Az újság PDF-fájlként

XLIII. évfolyam 36. szám

2011. szeptember 16.

Az ország ötödik legerősebb rendőre

Vendlóczki Richárd Magyarország ötödik legerősebb rendőre. A 22 éves szentesi őrmester a hónap elején Hajdúszoboszlón versenyzett kollégáival: farönköt emelt, malomkövet cipelt és egy kamionnak is nekifeszült. Lapunknak elárulta, feltételezett elkövető ellen még nem kellett bevetnie erejét, de egyszer puszta kézzel tépte föl egy vélt öngyilkos bejárati ajtaját.

Hordárnak sem lenne utolsó Vendlóczki Richárd: a másfél éve a szentesi rendőrkapitányságon szolgáló fábi-ánsebestyéni fiatalember két 110 kilogrammos kofferrel a kezében járt föl, s alá Hajdúszoboszlón. Nem nyaralni ment a fürdővárosba, hanem versenyezni. A Magyarország legerősebb rendőre címért folyó küzdelembe nevezett be. A felhívás júniusi megjelenésekor parancs-
nokának, Balogh-Szabó Imre kapitánynak jutott eszébe, hogy ő is jelentkezhetne a megmérettetésre. Mivel fábiániként rendszeres résztvevője volt a Kárpát-medence legerősebb faluja elnevezésű versenynek, nem sokat gondolkozott, egyből elkezdte a felkészülést.

A 105 kilogrammos őrmester hét kollégájával mérte össze erejét, és a bemutatkozása igen jól sikerült. A farönknyomás, a kofferhordás és a 150 kilogrammos malomkő sem fogott ki rajta, viszont a 7,5 tonnás kamionnal meggyűlt a baja.

– Sohasem próbáltam ilyet, megfelelő cipőt sem vittem magammal, így csak nekifeszülni tudtam, és hiába fújtattam a hámban, a járgány tapodtat sem mozdult. Így sikerült az ötödik helyen végeznem. Elégedett vagyok az eredménnyel, de jövőre szeretnék előrébb végezni, ezért külön fogom gyakorolni a kamionhúzást – mondta lapunknak.

Ami a kék egyenruhát illeti, a 22 éves őrmester elmesélte, gyermekkora óta erősödött benne a rendőri pálya iránti vágy, 2010 elején örömmel lépett be a testületbe. Közterületi beosztásban dolgozik, és itt is maradna még egy jó darabig, mert szeret járőrözni, az utca emberével beszélgetni. Elárulta, munkatársai olykor cukkolni és zrikálni szokták ereje miatt. Szó se róla, adott rá okot, hiszen előfordult, hogy pakolásnál egyedül vitt arrébb egy olyan kábelköteget, amivel a többiek együtt sem bírtak. Arra is volt példa, hogy egy vélt öngyilkos bejárati ajtaját puszta kézzel tépte föl. Feltételezett elkövető ellen viszont még nem kellett bevetnie erejét, de ha szükség lesz rá, nem fog tétlenkedni.

Bíró Dániel

2011. szeptember 16.

Fogadónap

Szeptember 22-én, csütörtökön 9–11 óra között Szirbik Imre polgármester, 14–16 óra között Szűcs Lajos alpolgármester tart fogadónapot. Az ügyeiket intézőket a vezetők irodájukban fogadják.

2011. szeptember 16.

Konferencia

Nefrológiai konferenciát szervez a szentesi kórház és a Fresenius Medical Care a Dr. Bugyi István Emlékév keretében. A szeptember 21-i rendezvényen téma lesz a veseelégtelenség diétás kezelésének folyamata, a D-vitamin ellátottság, a gyógyszerek hatása, a dialízis, a vesetranszplantáció és a veseelégtelenséggel kapcsolatos szemfenéki elváltozások. A konferencia jövő héten szerdán 16 órakor kezdődik a Megyeháza Kulturális és Konferencia Központban.

2011. szeptember 16.

Együtt a Deákban

Fontos, hogy nyugalomban dolgozhassanak

Az elsős gyerekek jól érzik magukat a Deák-iskolábanA város iskoláiban történt átszervezések megrövidítették az oktatási intézményekben dolgozók nyári szabadságát. Nem volt ez másképp a Deák Ferenc Általános Iskola esetében sem, nekik a képviselő-testület döntése alapján a Damjanich János tagintézmény diákjait, az iskola egyéb felszereléseit kellett átköltöztetni. Hogy befogadóképesek legyenek, egy sor munka várt rájuk tanévkezdés előtt.

Folyamatosan dolgoztunk a nyáron, mondja Varga Sándorné igazgató. Felsorolta: minden földszinti tantermet felújítottak, a második emeleten maradt néhány osztály, ahová nem tudtak eljutni a szakemberek, ám a jövőben azok is sorra kerülnek. A legtöbb helyen festésről, meszelésről, parkettázásról beszélhetünk, már ami a felújítási munkálatokat illeti. Ugyancsak a második emeleten egy új informatikai szaktantermet alakítottak ki. Sikeres önkormányzati pályázat eredményeként, amelyekbe bevonták a fenntartott tanintézményeket is, most várják az új számítógépeket és az interaktív táblát. Megtörtént a folyosók, mosdók, mellékhelyiségek felújítása, festése, meszelése. A tornateremben ezen túlmenően parkettacsiszolást, lakkozást végeztek el a szakemberek. Az ebédlőt megnagyobbították, hogy több diák tudjon étkezni.

2011. szeptember 16.

Gyűjteni, ami veszélyes

A Városellátó Intézmény szeptember 24-én veszélyeshulladék-gyűjtést szervez. Az akció célja, hogy a speciális kezelést igénylő lakossági veszélyes hulladékokat elkülönítetten gyűjtse össze és haladéktalanul ártalmatlanítsa. Jövő szombaton 9 és 15 óra között a lakosok a háztartásukban keletkező veszélyes hulladékokat új helyszínen, a Szentes-Berki Hulladéklerakó telepen az új hulladékudvarban adhatják le személyesen. Gazdálkodói, vállalkozói tevékenységből származó veszélyes hulladékot nem vesznek át.

Leadható: festék-, tinta patronok, kazetták, fáradt olaj, növényvédő szeres göngyöleg, növényvédő szer maradék, festékes, hígítós, ragasztós, vegyszeres fém és műanyag göngyöleg, spray flakon, festékes, olajos rongy, akkumulátor, fénycsövek, kompakt izzók, szárazelemek, gumiabroncs, elhasznált konyhai sütő olaj és zsiradék.

Nem veszik át: pala, és egyéb építési-bontási hulladék, lom (pl.: autó lökhárító, szélvédő, stb.).

A háztartási elektromos-elektronikai eszközök (pl.: tv, hűtő, monitor, barkács- és konyhai gépek, stb.) gyűjtése is ebben az időben történik.

További felvilágosítás: 63/313-343, 30/639-40-70

2011. szeptember 16.

Tiltott növény a Kurcán

A Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület kéri tagjait, hogy aki tud, segítsen a Kurcából eltávolítani a nagy mennyiségű úszónövényt. A szubtrópusi kagylótutaj augusztusban jelent meg a vízen, és azóta rohamosan szaporodik. A Kurca liget környéki részén már teljesen befedte a vízfelszínt, ezzel csökkenti annak oxigéntartalmát is. A horgásztársaktól azt kérik, hogy a kiszedett növényt rakják kupacokban a partra, ugyanis a magas víztartalma miatt szinte teljesen megsemmisül a szárazföldön. A vízügy szakemberei a napokban közmunkásokkal próbálják eltávolítani a vízi salátát.

Az is kiderült a kagylótutajról; nemcsak hogy nem őshonos hazánkban, de nevelni vagy termeszteni is tilos szabad vízfelületen.

