutat. Egyszerre nyolcan tankolhatnak majd a kúton, ahol bárki igénybe veheti a szolgáltatást, nem csak azok, akik az áruházban vásárolnak.

 


 

Merre halad a nagyhegyi csatorna?
 

2006. július 28.


Az előzetes tervek szerint októberben Szentes nagyhegyi városrészében hozzáfognak a szennyvízelvezető csatornahálózat kiépítéséhez. Körülbelül 250-260 ingatlannal számolnak az illetékesek a hálózatra való rácsatlakozás tekintetében. Nyolc évig 1300 forintot kell fizetni a csatornatársulás tagjainak a költség hozzájárulás fejében. Ez hasonló kedvezmény a város más részeihez képest. A nagyhegyi csatornaépítési pályázatnak külön előnye, hogy a támogatás mértéke 75 százalékos, a kiadások 25 százalékát kell előteremteni az önkormányzatnak és az érdekelt lakosoknak. A nagyhegyi ráfordítások összege - a ritkább beépítés miatt - magasabb a város más negyedeihez viszonyítva, ahol sűrűn sorakoznak egymás mellett a lakóházak.

Az átmenetileg várható kisebb-nagyobb közlekedési változások és egyéb körülmények miatt természetszerűleg érdekli a nagyhegyieket, hogy merre halad, milyen irányokba húzódik majd az építendő csatornavezetékek nyomvonala? Információink szerint a Nagypaté úttól a Szeder temetőig, majd innen a volt nagyhegyi iskoláig megy a hálózat, befelé pedig 600-700 méter hosszúságban a Szeszfőzde-dűlő, továbbá a Garázs-dűlő meghatározott része lesz az építési munkálatok színhelye, valamint az első ütemhez tartozik a Madách és a Kikelet utca is. Egy újabb és későbbi időszakban az igények és a lehetőségek alapján máshová is elvezetik a hálózat csatlakozásait, illetve a szennyvizet szállító csöveket elhelyezik, és a szükséges műtárgyakat.

 


 

Gázár- és távhőtámogatás
 

2006. július 28.


Július 15-én lépett hatályba a kormány gázár- és távhőtámogatásáról szóló rendelete. Mint azt Lencséné Szalontai Mária, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetője lapunknak elmondta, azok a családok igényelhetik a támogatást, akiknek a családjában van olyan, aki fogyatékossági támogatásban részesül, vagy tartós betegségéből eredően emelt összegű családi pótlékot kap, és azok a nagycsaládosok, ahol három vagy ennél több gyermek él. Mindez a gázárra vonatkozik, mert a távhőtámogatást már a nyugdíjasok is igényelhetik. Az osztályvezető asszony elmondta, sokan érdeklődnek náluk, a nyugdíjasoknak jelen pillanatban nem tudnak segíteni, rájuk a gázár-támogatás nem vonatkozik, csak a távhő. Meghatározták a jövedelemhatárokat is, így azok a családok kaphatják a támogatást, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az 51 ezer 600 forintot, egyedül állók esetében pedig a 77 ezer 400 forintot.


Bővebben


 

A "paprikás" TÉSZ
 Nyugat-európai középszinten

2006. július 28.


A Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete (TÉSZ) azon a termesztőterületen működik, ahol az országban a legmagasabb a napsütéses órák száma. Kiváló árujukat a jó minőségű talajnak, a rendelkezésre álló természetes öntözővíznek, és fő energiaforrásként a termálvíznek köszönhetik. Fejlődésük nem csak emiatt töretlen.


Bővebben


 

Sie sind noch hier!
 

2006. július 28.


Sie sind noch hier! Még itt vannak. Azért adtam írásomnak ezt e német nyelvű címet, hogy megmutathassam nekik: tud róluk az egész város, és sokan tudnak örvendezni azon, hogy miért vannak itt.

Saját bevallásuk szerint azért jöttek el - egy heidelbergi egyházi kórus még éneklő tagjaiként - mert tizenöt évvel ezelőtt is itt jártak, és akkor élményeiket nem akarják felejteni, hanem inkább újra feleleveníteni.


Bővebben


 

A szentesiek nem fizetnek adót
 145 éve történt - Erőszakos adóbehajtás (V.)

2006. július 28.


