XLIII. évfolyam 31. szám

2011. augusztus 12.

Tíz rezidens jelentkezett a kórházba

Az SBO-beruházás részeként épült leszállóhelyre szerdán hozott először sérültet a mentőhelikopterA 22 rezidensi álláshelyre 10 kezdő orvos jelentkezett a szentesi kórházban, közülük ketten biztosan pályáznak majd a kormányzat által meghirdetett rezidensi ösztöndíjra. Szeptemberben visszatér az intézmény élére Várkonyi Katalin főigazgató.

A Semmelweis Tervben beharangozott városi kórházi státusz sem riasztotta el a kezdő orvosokat Szentestől: a júniusban meghirdetett 22 rezidensi álláshelyre 10 szakember jelentkezett, legtöbbjükkel már szerződést is kötött az intézmény vezetése. Erről Baráth Lajos, a kórház megbízott vezetője számolt be lapunknak. Rajtuk kívül az év első felében négy fiatal szakorvos állt munkába a Kurca partján.

2011. augusztus 12.

202 millió óvodabővítésre

200 férőhelyes lesz a Klauzál utcai intézmény

Szeptemberben megkezdődhet a Klauzál utcai óvoda bővítése, az önkormányzat 202 millió forint uniós támogatást nyert a fejlesztésre. A bíráló bizottság szerint a kivitelezésre a legjobb ajánlatot a Szolnokon alapított, de ma már szentesi székhellyel működő Unibau-Épszer Kft. tette.

Jövőre lezárulhat az óvodák összevonása Szentesen. Az önkormányzat korábban úgy határozott, fejleszti a Klauzál utcai intézményt, a Kossuth utcait pedig bezárja, s ha sikerül a tervezett bővítés, a Bocskai utcaira is hasonló sors vár. A két megszüntetésre ítélt óvoda feladatkörét egy helyszínen, a 100-ról 200 férőhelyesre növelt Klauzál utcai intézményben látnák el. Az elképzelésnek alapfeltétele volt, hogy nyerjen a város által benyújtott pályázat, amit tavaly, az első körben kedvezően bíráltak el. A második fordulós, végső döntésre múlt hétig kellett várni: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjának tájékoztatása szerint szerdán közel 202 millió forint támogatást ítélt meg Szentesnek a döntéshozó testület. A támogatási arány 76 százalékos, így a beruházás teljes költsége 265 millió forint.

2011. augusztus 12.

A megdrágult svájci frank Szentest is sújtja

Szirbik Imre: egy alpolgármester elegendő

A svájci frank erősödése a jelenlegi árfolyamon 700 milliós veszteséget jelent a szentesi önkormányzatnak – mondta a Rádió Szentesnek adott interjújában Szir-bik Imre. A polgármester arról is beszélt, hogy a Petőfi Szálló felújításának felgyorsítása érdekében már folytak tárgyalások, de a részletek még nem nyilvánosak.

– A helyzetünk nem rózsás, de nem reménytelen – fogalmazott az interjúban a város első embere, amikor a svájci frank erősödésének önkormányzati következményeiről kérdezték. Szirbik Imre elmondta, Szentes frankalapú kötvényeinek kibocsátásakor, 2006-ban és 2007-ben még 160 forint körüli árfolyamon mozgott az alpesi valuta értéke. Azzal, hogy a héten 260 forint fölé is ment a svájci fizetőeszköz ára, 700 milliós veszteség körvonalazódik, de mivel a városnak csak 2013 végétől kell megkezdeni a törlesztést, addig javulhat és romolhat is a jelenlegi helyzet. Fizetőképesség szempontjából némi biztonságot jelent, hogy a kötvény közel negyede garanciális letétben van. A visszafizetés terhét befolyásolhatja az is, hogy felhasználja-e a város a Magyar Fejlesztési Banknál lekötött 3 milliárd forintos hitelkeret megmaradt részét, azt a közel másfél milliárdot, amit egyebek mellett az uszoda és a kórház fejlesztésére tettek félre.

2011. augusztus 12.

Négy óra nem elég a megélhetésre

Grecsó Anita 2008 óta nem talál tanítói állást a megyébenVáltozott a közcélú foglalkoztatás állami rendszere, amely természetesen a szentesi önkormányzat foglalkoztatáspolitikáját is mélyen érinti. Ebben az évben 410 ember rövid időszakokra jut napi 4 órás munkához, s a vele járó szerény jövedelemhez. A programban részt vevők örülnek, hogy dolgozhatnak, mégsem elégedettek.

Az Út a munkához-program 2009-ben indult, a szentesi önkormányzat szociálpolitikai osztálya az országban az elsők között dolgozta ki a helyi sajátosságokhoz igazítva közfoglalkoztatási tervét. – Ennek keretében valósult meg, hogy segély helyett munkát adhattunk, idézi fel az előzményeket Mészáros Ágnes, a projekt irányítója. Mint mondja: a munka elsősorban megélhetést nyújt, emellett azonban a hasznosság érzését, közösséghez tartozást, önmegvalósítási lehetőséget is. 2009-ben 300, míg a tavalyi évben 400 főnek biztosíthattak 8 órás munkát, s az ehhez megfelelő jövedelmet. A foglalkoztatottak egy éven át, azonos munkahelyen dolgozhattak, a jó teljesítményeket szerződéshosszabbítással ismerték el. Ezt a programot váltotta fel a közfoglalkozás új rendszere, mely a rövid távú, 2-4 hónapos, napi 4 órás alkalmazást preferálja.

2011. augusztus 12.

Búcsú Csanády főorvostól

Szavakban megfogalmazni nem lehet a fájdalmat, melyet szerettünk elvesztésekor érzünk. Űr tátong bennünk, hiszen senki sem pótolhatja azt az embert, aki néhány napja végérvényesen kilépett életünkből. A doktort, az édesapát, a mindig mellettünk álló jó barátot. Csanády György eltávozott az élők sorából, mégis örökké köztünk marad, mert sohasem tudjuk feledni az együtt töltött pillanatokat, különleges humorát, egyedi személyiségét, melyet a Bátaszéken töltött gyermekévek, a budapesti tanulmányok, az ottani és a későbbi barátokkal közös élmények és a család formált.

Csanády György Budapesten született 1958. május 15-én, elsőként a négy testvér közül. Gyermekkorát Bátán és Bátaszéken töltötte, ahol édesapja háziorvosként dolgozott. Ő vezette be fiát a természet- és a történelem szeretetébe, s hatással volt rá későbbi pályaválasztásában is.

Néhány év múlva a nagymamához, Budapestre költözött. Itt fejezte be az általános iskolát, majd végezte el a középiskolát és az orvostudományi egyetemet 1984-ben. 1988-ban szakvizsgázott sebészetből. Az egyetemen jó közösségre, jó barátokra talált.