2011. szeptember 16.

GONDOLATOK

A megosztott öröm kettős öröm, a megosztott fájdalom fél fájdalom. Én a múlt vasárnap átélt örömömet szeretném megosztani azokkal, akik nem vehettek részt a 60 éves jubileumom templomi megünneplésén. Rövid beszédem a következő volt. „Kedves Lelkipásztor utódaim! Köszönöm, hogy ezen az ünnepségen szót adtatok. A gyülekezetnek köszönöm, hogy meghallgatnak, drága családomnak pedig köszönöm, hogy mindenünnen eljöttek és itt vannak. Külön köszöntöm özv. Gombos Gyuláné volt presbiter társamat, aki 1951-ben jelen volt lelkész-beiktatásomon, és azok nevében ül itt előttem, akik vele együtt itt voltak a 60 éve végbement istentiszteleten, és most is itt vannak. Köszöntöm mindazokat, akik most a tévé és a rádió készüléke előtt ülve, lelkileg vannak velünk ezekben a percekben. Köszöntöm a presbitérium tagjai és a Kiss Bálint református iskola pedagógusait.

Néhány percben három énem szól hozzátok. Az első énem az, aki 1951 őszén 33 évesen voltam. A beiktatási prédikációm alapigéjét mondja el: „Isteni buzgósággal buzgok értetek, akiket eljegyzett nekem Isten, hogy mint szeplőtelen szüzeket állítsalak a Krisztus ítélőszéke elé. (2Kor. 11,2)

Második énem az vagyok, akit most 93 évesen láttok. Beszámol arról, amit 40 aktív és 20 nyugdíjas évem során mondtam és tettem: „Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.” (2Tim. 4,7) Akinek ez kevés, annak felmutatom ezt a 147, A5-ös nagy méretű oldalon megírt könyvemet, amelyben mintegy 200 eseményt és az azokban szereplők neveit örökítettem meg sok fényképpel. A kijáratnál a könyv kiadója mindenkinek szívesen kezébe ad egy-egy példányt, hogy beletekinthessenek.

A harmadik énem az, aki Isten kegyelméből majd leszek. Pál apostol az imént idézett igében ezt is leírta: „Végezetre el van téve számomra az igazság koronája, amelyet megád nekem az Úr, az igaz Bíró. Nem csak nekem, nektek is. Azzal fejezem be beszédemet, hogy amit rosszul tettem, vagy ami jót elmulasztottam, azt bocsássátok meg nekem. Köszönöm, hogy veletek lehettem. Isten áldjon meg mindnyájatokat. A kijáratnál minden felém nyújtott kezet boldogan megszorítok.”

Dr. Imre Ernő

2011. szeptember 16.

Szakrális művészet

A Szakrális Művészetek Hete rendezvény programjai: szeptember 18-án, vasárnap a 10 órai misén a Szent Anna-templom Szkólája gregorián dallamokat énekel.
20-án, kedden 17 órakor nyílik a Szentesi alkotók tárlata a református nagytemplomban.

21-én, szerdán 19 órakor Fabula Matris – Az anya meséje című misztériumjátékot tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Anna-templomban.

22-én, csütörtökön Zsoltár és népének éneklési versenyt rendeznek általános és középiskolásoknak a Kiss Bálint református iskolában.

23-án, pénteken 18 órakor Liszt Ferenc emlékhangversenyre várják a közönséget a református nagytemplomba.

2011. szeptember 16.

Érdemkereszt Bőhm Sándornak

A nemzetgazdasági miniszter nevében Cséfalvay Zoltán parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár ünnepélyes keretek között adta át a kitüntetést Bőhm Sándor műszerészmesternekBőhm Sándor a hatvanas évek közepén került Szentesre. Mint irodagépész szerelő járta a várost a kisebb és nagyobb cégeket, Budapestről. Abban az időben bőven voltak munkahelyek, üzemek, gyárak, ahol karbantarthatta az irodagépeket.

A fordulat akkor jött az életében, amikor megismerkedett jelenlegi feleségével, akivel 42 éve élnek együtt. Törzshelyükön, az akkori Petőfi Szálló ötórai teás rendezvényén történt a nagy esemény. Dönteniük kellett, hol telepedjenek le. A felesége nem akart Pestre költözni, ő meg azt mondta, ahol a neje dolgozik, ott szívesen él. Aztán úgy alakult a helyzet, hogy Szegedre költöztek, ’71-ben ott váltotta ki az ipart.

2011. szeptember 16.

A görögkeletiek régi iskolája

Az elemi népiskolák története Szentesen (XII.)

A görögkeleti templom a fatoronnyalA törökök kiverése után Szentesen és környékén maradtak szórványként rác és oláh családok, de oly csekély létszámban, hogy önálló görögkeleti hitközséget nem alapíthattak. A XVIII. század első felében némileg változott a helyzet. Az orosz-török háború idején a bizonytalan viszonyok miatt Görögországból számos jómódú görög kereskedő család Magyarországra menekült, s közülük többen Szentesen telepedtek le. Hazájukból hozott ortodox vallásukat kezdetben titokban, magánházaknál gyakorolták. Számuk Szentesen 1773-ban mindössze 16 fő, tíz év elteltével azonban már 114 fő volt. II. József 1781-ben kiadott Türelmi Rendelete a görögkeletieknek is biztosította a szabad vallásgyakorlást, megfelelő anyagi feltételek esetén megengedve a templomépítést és paptartást. A szentesi módosabb görög családok (Haris, Had-zsy, Kálló, Nacsó, Gyuricza, Papp) élve a lehetőséggel, 1784-ben megalakították önálló egyházközségüket, s az egyház fenntartására nagyobb alapítványokat létesítettek. 1786-ban toronynélküli, kisméretű templomuk is elkészült a Piac tér mellett (ma Kossuth tér). A Szent Miklós tiszteletére felszentelt templom az 1900-as évek elején egy tetőből kinövő favázas harangtoronnyal egészült ki. (A 22 méteres kőtorony majd csak 1927-ben épült a templomhoz.)

2011. szeptember 16.

Szentes nincs a százas listán

Szentes egy lakosra jutó adósságállománya ötöde Hódmezővásárhely egy főre eső kötelezettségvállalásának – ez derül ki abból a listából, amit a GKI Gazdaságkutató Intézet készített Magyarország 100 legeladósodottabb önkormányzatáról. Szentes nem szerepel a Heti Válaszban publikált összesítésben, szomszédvárunk a 13.

Négy Csongrád megyei településnek jutott hely a Heti Válasz által augusztus végén közölt listán, amely az ország 100 legeladósodottabb önkormányzatát mutatja be. Az összesítés a 2009. decemberi adatokat vette figyelembe, és kiterjedt az összes önkormányzati kötelezettségvállalásra. A sort az 1200 lakosú Zala megyei Gelse vezeti, ahol az egy lakosra jutó adósság bőven meghaladja az egymillió forintot. Megyénkből Hódmezővásárhely foglalja el a „legelőkelőbb” helyet, a szomszédvár 13. a listán: minden vásárhelyi lakosra 449 ezer 780 forint tartozás jut. Ennél jóval kisebb teher nyomja a mórahalmiak vállát, de az egy lakosra jutó 203 ezer forintos adósságukkal is felkerültek lajstromra, mégpedig az 57. helyre. Makó 80. a listán, az ottaniak kötelezettségvállalása fejenként 168 ezer forint, és még éppen befért a százba a 97. Kistelek, ahol lakosonként 152 ezer forint az adóssága az önkormányzatnak. Környékünkről még két város került be az öszszesítésbe: Kiskunfélegyháza a 74., Szarvas pedig 95. a listán.