A császári hatóság pecsétje

Az erőszakos adóbehajtást Szentes sem kerülhette el. Visszautalva az előzményekre, a szentesi városatyák 1861. május 31-én értesültek arról, hogy a szomszédos Csongrádon kezdetét vette a megtagadott állami adók katonai erővel történő behajtása. Mivel várható volt, hogy a császári katonaság hamarosan Szentesen is megjelenik, sürgősen dönteniük kellett arról, hogy a városi vezetőség és a lakosság milyen magatartást tanúsítson.


Bővebben


 

Tatárdúlás, kolerajárvány
 Évfordulók - 2006.

2006. július 28.


145 éve, 1861. július 27-28. Rendkívüli városi közgyűlést tartottak Szentesen az adófizetés megtagadása tárgyában. A hosszúra nyúlt heves vita következtében Oroszi Miklós polgármester benyújtotta lemondását, de azt a képviselők nem fogadták el. Végül határozatilag kimondták, hogy a katonaság tényleges megérkezésekor a tanács belátása szerint döntsön.

80 éve, 1926. július 27-én Szentes székhellyel megalakult a Csongrád Vármegyei Kultúr Egyesület. Elnöke dr. Madarassy Gábor főispán.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2006. július 28.


Akik már életük második felében járnak és szeretnék megállítani az idő gyors múlását, azoknak próbálok segíteni, remélem tudok is. Ugyanis e napok egyikén töltöttem be a 88., igen, a nyolcvannyolcadik esztendőmet s azon elgondolkozva rájöttem a visszafiatalodás titkára, sőt a módjára is: ha a két nyolcas számjegyet nem a tízes számrendszer szabályai szerint olvasom, hanem egyszerűen összeadom a két nyolcast, akkor kiderül, hogy még csak 16 éves vagyok, sőt jövőre is csak tizenhét leszek. Meg kell próbálni, hátha másnak is kijön ez a remek eredmény. A többi közérzet és elhívés dolga...

"Kilencmilliárdan leszünk 2050-ben", harsogja egy újságcím. Én el is hiszem, de tessék megmondani, mennyien leszünk akkor még magyarok?

Ha futballbíró lehetnék (fiatal koromban voltam, tehát valamennyire értek hozzá) azt a játékost, aki jelentéktelen fellökés után hosszan fetreng a pálya füvén, csakhogy megtévessze a bírót és a közönséget, kiállítanám. Nyomban megszűnne a színészkedés a pályákon.

Az irigység és a butaság közeli rokonok. Aki tehát irigykedik rád, azt ne vedd komolyan, sőt inkább sajnáld: Nem gonosz ember, hanem annyi sütnivalója sincs, hogy belátná, te értékesebb ember vagy, ő pedig kevesebbet ér, mint te.

Azért is szeretem a barátaimat, mert azzal, amit tudnak, egyszerre szórakoztatnak és gazdagítanak.

Dr. Imre Ernő

 


 

Jön az ellenőrzés
 

2006. július 28.


Folytatódik a parlagfűirtás ellenőrzése. A belterületeken a közterületfelügyelet, míg a településen kívül a földhivatal munkatársai vizsgálódnak. Mivel már megjelentek a kifejlődött gyomnövények, egyre inkább szaporodik a bejelentések száma is, amit következesen megkeresnek az illetékesek és megteszik a szükséges és törvényes intézkedést. Eddig döntően a város környéki községekben ellenőriztek, ezen a héten Nagymágocson és Szentesen. Az eddigi tapasztalatok mondhatni kedvezőek, a gyommentesítés elmaradása esetén a tulajdonosok az első felszólításra elvégzik az irtást.

(Forrás: Rádió Szentes)

 


 

Egyénre szabott oktatás a Rigóban
 

2006. július 28.


Dr. Demeter Attiláné (képünkön), a Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon igazgatónője nemrég átvehette újabb öt évre szóló kinevezését. Erről, a beiskolázásról és az intézmény életéről kérdeztük.


Bővebben


 

A közgyógyellátásról
 

2006. július 28.


Július 1-jétől megváltozott a közgyógyellátás rendszere. Az új rendszer értelmében az új igazolványon bizonyos gyógyszerkeretet határoz meg a megyei egészségbiztosítási pénztár. A változásról Lencséné Szalontai Máriával (képünkön), a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetőjével beszélgettünk.