Már az egyetemen eldöntötte: sebész lesz és gyakorlatait a szentesi kórházban tölti. Abba a városba költözött, ahova édesanyja révén rokoni szálak fűzték. Később elhatározta: Szentesen telepedik le, itt alapít családot. 1984-ben kötött házasságukból lányuk született. Adéllal vált teljessé életük. A kis jövevény bearanyozta édesapja mindennapjait, melyet a kórházi munka, s a barátok mellett az otthon szépítgetése, a kerttervezés és a festészet töltött ki.

Lelkiismeretesen, precízen végezte munkáját előbb a Dr. Bugyi István Kórház Sebészeti Osztályán, majd az induló Sürgősségi Betegellátó Osztály belgyógyászati részlegén. Később a mezőtúri és az orosházi sürgősségi osztály beindításában is tevőlegesen részt vett.

2008-ban betegedett meg. Életének utolsó hónapjait otthonában töltötte, ahol már csak kevesen találkozhattak az orvossal, aki százak gyógyulásán fáradozott életében, s aki nekünk, családtagoknak, barátoknak, egykori munkatársaknak örökre hiányozni fog.

Kedves Gyuri! Nyugodj békében.

(Csanády György búcsúztatása augusztus 22-én, hétfőn 15 órakor lesz az Alsóreformátus temetőben.)

A család és a barátok

2011. augusztus 12.

Várják a jelentkezőket

A Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Szervezete elsősegélynyújtó tanfolyamot szervez. Az ismeretek elsajátítása mindenki számára fontos, hiszen amíg a mentő vagy az orvos megérkezik, hosszú percek telhetnek el, ami akár a beteg halálához is vezethet. Ezért szükséges néhány alapvető beavatkozást megtanulni, mert életet menthetünk vele. Gondoljunk eszméletlenségre, égésre, nagyobb vérzésre vagy az akut belgyógyászati betegségekre.

Az elsősegélynyújtó tanfolyam ideje augusztus 23-24., 15-18 óra, helyszín Közösségi tér (Dózsa-ház). Előadó: Nagy Béla mentőtiszt.

Jelentkezni lehet augusztus 16-ig; e-mail: agocsne@szentes.hu, telefon: 63/510-342, mobil: 06/70-933-83-72

2011. augusztus 12.

Rend és fegyelem a katolikusoknál

Az elemi népiskolák története Szentesen (IX.)

Az Erzsébet térMiskolczi Gyöngyi tanítónő főiskolai szakdolgozatából ismereteket nyerhetünk arról, hogy milyen tankönyveket, taneszközöket, szemléltetőeszközöket és egyéb felszereléseket használtak a katolikus iskolákban; milyen tantárgyakat tanultak, hogyan osztályoztak, milyen megemlékezéseket tartottak, s általában hogyan zajlott a mindennapi iskolai élet.

A katolikus tanügyi szervek külön tankönyvkiadót hoztak létre: az 1848-ban alapított Szent István Társulat tankönyvkiadó részlegét. Katolikus iskolákban csakis az itt megjelentetett tankönyvek voltak használhatók. 1867-től mind a világi-, mind az egyházi iskoláknál használatba vett tankönyvekre be kellett szerezni a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium jóváhagyását. A kultuszminisz-ter 1925-ben életre hívta a Tankönyvügyi Bizottságot, amelynek az volt a feladata, hogy minden iskolai év végén összeállítsa a következő tanévben használandó könyvek jegyzékét. Ezzel kapcsolatban fontos szempont volt, miszerint: "A komoly ok nélkül való tankönyvváltoztatás szociális szempontból kerülendő!" A tankönyvek ugyanis megdrágultak, ezért a szegénysorban élő gyermekek nem tudták megvenni. Ekkoriban alakult ki az a gyakorlat, hogy a végzősöktől a használt tankönyveket begyűjtötték, és szétosztották a rászorulók között.

2011. augusztus 12.

GONDOLATOK

Adjunk, vagy ne adjunk hálapénzt? Ami engem illet, mindaddig, amíg a magyar egészségügyi dolgozók a jelenlegi színvonalon kapnak fizetést, ha engem kedvesen és eredményesen gyógyítanak, én bizony, ha nem is hálapénzzel, de hálás szívvel megköszönöm nekik, amit értem tettek. A magaméból annak és akkor adok ajándékot, amikor csak kedvem tartja és módomban áll. Az állam dolgába nem avatkozom bele.

Minden magyar ember legyen büszke arra, hogy Kőrösi Csoma Sándor magyar ember volt. Őszintén mondd meg, mit tudsz róla? Én bizony a Google segítségével néztem utána és csodálattal adózom neki azért, hogy gyalogszerrel nekiindult felkutatni a magyarok őshazáját s eljutott Közép-Ázsia magas hegyvidékéig. Egy tibeti kolostorban telepedett le és elképesztő tehetséggel és szorgalommal ontotta a tudományos dolgozatait, megalapozta a tibetizmust és egymaga elkészítette az első tibeti-angol szótárt.

Napjainkban akadt két magyar utazó, akik kerékpáron közlekedve mentek el Dardzsilingbe, hogy ott tisztelegjenek Kőrösi Csoma Sándor sírjánál. Helyettünk is tették. Elismerést érdemelnek.

Boldog lehetsz velem együtt, hogy nem tibeti klímán élsz, hanem ezen az áldott, magyar Alföldön, ahol jó levegőt szívhatsz és élvezheted a ragyogó napsütésben érő, utolérhetetlenül finom magyar gyümölcsöket.

Új Trianon osztja meg csonka hazánk népét. Nem földrajzilag, hanem anyagilag. Vannak, akiknek van állásuk, vannak, akiknek nincs. Vannak, akik jól élnek, vannak, akik alig-alig. Vannak, akiknek nincs terhük, vannak, akiket kifizethetetlen adósság nyomaszt. Az utóbbiak iránt részvétet érzek, az előbbieket segítőkészségre biztatnám.

Dr. Imre Ernő

2011. augusztus 12.

Pályát avattak a fogathajtók

Szabadedzéssel, családi nappal és babgulyással tették emlékezetessé a Szentesi Fogathajtó Egyesület tagjai a pályaavatójukat. Kovács János, az egyesület elnöke örömmel újságolta, hogy sok-sok saját munkával és erővel, illetve önkormányzati támogatással sikerült mintegy 1 hektáros területhez jutniuk a Nagytőke felé vezető út mellett. A két éves egyesület végre olyan helyet talált, ahol lehet edzeni, a versenyek előtt felkészülni anélkül, hogy valakit zavarnának.

