<<< Vissza

A "paprikás" TÉSZ
Nyugat-európai középszinten

2006. július 28.

 
A Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete (TÉSZ) azon a termesztőterületen működik, ahol az országban a legmagasabb a napsütéses órák száma. Kiváló árujukat a jó minőségű talajnak, a rendelkezésre álló természetes öntözővíznek, és fő energiaforrásként a termálvíznek köszönhetik. Fejlődésük nem csak emiatt töretlen.

- 2002 novemberében alakultunk 230 taggal, - eleveníti fel a kezdeteket Ledó Ferenc, a TÉSZ elnöke. - A fő indok erre az volt, hogy tudtuk: fel kell készülnünk az uniós csatlakozásra, hiszen a zöldség- és gyümölcstermelők csak ott juthatnak támogatáshoz. Előtte hasonló szellemben a korai zöldségtermesztési rendszer 1975 óta működött, tehát az átállás nem okozott gondot, ugyanazt a tevékenységet folytatjuk.

Jelenleg 550 taggal rendelkezik a szövetkezet. A létszám az évek során folyamatosan bővült, legnagyobb mértékben 2003-ban és 2004-ben. Azóta többen szüntették be a termelést, viszont jellemzően a "kicsik" léptek ki, s a nagyobb termelők csatlakoztak. Így elmondható, hogy az áralapjuk és árbevételük folyamatosan növekedett, s az elnök bizakodik abban, hogy az idén meg fogják haladni a 4 milliárdot. Öszszességében a második helyen állnak országos viszonylatban az áruforgalmat tekintve, elsők viszont az úgynevezett tagi forgalomban. Jellemző még a szövetkezetre, hogy zömében hajtatott termékeket forgalmaz, üvegházból, fóliából. Legfontosabb növényük a paprika, az elnök itt megemlíti, nem véletlenül ismertek úgy országszerte, mint a "paprikás-TÉSZ". Összforgalmuk 65 százalékát ez a zöldségfajta teszi ki, legnagyobb mértékben TV-paprika, és tölteni való fehér paprika, utána következik a hegyes erős, majd a 95 százalékban exportra kerülő kápia paprika.

Legfontosabb vevőik az áruházláncok, egy-két kivételtől eltekintve szinte mindegyikükkel kapcsolatban vannak. Ebben az évben árualapjuk mintegy fele (2 milliárd forint) megy a multikhoz, 600-650 millió forint értékben pedig exportálnak, a fennmaradó részt kis-és nagykereskedők vásárolják fel tőlük.

EUREPGAP-minőségbiztosítással rendelkeznek, ezt fontosnak tartotta megemlíteni Ledó Ferenc, mert ezt export tekintetében már mindenhol megkövetelik.

Ami a gyümölcsöket illeti, almából 7-800 tonna fordul meg náluk éves szinten, őszibarackból csak 100-150 tonna. A hajtatott termékeket, így a paprikát januártól 15-20 százalékkal magasabb áron tudták eladni az előző évihez képest, a paradicsom a tavalyi érték körüli, káposztaféléknél így van ez a kínai kel esetében, a fejeskáposzta kicsivel magasabb áron kel.

Exportban az elsődleges nemzet Németország, de folytatható még a sor Csehországgal, a skandináv országokkal, s a balti államokkal is.

A szarvasi úti telepet a szövetkezet 2003-ban megvásárolta az Árpád Agrár Rt.-től, emellett mintegy 100 millió forint értékben eszközt vásároltak, főként csomagológépeket, s azok kiegészítőit. Hihetetlen változás ment végbe az elmúlt években a ládában való értékesítéstől a mostani fél, -és egykilós kiszerelésig, mely már exporttermékeknél 98 százalékban jellemző. Tavaly sor került hűtőbővítésre, mintegy 700 m2-es felülettel, a korábbi 3000 m2 már nem bizonyult elegendőnek. Az állandó dolgozói létszám 55 fő, de a nyári időszakban átlagban napi 60-80 embert foglalkoztatnak.

Az elnök irodájának falát oklevelek díszítik, mutatva a szövetkezet eredményességét különböző rendezvényeken. Nívós kiállításokon jelennek meg, kül-és belföldön is, díjakkal elhalmozva. Három éve a rostocki kiállításról elhozták a fődíjat paprika-kollekciójukkal, ott vevőt is szereztek, s lecsóhoz is adtak alapanyagot. A szentesi lecsófesztiválon is, melynek szintén rendszeres résztvevői több csapattal.

Igazi csapatjátékosok, nagyban kivetítve is: együttműködést kerestek más TÉSZ-ekkel, amikor a globa-lizáció térnyerésével összefogásra volt szükség. 2004 közepén alakult meg az alföldi regionális egyesülés, mely 21 szövetkezetet foglal magába.

A töretlenül fejlődő szentesi TÉSZ elnöke nagyon bízik az új fejlesztési tervben, mert a zöldséghajtatás komoly uniós támogatást kaphat 2007-13 között. Olyan helyzetben vannak, hogy a jelenlegi támogatásokat a fejlesztésekre tudják fordítani, infrastruktúrájuk már a nyugat-európai középszinten tart.

Darók József


<<< Vissza