Bővebben


 

A középkorban jártak
 

2006. július 28.


Alighogy véget ért a második alkalommal megrendezett meghívásos középkori hagyományőrző fesztiváljuk, a szervező Zenthus János egyesület tagjai máris felszedték sátorfájukat, és a Kurca partjáról a ligetbe, a Családsegítő Központ árnyas, fás-füves udvarába települtek. A hagyományőrzők ebben is hagyományt követnek, hiszen immár hatodszor várták a történelem, azon belül a Károly Róbert kora iránt érdeklődő gyerekeket címerek, pajzsok közé. Az utóbbi három évben már akkora volt az érdeklődés, hogy bővíteni kellett a korábban egyhetes tábor időtartamát. Így az elmúlt héten kezdve idén is kétszer egyhetes turnusban válhattak délelőttönként apródokká, udvarhölgyekké az általános iskolás diákok. Feltétel volt az iskoláskor, hiszen a harcias játék hevében erős önfegyelemre is szükségük volt. A két táborban összesen 56 gyerkőc ismerkedett a korabeli (fa)fegyverekkel - idén először tudtak beszerezni korhű darabokat -, kultúrával, heraldikával (címertannal), de már a táborépítésbe is bevonták őket. A lányok ezen felül udvari táncok lépéseit gyakorolhatták, kézműveskedtek, de nem maradtak ki a lovaglásból sem, s ügyesnek is bizonyultak. Ebédelni vonulni azért volt nagy élmény a táborlakóknak, mert hangos dob-és dudaszó kíséretében, apródjelmezben közelítették meg a főutcán az ebédlőt, a központi konyhát. A középkorba való időutazást az előző évekhez hasonlóan idén is az egyesület tagjai, lelkes fiatalok koordinálták, élükön lovag Sebők Jánossal és a családsegítő munkatársaival, a szervezésben szerepet vállaló Nagy Attilával. Az évközi apródképzés során várak látogatását is tervezik. A lovagi virtuskodást szerdán az RTL Klub reggeli műsorában is bemutatták az egyesület tagjai.

(darók)

 


 

A népzene varázsa
 

2006. július 28.


Idén első alkalommal Szentes adott otthont egy hétig az országos Nyári Népzenei és Néptánc Tábornak. Zalaegerszegtől Tállyáig, Magyarország minden szegletéből érkeztek városunkba a népi hangszereken tanulók, néptáncosok és énekesek.

Koncz László táborvezető önmaga tiszakécskei, tizenhárom éves kiskamaszként került a táborba először.

- Ennek már huszonegy éve - emlékezik vissza a civilben informatikus szakember, aki kisfaluban, a borsodi Mezőnagymihályon nőtt fel, elmondása szerint a citerazene hangjára. Az egyhetes programsor minden napját közös citerázással, énekléssel zárta most is a kilencven személyt számláló tábor, mely az ezt megelőző években Tiszakécskén várta a népi hagyományok szerelmeseit.

Abban, hogy Szentesen gyökeret eresztett a hagyományok ily módon való ápolása, oroszlánrésze volt Mélykútiné Németh Kornéliának a Pengető Citerazenekar művészeti vezetőjének. A házigazda Kornélia a strandolás mellett kézműves foglalkozásokkal, táncházzal és a meghívott vendégek színvonalas, felejthetetlen előadásával tette emlékezetessé az egy hetet felnőttek és gyermekek számára.

Vendégként Birinyi Józsefet és Dr. Olsvay Imrét ismerték meg a városunkban nyaralók. Birinyi népihangszer bemutatóján estébe nyúlóan játszva tanulhatták meg és próbálhatták ki a zenei varázslás eszközeinek lelkét és hangját.

Dr. Olsvay Imre a MTA főmunkatársa pedig a közös énekléssel értette meg, hogy a magyar nyelvterület öt dialektikus területe nyolc országra terjed ki. Bartók Béla még négy területet határozott meg, ezt egészítette ki később az ötödik, a moldvai terület népzenei nyelvjárása. Olsvay gazdag alföldi népzenei körképet mutatott be a jelenlévőknek, mely sajnos csupán 800 - 1200 példányban kapható CD-lemezen, pedig húszezerben kellene forgalmazni - fejtette ki az előadó.