A nyitóprogramban, ügyességi versenyen fiatalok, kezdők, amatőrök (versenyzők és lovak egyaránt) mutatkoztak be, a fogathajtók pedig egyfajta szabadedzést mutattak be. A nap egyik fénypontja volt az egyesülethez nemrég csatlakozott "voltizs" csoport szereplése, akik lóháton, menet közben végeztek különböző tornagyakorlatokat. Az egyesületnek 18 tagja van, akik rendszeresen neveznek a különböző szintű – elsősorban környékbeli – versenyekre. Mindenkinek saját fogata van. A fogathajtás nem olcsó sportág. Egy versenyzésre alkalmas, komplett fogat összeállítása ugyanis hét számjeggyel fejezhető ki, és a lovak ellátása is pénzigényes.

A tagok általában magyar félvér lovakkal versenyeznek, de megtalálhatók a nóniuszok és egyéb tájjellegű lovak is, melyeket a tanyavilágban, a tanya körüli munkákban vagy fuvarozásra, sokan még mai is használnak.

Az egyesület egyik fő célja a versenyzésen kívül, hogy szeretnének bekapcsolódni a turizmusba. Eddig is volt már példa arra, hogy az ide érkezőket fogatokon elvitték a város környéki szép helyekre. Tervezik, hogy a jövőben a fogatok mellett a lovagolni kívánó vendégek, hátaslovakon is körülnézhetnek a terepen.

Az egyesülethez nemrég csatlakozott agilis és szorgalmas csapattal ezentúl szinte minden rendezvényükön lehet majd találkozni. Legközelebbi nagy eseményük a Szárnyas Fesztivál idején a fogathajtó verseny lesz augusztus 20-án a Spartacus- pályán.

Garai Sz. Imre

2011. augusztus 12.

Rendkívüli ülés 15-én

Augusztus 15-én 15 órától rendkívüli ülést tart a városházán a szentesi képviselő-testület. A napirendi pontok között szerepel a Klauzál Gábor Általános Iskola 2011/2012. tanévi pedagógus létszámának meghatározása, az Egységes Pedagógiai Szakszolgálatnál pedagógus létszámbővítésének engedélyezése, a helyi önkormányzatok létszámcsökkentési döntéseivel kapcsolatos egyszeri hozzájárulás igényléséhez pályázat benyújtása, a költségvetési szervek alapító okiratainak módosítása, a szentesi lakosság egészségi állapotának javítását megcélzó átfogó program és a távhőszolgáltatás alapdíjának módosítása is. Mindezek mellett két beruházás kapcsán zárt ülésen döntenek majd a városatyák.

2011. augusztus 12.

Toncsi egyedül gurul tovább

Baranyi Antal (balról) itt még Vukovich SándorralA legfrissebb híradás szerint szerdán Baranyi Antal 143 kilométert teljesített. Elhagyta a dél-franciaországi Marseillest. Casisban táborozik, eltört egy küllője. A fiatalember néhány napja egyedül kerékpározik. Cél-ja azonban még mindig ugyanaz, mint amikor társával, Vukovich Sándorral elindultak több ezer kilométeres túrájukra. A kerekezéssel a Szentes Kistérség Mentőalapítvány számára egy 600 ezer forintos értékű LSU motoros váladékszívó rendszer felszerelésére gyűjtöttek, de Vukovichnak fel kellett adnia a küzdelmet időközben.

A két utazó Afrikát elhagyva a portugál határt célozta meg, Huelvánál azonban Sanyinak egészségügyi problémája adódott. Ezért másnap vonattal utaztak Barcelonába, ahonnan Dél-Franciaországba mentek, Sare-ig. Innen Toncsi egyedül indult tovább, 80 kilogrammos felszereléssel. Később Car-cassone előtt táborozott, majd Villafranche-tól a csatorna melletti kerékpárúton ment ki a tengerpartra. Augusztus 8-án meg kellett javítania járművét, de Sete közelébe jutott 141 kilométer gurulás után, amelyet az egész napos hátszél és a lejtők segítettek. Augusztus 9-én egy nemzeti parkban táborozott Albaron mellett.

2011. augusztus 12.

Koncert

Hollywoodi duettek címmel Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán koncertjére kerül sor augusztus 15-én, hétfőn 21 órakor a megyeháza udvarán. (Esőnap: augusztus 16., kedd). A koncertre jegyek kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban, a Babilon Könyvesházban, valamint a helyszínen.

2011. augusztus 12.

Fecskét nevelget

Lapunk munkatársa, Garai Szabó Imre kapta lencsevégre a képen látható kislányt, Hajdú Lucát, aki a fehérház emeletén lévő folyosón olyan kis fecskét talált, amely még nem tudott repülni. A kis állatbarát kézbe vette a sérült jószágot, s azóta is nevelgeti és szöcskével táplálja. A fecske ma már egy kicsit tud repülni, és remélhetőleg hamarosan csatlakozik majd a többiekhez.

2011. augusztus 12.

Zártak az adóirodán

Küldik a második féléves csekkeket

A polgármesteri hivatal adóirodája összesítette az első félévben befolyt helyi adókat. Az előirányzatban tervezett 1,1 milliárd forintból 578 millió forint érkezett meg az önkormányzathoz. A legalacsonyabb befizetési százalék az idegenforgalmi adóban, a legmagasabb a magánszemélyek kommunális adójában jelentkezett.

Az adatok alapján időarányosan sikeresen teljesítettnek értékelte az első félévet Tonnesné Kiss Ildikó. A helyi adóiroda vezetője elmondta, hogy minden adónemben az előirányzatnak közel 50 százalékát befizették együttesen a lakosok, egyedül idényjellege miatt az idegenforgalmi adóból folyt be ennél kevesebb, de várhatóan – a korábbi éveknek megfelelően – ez is kompenzálódik a 3. és 4. negyedév végére. Általánosan a mérleg az elmúlt évek hasonló időszakának megfelelően alakult.

– Ettől függetlenül az egyes adózók terhére fönnállhatnak adósságok. Ha valaki nem fizeti be az adót, akkor alkalmazható nem kötelező jelleggel fizetési felszólítás, jövedelemletiltás, azonnali inkasszó bármelyik pénzforgalmi bankszámlára. Ha így sem sikerül behajtani az elmaradást, akkor bírósági végrehajtó segítségét szoktuk igénybe venni. Az adóhátralékok elévülési határideje 5 év, de vannak olyan eszközök, amivel megakadályozható az elévülés beállta. Például ha jelzálogjog vagy végrehajtási jog lett bejegyezve az adós ingatlanára, akkor az megszakítja az elévülést. Így 20 évig is elhúzható egy-egy ilyen tétel kifizetése – ismertette a részleteket az irodavezető, hozzátéve: Az adózás rendjéről szóló törvény meghatározza, hogy ha az esedékesség lejár, akkor késedelmi pótlékként a mindenkori jegybanki alapkamat egy napra eső részét kell felszámolni a tőke után naponta, tehát hosszú mulasztás esetén nagyon meg tud emelkedni a tartozás.

