<<< Vissza

A közgyógyellátásról

2006. július 28.

 
Július 1-jétől megváltozott a közgyógyellátás rendszere. Az új rendszer értelmében az új igazolványon bizonyos gyógyszerkeretet határoz meg a megyei egészségbiztosítási pénztár. A változásról Lencséné Szalontai Máriával (képünkön), a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetőjével beszélgettünk.

Elmondta, az ügyintézés egy kicsivel hosszadalmasabb ideig tart majd, mint ami a régi rendszerben volt. Eddig, ha valaki betért a hivatalba, vitte magával a jövedelemigazolását vagy az alanyi jogú igazolást, ami alapján jogosult közgyógyellátásra, az esetben azonnal el tudták indítani a határozatot, és a beteg már mehetett is a gyógyszertárba.

- A jelenlegi rendszer hogyan működik?


- Először egy kérelem-nyomtatványt kell kérni a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán, azután mehet a beteg a háziorvoshoz. A háziorvosnak is van egy, a kormányrendelet által meghatározott nyomtatványa, amit ki kell töltenie. Azon már azt a betegséget jelöli az orvos, amire a gyógyszereket kell, hogy megállapítsa. A nyomtatványt azután vissza kell hozni az önkormányzathoz, és mi továbbítjuk a papírokat a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz. A pénztár a szakhatósági állásfoglalás alapján nyolc napon belül visszaküldi azt, és mi állapíthatjuk meg a közgyógyellátásra való jogosultságot.

- Hogyan történik mindez? És mit jelent?

- A hivatal egy éves gyógyszerkeretet állapít meg, ami 1000 és 12 ezer forint között lehet havonta. Emellett van egy éves, egyszeri 6 ezer forintos keret, amit a határozatban megjelölünk. Ezt a határozatot kapja meg az egészségbiztosítási pénztár, és ez alapján küldi meg a jogosultnak azt a bizonyos igazolványt, ami hasonló lesz az új típusú személyi igazolványokhoz.

Ennek hosszabb az átfutási ideje, mint egyébként, de azt gondolom, sokan fognak ennek örülni, mert nagyon sok kritikát kaptunk a miatt is, hogy hiába volt közgyógyellátási igazolványa a betegnek, de pont azokat a bizonyos gyógyszereket, amit ő szedett, azt nem lehetett erre kiváltani. Gondolom,ez már az össz-gyógyszerkeretet fogja helyettesíteni, ameddig a havi pénze futja, addig bármilyen gyógyszert, amit az orvos a beteg számára fölír, ki tudja belőle váltani. Amennyiben túlhaladja a keretet, azt a saját pénzéből fizeti.

- Amennyiben a jogosult betegsége változik, a megállapított gyógyszerkeret is változhat?


- Természetesen. Ha mondjuk, rosszabbodott a beteg állapota, lehetősége van arra, hogy kérje a felülvizsgálatát, és magasabb gyógyszerkeretet állapítsanak meg neki. Ez mindenkire vonatkozik, aki közgyógyellátásra jogosult. A méltányosság esetében jövedelemhatárok is vannak. A jelenlegi helyi rendelet szerint méltányosságból az kaphat ilyen igazolványt, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem a 38 ezer 700 forintot, egyedülálló esetében pedig az 51 ezer 600 forintot nem haladja meg. Mivel a törvény által meghatározott jövedelemhatárok alacsonyak, a helyi rendelet egy kivételes méltányosságot is tartalmaz: az önkormányzat kitolhatja azokat. Mégpedig abban az esetben, ha a családoknál nem haladja meg az egy főre jutó kereset az 51 ezer 600 forintot, egyedülállóknál a 64 ezer 500 forintot, és ha a gyógyszer költsége eléri a jövedelem 30 százalékát.

- Határidőt szabtak az új igazolványok kiváltására?


- Akinek július 1-je után jár le a közgyógyellátási igazolványa, az a régi igazolványát még október 1-jéig használhatja. Ezt a gyógyszertárak és a háziorvosok is tudják.

Lovas József


<<< Vissza