A nyári tábor résztvevői gálaműsorral köszöntek el egymástól és Szentestől.

Nagy Andrea

 


 

Képviselők-választás előtt
 

2006. július 28.


Lapunk sorozatot indított, melyben bemutatja a szeptemberben leköszönő önkormányzati képviselőket. Két kérdésre vártuk válaszukat: egyrészt tervei közül mit sikerült megvalósítania az elmúlt négy évben, illetve tervezi-e az újabb megmérettetést az őszi képviselő-választáson, vagyis indul-e újra a mandátumáért.


Bővebben


 

Mecseki csellengők
 

2006. július 28.


A szentesi Általános Iskolai Kollégium diákjai július elején élménydús három napot töltöttek el Baranya megyében az Oktatásért Közalapítvány Kollégiumfejlesztési Alkuratóriumának támogatásával.

A nyári szünetben örömmel találkoztunk újra, és már kora reggel toporogtunk a kollégium ajtaja előtt, várva az indulás pillanatát. Az első nap hosszú út állt előttünk, azonban az idő gyorsan telt és a dél már Pécs városában talált minket. Elfoglaltuk a szálláshelyünket, a jól felszerelt Márton Áron Szakkollégiumban, majd Pécs városát gyalogosan vettük be. Megnéztük a Dzsámit, ami a törökkor egyik jellegzetes épülete. Megcsodáltuk a Zsolnay család által készített egyedi kerámiákat. A Vasarely Múzeumban a tárlatnézés mellett alkalmunk nyílt érme készítésre is. A Székesegyház hatalmas épülete évszázadok történelmét ölelte fel. A belváros lenyűgöző épületei között is élmény volt sétálni. A nap végére azonban cseppet sem fáradtunk el, ekkor kezdődött csak az estig tartó foci és játékok ideje. A közös étkezések hangulata egy nagycsaládra emlékeztetett bennünket.

A második nap az állatkertben folytattuk a kirándulást. Sok különleges állattal most találkoztunk először és még a vízilónak is sikerült megviccelnie minket. A következő állomás a tv-torony épülete volt. 450 lépcsőn jutottunk fel a magasba, hogy onnan tekintsük meg a gyönyörű kilátást. A hegyről gyalogosan, az erdőben sétálva tettük meg a visszavezető utat. Nagyon tetszett az erdei út, ahol eddig csak könyvekből ismert növényeket és állatokat is láthattunk. A harmadik nap reggel már sajnos csomagolnunk kellett. A visszafele úton megnéztük a máriagyüdi templomot, végigjártuk a siklósi vár börtönpincéjét, kiállító termeit és próbáltuk elképzelni, hogy milyen is lehetett ez az épület eredeti állapotában. A mohácsi csatatéren felidéztük az ütközet eseményeit, amely 480 évvel ezelőtt történt, és ahol olyan sok magyar katona veszítette el életét. Mohácson, a Duna parton sétáltunk még egy kicsit és a hajóforgalomba is betekintést nyertünk. A sok kellemes élmény után hazafelé vettük az irányt.

Szeretnénk köszönetet mondani Juhász Eszter igazgatónőnek és Horváth Gabriella tanárnőnek, akik sikeresen pályáztak és megszervezték nekünk a kirándulást, amely maradandó emléket hagyott bennünk.

A kollégisták

 


 

Kitáncolni a magányból
 Megduplázott közönség előtt Kulkáék

2006. július 28.


Premier előtti előadással örvendeztette meg a szentesi publikumot a Kulka János - Vári Éva színészpáros a szabadtéri színpadon. A siker óriási volt, a hely kicsit kevés: a szervező konferencia központnak és a Tükör Alapítványnak gondoskodnia kellett ugyanannyi pótszékről, mint amennyi a tribünön található, s még kivetítőt is bevetettek a megyeháza udvarán.


Bővebben


 

Miközben épül, szépül városunk...
 Olvasóink írják

2006. július 28.


"Szentesi szemetelők" címmel olvastam írást. A benne leírtak, mint olvasót is, de mint szentesi lakost is megdöbbentettek. "Mindenféle kacat kikerül a berki lerakóba". Hát hova - kérdezem - ha nem oda?