A költségvetésben rögzített éves helyi adó előirányzat 1,1 milliárd forint volt, melyből 578 milliót már teljesítettek a lakosok. A gépjárműadónál a tervezett 200 millió forintból több mint 50 százalékos a teljesítés, mely a múlt évi hátralékokból és a tárgyévi befizetésekből adódik össze.

A következő adófizetési határidő szeptember 15., az ezzel kapcsolatos egyenlegértesítőket és csekkeket a napokban mindenkinek postázzák. A befizetés alól a magánszemélyek kommunális adója esetében a 70. életévüket betöltők mentesülhetnek a következő év január 1-től. Az építményadó alól a mezőgazdasági tárolásra, állattenyésztésre és növénytermesztésre szolgáló épületek gazdái, az idegenforgalmi adó alól a 18 év alatti és 70 felettiek élveznek mentességet, míg iparűzési adót azoknak a vállalkozásoknak nem kell fizetniük, amelyek éves árbevétele vállalkozói szinten számítva nem haladja meg a 2,5 millió forintot.

2011. augusztus 12.

A tiszta víznek megisszuk a levét

A régi tisztítóműt fölhagyják, mellé épül az új. (Fotó: Bíró Dániel)Félmilliárdos hitelfelvételre és további díjemelésre kényszerül Szentes, hogy a város vize és szennyvize megfeleljen az Európai Unió által megszabott vízminőségi határértékeknek. 2012-től havi tízmilliós bírsággal sújtják a helyi szolgáltatót.

Az utóbbi években megdőlt az a tétel, hogy nyáron több vizet fogyasztunk, mint az év többi részében. Az úgynevezett kalapgörbe, ami a vízfogyasztás éves mértékét szemléltette a szakemberek számára, mára kilyukadt: volt olyan július, amikor kevesebbszer nyitottuk meg a csapokat, mint karácsonykor. Hozzáértők szerint ennek két oka van. Az egyik, hogy a szennyvízrendszer kiépítésével a fogyasztók számára is megnőtt a vízhasználat költsége, a másik, hogy a válság még inkább takarékosságra ösztönözte a háztartásokat. A távlati kilátások sem túl kedvezőek.

2011. augusztus 12.

Öntésre vár a kínai Táncoló székely

– Jól haladok a bronzöntés felé, a fiberglass öntvény már elkészült – üzent lapunknak Kínából Csíky László. Mint arról korábban beszámoltunk, a szentesi orvos-szobrász meghívást kapott Changchun városába, hogy a High-tech Development Zone elnevezésű szobrász szimpóziumon készítse el sétálóutcánk népszerű szobrának mását. – A táncoló székelynek nagy a sikere. Egy koreai szobrásznő külön kiemelte, hogy mennyire életszerűek a szobor arcvonásai – mesélte Csíky doktor, aki karikaturista énjét sem rejtette véka alá. – Maradék időmben készítettem két szobrot, Barack Obamáról és Vlagyimir Putyinról. A szobortáborban kitört a röhögés. Talán az afroamerikai szobrászok ünnepeltek a leghangosabban.

A szentesi művész kínai látogatása szeptember elején ér véget, de már számos élménnyel gazdagodott a világ legnépesebb és leggyorsabban fejlődő országában. Megtudtuk tőle, volt a híres szoborparkban, ahol találkozott Szent-Györgyi Albert szobrával, amit a kis fák tíz év alatt túlnőttek. – A város modern gyűjteményében, a bejárattal szemben Jacques Chirac és Luciano Pavarotti szobraim ugyancsak megleptek! Itt nem ellenség, ha valaki tud valamit – írta levelében.

B.D.

2011. augusztus 12.

Kőbe vésett élet

Paál István kőbe véste magát – lehetne a mottója a tavaly elhunyt szobrászművész emlékkiállításának. Plasztikák, szobortanulmányok, rajzok láthatók a tárlaton a Koszta József Múzeumban.

Úgy mondják, Paál István meghalt, de életét, szellemét, gondolatait, szerelmét és szeretetét maradandóan beleírta a kövekbe. A művész a természet gyermeke volt, élvezte és megörökítette annak ezernyi csodáját.

A Szegedről érkezett kiállítás anyagában a szobraihoz készült számtalan vázlatot, előtanulmányt is megcsodálhat az érdeklődő: többek között aktokat, állatábrázolásokat. Paál István azt vallotta, nagyon fontos, hogy egy szobrász jól tudjon rajzolni, először a papíron kell felmérni a lehetőségeket.

Bemutatásra kerülnek kisebb szobrai is, köztük a Pegazus. Egy méltatója szerint a ló alakjában magára a művészre is ráismerünk, ő maga is benne létezik.

Paál István munkáit Tóth Sándor szobrász, főiskolai tanár ajánlja a közönség figyelmébe a megnyitón, lapunk megjelenésének napján, augusztus 12-én délután fél 5-kor. A Kőbe vésett élet című tárlat október végéig látogatható a múzeum megyeházi épületében.

D. J.

2011. augusztus 12.

Kézművesség a Szivárványban

54 kézműves program várta a fiatalokat az elmúlt évbenA Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény sikeresen szerepelt a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett Oktatási nevelési intézmények tanórai és tanórán kívüli programjai elnevezésű pályázaton. Az intézmény közel 46 millió forintot nyert arra, hogy kilenc együttműködő intézménnyel megvalósítson 54 hagyományőrző kézműves művészeti és természetismereti programot.

Az együttműködő intézmények közük nyolc Szentesen, egy pedig Szegeden működik. Részt vett a programban az öt önkormányzati fenntartású általános iskola, a Bartha János Kertészeti Szakközépiskola, valamint a központi és a Dr. Mátéffy Ferenc utcai óvoda. A pályázati kiírásnak megfelelően a kilencedik együttműködő partner a művészeti iskola bázisintézménye, a szegedi két tannyelvű Madách Imre Általános Iskola volt.

2011. augusztus 12.

Hajdú Lajos utca

Utcáink, tereink névadói (53.)

