<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2006. július 28.

 
Az eva-kijelentkezésről

2006. évben az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó adózó bejelentheti, hogy 2006. október 1-jétől az adókötelezettségét már nem az eva alanyokra vonatkozó rendelkezések szerint kívánja teljesíteni. Ezt a bejelentést 2006. szeptember 15-ig az általánosan használt változásbejelentő nyomtatványokon teheti meg. A kijelentkezésre, illetve ezen nyilatkozat visszavonására rendelkezésre álló határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem nem lehetséges.

A határidő megtartása szempontjából az általános szabályok az irányadóak pl. változásbejelentő nyomtatványok személyes benyújtásának időpontja. Akik bejelentést tesznek, az eva alanyiságuk megszűnésének adóévét követő négy adóévre eva alanyiságot ismételten nem választhatnak. A kijelentkezésre irányuló bejelentést (az eva alanyiság megszüntetésére szolgáló rovatban 110-es megszűnési kód feltüntetésével, a változás hatálybalépésének időpontja rovatban pedig 2006. szeptember 30-i hatálydátum megjelölésével) az adózók a következő adatlapokon tehetik meg:
Az egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozók (az Szja. tv. 3. § 17. pontja alapján egyéni vállalkozónak minősülő adózók) a 06102. sz. változásbejelentő lapon. A vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet folytató egyéni vállalkozók (egyéni vállalkozói igazolvány kiváltására kötelezett adózók) a 06102/E sz. változásbejelentő lapon.

A cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, a jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok (Korlátolt felelősségű társaság, Közkereseti társaság, Betéti társaság stb.) a 06202/T sz. változásbejelentő lapon.

A cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, a jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok (Korlátolt felelősségű társaság, Közkereseti társaság, Betéti társaság stb.) a Ctv. 36. § (4) bekezdésében lehetővé tett elektronikus benyújtás esetén a 06202/C sz. változásbejelentő lapon.

Az eva hatálya alól kijelentkezők a kijelentkezéssel egyidejűleg kötelesek általános forgalmi adó módjára vonatkozó választásukat is bejelenteni. Az adózót megilleti az alanyi adómentesség választásának joga és adózhat - ha erre egyébként jogosult - a különös adózási módok szerint is,de a 2006. adóévre nem választhatja az átalányadózást. Az adózókat eva alanyiságuk megszűnéséről, valamint megváltozott - 1-es, vagy 2-es áfa kódú - adószámukról értesítőlevélben tájékoztatja az APEH.

Akinek eva alanyisága 2006. szeptember 30-i hatálylyal megszűnik az eva alanyiságuk megszűnését követő 30. napig, azaz 2006. október 30-ig az egyszerűsített vállalkozói adóról, az egyéni vállalkozó baleseti járulékáról, valamint az általános forgalmi adóról, a szakképzési hozzájárulásról, továbbá a társasági adókötelezettségről szóló 0643. számú bevallást kell benyújtaniuk.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


06-(30)-680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.
Könyvelés, bérszámfejtés


<<< Vissza