2011. augusztus 12.

Kis kukta

Zelleres krumplileves

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krumpli, 1 kis fej hagyma, 30 g olaj, 30 g liszt, 1 kk. édes-nemes pirospaprika, 1 csokor petrezselyem, 2 szál szálzeller zöldjével vagy 50 g zellergumó, só.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk és azonos nagyságú, kisebb kockákra, a hagymát apróra vágjuk. Az olajon rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a hagymát, elkeverjük pirospaprikával. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, simára keverjük, azután beletesszük a krumplit, és további 1,3 liter vizet adunk hozzá. A szárzellert vékonyan felkarikázzuk (a gumós zellert felkockázzuk), zöldjét finomra vágjuk, és a levesbe szórjuk, ízlés szerint sózzuk, mérsékelt tűzön puhára főzzük. A petrezselymet apróra vágjuk, de csak a legvégén adjuk a kész leveshez. Dúsíthatjuk 2 dl tejföllel is, amelyet félidőben adunk a leveshez.

Karfiolos csirke

Elkészítése: Feldarabolunk és megmosunk két egykilós csirkét. 10 deka olvasztott vajon vagy margarinon átsütjük. Felöntjük 2 deci húslevessel (leveskockából percek alatt készíthető) és lazán elrendezve, tűzálló tálra rakjuk. A csirkedarabok közé egy kiló megtisztított, rózsáira szedett karfiolt rakunk, és a tálat alufóliával lefedve, a sütőben 30 percig pároljuk. Ekkor a fóliát levesszük, a rakott karfiolos csirkét 2 deci tejföl és egy tojássárga keverékével leöntjük, majd a sütőbe visszatolva addig sütjük, míg a levét elfövi, és a teteje megpirul. (Ha szeretjük, keverhetünk a tojásos tejfölbe egy nagy csokor finomra vágott zöldpetrezselymet vagy 10 deka reszelt sajtot, mindkettő kitűnően ízesíti a karfiolos csirkét.)