A választ megpróbálom saját magam megadni. Úgy tudom, hogy a városban már 29 hulladékgyűjtő van. Ugyanakkor meghatározott időben jönnek a "kukások", s elviszik a háztartási szemetet, amiket kukában vagy zsákban kirakunk a ház elé. Szerencsére egyre kevesebb az úgynevezett "konténer", amely telerakva, körberakva bűzlött, s bűzlik még napokig ma is a város különböző pontjain.


Bővebben


 

A halálbüntetésről
 Olvasóink írják

2006. július 28.


Nem igaz, hogy bizonyos nemzetközi megállapodások köteleznék a halálbüntetés eltörlését. Nem igaz, hogy állítólagos előnyök és kedvezmények függnek attól, hogy Magyarország eltörli-e a halálbüntetést. Nemcsak az USA egyes államaiban van érvényben a halálbüntetés, hanem számos államban. De mindettől függetlenül minden épeszű érv amellett szül, hogy vissza kell állítani. Mert mi címen nem hal meg, aki más fiát vasdarabbal veri agyon, öli meg. Mi címen marad életben az, aki kéjgyilkosságot követ el? Aki egyáltalán ártatlan embert öl meg. Miért mentség a hirtelen felindultság, akár az alkoholos állapot. Utóbbi esetben súlyosbítás helyett? Mi címen élvez előnyt a gyilkos az áldozattal szemben. Miért a gyilkost sajnálják és életéért érvelnek, mi a célja ennek a feje tetejére állított jogászkodásnak? A gazt a veteményeskertben, a szántóföldön ki kell gyomlálni, ki kell szántani, vegyszerrel irtani! Miért az ember életet okkal vagy anélkül kioltó iránt a könyörület?

Mondják, hogy a halálbüntetésnek nincs visszatartó ereje. Honnan tudják, hogy soha nincs? Hányan gondolják meg mégis, mielőtt rászánják magukat a kitervelt gyilkosságra? De különben is teljesen közömbös, hogy van-e vagy nincs visszatartó ereje, - itt a gyilkosokról van szó - akik emberi életeket oltanak ki.

A halott nem támasztható új életre, a gyilkos azonban életben marad. Kap tizenöt évet, ebből majd ötöt elengednek, hiszen tele vannak a börtönök. Kiszabadulnak, s akár újra gyilkolhatnak. Vagy kap nyolc évet, amiből hatot sem tölt börtönben. Ott manapság kellemesen érezheti magát a liberális börtönpolitika következtében, aztán kezdi elölről. Hány ilyen esetről tudunk!

Az egészben a legfelháborítóbb az emberi butaság, amely nem az ártatlan életét, hanem a gyilkost védi. Ez a szemlélet mintegy igazolja a gyilkost: mi az a hatvan-nyolcvan évből börtönben eltöltött tíz év a gyilkolásért? A gyilkos részéről vállrándítással elintézhető. Az egészséges társadalomnak a gyilkosok irtásával is védekeznie kell. Nekem az a meglátásom, hogy politikai cselekmények, eszmei különbségek miatt (kivéve az emberiség elleni bűnöket) soha nem szabadna halálos ítéletet hozni. De ártatlan embereken, gyerekeken, szexuális indíttatásból elkövetett gyilkosságért igenis halálbüntetést kellene hozni.

Erről kellene népszavazást elrendelni.

Demeter István Szentes

 


 

Betörőpáros sorozata
 

2006. július 28.


A hét végén sem pihentek a betörők, több bűncselekmény történt a településen is. A berekháti városrészből három gépkocsit tulajdonítottak el, a rendőrségnek mindhárom autót sikerült megtalálnia. Aránylag gyakori volt a betöréses lopások száma. A hét végén behatoltak a Pusztai László Sporttelep öltözőjébe, ahonnan labdát, sportszárat, egyéb használati dolgokat tulajdonítottak el. A Hungerit Rt. telepéről ismeretlen tettesek rozsdamentes haszonanyagokat (húskampót, sütőtálcát, stb.) vittek el.

