2011. augusztus 12.

Tíz rezidens jelentkezett a kórházba

Az SBO-beruházás részeként épült leszállóhelyre szerdán hozott először sérültet a mentőhelikopterA 22 rezidensi álláshelyre 10 kezdő orvos jelentkezett a szentesi kórházban, közülük ketten biztosan pályáznak majd a kormányzat által meghirdetett rezidensi ösztöndíjra. Szeptemberben visszatér az intézmény élére Várkonyi Katalin főigazgató.

A Semmelweis Tervben beharangozott városi kórházi státusz sem riasztotta el a kezdő orvosokat Szentestől: a júniusban meghirdetett 22 rezidensi álláshelyre 10 szakember jelentkezett, legtöbbjükkel már szerződést is kötött az intézmény vezetése. Erről Baráth Lajos, a kórház megbízott vezetője számolt be lapunknak. Rajtuk kívül az év első felében négy fiatal szakorvos állt munkába a Kurca partján. A rezidensek októberben kezdik meg a gyógyítást. Mindegyiküket levélben tájékoztatta az intézményvezetés, hogy pályázhatnak a kormány által meghirdetett rezidens ösztöndíjra. Eddig ketten ígérték biztosra, hogy jelentkeznek a felhívásra, ami – ha a legfrissebb országos adatokat nézzük – nem rossz arány. A Magyar Rádió e heti információi szerint az augusztus 20-án lezáruló, 600 gyógyító támogatását lehetővé tevő pályázatra eddig mindössze 12-en jelentkeztek. Ők azok, akik vállalták, hogy 10 évig itthon gyógyítanak és nem fogadnak el hálapénzt, cserébe 5 évig havi 100 ezer forint ösztöndíjat kapnak. A Szentesre felvett rezidensek közül négyen a hiányszakmákban dolgoznak majd, ők az alapbérükön felül 50 százalékos többletdíjra is számíthatnak. Baráth Lajos hozzátette, arra is volt példa, hogy tehetséges kezdők nem kívántak hosszú időre elszegődni Szentesre, ezért akad olyan fiatal sebész, akit csak megbízással alkalmaz a kórház, mert az egyre elhatalmasodó orvoshiányban nem engedhetik meg, hogy bizonyos osztályok utánpótlás nélkül maradjanak.

Ami az intézmény jövőjét illeti, a megbízott főigazgató elmondta, januártól a kormányhivatalhoz kerül a fenntartás. Megjegyezte: noha meggyőződése, hogy megyei státuszt érdemelne a szentesi kórház, úgy tűnik, a Semmelweis Terv mellett az ország gazdasági helyzete is befolyásolja majd az egészségügyben tervezett struktúraátalakítást. Baráth szerint sok intézményt meglepetésként fog érni az átszervezés végeredménye.

A megbízott vezető mandátuma egyébként hamarosan lejár: a helyettesítési megbízását visszavonja majd a megyei önkormányzat, mert szeptemberben lejár Várkonyi Katalin szülés utáni szabadsága, így visszatér az intézmény élére a korábbi főigazgató. Addig is sok munka vár még Baráth Lajosra, hiszen le kell zárni annak a 75 milliós pályázatnak az előkészítését, amely a pszichiátriai osztály fejlesztését szolgálná.

Bíró Dániel
Fotó: Cseh-Lakos