2011. augusztus 12.

202 millió óvodabővítésre

200 férőhelyes lesz a Klauzál utcai intézmény

Szeptemberben megkezdődhet a Klauzál utcai óvoda bővítése, az önkormányzat 202 millió forint uniós támogatást nyert a fejlesztésre. A bíráló bizottság szerint a kivitelezésre a legjobb ajánlatot a Szolnokon alapított, de ma már szentesi székhellyel működő Unibau-Épszer Kft. tette.

Jövőre lezárulhat az óvodák összevonása Szentesen. Az önkormányzat korábban úgy határozott, fejleszti a Klauzál utcai intézményt, a Kossuth utcait pedig bezárja, s ha sikerül a tervezett bővítés, a Bocskai utcaira is hasonló sors vár. A két megszüntetésre ítélt óvoda feladatkörét egy helyszínen, a 100-ról 200 férőhelyesre növelt Klauzál utcai intézményben látnák el. Az elképzelésnek alapfeltétele volt, hogy nyerjen a város által benyújtott pályázat, amit tavaly, az első körben kedvezően bíráltak el. A második fordulós, végső döntésre múlt hétig kellett várni: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjának tájékoztatása szerint szerdán közel 202 millió forint támogatást ítélt meg Szentesnek a döntéshozó testület. A támogatási arány 76 százalékos, így a beruházás teljes költsége 265 millió forint.

A fejlesztési programban az szerepelt, hogy 4 új csoportszobát, hozzá mosdókat és öltözőket, orvosi és fejlesztőszobát, illetve egy kisebb rendezvények lebonyolítására is alkalmas 106 négyzetméteres tornaszobát építenek a Klauzál utcában. Ezen felül az eredeti elképzelések része volt a tálalókonyha korszerűsítése, a nevelőmunkát segítő eszközök beszerzése, a játszóudvar felújítása, a világítás és a fűtési rendszer modernizálása, továbbá az épület utólagos hőszigetelése. A tetőtérben irodák, pihenő szobák és öltözők kapnának helyet, illetve a melegvízellátáshoz napkollektorokat szerelnének fel.

Mint megtudtuk, a megítélt támogatás 6 millióval kevesebb, mint az igényelt összeg, így összességében – az önrésszel együtt – 10 millióval kevesebb jut a célok megvalósítására. Hogy mely műszaki tartalom változik, arról nem tudtak tájékoztatni a városházán, mert hivatalos értesítést még nem kaptak a támogató döntésről. A kivitelezésre vonatkozó előzetes közbeszerzési eljárás viszont lezárult: a bírálóbizottság első helyre azt a Szolnokon alapított, de ma már szentesi székhellyel működő Unibau-Épszer Kft.-t sorolta, amely korábban a Dózsa-ház bővítését és a Petőfi-iskola homlokzati felújítását végezte. A második legjobb ajánlatot a bölcsődebővítést végző szarvasi Integrál Zrt. adta. Ha a döntést nem fellebbezik meg az érintettek, akár már szeptemberben megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok.

Kép és szöveg:
Bíró Dániel