Szentes nem került a szégyenpadra. Az önkormányzat 2010 augusztusában kelt, a város vagyoni helyzetéről készült jelentése alapján 2009 végén az egy lakosra jutó adósság alig haladta meg a 90 ezer forintot. Azóta sokat változott a helyzet. Nem csak nálunk, hanem a többi településen is romlott az eladósodási mutató. A svájci frank alapon kibocsátott önkormányzati kötvények visszafizetését nehezíti az alpesi valuta jelentős drágulása. Szentes ezen felül tavaly 250 millió forinttal növelte hitelállományát. Figyelemre méltó, hogy ha számításba vesszük a nemrég elfogadott városi ciklustervben szereplő, de még fel nem használt 1,9 milliárd forintos hitelkeretet, illetve a svájci frank erősödésének köszönhető árfolyamveszteséget, akkor 2011-ben egy szentesi lakosra 185 ezer forint adósság jut.

Az Állami Számvevőszék 2010 végén kiadott jelentése szerint az önkormányzati gazdálkodásban egyre nagyobb szerep jut a helyi adóbevételeknek. A felvett önkormányzati hitelek visszafizetését is befolyásolja, hogyan teljesít a helyi gazdaság. Ha az elmúlt évet nézzük, Makón közel 200 millióval kevesebb, Hódmezővásárhelyen viszont mintegy 650 millió forinttal volt nagyobb a helyi adóbevétel, mint Szentesen. De változik a sorrend, ha lakosságarányosan vizsgáljuk ezeket a számokat. E szerint Szentesen az egy lakosra jutó helyi adóbevétel 36 793 forint volt, Vásárhelyen ugyanez a mutató 36 607, Makón pedig 35 651 forint volt.

Bíró Dániel

2011. szeptember 16.

A kocsmárosoknak is fel kell kötni a gatyát

Nem csak a vendégek, a vendéglátók is bedőlhetnek a jövőbenA nemrég bezárt Nádas Csárda tulajdonosa szerint 4-5 étterem elegendő lenne Szentesen. Kocsmából is sok van, de feltehetően csökkeni fog a számuk a bejelentett jövedéki adóemelés miatt.

Tizenöt év működés után augusztusban bezárt a Nádas Csárda – ez az első jele lehet annak, hogy átrendeződés előtt áll a vendéglátás Szentesen. Megnyitása előtt, az 1990-es évek első felében csupán két étterem működött a városban, 1996 óta viszont megötszöröződött az ilyen vendéglátó egységek száma. Mindeközben a népesség 10 százalékkal, 3000 fővel csökkent a Kurca partján. Mindkét tendenciának meghatározó szerepe lehet abban, hogy mára a lehető legkiélezettebb verseny folyik a vendégek becsábításáért. Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt években szinte mindegyik vendéglő menüztetéssel próbálta növelni az a ’la carte étkeztetésben csökkenő bevételeit. Arra is van már példa, hogy csupán ebédidőben nyit ki egy étkezde, mert így minimalizálni tudja költségeit. Ugyancsak nem tett jót a szentesi éttermek és piz-zériák forgalmának, hogy a 1990-es évek vége óta a kistérségben is jelentősen, 10 százalékot meghaladóan nőtt a vendéglátó egységek száma, és az sem kedvezett, hogy a gyorsétkezdék is megszaporodtak az utóbbi években Szentesen.

– Lakatot kellett tennünk a csárdára, és valószínű, hogy egy darabig így is marad. Át kell gondolnunk, hogy ilyen külső környezetben folytassuk-e egyáltalán – mondta lapunknak Szerdahelyi Mátyás, a Nádas Csárda tulajdonosa. Bezáráshoz vezető útról elárulta, pár éve bérbe adták a kertvárosi vendéglőt, és ez hibás döntés volt, mert elszoktak a vendégek. Tavaly hiába próbálták újra felfuttatni, a forgalom annyira lecsökkent, hogy nem volt más választásuk, be kellett csukni. – Hiába jöttek a törzsvendégek, akik korábban hetente többször is betértek, azokat csak havonta vagy még ritkábban láttuk viszont. Az emberek egyre kevesebbet költhetnek erre. Szerintem Szentesen 4-5 étterem tudna hosszú távon megélni – tette hozzá a csárdatulajdonos.

A kocsmárosoknak is fel kell kötniük a gatyát. Az elmúlt hetek hírei között szerepelt, hogy a kormányzat emeli az alkohol jövedéki adóját: az aromás szeszekét 50 százalékkal, a kizárólag természetes aroma hozzáadásával készült termékek adóját 5 százalékkal. Szintén mélyütésnek számít a másik bevételi forrás, a játékgépek adójának 100 ezerről 125 ezer forintra történő megemelése, illetve emellett az adófizetés egy forgalomhoz kötött résszel is kiegészül a jövőben. Lapunk gyűjtése alapján jelenleg 56 söröző, bár és kocsma rendelkezik működési engedéllyel, de a lemorzsolódás már náluk is megkezdődött. Az interneten már találni olyan szentesi kocsmát, amit 13 millióért eladnának. Az sem véletlen, hogy van olyan vendéglátóhely, ahol csak a hétvégi estékre nyitnak ki.

Valóban jelentősen visszaesett a forgalom az elmúlt időszakban, és ezt még tetézni fogja a bejelentett adóemelés – nyilatkozta lapunknak Mária, aki négy kocsmát üzemeltet a városban. Szerinte a kormányzati döntés nyomán az olcsóbb italok lesznek népszerűbbek a vendégek körében, a nyerőgépek pedig kikerülnek majd a kocsmákból. Úgy látja, első körben azok az italmérők kerülhetnek bajba, ahol bérleményként üzemeltetik a helyet.

Kép és szöveg:
Bíró Dániel

2011. szeptember 16.

Tizenkilencen tettek esküt

Turzai Gábor a saját BL mérkőzését hagyta ki az ünnepség kedvéértTizenkilenc erdélyi és vajdasági magyar tett honosítási esküt múlt pénteken a szentesi városházán. Először fordult elő a Kurca partján, hogy honosítást és visszahonosítást kérelmezők közösen mondták el az eskü szövegét, és kapták meg a magyar állampolgárságukat igazoló dokumentumot. Elsőként Szirbik Imre polgármester gratulált, aki arról beszélt az eskütevőknek, hogy megtartva eddigi állampolgárságukat is, jó lenne, ha a híd szerepét töltenék be a két ország között. A városvezető emlékeztetett: néhány hét múlva ünnepli alapításának 120. évfordulóját a romániai Újszentes, melynek néhány polgárát most újra szorosabb kapocs fűzi az anyaországhoz.

– Jó végre odatartozni, ahova régóta kellett volna már – mondta az ünnepségen lapunknak Turzai Gábor, aki három éve Szabadkáról érkezett a szentesi férfi vízilabdacsapathoz. A 24 éves zentai születésű pólós – ahogy sportemberhez illik – alkoholmentes pezsgővel koccintott a többi ünnepelttel, és elárulta, korábban sokkal komplikáltabb lett volna megszerezni a magyar állampolgárságot, ezért a törvény módosítása után, márciusban kérelmezte a honosítást. Annyira fontos volt ez számára, hogy inkább itthon maradt, s nem utazott el új csapatával, a Szegeddel Montenegróba, ahol Bajnokok Ligája selejtezőt játszott az együttes. A 72 éves Szabó Erzsébet számára is igazán örömteli volt a ceremónia. Székelyudvarhelyről 21 éve költözött Szentesre, és legközelebbi hozzátartozói már rég magyar állampolgárok lettek, de ő – a szükséges anyagiak híján – inkább várt egy kedvezőbb alkalomra. Lapunknak azt mondta, végre hazatért, és ennél nincs felemelőbb érzés.

B.D.

2011. szeptember 16.