Hétfőre virradóra betörtek a Berekháton lévő Nádas sörözőbe (korábban kisebbségi művelődési ház), kedd reggelre pedig a Malvin sörözőt látogatták meg korántsem vendégként, a már-már azt írtuk, ismeretlen tettesek. De nem! Ebből a szempontból szerencsés hetet tudnak maguk mögött a rend őrei, ugyanis sikerült elfogni a behatolókat.

A dolog érdekessége, hogy a bűncselekményeket társ-tettesként (hol párban, hol egyedül) ugyanaz a páros követte el. A kárérték az eddig felmért adatok szerint sehol nem érte el a 200 ezer forintot, tízezer és kétszázezer forint között mozognak alkalmanként. Volt, ahol csak éppen megkísérelték a bűncselekményt. Szintén a páros rovására írható, hogy Szentesen az egyik színesfém-felvásárló helyen a már általuk leadott színesfémet lopták vissza, és vitték máshova eladni.

Kedd reggelre betörtek a teniszpálya melletti öltözőbe, szekrényeket törtek fel, onnan ruházati dolgokat tulajdonítottak el. Itt is közel vannak a megoldáshoz, a nyomozók már tudják, kiről van szó. Felsőpárton egy rotációs kapát vittek el az építkezésről. A kár hatvanezer forint.

Tyityán László rendőr őrnagy lapunknak elmondta, továbbra is jellemző a besurranásos lopás a rendőrkapitányság illetőségi területén. Nem elégszer mondjuk el, hogy ne hagyják nyitva az ajtót, idegeneket ne engedjenek be. Jönnek nyugdíjszelvényt ellenőrizni, egyéb átlátszó trükkökkel próbálnak a lakásokba bejutni.

Ami szintén több állampolgári figyelmet érdemel: a hamispénz. Bekerült a kereskedelmi forgalomba a hamis forint, az ezrestől a húszezresig. Ismertető jegyeik sok helyütt olvashatók, pénzvizsgálóval meg lehet állapítani, hogy hamis-e vagy sem. Mint hallottuk, jobbára házi vásárlásoknál fordul elő.
Tapasztalhattuk, az elkövetők most sem pihennek. Pedig, ha az értékeikre odafigyelnek az emberek, akkor például a rendőr is nyugodtan tudna nyaralni, és viszont.

L. J.

 


 

Adó-info
 Törőcsik Norbert rovata

2006. július 28.


Az eva-kijelent-kezésről

2006. évben az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó adózó bejelentheti, hogy 2006. október 1-jétől az adókötelezettségét már nem az eva alanyokra vonatkozó rendelkezések szerint kívánja teljesíteni. Ezt a bejelentést 2006. szeptember 15-ig az általánosan használt változásbejelentő nyomtatványokon teheti meg. A kijelentkezésre, illetve ezen nyilatkozat visszavonására rendelkezésre álló határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem nem lehetséges.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. július 28.


  • Bográcsgulyás
  • Málnás édesség


Bővebben


 

Farkasok focitábora
 

2006. július 28.


Augusztusban ünnepli első születésnapját a Szentesi Farkasok Utánpótlás SE együttese. Bejegyzett sportegyesületként első alkalommal június 27-től július 9-ig focitábort szerveztek. Az ott végzett munkáról Janiga László elnökkel beszélgettem.

- Fekete Sándor és én már évek óta vezetünk focisulit. Mint egyesület valóban először szerveztünk tábort. A csapatnál, az eltelt két hétben segített még ifjabb Janiga László és Mucsi Attila.


Bővebben


 

Futsal a tévében
 

2006. július 28.


A Sport Klub kábelcsatorna január óta közvetíti a futsal bajnoki összecsapásait, s az új évadban a szentesi cégeknek is lehetőségük lesz hirdetni a képernyőn. A növekvő népszerűségi indexszel rendelkező játékban remek lehetőségek rejlenek a potenciális támogatók számára.


Bővebben


 

Sakk
 

2006. július 28.


Különböző sporttáborok időszaka a nyár. A sakk jobb megismertetése illetve megszerettetése volt a célja a július elején megrendezett sakktábornak. Az ott végzett munkáról beszélgettem Kőhalminé Forrai Juliannával, a tábor vezetőjével.

- Ez a tábor hányadik volt a sorban?


- Már hagyománya van a sakktábornak. Az idén nyolcadik alkalommal rendeztük meg a Művelődési Központ szervezésében. Évről évre nagyobb az érdeklődés. Az elsőt tizenkét fővel kezdtük, most harmincheten voltak.