A városközpontban található; a Tóth József és Kiss Bálint utcákat köti össze, a Kossuth térbe torkollik. A kis utcácskát eredetileg Iskola utcának nevezték, mivel az 1740-es évek végétől folyamatosan itt működött a Központi Református Elemi Népiskola. Az 1906. évi városrendezéskor Boros Sámuel (1787–1866) volt városi jegyző, főbíró, polgármester, országgyűlési képviselő nevét vette fel, aki az utcában lévő jegyzői házban lakott. A kurta utcát, amely csupán egy számozott házból állt, méltatlannak érezhették Boros Sámuel történelmi érdemeihez, ezért 1945-ben a volt Gróf Tisza István utca vette fel Boros polgármester nevét. A kis utca közel húsz évre név nélkül maradt, míg 1967-ben kimondták, hogy Hajdú Lajos református iskolaigazgató-professzorról nevezik el. A névadóról tudni kell, hogy Szentesen született 1813. július 6-án. Kisnemesi családból származott; ősei Bethlen Gábor erdélyi fejedelemtől nyerték címeres levelüket 1625-ben. Apja Hajdú András tanító, anyja Gorzás Lídia. Korán árvaságra jutott. Alsófokú iskoláit és a gimnázium hat osztályát szülővárosában végezte. 1831–36 között a debreceni református kollégiumban bölcseleti, jogi és teológiai tudományokat hallgat; 1837-től ugyanitt esküdt felügyelő, segédkönyvtárnok, majd elemi iskolai tanító. 1839–41 között a derecskei középiskola igazgatója. 1842-ben külföldi tanulmányútra indult. A berlini egyetem hallgatója, ahol 24 magyar tanulóval megalapította az egyetem magyar könyvtárát. 1845 decemberében a szentesi református egyház meghívta a gimnáziális osztályok igazgató-tanárának, profeszszori címmel. Az ő nevéhez fűződik az első retorikai (szónoklattani) osztály felállítása. 1848/49-ben a tanítás mellett komoly publicisztikai munkát fejtett ki a debreceni Alföldi Hírlapban, a Tiszavidéki Újságban és a Szegedi Hírlapban. A szabadságharc végnapjaiban Hajdú Lajos lelkesítő beszédet intézett a szentesi néphez, általános felkelésre buzdítva az előrenyomuló császári seregek ellen. Szózatát kinyomtatta és a nép között osztogatta. Hazafias felbuzdulásáért a berendezkedő új hatalom 1849 szeptemberében elfogatta, s lázítás címén haditörvényszék elé állította. Tettét a katonai bírák felségsértésnek minősítették, és kötél általi halálra ítélték. A súlyos ítéletet később kegyelemből 20 évi vasban töltendő várfogságra és teljes vagyonelkobzásra változtatták. Kezdetben az olmützi, majd a josefstadti várbörtönben raboskodott. 1856 áprilisában közkegyelem útján szabadult. Ezt követően a kisújszállási református egyház meghívta a helyi gimnázium vallástanárának. Később a magyar irodalmat, történelmet, latin és görög nyelveket tanította, s több ízben viselte az igazgatói tisztséget. A kiegyezés után kibontakozott közírói tevékenysége. Programszerű célként tűzte ki, hogy írásaival maradandó emléket állít a szabadságharc sokat szenvedett mártírjainak. A személyes tapasztalás hitelességével jelenítette meg a várbörtönök lakóinak életét, a korabeli börtönviszonyokat; név szerint felsorolva a szabadságharcos múltjuk miatt rabságra vetetteket. Írásai ma is forrásértékkel bírnak. A "szabadságharc szentesi bajnoka" Kisújszálláson hunyt el 1901. február 24-én. A szentesi református iskola falán emléktáblája látható.

Labádi Lajos

2011. augusztus 12.

Hangverseny

A Szent István-napi programokhoz kapcsolódik az a hangverseny, amelyet augusztus 19-én, pénteken 19 órakor a Szent Anna-templomban tartanak a szervezők. Az államalapító Szent István tiszteletére rendezendő koncerten közreműködnek: dr. Homoki Nagy Mária (műsorismertető, vers), Nagy Johanna (ének), Nagy János (orgona). Műsoron Bach, Balázs Árpád, Pikéthy Tibor, Liszt-művek szerepelnek.

2011. augusztus 12.

Látványtár készül

Április 11-én projektnyitó rendezvényen Béres Mária régész-igazgató és Oroszné Rónyai Éva múzeumpedagógus mutatták be a Koszta József Múzeum ligeti épületében a kialakítás alatt lévő új látványtárat és a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai programot. A fejlesztésre 55 millió forint támogatást nyert az intézmény.

A beruházással egy modern, 21. századi igényeket is kielégítő raktár, valamint kiállítási és múzeumpedagógiai funkciókkal rendelkező intézmény jön létre, amely nagyban hozzájárul majd a felnövő generációk eredményes és élményekben gazdag oktatásához. A kivitelezés az év végén fejeződik be.

2011. augusztus 12.

Szárnyakat kap a jó hangulat

Augusztus 18-tól, csütörtöktől szárnyakat kap a jó hangulat a városban: már délután 5 órától elrajtol a Szentesi Szárnyas Napok programsorozata az Ifjúsági Parkban. Koncertek, diszkó és BMX-bemutató szerepel a nyitónap kínálatában. Urak jelentkezését várják a sörkirályválasztásra, ahol majd értő szemű hölgyek ítélkeznek. A trónkövetelők a has-körfogatukkal és a sörivásban tanúsított gyorsaságukkal nyűgözhetik le a zsűritagokat. A vállalkozó kedvűek sörkalandtúrán és csirkeszárnyevő versenyen is részt vehetnek. Ezen a megmérettetésen elindul az ismert sportember Sinka Zsolt, aki ezen a téren is szeretné növelni rekordjainak számát. A szomjoltásról házi serfőzdék fognak gondoskodni. Akik a nyugit kedvelik jobban, azok horgászversenyen mérhetik össze tudásukat. Vasárnap nyilvános kakaskodással zárul a rendezvény: amatőr, illetve profi kick-boksz és ökölvívó mérkőzéseket tekinthet meg ingyenesen a közönség. Erre a délutánra Erdei Zsolt "Madár" (képünkön) is eljön Szentesre – tudtuk meg Bertók Róbert főszervezőtől. A rendezvény kiemelt támogatója a Hungerit Zrt. és az Agrármarketing Centrum. A programokról bővebb információt szerezhetnek a www.szarnyasnapok.hu honlapon.

2011. augusztus 12.

Atlétasikerek a bajnokságon

A bemelegítés percei, balról Csordás Cintia, jobbról Papp Anita diszkoszvetők (Maximus KSE )Szekszárdon a 114. Országos Atlétikai Bajnoksággal adták át a több mint kétmilliárd forintból megépült atlétikai stadiont. A jelenlévők egy dologban értettek egyet, talán elhamarkodott döntés volt egy bajnokságot olyan stadionba vinni, ahol nincs lelátó, és árnyat adó fa sem, van viszont 33 fokos hőség, és a versenyzők a dobószámok esetében több mint másfél órát kénytelenek eltölteni a tűző napon.