Továbbra is pályáznak

A hamarosan lezajló átköltözés után – a pályázati forrásból megújult Ady Endre utcai volt kollégiumba költöznek – sem áll meg az uniós pénzek lehívását megcélzó munka a családsegítő központnál. Több pályázatot e héten nyújtanak be, de olyan lehetőségekben is gondolkodnak, melyekről a napokban értesültek.
Az intézményvezető tájékoztatása szerint ezek alapvetően szakmai jellegű projektek, s bár összegük jóval alacsonyabb, mint a Dózsa-ház átalakítására vagy a kollégiumépület felújítására vonatkozó pénzügyi forrás, ezek az egy-két milliós öszszegek is komoly lehetőséget biztosítanak szakmai területen.

– A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum kapcsán ismét beadtuk a három fordulós pályázatot, ebben eddig kiemelkedő sikereket értünk el. Most is bízunk a jó elbírálásban, bár láthatóan csökkentek a keretösszegek. Ezen felül van egy szakmai tevékenységre vonatkozó 50 millió forintos pályázatunk, a januárban megnyílt Közösségi térhez kapcsolódva. Sok külső szakembert, szervezetet vontunk be a pályázat megírásába, egyelőre azonban elutasították az elképzelésünket. Meggyőződésünk, hogy jogtalanul, hiszen az indoklás olyan elemeket tartalmazott, amely ellentétes a kiírással. Így az intézmény történetében először felleb-beztünk – mondta el Gál Antal, hozzátéve: az elmúlt napokban jelentek meg azok a nagy pályázati lehetőségek, amelyekből az Ady Endre 10. szám alatti ingatlant felújították, illetve a Közösségi teret. Szükségük lenne a családsegítő központ új helyén garázsok, illetve bútortároló helyiségek felépítésére, de erre várhatóan nem írnak ki pályázatot. Így valamilyen olcsóbb megoldást kell találniuk a probléma megoldására.

Cseh-Lakos

2011. szeptember 16.

Szűrőprogram

Strand- és gyógyfürdőbelépőket is nyerhetnek azok a szentesiek, akik részt vesznek az októberben induló ingyenes városi egészségügyi szűrőprogramon – jelentették be a kezdeményezést beharangozó sajtótájékoztatón. Az egészségmegőrzéshez kapcsolódó eddigi önkormányzati döntésekről Szirbik Imre polgármester elmondta, a fiatalok mellett az idősebb korosztályoknak is szeretnének segítséget nyújtani. Két éve határoztak arról a városházán, hogy bevezetik a mindennapos testnevelést az iskolákban. Ezután arról is döntöttek, hogy a 13 éves lányok ingyenesen kapjanak HPV-oltást. Ezzel kapcsolatban elhangzott, 137 levelet már kipostáztak az érintett családoknak, hogy a szülőket tájékoztassák a lehetőségről és a feltételekről. Szeptemberben a Szent Erzsébet iskola kivételével minden 8. évfolyamban megkezdődtek az elsősegélynyújtó tanfolyamok, a tankönyveket október elején kapják meg a diákok. A katolikus intézmény végzős tanulói a második félévben, heti 2 órában tanulják majd a segítségnyújtást. A szűrőprogram kapcsán a polgármester megjegyezte, felelősségünk van egészségünk iránt, ezért minél több szentesit szeretnének bevonni.

Hat állomásból áll a prevenciós program – tudtuk meg Chomiak Waldemar képviselőtől, a kezdeményezés ötletgazdájától. Elmondta, 40 orvos és 50 szakdolgozó vesz majd részt a tájékoztatásban és a szűrésben. A felvilágosító előadások szerdánként lesznek, szombatonként pedig szűrővizsgálaton lehet részt venni. A páciensek gondozási könyvet kapnak, amiben rögzítik a különböző tesztek eredményeit, és ezzel a kiskönyvvel kereshetik majd föl háziorvosukat a szentesiek.

A támogatók jóvoltából a szűrőprogramban résztvevők strand- és gyógyfürdőbelépőket, valamint ingyenes szakorvosi konzultációra jogosító utalványt nyerhetnek. Szeptember 23-án nyitókonferenciával indul a májusig tartó program, amelynek első állomása október első hetében lesz: 5-én előadásra, 8-án szűrésre várják az érdeklődőket.

A sajtótájékoztatón Várko-nyi Katalin, a kórház főigazgatója úgy fogalmazott, hasznosnak tartja az akciót, ezért minden segítséget megadnak hozzá.

B.D.

 

HPV-oltás

A Human Papilloma Vírus (HPV) az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, sok típusa ismert, súlyos és halálos betegségeket okozhat. Mára már bizonyított, hogy a méhnyakrák megbetegedések 99,7 százalékáért a HPV tehető felelőssé. Legoptimálisabb, ha a védőoltást a szexuális élet megkezdése előtt kapják meg a lányok. Ebben az esetben a négykomponensű HPV elleni védőoltás a HPV 6, 11, 16, 18 típusaival szemben közel 100 százalékos védettséget adhat. Az önkormányzati program részeként a nem támogatott korosztályok (hölgyek 45 éves korig; fiúk 9-15 éves korig) is kedvezményes áron juthatnak hozzá az oltóanyaghoz.

2011. szeptember 16.

Írásban emlékeztek dr. Sipos Ferencre

Gyógyító orvosként és közéleti emberként, sőt barátként is megjelenik a 2005-ben elhunyt dr. Sipos Ferenc főorvos, önkormányzati képviselő alakja azokban az írásokban, melyek az Együtt Szentesért Egyesület pályázatára érkeztek be.

Tavasszal hirdették meg, hogy visszaemlékezéseket, anekdotákat várnak azoktól, akik dr. Sipos Ferencet jól ismerték, nagyra becsülték. Ily módon szerettek volna írásos formában is emléket állítani az egyesület alapítójának, egyben első elnökének, hangzott a szerdán rendezett ünnepségen Bácskainé Fazekas Mártától. Az egyesület vezetője utalt arra, hogy a pályázatok értékelésének helyszíne és időpontja nem véletlen: a 3 éve átadott Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban került rá sor - melynek megvalósításáért fáradhatatlanul küzdött a főorvos –, s egy évvel azután, hogy születésének évfordulóján emléktáblát avattak.

A négy pályamű közül azt, amelyik legkorábban beérkezett, a rendezvényen Szurmik Zoltán gimnáziumi tanár olvasta fel. Dr. Imre Ernő ny. református esperes - merthogy ő a szerző – írásában felidézte „Feri bácsit”, mint megöregedett apjáról gondoskodó fiút, s a háziorvost is, aki éjjelente maga adta be az esperesnek az életmentő injekciókat. Végül a kegyességét emelte ki a Szent Anna-plébánia világi vezetőjének - talán éppen ez volt a titka az idősek iránt érzett felelősségének, vélte dr. Imre Ernő.

Bácskai Mihályné értékelte a dolgozatokat, aki egyébként maga is benyújtotta a sajátját. Dr. Gombos Gyula pályázatáról elmondta: az írásban gyerekkori és magánéleti emlékek mellett az orvos alakja domborodik ki. A szegvári Ágoston Istvánné pedig férjének agyhártya-gyulladásból való felépülését meséli el pályázatában, s a hála a feleséggel még 40 év múltán is nagybetűkkel íratja az orvosról: SZENT.

Az egyesület szeretné a nyilvánosságnak is bemutatni a műveket, melyek az idősotthonban is elolvashatók lesznek. Remélik, születnek újabb írások is.

D. J.

2011. szeptember 16.

4500 néző tíz előadáson

Már kaphatók a bérletek a művelődési központ pódium előadásaira. A 2011/12-es évadban ismét igényes szórakozást kínálnak a szervezők és a művészek: az előadásokon megidézik többek között Wass Albertet, Lázár Ervint és Szécsi Pált is.

