2011. augusztus 12.

Négy óra nem elég a megélhetésre

Grecsó Anita 2008 óta nem talál tanítói állást a megyébenVáltozott a közcélú foglalkoztatás állami rendszere, amely természetesen a szentesi önkormányzat foglalkoztatáspolitikáját is mélyen érinti. Ebben az évben 410 ember rövid időszakokra jut napi 4 órás munkához, s a vele járó szerény jövedelemhez. A programban részt vevők örülnek, hogy dolgozhatnak, mégsem elégedettek.

Az Út a munkához-program 2009-ben indult, a szentesi önkormányzat szociálpolitikai osztálya az országban az elsők között dolgozta ki a helyi sajátosságokhoz igazítva közfoglalkoztatási tervét. – Ennek keretében valósult meg, hogy segély helyett munkát adhattunk, idézi fel az előzményeket Mészáros Ágnes, a projekt irányítója. Mint mondja: a munka elsősorban megélhetést nyújt, emellett azonban a hasznosság érzését, közösséghez tartozást, önmegvalósítási lehetőséget is. 2009-ben 300, míg a tavalyi évben 400 főnek biztosíthattak 8 órás munkát, s az ehhez megfelelő jövedelmet. A foglalkoztatottak egy éven át, azonos munkahelyen dolgozhattak, a jó teljesítményeket szerződéshosszabbítással ismerték el. Ezt a programot váltotta fel a közfoglalkozás új rendszere, mely a rövid távú, 2-4 hónapos, napi 4 órás alkalmazást preferálja.

40-en visszautasították

Az új programban a szentesi önkormányzat egy évre 410 főre nyert foglalkoztatási lehetőséget, 95 százalékos állami támogatással. Így egy adott szakaszban 100-120 ember dolgozhat a városi közintézményekben. Ahogyan munkaidő is a felére csökkent, úgy a programban részt vevők fizetése is a minimálbér fele, 39 ezer forint. Míg korábban, ha a munkahelyeken felszabadult 1-1 hely, a közcélú foglalkoztatottakkal töltötték fel, most jóval behatároltabbak a lehetőségek, magyarázza Mészáros Ágnes. Végzettségtől függetlenül bármilyen munkakört el kell például vállalnia a programba kerülőnek. Szerencsére Szentesen a kiközvetítést végző munkaügyi központ partner abban, hogy mindenki a végzettségének megfelelő állást kaphasson. Takarítótól a csatornázón, az óvodai dajkán keresztül pedagógiai asszisztensig számos munkakörben alkalmazzák az embereket. Mintegy 30-40-en utasították vissza a számukra felkínált munkakört, s ezzel egy évre zárták ki magukat a segélyezési rendszerből. A rendszer objektív nehézségei – például az, hogy 39 ezerből forintból nem lehet megélni – mellett probléma, hogy a pályakezdőknek egy évet kell várniuk, az 55 év felettiek pedig teljesen kiszorulnak a körből. A munkáltatókat is fásulttá teszi a program: hiába találnak ugyanis jó munkaerőt, 4 hónap után nincs lehetőségük szerződéshoszszabbításra, s az adminisztráció is növekedett. A projektvezető megjegyzi: 30 főre 8 órás foglalkoztatást is nyertek, 70 százalékos állami támogatással, ők december 31-ig dolgozhatnak.

25 évesen 8 órát dolgozna

Fél 8-tól fél 12-ig tart a munkaideje Grecsó Anitának, aki a szociálpolitikai osztályon dolgozik június közepe óta. Négy órában tb-ügyin-tézéssel foglalkozik, illetve kolléganőinek besegít a jegyzői gyámhatósági ügyekben – annyi munka akad, hogy 8 órában is tudna dolgozni, mondja. 2008-ban végezte el a szarvasi tanítóképző főiskolát, azóta keres eredménytelenül tanítói állást megyeszerte. Volt már teljes idejű munkakörben: tavaly fél évet dolgozott a DÉGÁZ-nál, majd munkanélküli lett, a közfoglalkoztatási programba idén februárban került. Május végéig tartott a szerződése, munkanélküli ellátásra nem volt jogosult, bérpótló juttatást kapott, azután került vissza a rendszerbe. Az így megkeresett pénz megélhetésre nem elég, bár ő a szüleinél lakik, ami kicsit megkönnyíti a helyzetét, de 25 évesen azért szeretne 8 órában dolgozni, fejti ki. A munkáját megszerette, a kollégái segítőkészek, sikerült beilleszkednie, de nem mondott le álmáról, a tanításról.

Képtelenség előre tervezni

A 4 órás foglalkoztatás nem segítség, jelenti ki határozottan Lakatos Mária. A fiatalasszony a Kisebbségi Önkormányzat koordinátoraként dolgozik június óta. Gyesről került ebbe a munkakörbe, előtte kisebb-nagyobb megszakításokkal 2001 óta dolgozott önkormányzati támogatással. Régebben könnyebb volt a boldogulás, de amikor férjével gyerekvállalást terveztek, kezdték megérezni a nehézségeket. Férjének február óta nincs állása: hét év után olyan helyzet elé állították munkahelyén, amit emberileg nem tudott vállalni. Előre tervezni nem lehet, pláne gyerekkel, s az asszonynak fogalma sincs, mi vár rájuk szeptember 30-a után, amikor lejár a szerződése. Vicc ez a jövedelem, melyet korábban segélyként kaphattak, mondja. Négy órában nem érzi magát hasznosnak, nem tud kibontakozni, s neki még roma származása miatt az előítéletekkel is meg kell küzdenie. Őt is megkeresik ilyen problémával munkahelyén, de nem tudnak segíteni, pedig sokan szeretnének dolgozni. Baromfifeldolgozó szakmája mellé Mária óvodai dajka képzettséget is szerzett, s reméli, dajkaként lesz lehetősége elhelyezkedni, ha esetleg még bekerül a programba.

(darók)