- Kimondottan csak a sakk körül folyt a munka?


- Jóból is megárt a sok - tartja a közmondás. Így sakkból is. Csak délelőtt volt foglalkozás, délután játékprogramok voltak a ligetben, a termálfürdőben és labdajátékok is voltak. Általános iskolások vettek részt.

- A tábor ideje alatt lehet-e tehetségekre bukkanni?


- A résztvevők sakktudása is vegyes volt. Kezdők, haladók, továbbá már versenytapasztalattal rendelkezők, akiket hosszabb idő óta én versenyeztetek. Az idei táborban is fedeztünk fel újabb érdeklődőt a sportág iránt. A tábor zárásaként házi versennyel búcsúztak a gyerekek a négy napos együttléttől.

- Jövőre kíván-e változtatni a táboron?


-Úgy tervezem, hogy jövőre 2x1 hetes turnusokban rendezzük a sakktábort. Úgy jobban lesz lehetőség, hogy külön tudjak foglalkozni a kezdőkkel és a haladókkal.

D. V. Z.

 


 

Aranyat értek
 

2006. július 28.


Nagyon jó eredményekkel nyitották az évet a Szentesi Tenisz Klub játékosai. Országos vidékbajnokságot nyert a fiú csapat, illetve párosban szintén aranyérmet szerzett két sportoló. A vidékbajnokságot nyert fiú 12-es csapat (az első képen), balról jobbra: Ajkay Norbert, Fricska Martin, Kurucsai Ronaldó, Virág Máté.

A vidékbajnok páros fiú 12-ben Ajkay Norbert és Virág Máté.

 


 

Megfélemlített szülők és gyerekek
 Olvasói levél

2006. július 28.


Meddig dolgozhat egy, többek által nem kedvelt orvos egy egészségügyi intézményben?

Meddig kell elviselni, hogy szülőket, nagyszülőket, gyerekeket tartson rettegésben a szentesi kórház gyermekosztályának főorvosnője?

Szombat délután kétéves kisfiam oldalában egy kullancsot vettünk észre. Közben az alkarján egy aprócska sportsérülés is keletkezett, gondoltam, talán azt is ellátják.


Bővebben


 

Keresik
 

2006. július 28.


A Szentesi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárást folytat a 26 esztendős Koncz Judit szentesi lakos eltűnése ügyében. A kisgyermekes édesanya pénteken (július 21-én) este ment haza szüleitől kislányával. Amikor másnap délelőtt a család meg akarta látogatni, a lakásban már csak a kislány tartózkodott, egyedül.

Koncz Judit személyleírása a következő: 156 cm magas, sovány testalkatú. Haja színe barna, vállig érő, általában összekötve hordja. Szeme színe barna. Különös ismertetőjele, hogy jobb vállán tenyérnyi nagyságú tetoválás látható, mely egy lófejet ábrázol. Eltűnéskori ruházata nem ismert. A Szentesi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki Koncz Judit jelenlegi tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 107-es, 112-es segélyhívókat, vagy jelentkezzen a 63/561-310-es hívószámon, illetve a TELEFONTANÚ 06/80/555-111-es hívószámán.

 


 

Családi események
 

2006. július 28.


Született:
Berényi Sándornak és Lakos Krisztinának (Cseuz B. u. 3.) Zsolt, Murányi Istvánnak és Gila Zsuzsannának (Csaba u. 11.) Kitti Jázmin, Nagy Istvánnak és Szekretár Anna Beatrixnek (Külsőecser, Tanya 15.) István Benjámin, Horváth Gyulának és Kósa Evelinnek (Mecs-B. u. 11.) Ruben Gyula nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Ujj Zsolt és Bánkuti Brigitta Erika (Kötő u. 3.), Forró Lajos (Szeged, Selyem u. 8.) és Szél Ildikó Melinda (Esze T. u. 6.).

Elhunyt:
Bubor Jánosné Molnár Veronika (Zrínyi u. 4.), Lantos Zoltán (Dózsa Gy. u. 65.), Sinkó Edit (Csongrád, Fő u. 6-10.), Tóth Lajos (Csongrád, Vasvári P. u. 13.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz