2011. szeptember 16.

Kis kukta

Szőlős csirkecomb

Hozzávalók: 6 csirkecomb, 1 kg krumpli, 2 fej lilahagyma, 1 fej fokhagyma, 1 fürt szőlő, 1 maréknyi dióbél, 1 púpos evőkanál mustár, 1 pohár száraz rosé bor, néhány ág friss kakukkfű, só, bors.

Elkészítése: A krumplit megfőzzük, a lilahagymát negyedeljük, a diót, a szőlőt megtisztítjuk, a fokhagymát gerezdekre szedjük. Mindezt egy olajjal, vagy margarinnal kikent tepsibe tesszük, majd ráöntjük a mustárral összekevert bort. Sóval, borssal megszórjuk, elhelyezzük a tepsiben a kakukkfüvet. A zöldségágyra ráhelyezzük a sózott, borsozott csirkecombokat, és zsírral megkenjük. A tepsit alufóliával letakarjuk, majd 50 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és megpirítjuk a csirkecombokat

Sajtos falatok

Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kicsi csirkemell, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint bors és só; a sütéshez olaj.

Elkészítése: A csirkemellet úgy csontozzuk ki, hogy két tömör húsdarabot kapjunk. (Ügyeljünk arra, hogy ne szecskázzuk el.) A bőrét is lehúzzuk, majd a húst vékony csíkokra vágjuk, és megsózzuk. A tojásokat habosra verjük, és belekeverjük a megtisztított, nagyon finomra vágott vagy reszelt vöröshagymát. 5 dkg reszelt sajtot összekeverünk a zsemlemorzsával. A csirkehús csíkokat először lisztbe mártjuk, ezután beleforgatjuk a hagymás tojásba, majd meghempergetjük a sajtos morzsában. Bő, forró olajba tesszük, és aranysárgára sütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, és még forrón rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot. A ráolvadt sajttól különlegesen finom ízt kap. Bármilyen köret vagy saláta illik hozzá.