A szentesi atléták a felnőtt bajnokságon egy utánpótlás korú és két első éves ifjúsági versenyzővel vettek részt, mindhárman diszkoszvetésben indultak. Benkő Márta és Tégla Ferenc edzők elsősorban a nagy versenyek hangulatának megismerését és a versenyrutin szerzést tűzték ki célul.

A versenyzők alaposan meglepték edzőiket is. Seres András a világ idei legjobb eredményét magáénak tudó Kővágó Zoltán, és az olimpikon Máté Gábor, valamint a főiskolás világbajnokságra készülő Savanyú Péter mögött a negyedik helyet szerezte meg a népes mezőnyben.

A női diszkoszvetésben Csordás Cintia 10. helyezést, Papp Anita 12. helyezést szerzett. Mindketten 16 évesek, tehát első éves ifjúsági versenyzők. Edzőjük Benkő Márta elmondta: – Megbeszéltük, amennyiben teljesítik a nevezési szintet, indulhatnak felnőtt bajnokságon. Elsősorban jutalomnak szántuk nekik a lehetőséget, hiszen egész évben keményen készültek, de arra gondolni sem mertünk, hogy mindketten pontszerzők lesznek. Minden dicséretet megérdemelnek, nagyon szépen versenyeztek.

Tégla Ferenc is elégedett Seres András teljesítményével. Andris nagyon kis különbséggel maradt le a dobogóról, és ez egy kicsit bántja, fogalmazott. Ha megdobta volna egyéni legjobb eredményét, akkor biztosan dobogós. Egyébként a magyar bajnokság diszkoszvető számait erős szentesi jelenlét jellemezte, hiszen a győztes Kővágó Zoltán edzője dr. Szécsényi József, a Testnevelési Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője. A HMG egykori testnevelője is szentesinek-szegvárinak tartja magát.

A verseny után beszélgettünk Dornbach Ildikóval, a MASZ szakmai igazgatójával (szövetségi kapitányával), aki szintén dicsérte Seres András teljesítményét. Példa értékű Seres berobbanása a diszkoszvetés élvonalába, hiszen korábban egyik korosztályos válogatottnak sem volt tagja. A szakmai vezetés még ez év elején sem tudott sokat Andrásról. Az utánpótlás Európa-bajnoki keretbe év eleji eredményei alapján került be. Élete első nemzetközi versenyén jól szerepelt. Most már a felnőtt válogatott keret stabil tagjának számít, és mindenképpen a jövő embere. További fejlődéséhez a szakmai vezetés támogatására számíthat, a következő nemzetközi versenyeken lehetőséget kap a bizonyításra.

Eredmények:

Seres András ff-i diszkoszvetés 4. hely 56,22; Csordás Cintia női diszkoszvetés 10. hely 33,63; 12. hely Papp Anita 32,44.

2011. augusztus 12.

Vízilabdás Svájcból

Halápi János lányaival a strandonHalápi János Szentesen született 1973-ban. Valkai Ferencnél kezdte a játék alapelemeit elsajátítani 1981-ben. Itt játszott 23 éves koráig, majd Németországba igazolt, ahol nyolc évig vízilabdázott. Utána Svájcba került, és immár hatodik éve szerepel az ottani első osztályban. Szentestől azonban nem tud és nem is akar elszakadni, azóta is minden évben hazajár, és itthon tölti a nyári szabadságát, természetesen a strandon.

Mivel továbbra is jó barátságban van a szentesi csapatvezetőkkel és a csapattagokkal, több esetben részt vett a nyári alapozáson is, készülve a svájci bajnokság őszi fordulóira. Az utóbbi időben azonban már a családjával jár haza, így a strandon eltöltött időt a gyerekek úszástanítására fordítja. 8 évvel ezelőtt megnősült, szentesi lányt vett feleségül Faragó Henriettát, született két kislányuk. A SAS-tornára minden évben készül, és volt olyan év, amikor még csapatot is szervezett Svájcból erre az eseményre. Van azonban egy alapcsapatuk, az "Édesvízi Planktonok", mellyel a kezdetek óta együtt játszanak, s alig várják, hogy találkozzanak mérkőzésen kívül is.

Halápi János nem tervez hosszú távra. Aktívan játszik, amíg szükség van rá, és a helyi utánpótlással már, mint edző foglalkozik. Amíg a gyerekei a németet anyanyelvi szinten meg nem tanulják, addig biztosan maradnak külföldön, ha pedig ott elkezdik az iskolát, akkor valószínű, a végleges hazajövetel is várat magára.

Svájcban a sportban megbecsülik azokat, akik teljesítik az elvárásokat. Nem könnyű mindennek és mindenkinek megfelelni, hiszen minden szinten, pozícióban a maximálisat kell teljesíteni, hogy elégedettek legyenek az emberrel. Nagyon szigorúak a szabályok, melyek néha bizony egy külföldinek talán több korlátot jelentenek, de ha valaki ezeket betartja, akkor nemigen van problémája az életben.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre

2011. augusztus 12.

I. Keresztbedobó Világbajnokság

Vízilabda Napja 2011.

Augusztus 21-én, jövő vasárnap 9 órakor kezdődik a Vízilabda Napja, amely az üdülőközpont Családi Sportnap rendezvényének része. Az elmúlt évi versenyprogramokon túl most a program lelke az első ízben megrendezendő Keresztbedobó Világbajnokság.

Jelentkezni lehet: 5. negyed büfé (utánpótlás korúak 1995-ig), Nyúl büfé (felnőttek és szeniorok). A hosszú ideje nem játszott, de népszerű játék ismét jó alkalmat kínál a találkozásra, kikapcsolódásra, az emlékek felelevenítésére. További programok: 5 m-es dobóverseny, luftballonnal úszóverseny. Élménybeszámolók (legendás pólósok – legendás sztorik), utánpótlás vízilabda-mérkőzések.

2011. augusztus 12.

Szentesen folytatták a kézilabdások

A tábor résztvevői. (A szerző felvétele)Czesznak György a szentesi kézlabda utánpótlás-nevelés egyik főszervezője, a Szentesi Kézilabda Sport-iskola elnöke, illetve a KSZSE leány utánpótlás vezető edzője a Dr. Papp László Sportcsarnokba hívta a fiatal sportolókat.
A szegedi csapat eddig Kunszentmártonban tartotta ezt a nyári erőnléti és taktikai feladatok megoldására szervezett bentlakásos tábort.

