2011. szeptember 16.

Együtt a Deákban

Fontos, hogy nyugalomban dolgozhassanak

Az elsős gyerekek jól érzik magukat a Deák-iskolábanA város iskoláiban történt átszervezések megrövidítették az oktatási intézményekben dolgozók nyári szabadságát. Nem volt ez másképp a Deák Ferenc Általános Iskola esetében sem, nekik a képviselő-testület döntése alapján a Damjanich János tagintézmény diákjait, az iskola egyéb felszereléseit kellett átköltöztetni. Hogy befogadóképesek legyenek, egy sor munka várt rájuk tanévkezdés előtt.

Folyamatosan dolgoztunk a nyáron, mondja Varga Sándorné igazgató. Felsorolta: minden földszinti tantermet felújítottak, a második emeleten maradt néhány osztály, ahová nem tudtak eljutni a szakemberek, ám a jövőben azok is sorra kerülnek. A legtöbb helyen festésről, meszelésről, parkettázásról beszélhetünk, már ami a felújítási munkálatokat illeti. Ugyancsak a második emeleten egy új informatikai szaktantermet alakítottak ki. Sikeres önkormányzati pályázat eredményeként, amelyekbe bevonták a fenntartott tanintézményeket is, most várják az új számítógépeket és az interaktív táblát. Megtörtént a folyosók, mosdók, mellékhelyiségek felújítása, festése, meszelése. A tornateremben ezen túlmenően parkettacsiszolást, lakkozást végeztek el a szakemberek. Az ebédlőt megnagyobbították, hogy több diák tudjon étkezni.

A képviselő-testület 7,5 millió forintot hagyott jóvá a felújítási munkákra. Külön az alsó és külön a felső tagozatosok számára kialakítottak egy új kerékpártárolót, ahol a diákok biztonsággal el tudják helyezni kerékpárjaikat, mivel a tárolót és a főbejáratot is térfigyelő-kamerákkal látták el. Folyamatban van, és mire e sorok megjelennek, el is készül az új technika szaktantermük, a technika műhely, amelyet az iskola udvarán lévő szolgálati lakásból alakítottak ki. Lesz benne egy jól felszerelt konyha, ahol háztartási ismereteket tanulnak majd a diákok, mellette egy műhely a kézműves foglalkozásoknak, illetve technikaórának, ahol fúrást, faragást, mindenféle barkácsolási munkát el tudnak végezni a gyerekek. Hozzá tartozik még egy kisebb méretű tanterem, amely az elméleti és kisebb csoportoktatásokra megfelel.

– A tagintézményből a tanulók többsége a Deák iskolába jött át. Évfolyamonként két párhuzamos osztályt indítottunk. Megmaradtak a speciális tanórák, az emelt szintű testnevelés és az angol-magyar kéttannyelvű oktatás, 1-2-3. osztályban. Szintén meghagytuk a tagintézmény speciális szakképzését, az emelt szintű rajzoktatást, amelyhez néptánc tanítás is párosul. A tagintézményből átjövő osztályokat egy közösségként visszük tovább, osztályfőnökeikkel, az egyes szaktantárgyakat oktató pedagógusok többségével. Néhány esetben történtek személyi változások, de számomra az volt az elsődleges, hogy minél kevesebb változás legyen az osztályok életében, hogy megmaradjanak az eddig megszokott pedagógusok – tájékoztat az igazgatónő.

Mint megtudtuk, a fábi-ánsebestyéni általános iskolába 30 diák iratkozott át. Voltak, akiket máshová vittek el a szülők. – Bizonyos mozgás mindig van egy iskolában, például a mai nap is várok három beiratkozót, akik a Koszta József iskolából jönnek. Derekegyházon laknak. A múlt héten Szegvárról hívott fel egy anyuka, hogy szeretné ide járatni a gyerekét – mondja.

– A tagiskola bezárása igencsak felborzolta a kedélyeket. Ez időre lecsillapodtak már az indulatok?

– Úgy érzem, rendben el tudtuk kezdeni a tanévet, különösebb problémánk nincs, nyugalom van. Sikeres tanévnyitón vagyunk túl, sok szülő megjelent az ünnepségünkön. Ők is fontosak nekünk, kéréseiket mindig is figyelembe vesszük. A Damó-, illetve a Deák-diák napokat ezután is megtartjuk. Az előbbinek majd kitalálunk valamilyen új nevet. 323 tanulónk van pillanatnyilag és 39 pedagógus dolgozik nálunk. Egy kolléga kérte a nyugdíjazását, egy határozott idejű áthelyezését nem vállaló kolléganő ment el óvodába dolgozni, ahol határozatlan időre vették fel. Egy új testnevelő tanárunk van.

Lovas József