Átlagon felül sikerült nyári színházi programsorozaton vannak túl a művelődési központ munkatársai. Mint Varróné Szabó Ildikótól megtudtuk, 4500 néző váltott jegyet az összesen 10 előadásra, s rekord nézőszámot is elkönyvelhettek a nyár folyamán. Az intézmény igazgatója elárulta, a Dumaszínház volt a legnépszerűbb, mint ahogy a Négyen a kanapén című darabnál is 600 körüli nézőszámot könyvelhettek el. Ebből is látszik, igény lenne a nagyszínházi előadásokra, ám színház híján az őszi évadban még mindig pódium jellegű produkciókat tűzhetnek műsorra. Míg nyáron inkább a könnyedebb darabokat részesíti előnyben a közönség, addig a pódiumbérletes előadásokon vegyes kínálattal találkozhatnak a színházkedvelők. Ősszel is neves művészek lépnek a szentesi publikum elé. A bérleteket, melyek e héttől már árusítanak az ifjúsági házban, azért érdemes beszerezni, mert helyre szólnak.

Első alkalommal, október 24-én a Palika – In Memoriam Szécsi Pál című esten Gergely Róbert alakítja a fiatalon elhunyt táncdalénekest. Az előadást személyes viszszaemlékezések, filmbejátszások tarkítják, s közben persze felcsendülnek a valamikori nagy Szécsi Pál-slágerek.

(A művelődési központ bérletes előadásait jövő heti számunkban folytatjuk.)

2011. szeptember 16.

Bor mellé szavak

A szombati Térfesztiválon a zamatos borok és ízletes falatok mellett helyi gondolatokat is „megkóstolhat” a Kossuth térre kilátogató. A Lyra Könyvesbolt 3 órától este 8-ig árusítja Kruzslicz Pál újságíró könyveit. A bor- és könyvbarátok megvásárolhatják a Gyalogjáró szavak, a Thália Szentesen és a Szentesi szó-képek című kiadványokat. Kérésre, a szerző dedikálja műveit a helyszínen.

2011. szeptember 16.

Új könyv

Szeptember 21-én, szerdán 18 órakor Szabó Róbert: A kíváncsiság napszámosa című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket. A szerzővel Kovács Szilvia, a Rádió Szentes munkatársa beszélget. A kötet a bemutatón megvásárolható és dedikáltatható.

2011. szeptember 16.

Tárlat Topolya szellemében

Pillanatkép a megnyitóról, előtérben szemben a két művészMegszokott már, hogy az őszi szezon a Topolyai Művésztelep alkotóinak tárlatával indul a művelődési központ kiállítóhelyén. Most idehaza élő festők képeit láthatja a szentesi közönség, olyanokét, akik visszatérő látogatói a művésztelepnek. Sáska Tibor és Kálmán Éva mutatkozik be a Tokácsli Galériában rendezett kiállításon ebben a hónapban.

Amint dr. Benkő Éva szociológus a megnyitón megjegyezte: a festmények láttán először a Sixtus-kápolna mennyezetfreskója, az Ember teremtése jutott eszébe. Ahogyan ott a kéz a kézhez ér, így itt is megvannak az egymást segítő kezek. Jelen van a teremben Ádor Pál szelleme, aki évekkel ezelőtt magyar alkotókat hívott Szerbiába, s munkája nyomán többen, köztük Dulity Tibor, Sáska Tibor, majd Kálmán Éva is csatlakozott a közösséghez. Sáska Tibor energiát adó keze alatt fejlődik Éva, aki három éve látogatja a szerbiai művésztelepet. A csendéletein valamit mindig egyedül ábrázol, ahogyan sokszor tapasztalható ebben a világban, állapította meg a szociológus. Akvarelljeinek, pasztellképeinek kemény, vonalas az üzenete.

Sáskától, akinek néhány éve már rendeztek városunkban kiállítást, dr. Benkő Éva megszokta a száguldó lovakat, most azonban lehajtott fejű állatokat lát. Segítség, Higgyék el – e címeket viselő művein bátran, sokatmondóan közvetíti üzenetét a festő, még az önarcképén is.

Sáska Tibor és Kálmán Éva közös kiállítása szeptember végéig tekinthető meg a Tokácsli Galériában.

D. J.

2011. szeptember 16.

Modulhét a suliban

A Kiss Bálint Református Általános Iskola felsősei szeptember első hetében „modulhéten”, vagyis még nem az igazi órarend szerint tanultak. Ennek minden tanuló örült, hiszen a nyári szünet után nehéz belerázódni az iskolai életbe. A következő írásokat a hetedik osztályosok készítették a média órához kapcsolódó feladatként.

A héten olyan óráink voltak, melyek nem szerepelnek egy normál órarendben. Fotótanon a fényképezésről beszéltünk, és persze a gyakorlatban ki is próbáltuk. A KRESZ-órán átismételtük a legismertebb közlekedési táblákat, mert az iskolába járás során azokra kellő figyelmet kell fordítani. Az ismereteket most is gyakorlattal zártuk. A kémiai kísérletek órán izgalmas kísérleteket láttunk, amiket aztán közösen kielemeztünk.

2011. szeptember 16.

Pályázatokból foglalhatják el Erdélyt és Felvidéket

Az talán nem szokatlan, hogy a Pollák szakközépiskola diákjai prorgamozható Lego-robotot készítenek, vagy – mivel az intézményben a kulturális hagyományokat is ápolják – színre viszik a Lúdas Matyit. Azonban sikeres pályázataiknak köszönhetően ezt ebben a tanévben erdélyi és felvidéki iskolákkal közösen valósíthatják meg, 4 és fél millió forintból.

A tavalyi évben már nyertek egy nagyobb összeget az iskolában erdélyi utazásra, de akkor csak látogatás, kulturális ismerkedés volt a programban. Ezzel szemben a mostani nyertes pályázatok már bővebb lehetőséget kínálnak, összetettebb tartalommal. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Apáczai Programigazgatósága Határ-talanul!-programja keretében hirdetett Együttműködések magyar szakképző iskolák között című felhívására az Erdély-foglaló című pályázatával 2 millió 391 ezer, a Felvidék pollákos szemmel című pályázatával pedig 2 millió 282 ezer forintos támogatást nyert a szentesi szakközépiskola. Ezek keretében 42 diák kísérőkkel Szlovákiába, illetve másik 41 diákból álló csoport Erdélybe utazhat, valamint fogadhatja az ottani műszaki iskolákat.

Mivel a Pollák informatika – elektrotechnika profilú, ezért hasonló intézményt kerestek, tudtuk meg Kozma Edit tanárnőtől, aki kollégáival, Szvetnyik Melindával, Török Edittel és Ujréti Gabriellával írta a pályázatot.

Az abban foglaltak szakmai és kulturális együttműködést irányoznak elő, így szerepel az iskolák programjában a Pollák-vívmány-nak számító Lego-robotok építése és programozása közösen, melyek bizonyos feltételek megléte estén teljesítik az előre megadott feladatokat. Ezen kívül a közös programokat a diákok DVD-re rögzítik és web-lapot készítenek.

A másik fontos pont az egymás kultúrájával való ismerkedés. A Pollák színjátszó köre minden évben előad egy darabot, idén a Lúdas Matyi került színpadra. Ezt a klasszikus magyar színművet szeretnék a határon túli diákcsoportok bevonásával előadni. A sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola is hasonló kulturális programokkal készül.

A Pollák iskola lesz először a vendéglátó, jövő februárban. A programok között szerepel kalandos tájfutó verseny a Széchenyi ligetben, csapatépítő vacsora a Közösségi térben, valamint az iskolák színjátszó csoportjainak bemutatói.

