<<< Vissza

Gázár- és távhőtámogatás

2006. július 28.

 
Július 15-én lépett hatályba a kormány gázár- és távhőtámogatásáról szóló rendelete. Mint azt Lencséné Szalontai Mária, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetője lapunknak elmondta, azok a családok igényelhetik a támogatást, akiknek a családjában van olyan, aki fogyatékossági támogatásban részesül, vagy tartós betegségéből eredően emelt összegű családi pótlékot kap, és azok a nagycsaládosok, ahol három vagy ennél több gyermek él. Mindez a gázárra vonatkozik, mert a távhőtámogatást már a nyugdíjasok is igényelhetik. Az osztályvezető asszony elmondta, sokan érdeklődnek náluk, a nyugdíjasoknak jelen pillanatban nem tudnak segíteni, rájuk a gázár-támogatás nem vonatkozik, csak a távhő. Meghatározták a jövedelemhatárokat is, így azok a családok kaphatják a támogatást, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az 51 ezer 600 forintot, egyedül állók esetében pedig a 77 ezer 400 forintot.

A kormányrendelet kimondja: ezek a támogatások jelen pillanatban augusztus 1-jétől december 31-éig állapíthatók meg. Augusztus 1-jétől azoknak lehet a támogatást megállapítani, akik augusztus 15-éig beadják a kérelmüket. Aki később adja be, az mindig a beadást követő hónap 1. napjától jogosult a támogatásra. A gázár-támogatást nem pénzben kapják meg a kérelmezők, hanem a szolgáltató vállalat fogja levonni. Annyival kevesebbet kell majd fizetni. A kormányrendelet szerint 170 ezer megajouleig él ez a bizonyos támogatás, tehát ha valaki ennél többet használ el, abban az esetben a támogatást vissza kell fizetnie.

A távhő-támogatás ugyan-úgy működik, mint korábban, a régi rendszerben. Ami már tavaly szeptemberben is elindult, a nyugdíjasok a nyugdíjukkal együtt kapják meg ezt a bizonyos támogatást, akik családi pótlékkal vagy más támogatással jogosultak erre, akkor pedig azzal együtt. Ez 2500 forint lesz most december 31-ig. Lencséni Szalontai Mária azt is elmondta, hogy akinek már tavaly megállapítást nyert a távhő-támogatás, annak most nem kell újra kérnie. Ők automatikusan megkapják azt. Itt most azon jogosultak figyelmét szerettük volna felhívni, akik tavaly valamilyen okból azt elmulasztották: ismét lehet igényelni!

(lovas)


<<< Vissza