Eléggé kötött volt a napirendjük – tudtuk meg a szervezőtől. A 1997-98 (U13) és 1999-2000-ben (U12) született lányok komoly terhelést kaptak. A 32 gyerek két edzővel, két csoportban dolgozott, az edzőtábor 7 napja alatt, napi négy edzéssel. Fél 7-kor ébresztő, 7-8 óra között mindenkinek edzést tartottak reggel fél 7 és este 10 óra között. A lányok a csarnok öltözőjében, a matracon aludtak.

Sajnos, ebben a korosztályban nem olyan sok szentesi lány szerepel, de akik helyben kézilabdáznak, azok sem ilyen rendszer szerint készülnek – magyarázta Czesznak György. Városunkban is elindult egy folyamat, hiszen a kézilabda sportiskolában több mint százhúsz elsős gyerek kezdett el játszani. Ősszel több fordulós, jövő tavaszig tartó "szivacskézilabda" bajnokságot szerveznek.

G. I.

2011. augusztus 12.

A sasok ismét vízre szállnak

Ezen a hétvégén huszadik alkalommal rendezik meg a Sas-tornát a ligeti uszodában. Az amatőr vízilabdacsapatok szentesi találkozója ma már fogalommá vált pólós berkekben, így nem véletlen, hogy a jubileumi megmérettetésre 18 együttes nevezett. Bertók Gyula főszervező lapunknak elmondta, a hagyományokhoz hűen most is nemzetközi lesz a mezőny, a határon túliakat ezúttal csak a marosvásárhelyi Transilvania Baglyok képviselik. Szentesről három gárda nevezett. A 3 napos mérkőzéssorozat péntek délben kezdődik, a találkozókat a 33-as medencében bonyolítják le. Két ötös és egy nyolcas csoportba sorolták be a résztvevőket, akik közül a szerencsésebbek lámpafényes mérkőzést is vívhatnak – lesz olyan meccs, ami 21 óra után ér majd véget. A torna önfenntartó, minden induló együttes ajándékot kap a Petőfi utcai Vinotéka felajánlásának köszönhetően. Pénteken és szombaton este a Buffalo-ban rendeznek bulit a résztvevő csapatok számára.

2011. augusztus 12.

Ünnepi focitorna

Kispályás felnőtt labdarúgótornát szervez a Szabadidős Sportklub augusztus 19-én, pénteken a Spartacus-pályán. Az új kenyér ünnepe alkalmából rendezendő tornán részt vehetnek amatőr labdarúgók (igazolt játékosok megyei I. osztályig) 10 fős csapattal. Az ünnepélyes megnyitó 20 órakor kezdődik.

2011. augusztus 12.

Nyaralás és edzőtábor Manchesterben

Három hetet töltött a közelmúltban Manchesterben Kalydy Patrícia, a Pollák DSE cselgáncsozója. Patti eredetileg az édesanyjához utazott ki az angliai városba, ám ha már ott volt, öszszekötötte a kellemeset a hasznossal, és két hetes edzőtáborozáson vett részt- az angol válogatott edzőinek meghívására.

Édesapjától, egyben itthoni edzőjétől Kalydy Zoltántól megtudtuk, hogy Patti korábban Horvátországban, nemzetközi versenyeken két alkalommal is angol ellenféllel akadt össze, és mindkétszer legyőzte riválisait. Ekkor figyeltek fel rá az angolok, akik, amint megtudták, hogy a magyar lány nyáron édesanyjánál pihen Manchesterben, felajánlották neki, hogy két hétig edzőtáborozzon együtt az angol válogatottal, és a helyi klub versenyzőivel. Több szempontból is hasznos volt, hogy külföldi versenyzőkkel készülhetett Patti, hiszen betegsége miatt kénytelenek voltak őszig felfüggeszteni válogatottbeli szereplését, így ez a tíz nap remek alkalom volt arra, hogy erőnlétileg újra megkezdje "felépíteni" magát a judós munkára. Szerencsére a napi két edzés nem volt megterhelő számára, az ottani tréningek ugyanis kevésbé fárasztóak, mint akár a magyar válogatott, akár a Pollák DSE edzései. A sportolók lassabb tempóval, a technikai részeket jobban kihangsúlyozva készültek, az edzőpartnereket folyamatosan váltogatva. Így másfajta közegben, más körülmények között, új megvilágítású munkában vehetett részt Patti, ami a hazai és nemzetközi szereplése szempontjából mindenképpen hasznára válhat majd a későbbiekben.

Kalydy Zoltán elmondta, hogy a Pollák DSE cselgáncsozói elkezdték a felkészülést a következő szezonra, egyelőre itthon, augusztus 15-étől viszont már Bajára teszi át székhelyét a társaság, ahol egy 300 fős nemzetközi edzőtáborban folytatódik a munka. A táborban olyan világhírű sportolók és sportedzők vállaltak segítőkész munkát, mint Kovács Antal olimpiai bajnok, Braun Ákos világbajnok, valamint edzőjük, Hangyási László. Az edzők közt ott lesznek még: az olimpiai ezüstérmes Hajtós Bertalan, és a bronzérmes Pekli Mária.

H.V.

2011. augusztus 12.

Hőguta

Az öreg paraszt bácsi elmegy az orvoshoz vizeletvizsgálatra. Épp cseng a telefon, az orvos kimegy, de még visszaszól:
– Na, bátyám, amíg telefonálok, ott az az üveghenger a szekrény tetején, abba pisiljen bele. Jön vissza az orvos, hát az egész rendelő tocsog a pisitől.
– Mit csinált bácsi?
– Tudja milyen nehéz abba innen beletalálni?

2011. augusztus 12.

Kis kukta

  • Zelleres krumplileves
  • Karfiolos csirke
2011. augusztus 12.

Siker a Turbo Kupán

Nyolc csoportban összesen 35 csapat mérkőzött meg az elmúlt hétvégén a szentesi Turbo Kupán. A nemzetközi utánpótlás vízilabda tornán négy helyi korosztályos csapat indult, közülük a 97-98-as születésű fiú gárda veretlenül végzett csoportjában az élen. Az együttes legjobb játékosa Werner Richárd lett.

2011. augusztus 12.