A középiskola szaktantermeiben lehetőség nyílik a tanulók ismereteinek összemérésére a tervezett informatikai versenyen. Tapasztalatcserére nyílik lehetőség az informatikai és elektrotechnikai szemináriumok alkalmával is.

A szentesi iskola 11-es diákjai Romániába, közelebbről Sepsiszentgyörgybe április végén, a szlovákiai Érsekújvárra pedig május végén utaznak partnereikhez.
Sajnálatos módon a Pol-láknak még nincs testvériskolája, így az intézményben ahhoz is nagy reményeket fűznek, hogy a pályázat egy mély és tartalmas kapcsolatra is lehetőséget nyújt.

D. J.

2011. szeptember 16.

Európai Mobilitási Hét

Közlekedj ÖKOsan!

Szeptember 16-22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hét programjait. A 10., jubileumi kampány célja, hogy az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére ösztönözze, és a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára hívja fel a figyelmet.

Európa-szerte 1035 település jelezte csatlakozását a kezdeményezéshez. Vannak olyan önkormányzatok, amelyek az egész Mobilitási Hetet megrendezik, mások a szeptember 22-i Autómentes Napon szerveznek programokat.

A Legrand Zrt. 50. évfordulója alkalmából szeptember 16-ra és 17-re is mozgalmas műsorral készülnek: pénteken délután a „Két kerékkel egészségesebb” elnevezésű kerékpáros felvonulásra várják az iskolásokat, és ahogy az elmúlt években is történt, a legtöbb diákot, szülőt és pedagógust mozgósító intézményeket külön jutalmazni fogják. Szombaton reggeltől délután 4-ig a sportcsarnokba invitálják az érdeklődőket teremlabdarúgó-tornára.

Szeptember 22-én, csütörtökön a város óvodásait várja a Szabadidős Sportklub a Kossuth utcán, a Központi ABC és a díszkút közötti szakaszon kialakított játszótérre.

2011. szeptember 16.

Első nap 15 liter vizet ittak

Szeptember 3-án a Lecsófesztiválra gördült be Toncsi, ahol szülei és a közönség vártaA Lecsófesztiválra gördült be akkorra már megnövekedett létszámú kerékpáros csapatával Baranyi Antal, aki Marokkóból kerekezett hazáig, s túrájával a Szentes és Térsége Mentőalapítvány javára egy LSU-mo-toros váladékszívó berendezésre gyűjtött. Az utazást Vukovich Sándorral kezdte, de társának fel kellett adnia a küzdelmet így több ezer kilométert egyedül tekert végig a fiatal sportoló. Élményekkel és új elhatározással tért haza, következő célja az Ironman teljesítése.

Marokkó fővárosából startoltak a fiúk, Toncsi visszaemlékezéséből kiderült: az első napok keménynek bizonyultak, nem voltak hozzászokva a 60 fokos meleghez, a szárazsághoz és a páratartalomhoz.

2011. szeptember 16.

A fiatalítás útján

Az NB III-as asztalitenisz-bajnokság dél-alföldi régiójában szerepel a Szentesi Kinizsi SZITE csapata. A szakosztály vezetője, Hegedűs Gábor elmondta, a bravúros tavaszi szereplést követően ebben az esztendőben a fiatalokkal kiegészülő együttes számára a stabil középcsapattá válás a cél.

A 2010/2011-es szezonban már átesett egy kisebb átalakításon a gárda, hiszen az idősebb, az NB III-at már nem vállaló játékosok helyett két fiatal, Kádár Péter és ifj. Kocsis István csatlakozott az egyesülethez. A 2010-es ősz nem volt zökkenőmentes, nehezen állt össze a gárda, csupán a középmezőnyben tanyázott ekkor a Kinizsi, ám tavaszra a megtáltosodó, csapattá kovácsolódó Szentes sorra aratta a győzelmeket, és a későbbi bajnok Jánoshidát is legyőzve egyetlen ponttal maradt le a dobogóról. A kiváló teljesítményt nyújtó ifj. Kocsist azonnal leigazolta egy magasabb osztályban szereplő egyesület, így részben tudatosan, részben pedig kényszerből, de tovább kellett frissíteni a gárdát. – Ifjabb Hegedűs Gábor került fel a megyei bajnokságból az NB III-ba, rajta kívül Takács László, T. Nagy Zsolt, Csúcs János, Kádár Péter és Sebestyén Péter alkotja az idei csapatot – mondta a szakosztályvezető.

– Sajnos, a bemutatkozásunk nem sikerült, itthon kaptunk ki 14-4-re a bajnoki nyitányon az Orosházától. A kilenc tagú mezőny amúgy sem szűkölködik remek asztaliteniszezőkben, hiszen a Békési TE az NB II élmezőnyéhez tartozott tavaly, és csak adminisztrációs hiba miatt sorolták egy osztállyal lentebb őket, az ATSK Szeged és a Kiskunfélegyháza pedig hagyományosan jó játékosokkal rendelkezik, és mindkét szakosztály kiváló nevelőegyesület is egyben. Ami a Kinizsi SZITE-t illeti, stabilizálnunk kell az együttest, a fiataloknak fel kell venniük a magasabb osztály ritmusát, rutint kell még szerezniük.

A csapat az előző tanév végéig a Damjanich-iskolában tartotta az edzéseit, de onnan az ismert okok miatt kiszorult a társaság. Augusztusban a felkészülést már új helyszínen, a Szent Erzsébet iskola tornatermében kezdték meg a pingpongosok, akik ezúton is köszönik az intézmény vezetésének, hogy méltó körülmények között edzhetnek, és játszhatják bajnoki mérkőzéseiket. Az edzésekre minden hétfőn és szerdán kerül sor, de csak a gyerekek foglalkozásait követően, ugyanis a szakosztály az utánpótlás-képzésre, és a fiatal tehetségek felkutatására is nagy figyelmet fordít. Ebben van segítségükre a szentesi és a környékbeli települések amatőr asztaliteniszezőinek megszervezett, 10-12 csapat részvételével lebonyolított bajnokság. A Szentesi Kinizsi SZITE csapata bajnoki mérkőzésen szeptember 17-én, 11 órakor fogadja hazai környezetben a Kecskeméti Spartacust, majd október 1-jén Szegedre utaznak, ahol a helyi ATSK lesz az ellenfél.

H.V.

2011. szeptember 16.

Óvodától az olimpiáig

Az egyesületek versenyét a szentesi csapat nyerte, a kupát Kis Gergőtől (jobbra) vették át. (A szerző felvétele.)15. alkalommal rendezett nagyszabású, nemzetközi úszóversenyt a Szentes Városi Úszó Club a sportuszoda felújított medencéjében. Paulovics Tamás, a klub egyik vezetője örömmel mondta, hogy 18 egyesület közel 250 versenyzője állt rajthoz, az óvodás korcsoporttól a felnőttekig. Több versenyző érkezett Erdélyből és az ország távolabbi részéből. Az egyesületek közötti versenyt, és a vándorkupát a helyi klub nyerte. Az egyéni versenyzők és a csapatok érmet, illetve emlékplakettet kaptak az önkormányzat és a Szentesi Hitelszövetkezet jóvoltából. A versenyzők „doppingjáról”, a csokoládéról a Mars Magyarország gondoskodott.

Szirbik Imre polgármester elmondta, hogy ezen a hétvégén nemcsak az úszók versenyén, hanem a labdarúgók Gravomix tornáján – közel 300 gyerekkel –, a Kalandolimpán, vagy éppen a Gördülő generációk rendezvényén vehettek részt azok, akik szeretik a sportot. A teniszpályán Szentes-Szeged csapatbajnoki mérkőzés zajlott, de akkor ért véget a vízipólósok két napos négycsapatos tornája is.

