2011. szeptember 16.

Modulhét a suliban

A Kiss Bálint Református Általános Iskola felsősei szeptember első hetében „modulhéten”, vagyis még nem az igazi órarend szerint tanultak. Ennek minden tanuló örült, hiszen a nyári szünet után nehéz belerázódni az iskolai életbe. A következő írásokat a hetedik osztályosok készítették a média órához kapcsolódó feladatként.

A héten olyan óráink voltak, melyek nem szerepelnek egy normál órarendben. Fotótanon a fényképezésről beszéltünk, és persze a gyakorlatban ki is próbáltuk. A KRESZ-órán átismételtük a legismertebb közlekedési táblákat, mert az iskolába járás során azokra kellő figyelmet kell fordítani. Az ismereteket most is gyakorlattal zártuk. A kémiai kísérletek órán izgalmas kísérleteket láttunk, amiket aztán közösen kielemeztünk. A hetedikeseknek új tantárgy lesz a kémia, ezért ezt bevezetőnek is tekinthettük. Az önismeret-órán a választékos beszédet gyakoroltuk, az önvédelmi modulon fogásokat tanultunk. A média-órán először a Szentesi Élet szerkesztőségét, majd a nyomdát látogattuk meg. A 4 órás ismerkedés alatt betekintést nyertünk a városi hetilap készítésébe. A pénz világa-modulon a bankok működését, a bankkártyáról és a hitelekről tudtunk meg sok mindent. Egészségtan-órán beszélgettünk még az egészséges táplálkozásról és a leggyakoribb betegségekről. Természetesen sportoltunk is, a tornaterem adta lehetőségeken vezettük le a felhalmozott feszültségeinket. Számunkra ez a hét nagyon érdekes volt, mert nagyon sok új és hasznos információkat nyújtott az élet dolgairól.

Rózsa Melinda és Jenei Zoltán

 

Csillagpont Tatán

A Csillagpont egy református ifjúsági tábor, amelyet kétévente rendeznek meg mindig más helyszínen. Idén júliusban Tatán, az olimpiai edzőtáborban közel háromezer résztvevője volt a négy napos találkozónak.

A tábor most az érintések témakörre épült, erre az érzésre szervezte programjait és előadásait. A gyerekeket és felnőtteket külön csoportokba osztották, én a 10-14 éves korig lévő gyermekek csoportjába, azaz tini csoportba tartoztam, a csapatvezetőnk egy kedves kőbányai lány volt. A csoportokban minden nap volt egy adott téma az Érintésekről. Filmeket néztünk, játszottunk, beszélgettünk és imádkoztunk. Sok híres ember látogatta meg a tábort, és előadásokat is tartottak. Ott volt Erőss Zsolt hegymászó, aki elmesélte, hogy miként éli meg napjait műlábával, és mik a tervei a jövővel kapcsolatban, és Gundel-Takács Gábor műsorvezető is, aki a tévés munkájáról beszélt. A koncertek jelentették nekem a legnagyobb örömet, hisz ott volt Bolyki-Brothers, a Csík-Zenekar, a Non-Stop együttes, és még lehetne sorolni. A programok nagyon jók voltak attól függetlenül, hogy sokat esett az eső. Sok sátrat állítottak, ahol különböző, szórakoztató programok voltak. Ami még különösen tetszett, hogy életemben először sátorozhattam.

Mátyás Liza

 

Mesefalva a Börzsönyben

Ebben az évben már 16. alkalommal indult útnak a Mesefalva játszótábor, melybe a város általános iskolás diákjai jelentkezhettek. Ezúttal Magyarkútra látogattunk, ahol igazán otthonos faházak fogadtak bennünket. A 7 nap alatt számos programon vehettek részt a táborozók, akik ezen a nyáron is szép számmal gyűltek össze. A tábor témája most a várak és kastélyok voltak, emellett a kézműves foglalkozásoké és a hosszú, de vidám túráké volt a főszerep. Végigmentünk a gyadai tanösvényen, megnéztük Ze-begényben a Dunakanyart, csobbantunk egy nagyot Bánkon, majd kék sisakkal a fejünkön bementünk Felsőpetényen egy agyagbányába, természetesen agyagoztunk is. Egyik este egy vadásszal éjszakai túrára mentünk a közeli erdőbe. A tábor végére a gyerekeknek egy rövid kis előadást kellett készíteniük a régi idők mondáiról. Az utolsó este mutattuk be ezeket, s közben a táborvezetőktől átvehettünk az egész heti munkánkért járó jutalmat. Mint mindig, most is a barátságfonal felkötésével búcsúztunk el a tábortól, a barátoktól.

Szabó Réka és Szarka Edit

 

Őszi változás

Itt az ősz, az iskolába is becsengettek. A fecskék a villanyvezetéken gyülekeznek, hogy útra keljenek Afrikába. A nap se süt már olyan magasról és melegen, mint nyáron, de azért még érezteti erejét. Éjjelente hűvös szellő járja a tájat. Ahogy haladunk a szeptember végéhez, reggelente a dér sem ritka. Ekkor már néhány fa színe árulkodik arról, hogy merre járt a fagy, a levelek a színskála szebbnél szebb árnyalataiban pompáznak. Az őszi szelek nem kímélve a fák szépségét, elragadják a
leveleket, és tovarepítik messze, messze…

Bencs Judit