Repülhet az egész család

A tavalyi repülőnapra is sokan kilátogattakCsaládi repülőnapra várják az érdeklődőket augusztus 20-án, szombaton reggel 8 órától a szentesi repülőtérre. A Szentesi Repülőklub harmadik alkalommal rendezi meg méltán népszerű egész napos rendezvényét, ahol a merészebb és a bátortalanabb látogatók is találhatnak maguknak programot. A leglátványosabb produkciónak Vári Gyula, volt MIG-29-es pilóta műrepülő bemutatója ígérkezik. Akinek erős gyomra van hozzá, az mellé is beszállhat, illetve sétarepülésre is lesz lehetőség többféle gépen. Vitorlázó géppel 2500 forintért, movit géppel pedig 4500 forintért lehet majd repülni, de aki elővételben vált jegyet, annak 500 forint kedvezményt adnak a szervezők. Motoros gépre fejenként 5000 forintért lehet majd felszállni, ejtőernyős tandemugrásért pedig 45 ezer forintot kell fizetni. Elővétel esetén utóbbira 5000 forint kedvezményt kapnak az utasok. Akik inkább a földön maradnának, azok sem fognak unatkozni, hiszen repülőmodell bemutató, ugrálóvár, testfestés, lovagoltatás és a Szentesi Zsoldosok hagyományőrző produkciója is szerepel a programkínálatban.

2011. augusztus 12.

Szeniorok külföldön

Szabadkán rendezték meg Szerbia szenior úszóbajnokágát, amelyre a környékbeli országokból, így Magyarországról is érkeztek versenyzők. A Szentesi Delfin ESC úszói a hagyományoknak megfelelően szép eredményekkel tértek haza a vajdasági kirándulásból.

Tóthné Katalin: 50 gyors, 100 pille, 50 pille, 200 vegyes, 400 gyors 1., 100 gyors 3., Debreczeni Beáta: 50 hát, 100 pille, 100 hát, 100 mell, 200 vegyes, 50 mell 1., Pászti Edit: 50 hát, 100 hát, 50 gyors, 100 gyors 1., Melkuhn Dezső. 400 gyors, 200 vegyes, 100 pille 1., Kovács Attila: 100 hát, 50 hát 1., 50 pille, 50 gyors, 100 gyors, 200 vegyes 2., Pengő Erzsébet: 400 gyors, 200 vegyes 1., 100 pille, 50 pille 2., Lukátsy Katalin: 100 hát 1., 50 hát, 50 mell, 50 gyors, 100 mell, 100 gyors, 200 vegyes 2., Bocskay Zsófia: 200 vegyes, 50 pille 1., 100 pille 2., Ferke Gáborné: 100 mell 1., 100 hát 2., Bodnár Istvánné: 100 hát 3., Bakacsi Gyula 50 hát 1., 50 mell, 100 mell, 100 hát, 50 gyors, 100 gyors 2.

A Masters Kupára, Temesvárra elfoglaltság miatt csak egyetlen versenyző utazott ki. Bakacsi Gyula nagyszerűen képviselte az egyesület színeit, ugyanis 6 aranyéremmel tért haza. A dobogó legfelső fokára állhatott 50, 100 és 200 m mellen és hátúszásban egyaránt.

2011. augusztus 12.

Micimackó duplán a vásznon

A gyerekek körében nagyon népszerű Micimackó című amerikai animációs filmet vetítik augusztus 11-15-ig (csütörtöktől-hétfőig) az Őze Lajos Filmszínházban. Micimackó és barátai 17.30 és 20 órakor elevenednek meg a filmvásznon.

2011. augusztus 12.

Harmincketten lopták a fémet

A kocsmai iszogatáshoz "nélkülözhetetlen" iratokkal, okmányokkal – többek között adókártyával – ment szórakozni egy férfi az egyik helyi italmérő helyre, aztán az ezeket tartalmazó pénztárcáját az asztalon hagyta, ahonnan valaki elemelte a bukszát. A hivatalos iratok és a pénztárcában lévő negyvenezer forint eltűnt, mint ahogy a bank- és a TAJ-kártya is.

Lopás miatt indított büntetőeljárást a Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya az elmúlt héten. A tolvajok az éppen felszámolás alatt álló Attila utcai MÉH-telepre hatoltak be, és az ott tárolt, el nem szállított fémhulladékról gondolták úgy, hogy ez őket megilleti, ezért elkezdték összegyűjteni azokat. A rendőrök összesen harminckét férfi, nő, felnőtt- és fiatalkorú személy ellen folytatnak vizsgálatot az ügyben. Többen közülük nem először kerültek szembe a törvénnyel.

Néhány hete egy teljes drótkerítést bontottak le a tolvajok, a múlt héten pedig egy kiskert kapujának két szárnyát emelték le a zsanérról, és vitték el a Nagyhegyről. A tulajdonost 50 ezer forintnyi kár érte.

Nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okozott édesanyjának az a férfi, aki azért verte meg hozzátartozóját, mert véletlenül letört az ételhordó fogantyúja. A férfi ellen könnyű testi sértés miatt indult büntetőeljárás.

Súlyos sérüléssel járó baleset történt kedden reggel Szentes határában, a 45-ös út Hódmezővásárhely felé vezető szakaszán, ahol egy személygépkocsi az úttestről lesodródott. A baleset következtében az autó egyik utasa szenvedett komolyabb sérüléseket.

Két személygépkocsi ütközött össze a Sima Ferenc utca és a Batthyányi utca sarkán hétfőn, kora délután, a balesetben csak könnyebben sérült meg az egyik utas.

Keresik a rendőrök annak a személygépkocsinak a vezetőjét, aki járművével, augusztus 7-én, 22 óra körül Derekegyház és Nagymágocs között, a 4405-ös jelzésű úton érintőlegesen összeütközött egy másik személygépkocsival. A két autó viszszapillantó tükre akadt öszsze, és tört le úgy, hogy az egyik tükör beverte a másik jármű oldalsó szélvédőjét, és az abban ülő sofőr könnyű sérüléseket szenvedett. A balesetben érintett másik autó, feltehetően egy bordó Opel, a helyszínről Nagymágocs irányába elhajtott. Aki az Opellel vagy a balesettel kapcsolatban információkkal rendelkezik, az a szentesi közlekedésrendészeti osztály munkatársainak munkáját segítheti.

H. V.

2011. augusztus 12.

Családi események

Született: Orosz Endre István és Bálint Beáta Ibolyának Bálint, Kaiser Szilárd és Aradi Andreának Luca Julianna, Seres Csaba Zsolt és Magyar Beátának Noémi Kata, Tarr Sándor és Hubert Beátának Fanni nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Kollár Ede és Perza Anikó, Füsti-Molnár Bence János és Kiss Beáta, Varga Róbert és Piti Szilvia.

Elhunyt: Becsák Pál Jánosné Bihari Irén, Török István, Piti Mihály János, Sós Istvánné Fehér Erzsébet, Fodor Istvánné Pólya Irén, dr. Balogh Ferenc, Kovács Balázs, Szőke Lajosné Dezső Jusztina, Erdei Lajosné Antalfi Jolán.