A verseny díszvendége volt, és a díjakat átadta Kis Gergő, többszörös országos és Európa-bajnok, kétszeres vb 3., olimpiai 6. helyezett válogatott úszó. A fiatal sportoló mosolyogva gondolt vissza arra az időszakra, amikor még őt is így vitték szülei az edzésekre. Gergő most teljes erővel a londoni olimpiára készül. Sok példaképe van, akik már elérték a csúcsot, ő is arra tett fel mindent, hogy Londonban beteljesítse az álmait.

(garai)

2011. szeptember 16.

Ősi magyar kalandok

Újabb lehetőséget találtak ki a szervezők arra, hogy az érdeklődők kipróbálhassák magukat és képességeiket egy kicsit szokatlan rendezvényen, az I. Kalandolimpián. A rendezvény célja az volt, hogy olyan ősi magyar vadászkalandokat, valamint sport- és versenyzési lehetőségeket mutassanak be, melyek a mai világban már nem annyira ismertek.

Lehetett „vadszamáron” lovagolni, kelevézt, dobókeresztet, patkót dobni, szkíta íjjal és paintballal célba lőni, csónakot húzni, és fenn a fák koronái között köteleken mászkálni, vagy éppen labirintusból kitalálni. De az erős emberek is megmutathatták, hogy egy rönköt milyen messzire lehet eldobni, vagy az 50 kg-os ballonokkal hogyan lehet szaladni. Természetesen nem maradhatott el a térképes kincskeresés sem.

Szabó Zoltán, önkormányzati képviselő köszönetét fejezte ki a szervezésben komoly szerepet vállaló Bertók Róbertnek és Bocskay Istvánnak, hogy az I. Kalandolimpiát meg tudták szervezni. Ugyancsak köszönet a képviselő- testületnek azért, mert politikai állásfoglalás nélkül támogatták a rendezvényt, ahol a fiatalok, illetve bárki bemutathatta bátorságát, fizikai és szellemi képességét a „kalandban”.

Az egész napot megkoronázta, a két hatalmas bográcsban főtt igazi, hagyományos magyar gulyás.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre

2011. szeptember 16.

Megérdemelt tornagyőzelem

A ligeti sportuszodában dr. Rébeli Sz. József születésének 79. évfordulójára férfi vízilabdatornát rendeztek a Legrand kupáért. A Bodrogi-Bau Szentesi Cs & K alaposan átalakított csapata magabiztosan, veretlenül nyerte meg a tornát, és tartotta itthon a kupát. A legjobb játékos, az FTC-ből igazolt We-szelovszky László, a gólkirály a Szolnokról visszatért Szőke Szabolcs lett.

A szentesi csapat eredményei: – OSC 18–7, – BVSC 12–12, a döntőben a Pécs ellen 13–9.

Lukács Dénes, a csapat edzője nagyon örült az eredménynek, azonban tisztában van vele, hogy a történteket megfelelő helyen kell kezelni. Nagyon sokat kell edzeniük, és új stratégiákat kidolgozniuk. A csapat jelenleg még messze van a csúcsformától, de azon vannak, hogy az új játékosok a gárda régi magjával összekovácsolódjanak. Fontosnak tartja, hogy a szentesi tehetséges utánpótlás – Werner és Pellei – teljes értékű játékosként beépüljön a felnőtt csapatba. A harmadik célkitűzése, hogy a játék szórakoztató legyen, hiszen a közönséget vissza kell hódítani a lelátóra. A védekezésben sok a gyakorolni való, de azért edzenek, hogy minél kevesebb hibával játszanak.

2011. szeptember 16.

Teniszezők bajnoki érmei

Virág MátéAz idei év legnagyobb versenyei vártak a Szentesi Tenisz Klub versenyzőire július végén és egész augusztusban. Ekkor rendezték ugyanis az OB I-es női csapat számára a bajnoki küzdelmeket, valamint a „SAP” Korosztályos Magyar Bajnokságot.

Utóbbinak augusztus 11-21. között Szeged volt a házigazdája. A Szentesi Tenisz Klub a legnívósabb hazai versenyen 7 egyéni indulóval és 1 csapattal képviseltette magát. Az F18-as csapat (Virág Máté, Fricska Martin) a várakozásnak megfelelően az 5. helyezést érte el. A korosztály legjobbjait felvonultató mezőnyben ki kell emelni Virág Máté játékát, aki valamennyi egyéni mérkőzését megnyerve tette szorossá a klub mérkőzéseit. A végig vállproblémákkal küszködő Máté az egyéni küzdelmekben a legjobb 16 közé jutott. Állandó partnerével, Ajkay Norberttel pedig bronzérmet szerezett a Magyar Bajnokság F18-as páros számában.

2011. szeptember 16.

Hadgyakorlat

Szőke Lavina – 2011. elnevezéssel szeptember 12-23. között négy ország, magyar-román-szlovák-ukrán katonai alakulatainak részvételével nemzetközi gyakorlatot rendeznek Szentesen. A közös árvízi katasztrófavédelmi gyakorlat célja, hogy bemutassa a TISZA TMZ erőinek műveleti hatékonyságát; az árvízvédelmi feladatok végrehajtásába bevonható elemei képességét; fejlessze a zászlóaljtörzs állományának az árvízi védekezési tervezési, szervezési, vezetési és irányítási feladataiban való jártasságát és a nemzeti modulok együttműködési képességét.

Ebben az időszakban intenzív katonai mozgásra lehet számítani a városban, amely esetleg időszakos forgalomkorlátozásokkal is járhat. Az úgynevezett végrehajtási színtér a tiszai gyakorlótér. Fontos, hogy a honvédségi területen lévő csónaktulajdonosok járműveiket szállítsák el onnan. A közelben lévő üdülők tulajdonosaitól pedig megértést és türelmet kérnek a gyakorlat felelős szervezői.

2011. szeptember 16.

Hőguta

A háborúban az izraeliek elfogtak egy arab pilótát. Megpróbálták kivallatni a szétlőtt repülőgép paraméterei ügyében.
- Mennyi a géped optimális repülési magassága?
A pilóta nem válaszol, mire nagyon megverik.
- Mennyi a repülőgéped maximális repülési sebessége?
A pilóta megint nem válaszol, mire még jobban megverik.
- Mekkora teljesítményű a repülőd hajtóműve?
Nincs válasz, mire utoljára, még egyszer megverik, de mivel látják, hogy semmit sem lehet belőle kiszedni, elengedik.
Hazaérve nemzeti hősként fogadják és az ünnepségen megkérdezik tőle, hogy mit tud tanácsolni a pilótanövendékeknek?
- Csak azt, hogy a műszaki adatokat tanulják meg pontosan, mert ha elkapják őket és nem tudják, akkor nagyon megverik őket!

2011. szeptember 16.

Kis kukta

  • Szőlős csirkecomb
  • Sajtos falatok
2011. szeptember 16.

Szabadidős rendezvények

A Gágyor Jánosról elnevezett emléktornát szeptember 24-én, szombaton 8 órától tartják a városi sportcsarnokban. Jelentkezni lehet – szándéknyilatkozat aláírásával – szerdán 15–17 óra között a Tóth József u. 28/A szám alatt.

Szeptember végén (28-30.) honismereti túrát szerveznek Nyugat-Dunántúlra. A kirándulók megtekintik többek között Sopron, Nagycenk, Pannonhalma nevezetességeit. Jelentkezni lehet szerdánként 15–17 óra között a Tóth J. u. 28/A szám alatt.

Szeptember 29-én, csütörtökön fél 3-tól a Gyermekek Világnapja alkalmából a Móricz Zsigmond Művelődési Házban kulturális fesztivált szervez a sportklub.

2011. szeptember 16.

Extrém Sport Egyesület alakult

Az egyesület vezetői: Budai Zsolt elnök, alelnökök Szabó-Szűcs Gergő és Gál László. Tagok: Fazekas Benjamin, Sebők Ákos, Görbe Norbert, Kaczur Krisztián, Szemerédi Dávid, Budai Benjamin, Gál László, Báthori Gábor, Kiss Péter, Berente DávidBudai Zsolt, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy ezentúl szervezett keretek között tudnak sportolni, mivel 1 hónapja bejegyezték a Szentesi Extrém Sport Egyesületet a bíróságon. Tizenkét alapító tagja van (12-20 év közöttiek), és várják a kerékpárosokat (MTB, BMX), görkorcsolyásokat, deszkásokat a soraikba. Az egyesületnek bárki tagja lehet, aki elfogadja a szabályokat, célkitűzéseket, illetve a pályahasználati előírásokat.

Céljaik között szerepel, hogy bemutatókat, versenyeket szervezzenek a sportszálló mögötti pályára, illetve szervezett formában el tudjanak menni az ilyen rendezvényekre. Az anyagi forrásokat a szervezetükön belül szeretnék megoldani; tagdíjak, pályázati és egyéb támogatási lehetőségek kihasználásával. Tavasszal évnyitó, ősszel évzáró versenyre várnak mindenkit, aki szeretné megmutatni tudását valamilyen szabadon választott produkcióval.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre

2011. szeptember 16.

Vereség után siker

Sándorfalván simán kikapott, Szatymazon annál könnyebben győzött a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgócsapata. A Kinizsi jelenleg a 10. helyen áll a tabellán, de a vezetőedző szerint akár 4-5 ponttal is több lehetne a csapat neve mellett.

Az elmúlt héten, szerdán a Sándorfalva II. otthonába utazott győzelmi elvárásokkal a Szentes, ezzel szemben alaposan elverték a mieinket. A 4–1-es vereséget követően Bozóki Zoltán, a csapat edzője elmondta, fegyelmezetlenül futballoztak labdarúgói, a kínálkozó lehetőségekkel nem tudtak élni, az első bekapott gólt követően pedig a hazaiak lekontrázták őket, így szerezték sorozatban a találataikat. A Kinizsi csak az utolsó negyedórára kapta össze magát, ez azonban kevés volt még a pontszerzéshez is.

Annál többet tettek a játékosok a vasárnapi, Szatymaz elleni mérkőzésen a győzelemért. – Végre végig odafigyelve, koncentráltan játszottunk, a helyzet-kihasználásunkon is sikerült javítanunk, és tulajdonképpen egyetlen percig sem forgott veszélyben a győzelmünk – mondta Bozóki. – Az 5–1-es sikerünkkel remélem, hogy végre a helyes útra lép a csapat, és szombaton, Fábián-sebestyénben is eredményesek leszünk. Sok pontot elszórtunk, ennek jó lenne véget vetni, és még előrébb lépni a tabellán.

2011. szeptember 16.

Csongrádi diáklányok verekedtek

Több mint harminc bűncselekményt követett el az a 15 esztendős fiú, akit az elmúlt héten fogtak el a szentesi rendőrök. A fiatalt az egyik térfigyelő kamera buktatta le, amint éppen jogsértő cselekményt követett el. Kihallgatása során elmondta, hogy korábban a ligeti uszodából mobiltelefonokat, táskákat, a városból kerékpárokat és színesfémet lopott, végül összesen több mint 30 bűncselekményt ismert el. Az elkövetőt a rendőrök őrizetbe vették, majd a Szegedi Városi Bíróság elrendelte előzetes letartóztatását.

Számítógép alkatrészeket vittek el egy lakásból szeptember 7-én. A tettest a rendőrök elfogták, és a 40 ezer forint értékű alkatrész is előkerült.

Szeptember 9-én történt, hogy az egyik Deák Ferenc utcai házba ismeretlen sétált be, majd onnan 380 ezer forint készpénzt vitt magával. A tolvajnak nem volt nehéz dolga, a lakás kulcsát ugyanis kívülről hagyta a zárban a tulajdonos…

Szintén „hívatlan vendég” járt egy Deák Ferenc utcai házban hétfőn a délelőtti órákban. A bűnöző tízezer forint értékben vitt magával kéziszerszámokat és egy járókeretet.

100 liter gázolajat csapoltak le egy parkoló kamion üzemanyagtartályából egy héttel ezelőtt, pénteken éjszaka. Az Apponyi téren álló tehergépkocsi tanksapkáját törték fel a tolvajok, így jutottak a gázolajhoz.

Négy csongrádi lány vert meg egy szentesi középiskolást az Ady Endre utcán hétfőn reggel. A négy garázda kizárólag az ütlegelés kedvéért utazott át Szentesre, majd rárontottak a védtelen leányzóra, akit az iskolája előtt kezdtek ütni. Szerencsére az intézmény igazgatója kihívta a rendőröket, így a négy amazon ellen garázdaság és könnyű testi sértés miatt indult büntetőeljárás.

Elloptak egy motor nélküli csónakot a szentesi csónakkikötőből szeptember 7. és 10. között. A GK-005-ös jelzésű járműről lefeszítették a lakatot, és elvitték a helyszínről.

H. V.

2011. szeptember 16.

Ápolóként dolgoznak

Tízen fejezték be sikeresen a tanulmányok végét jelentő ápolói záróvizsgát. A képzésben elméleti és gyakorlati tantárgyak szerepeltek. A vizsgán írásban, szóban és gyakorlatban egyaránt teljesíteniük kellett. A végzettek közül nyolcan a Dr. Bugyi István Kórház különböző osztályain kezdték el az ápolói munkát. A képzést a Türr István Képző és Kutató Intézet Békés-csabai Igazgatósága és a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ támogatta.

2011. szeptember 16.

Sportágválasztó

A Dr. Papp László Városi Sportcsarnok szeptember 30-án és október 1-jén ismét megrendezi a II. Nagy Sportágválasztót, mellyel az elsők között csatlakoztak egy országos mozgalomhoz, tájékoztatott Rakk László, a sportcsarnok munkatársa. Legfőbb céljuk a szentesi sportegyesületek, sportolási lehetőségek, sportszolgáltatások népszerűsítése és az utánpótlás-toborzás.

A rendezvényhez egy sikeres pályázat és az idén 50. évfordulóját ünneplő Legrand Zrt. támogatása járul hozzá. A sportági bemutatkozásokon kívül labdarúgótorna is lesz, ahol a győztes a Fradi öregfiúk csapatával játszik.

A sportágak bemutatkozása 30-án, pénteken 9 órakor kezdődik, melyre az iskolásokat, óvodásokat – igény szerint – busszal szállítják. A résztvevő egyesületektől kérik, hogy jelentkezzenek a csarnok portáján, mert a területi felosztást meg kell tervezni.

2011. szeptember 16.

Családi események

Született: Vida Lajos és Vass Eszternek Levente Valter, Szilágyi Szabolcs és Pluhár Katalinnak Áron, Szabados Sándor és Kollár Emese Kittinek Nimród, Finta Sándor Zoltán és Kovács Beatrixnak Luca, Bori Róbert és Nyíri Anettnek Balázs nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Csinos Endre és Benedek Ilona Beáta, Bugyi Roland és Tankó Mónika Edit, Fekete András és Butyka Margit, Lekrinszki Gábor és Brusznyiczky Krisztina.

Elhunyt: Kovács Józsefné Kormány Rozália, Nagy Antalné Vincze Terézia, Schwarcz Ernőné Buzi-Nagy Zsófia, Erdei Miklósné Számel Magdolna Klára, Lakos Károly.